Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    ale są cwaniacy - nie robimy problemów ale w razie czego mamy Ciebie Kliencie w Brawo SAP POLSKA ! aby tak dalej ... :diabelski_usmiech
    Zapewne kolega trafił na osoba która raczej nie obsługuje serwisu albo ma o tym blade pojecie.
    Jasno pisze że każdy olej spełniający zalecenia producenta, aprobaty może byc zastosowany.

Mógł kolega zapytac jeszcze jaki olej zalecają do skrzyni ciekaw jestem co by odpowiedzieli :-)
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• konkon
      Rider
      • 2008
      • 667
      • Octavia I (1U2)
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Pidziek
      jaki olej zalecają do skrzyni
      zapewne że producent nie zaleca wymiany.
      Konrad
      OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
      PerfectServiceBy DGW
      WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Seed
        Elegance
        • 2010
        • 875
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

ja w prywatnym aucie zmienilem po 200 tys olej w skrzyni (manual) - biegi wyraznie lepiej wchodza (chociaż nie bylo źle) - polecam wymiane oleju w manualu w kazdym razie.
        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• konkon
          Rider
          • 2008
          • 667
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Seed, Jaki konkretnie ? Domyślam się że Motul :lol:
          Ja zmieniłem przy 320 tys. km na Castrola TAF-X 75W-90, wrażenia pozytywne, biegi chodzą jak masełko.
          Konrad
          OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
          PerfectServiceBy DGW
          WhitePride :smokedevil

Komentarz

• bohen
            L&K
            • 2009
            • 1260
            • Audi
            • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Panowie powiedzcie, który olej będzie lepszy do 1.4 TSI: Shell Helix Ultra Extra 5W30 czy Castrol Edge 5W30 :?:

Komentarz

• Pidziek
              RS
              • 2011
              • 1845

Shell Ultra ale pod warunkiem że masz silnik w idealnej kondycji bo ma mega mocną zdolnośc do wypłukiwania wszystkiego.
              Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
              http://www.zmienolej.pl/
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• bohen
                L&K
                • 2009
                • 1260
                • Audi
                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Dzięki za odpowiedź. Silnik prawie nówka (13000 km) :szeroki_usmiech także nie martwię się. Dbam o niego bardziej niż o żonę :diabelski_usmiech

Komentarz

• mozgi
                  L&K
                  • 2009
                  • 1128
                  • Octavia I (1U2)
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM

Zamieszczone przez Seed
                  ja w prywatnym aucie zmienilem po 200 tys olej w skrzyni (manual) - biegi wyraznie lepiej wchodza (chociaż nie bylo źle) - polecam wymiane oleju w manualu w kazdym razie.
                  2 dni temu wymieniałem olej w skrzyni biegów przy przebiegu 195tys., widać różnice na plus, biegi łatwiej wchodzą
                  ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
                  Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

• Seed
                    Elegance
                    • 2010
                    • 875
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez konkon
                    Seed, Jaki konkretnie ? Domyślam się że Motul :lol:
                    Ja zmieniłem przy 320 tys. km na Castrola TAF-X 75W-90, wrażenia pozytywne, biegi chodzą jak masełko.
                    haha - a własnie, że na Castrola ale żonie rok temu zminiłem w A3 na Motula Gear 300 i również jest rewelacja.
                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Dareek79
                      Drive
                      • 2010
                      • 61

Olej- małe przebiegi- jaki

może tym razem się uda- już pytałem o olej do Octavii II 1.6 MPI z 2005 roku ale sie nie dowiedziałem- wątek zaspamowany na maxa
                      ale do rzeczy samochodzik ma 80 tkm robi w roku max 5-6 tkm przebiegu czym zalać?
                      jaka marka i typ oleju polecacie?
                      może coś z motula, lub oryginalnego, Mobila, Casrtola etc?
                      Alfa Romeo Giulietta 2015
                      www.zadbaneauto.pl
                      Oferta detailingowa dla OCP- szczegóły na priv

Komentarz

• Seed
                        Elegance
                        • 2010
                        • 875
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Re: Olej- małe przebiegi- jaki

Zamieszczone przez Dareek79
                        może tym razem się uda- już pytałem o olej do Octavii II 1.6 MPI z 2005 roku ale sie nie dowiedziałem- wątek zaspamowany na maxa
                        ale do rzeczy samochodzik ma 80 tkm robi w roku max 5-6 tkm przebiegu czym zalać?
                        Do tego silnika najlepszy bedzie Motul 8100 X-cess 5W-40 i wymiana co 15 tyś.
                        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Dareek79
                          Drive
                          • 2010
                          • 61

Re: Olej- małe przebiegi- jaki

Zamieszczone przez Seed
                          Do tego silnika najlepszy bedzie Motul 8100 X-cess 5W-40 i wymiana co 15 tyś.
                          oo dzięki Kolego - o to mi chodziło
                          rozumię że 5 litrów wystarczy?
                          Alfa Romeo Giulietta 2015
                          www.zadbaneauto.pl
                          Oferta detailingowa dla OCP- szczegóły na priv

Komentarz

• yunior81
                            RS
                            • 2010
                            • 1657
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

rozumię że 5 litrów wystarczy?
                            skodaczesci.pl - PORADY, tam masz rozpiske ile oliwy do jakiego silnika

Komentarz

• Ayu
                              RS
                              • 2009
                              • 4154

Zamieszczone przez Pidziek
                              Powiem z doświadczenia że niekiedy wystarczy wymyc lekko karcherem muchy z chłodnicy żeby naprawde obniżyć kilka st. temp. silnika.
                              Proszę Cię, chłodnica czysta. Nie wiem, nie wiem. Martwi mnie to, może zupełnie niepotrzebnie że w mieście łapię szybko 100 stopni na tym Fuchsie :roll:
                              Może ja jednak przewrażliwiony jestem.

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

hotrain, wydaje mi się, że LM też ma kilka więcej stopni. Teraz w Wawie często mam 100 C, wcześniej na Castrolu 95-98 C utrzymywało.
                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Ant
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 129

Zamieszczone przez hotrain
                                  Proszę Cię, chłodnica czysta. Nie wiem, nie wiem. Martwi mnie to, może zupełnie niepotrzebnie że w mieście łapię szybko 100 stopni na tym Fuchsie :roll:
                                  Może ja jednak przewrażliwiony jestem.
                                  Z doświadczenie powiem, to żeby u mnie dojść do 100 stopni to trzeba nieźle pałować auto a mam zalany Motul Specyfic 504/507. Najwięcej w sobotę doszedłem do 101 stopni, ale to było naprawdę mocna jazda ze średnią spalania podchodzącą pod 18l/100km. Przy normalnej jeździe trzyma 90 stopni, przy mocniejszej między 93-96 a przy pełnej parze dochodzi do 100. Jednak po chwili normalnej jazdy zaraz dochodzi do 90 stopni. Niedługo zmieniam na X-lite 0W30 i zobaczymy jak na nim będzie. Acha mam wrażenie, że na tym Motulu mam podobne temperatury jak na Millersie XF Longlife z serii premium.
                                  RS
                                  pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• EFENDI
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 97

Ja dzis otrzymałem info z ASO, ze benzyniaka na przeglądzie zalewają Shellem Longlife spelniajacym spec 507.00, wiec moze cos sie dzieje Castrol w niełaski popadł??
                                    Ja wiem jedno, od 6 lat ine auto jakie mam drugie tj Punto II zalewam Mobilem 10W40 i smiga, juz 200tkm i OK z czego 170 na LPG.
                                    Myśle ze to wszystko wojna marketingowa, umowy na poziomach koncernów miedzynarodowych, ktore zawsze robią dobry geshaft, jesli dostawca sie stawia- na dwa lata my go osatwiamy, wróci na kolanach, na anszych warunkach a auta i tak się bedą sprzedawać, jezdzić.
                                    Z innej beczkikoło dwóch lat temu skruszony manager z ExxonMobila powiedział, jakoby koncerny swiadomie napedzały koniunkture na wymianę olejów, pomimo posiadanych wyników badań jakoby czeste wymiany np na dystansie 10tkm sa szkodliwe bardziej niz po np30-40tkm. Sadza, wegiel z niej posiada dobre własciwości, jest miekki i taki grafit chyba ze sumie działa lepiej niz nowy surowy olej klasy 5W czy 0W. Niewiem co w tym jest, wiem jedno potwierdzenie, wykluczenie naukowe na pewno bardzo kosztowne, mało kogo bedzie stać na potwierdzenie tego.
                                    OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez EFENDI
                                      czeste wymiany np na dystansie 10tkm sa szkodliwe bardziej niz po np30-40tkm. Sadza, wegiel z niej posiada dobre własciwości, jest miekki i taki grafit chyba ze sumie działa lepiej niz nowy surowy olej klasy 5W czy 0W. Niewiem co w tym jest, wiem jedno potwierdzenie, wykluczenie naukowe na pewno bardzo kosztowne, mało kogo bedzie stać na potwierdzenie tego.
                                      ojjjjj nie ryzykuj - te herezje zostału wyśmiane.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...++jednym+oleju.
                                      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• neoXs
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 555

Panowie w poniedziałek jadę na pierwszą wymianę oleju. W serwisie mi powiedzieli, że ma być to olej 5w40 (norma VW 502) najlepiej Castrola.

I mam dylemat: czy brać Castrol Edge 5w40 czy Mobil 1 o tych samych parametrach?

Od 3 dni czytałem ten temat oraz mnóstwo innych for. Sporo osób chwali sobie Mobila ale też dużo moich znajomych używa od lat Castrola i są zadowoleni. Zresztą Paolo Esco parę stron wcześniej przy takim dylemacie polecił jednak Castrola - a zna się chłop na rzeczy i Jego opinia jest dla mnie istotna

Ogólnie chodzi o to, że za 2 tyg jadę nad morze (700km) i nie chciałbym mieć niespodzianki na nowym oleju xD

P.S.
                                        ASO trochę zlało (tzn. dostałem odp "no no sprawdzimy") piszczenie czegoś przed zapłonem (nagrałem to nawet) - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50839 Będę wdzięczny jakby ktoś rzucił na to okiem jeszcze

P.S.2
                                        Rocznik: 2010
                                        Silnik: 1.6 BFQ
                                        Benzyna + Gaz (Landi Renzo)
                                        Przebieg: 9 tys. km

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez neoXs
                                          czy brać Castrol Edge 5w40 czy Mobil 1 o tych samych parametrach?
                                          wg własnego uznania ...muszę tylko dodać, że Mobil jakoś po macoszemu traktuje Polskę i oferta tej firmy jest "uboga". Castrola vs Mobil ...wybrał bym chyba jednak Edg'e (najlepiej tego z Niemiec - jest różnica bo znajomy kiedyś się zdziwił :shock: , że ten olej był po prostu "inny" niż kupiony w Polsce.)
                                          Zawsze możesz tez kupić Motula 8100 X-cess 5W/40 i nie będziesz miał dylematów czy jest ok czy tez nie. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=19263

Zamieszczone przez neoXs
                                          W serwisie mi powiedzieli, że ma być to olej 5w40 (norma VW 502) najlepiej Castrola
                                          dobrze powiedzieli że VW 502.00/505.00 5W/40 ...ale że Castrola to nie koniecznie - ASO Zielona Góra też ma zamiar podziękować Castrolowi za współpracę i olej za 1L który wg. Castrola ma kosztowac ponad 100 zł ... :shock:

cos sie dzieje Castrol w niełaski popadł??
                                          jak się robi z klienta idiotę i chce sprzedawać normalny olej w kosmicznej cenie to tak niestety jest. ASO na tym traci i szuka "innej alternatywy" by Klient przyjeżdżał na wymiane oleju na serwis i kupował olej u nich ..normalka.

Komentarz

• x_cite
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1478
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

witam! Dzwoniłem wczoraj do serwisu i gość powiedział, że na dolewkę mam kupić sobie Castrol Edge 5W30 a tu wiele osób pisze o oleju 5W40, więc sam już nie wiem.... mam silnik 1.6 MPI na LPG i ponad 4 tys. km przebiegu - potrzebuję troszkę uzupełnić bo jadę w dalszą trasę a jest tak minimum tego oleju na bagnecie

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jak na dolewkę to kup jak uważasz (ma to małe znaczenie byle "stan" był w silniku - Edge 5W/30 lub 5W/40 byle nie Magnateca. Docelowo to chyba przy tym silniku 1,6 MPI i na LPG jednak przy 5W/40 bym pozostał.

Komentarz

• x_cite
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1478
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

kupiłem Edga 5W30 i facet powiedział i potwierdził co serwis, że jest idealny pod gaz i do tego silnika.

Nawet wyszukiwarka oleju na stronie Castrola "dobrała" mi ten olej

Komentarz

• Seed
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 875
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez x_cite
                                                  kupiłem Edga 5W30 i facet powiedział i potwierdził co serwis, że jest idealny pod gaz i do tego silnika.

Nawet wyszukiwarka oleju na stronie Castrola "dobrała" mi ten olej

http://www.castrol.com/castrol/ifram...tentId=7060743
                                                  A co ma Ci facet powiedziec jak ma punkty od castrola za sprzedaz oleju 5W-30? Podobnie wyszukiwarka.
                                                  Co Ci zaoferuje facet w Media Markt? to z czego ma nawiecej pkt za sprzedaz - czyli LED. A na kazdym forum HDTV doradza Ci ludzie ktorzy naprawde sie znaja - ze zaden LED nie przebije dobrej Plazmy. takie zycie.
                                                  Jak juz zarejestrowales sie na forum to znaczy, ze jestes osoba ktorej rzeczywiscie zalezy na swoim aucie. Czerp wiec z wiedzy forum.
                                                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• maselek2
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 90

Ja dzis otrzymałem info z ASO, ze benzyniaka na przeglądzie zalewają Shellem Longlife spelniajacym spec 507.00, wiec moze cos sie dzieje Castrol w niełaski popadł??
                                                    Też jestem po przeglądzie i "moje" ASO nigdy nie urzywało innego oleju jak Castrol i Mobil i tylko taki można u nich nabyć. Moje auto zostało zalane CASTROL EDGE 5W30 LONGLIFE III.
                                                    Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...

Komentarz

Pracuję...