ale są cwaniacy - nie robimy problemów ale w razie czego mamy Ciebie Kliencie w Brawo SAP POLSKA ! aby tak dalej ... :diabelski_usmiech
Zapewne kolega trafił na osoba która raczej nie obsługuje serwisu albo ma o tym blade pojecie.
Jasno pisze że każdy olej spełniający zalecenia producenta, aprobaty może byc zastosowany.
Mógł kolega zapytac jeszcze jaki olej zalecają do skrzyni ciekaw jestem co by odpowiedzieli :-)
ja w prywatnym aucie zmienilem po 200 tys olej w skrzyni (manual) - biegi wyraznie lepiej wchodza (chociaż nie bylo źle) - polecam wymiane oleju w manualu w kazdym razie.
Seed, Jaki konkretnie ? Domyślam się że Motul :lol:
Ja zmieniłem przy 320 tys. km na Castrola TAF-X 75W-90, wrażenia pozytywne, biegi chodzą jak masełko.
Konrad OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części
ja w prywatnym aucie zmienilem po 200 tys olej w skrzyni (manual) - biegi wyraznie lepiej wchodza (chociaż nie bylo źle) - polecam wymiane oleju w manualu w kazdym razie.
2 dni temu wymieniałem olej w skrzyni biegów przy przebiegu 195tys., widać różnice na plus, biegi łatwiej wchodzą
ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60
Seed, Jaki konkretnie ? Domyślam się że Motul :lol:
Ja zmieniłem przy 320 tys. km na Castrola TAF-X 75W-90, wrażenia pozytywne, biegi chodzą jak masełko.
haha - a własnie, że na Castrola ale żonie rok temu zminiłem w A3 na Motula Gear 300 i również jest rewelacja.
może tym razem się uda- już pytałem o olej do Octavii II 1.6 MPI z 2005 roku ale sie nie dowiedziałem- wątek zaspamowany na maxa
ale do rzeczy samochodzik ma 80 tkm robi w roku max 5-6 tkm przebiegu czym zalać?
jaka marka i typ oleju polecacie?
może coś z motula, lub oryginalnego, Mobila, Casrtola etc?
Alfa Romeo Giulietta 2015 www.zadbaneauto.pl
Oferta detailingowa dla OCP- szczegóły na priv
może tym razem się uda- już pytałem o olej do Octavii II 1.6 MPI z 2005 roku ale sie nie dowiedziałem- wątek zaspamowany na maxa
ale do rzeczy samochodzik ma 80 tkm robi w roku max 5-6 tkm przebiegu czym zalać?
Do tego silnika najlepszy bedzie Motul 8100 X-cess 5W-40 i wymiana co 15 tyś.
Do tego silnika najlepszy bedzie Motul 8100 X-cess 5W-40 i wymiana co 15 tyś.
oo dzięki Kolego - o to mi chodziło
rozumię że 5 litrów wystarczy?
Alfa Romeo Giulietta 2015 www.zadbaneauto.pl
Oferta detailingowa dla OCP- szczegóły na priv
Powiem z doświadczenia że niekiedy wystarczy wymyc lekko karcherem muchy z chłodnicy żeby naprawde obniżyć kilka st. temp. silnika.
Proszę Cię, chłodnica czysta. Nie wiem, nie wiem. Martwi mnie to, może zupełnie niepotrzebnie że w mieście łapię szybko 100 stopni na tym Fuchsie :roll:
Może ja jednak przewrażliwiony jestem.
Proszę Cię, chłodnica czysta. Nie wiem, nie wiem. Martwi mnie to, może zupełnie niepotrzebnie że w mieście łapię szybko 100 stopni na tym Fuchsie :roll:
Może ja jednak przewrażliwiony jestem.
Z doświadczenie powiem, to żeby u mnie dojść do 100 stopni to trzeba nieźle pałować auto a mam zalany Motul Specyfic 504/507. Najwięcej w sobotę doszedłem do 101 stopni, ale to było naprawdę mocna jazda ze średnią spalania podchodzącą pod 18l/100km. Przy normalnej jeździe trzyma 90 stopni, przy mocniejszej między 93-96 a przy pełnej parze dochodzi do 100. Jednak po chwili normalnej jazdy zaraz dochodzi do 90 stopni. Niedługo zmieniam na X-lite 0W30 i zobaczymy jak na nim będzie. Acha mam wrażenie, że na tym Motulu mam podobne temperatury jak na Millersie XF Longlife z serii premium.
Ja dzis otrzymałem info z ASO, ze benzyniaka na przeglądzie zalewają Shellem Longlife spelniajacym spec 507.00, wiec moze cos sie dzieje Castrol w niełaski popadł??
Ja wiem jedno, od 6 lat ine auto jakie mam drugie tj Punto II zalewam Mobilem 10W40 i smiga, juz 200tkm i OK z czego 170 na LPG.
Myśle ze to wszystko wojna marketingowa, umowy na poziomach koncernów miedzynarodowych, ktore zawsze robią dobry geshaft, jesli dostawca sie stawia- na dwa lata my go osatwiamy, wróci na kolanach, na anszych warunkach a auta i tak się bedą sprzedawać, jezdzić.
Z innej beczkikoło dwóch lat temu skruszony manager z ExxonMobila powiedział, jakoby koncerny swiadomie napedzały koniunkture na wymianę olejów, pomimo posiadanych wyników badań jakoby czeste wymiany np na dystansie 10tkm sa szkodliwe bardziej niz po np30-40tkm. Sadza, wegiel z niej posiada dobre własciwości, jest miekki i taki grafit chyba ze sumie działa lepiej niz nowy surowy olej klasy 5W czy 0W. Niewiem co w tym jest, wiem jedno potwierdzenie, wykluczenie naukowe na pewno bardzo kosztowne, mało kogo bedzie stać na potwierdzenie tego.
czeste wymiany np na dystansie 10tkm sa szkodliwe bardziej niz po np30-40tkm. Sadza, wegiel z niej posiada dobre własciwości, jest miekki i taki grafit chyba ze sumie działa lepiej niz nowy surowy olej klasy 5W czy 0W. Niewiem co w tym jest, wiem jedno potwierdzenie, wykluczenie naukowe na pewno bardzo kosztowne, mało kogo bedzie stać na potwierdzenie tego.
Panowie w poniedziałek jadę na pierwszą wymianę oleju. W serwisie mi powiedzieli, że ma być to olej 5w40 (norma VW 502) najlepiej Castrola.
I mam dylemat: czy brać Castrol Edge 5w40 czy Mobil 1 o tych samych parametrach?
Od 3 dni czytałem ten temat oraz mnóstwo innych for. Sporo osób chwali sobie Mobila ale też dużo moich znajomych używa od lat Castrola i są zadowoleni. Zresztą Paolo Esco parę stron wcześniej przy takim dylemacie polecił jednak Castrola - a zna się chłop na rzeczy i Jego opinia jest dla mnie istotna
Ogólnie chodzi o to, że za 2 tyg jadę nad morze (700km) i nie chciałbym mieć niespodzianki na nowym oleju xD
P.S.
ASO trochę zlało (tzn. dostałem odp "no no sprawdzimy") piszczenie czegoś przed zapłonem (nagrałem to nawet) - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50839 Będę wdzięczny jakby ktoś rzucił na to okiem jeszcze
P.S.2
Rocznik: 2010
Silnik: 1.6 BFQ
Benzyna + Gaz (Landi Renzo)
Przebieg: 9 tys. km
czy brać Castrol Edge 5w40 czy Mobil 1 o tych samych parametrach?
wg własnego uznania ...muszę tylko dodać, że Mobil jakoś po macoszemu traktuje Polskę i oferta tej firmy jest "uboga". Castrola vs Mobil ...wybrał bym chyba jednak Edg'e (najlepiej tego z Niemiec - jest różnica bo znajomy kiedyś się zdziwił :shock: , że ten olej był po prostu "inny" niż kupiony w Polsce.)
Zawsze możesz tez kupić Motula 8100 X-cess 5W/40 i nie będziesz miał dylematów czy jest ok czy tez nie. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=19263
Zamieszczone przez neoXs
W serwisie mi powiedzieli, że ma być to olej 5w40 (norma VW 502) najlepiej Castrola
dobrze powiedzieli że VW 502.00/505.00 5W/40 ...ale że Castrola to nie koniecznie - ASO Zielona Góra też ma zamiar podziękować Castrolowi za współpracę i olej za 1L który wg. Castrola ma kosztowac ponad 100 zł ... :shock:
Zamieszczone przez EFENDI
cos sie dzieje Castrol w niełaski popadł??
jak się robi z klienta idiotę i chce sprzedawać normalny olej w kosmicznej cenie to tak niestety jest. ASO na tym traci i szuka "innej alternatywy" by Klient przyjeżdżał na wymiane oleju na serwis i kupował olej u nich ..normalka.
witam! Dzwoniłem wczoraj do serwisu i gość powiedział, że na dolewkę mam kupić sobie Castrol Edge 5W30 a tu wiele osób pisze o oleju 5W40, więc sam już nie wiem.... mam silnik 1.6 MPI na LPG i ponad 4 tys. km przebiegu - potrzebuję troszkę uzupełnić bo jadę w dalszą trasę a jest tak minimum tego oleju na bagnecie
Jak na dolewkę to kup jak uważasz (ma to małe znaczenie byle "stan" był w silniku - Edge 5W/30 lub 5W/40 byle nie Magnateca. Docelowo to chyba przy tym silniku 1,6 MPI i na LPG jednak przy 5W/40 bym pozostał.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
A co ma Ci facet powiedziec jak ma punkty od castrola za sprzedaz oleju 5W-30? Podobnie wyszukiwarka.
Co Ci zaoferuje facet w Media Markt? to z czego ma nawiecej pkt za sprzedaz - czyli LED. A na kazdym forum HDTV doradza Ci ludzie ktorzy naprawde sie znaja - ze zaden LED nie przebije dobrej Plazmy. takie zycie.
Jak juz zarejestrowales sie na forum to znaczy, ze jestes osoba ktorej rzeczywiscie zalezy na swoim aucie. Czerp wiec z wiedzy forum.
Ja dzis otrzymałem info z ASO, ze benzyniaka na przeglądzie zalewają Shellem Longlife spelniajacym spec 507.00, wiec moze cos sie dzieje Castrol w niełaski popadł??
Też jestem po przeglądzie i "moje" ASO nigdy nie urzywało innego oleju jak Castrol i Mobil i tylko taki można u nich nabyć. Moje auto zostało zalane CASTROL EDGE 5W30 LONGLIFE III.
Komentarz