Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • x_cite
    L&K
    • 2011
    • 1478
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Seed
    Zamieszczone przez x_cite
    kupiłem Edga 5W30 i facet powiedział i potwierdził co serwis, że jest idealny pod gaz i do tego silnika.

Nawet wyszukiwarka oleju na stronie Castrola "dobrała" mi ten olej

http://www.castrol.com/castrol/ifram...tentId=7060743
    A co ma Ci facet powiedziec jak ma punkty od castrola za sprzedaz oleju 5W-30? Podobnie wyszukiwarka.
    Co Ci zaoferuje facet w Media Markt? to z czego ma nawiecej pkt za sprzedaz - czyli LED. A na kazdym forum HDTV doradza Ci ludzie ktorzy naprawde sie znaja - ze zaden LED nie przebije dobrej Plazmy. takie zycie.
    Jak juz zarejestrowales sie na forum to znaczy, ze jestes osoba ktorej rzeczywiscie zalezy na swoim aucie. Czerp wiec z wiedzy forum.
    Nie każdy forumowicz ma rację tak jak i sprzedawca ale to tak tylko na marginesie

Komentarz

• Seed
      Elegance
      • 2010
      • 875
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez maselek2
      Zamieszczone przez EFENDI
      Ja dzis otrzymałem info z ASO, ze benzyniaka na przeglądzie zalewają Shellem Longlife spelniajacym spec 507.00, wiec moze cos sie dzieje Castrol w niełaski popadł??
      Też jestem po przeglądzie i "moje" ASO nigdy nie urzywało innego oleju jak Castrol i Mobil i tylko taki można u nich nabyć. Moje auto zostało zalane CASTROL EDGE 5W30 LONGLIFE III.
      a jestes w trybie LL - to 507.00 5W-30 jest dla Ciebie.
      jesli nie - lepszym wyborem do TSI bedzie Motul 8100 X-lite 0W30.

Zamieszczone przez Seed
      kupiłem Edga 5W30 i facet powiedział i potwierdził co serwis, że jest idealny pod gaz i do tego silnika.

A co ma Ci facet powiedziec jak ma punkty od castrola za sprzedaz oleju 5W-30? Podobnie wyszukiwarka.
      Co Ci zaoferuje facet w Media Markt? to z czego ma nawiecej pkt za sprzedaz - czyli LED. A na kazdym forum HDTV doradza Ci ludzie ktorzy naprawde sie znaja - ze zaden LED nie przebije dobrej Plazmy. takie zycie.
      Jak juz zarejestrowales sie na forum to znaczy, ze jestes osoba ktorej rzeczywiscie zalezy na swoim aucie. Czerp wiec z wiedzy forum.
      Nie każdy forumowicz ma rację tak jak i sprzedawca ale to tak tylko na marginesie
      no nie wnikajmy kto jest bardziej wiarygodny.... :roll:
      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• rafall79
        Drive
        • 2010
        • 89

Zamieszczone przez Seed

Don't worry, ja tez robilem dolewke po 7 tys. do tego samego silnika z LPG i wybralem Castrol Edge 5W30 i jest OK, serwis i wszystkie sklepy mi potwierdzily.
        Rafał

Komentarz

• Radekp
          Classic
          • 2011
          • 11

Ja nie polecam castrola juz lepiej zalać coś z Orlenu czy Lotosa, gniot jakich mało ..

Zamieszczone przez Seed
          no nie wnikajmy kto jest bardziej wiarygodny.... :roll:

Sa proste sposoby na weryfikacje sklepu czy dostawcy bo nie wiem czy o tym mowa.
          To sie tyczy zachodnich produktów.
          To równiez jeden z powodów dla których tak wiele osób sprzedaje przez fora dyskusyjne bo towar nie może włożyć (bo nie może z czysto prozaicznych powodów) nikomu na półę heheh
          Dziękuję i pozdrawiam

Komentarz

• neoXs
            Rider
            • 2010
            • 555

Jako, że kolega, który sprzedaje Motula na forum w tej chwili siedzi na urlopie (a oleju potrzebuję na poniedziałek) to zakupiłem Castrol Edge 5w40 -> 4l 170zł + 1l 50zł... w sumie 220zł co jest istnym zdzierstwem ale nie znalazłem już taniej nic w okolicy. Zaś o Allegro i podróbkach oleju naczytałem się stanowczo za dużo :P

Za rok zaleję polecanego przez Was Motula.

P.S.
            Jakby ktoś jednak bardzo chciał zalać Castrol Magnateca to w Auchan i Realu w Katowicach jest promocja 4l + 1l gratis za 105zł.... Szkoda, że dla Edge takich rzeczy nie robili :P

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez neoXs
              kolega, który sprzedaje Motula na forum w tej chwili siedzi na urlopie (a oleju potrzebuję na poniedziałek) to zakupiłem Castrol Edge 5w40 -> 4l 170zł + 1l 50zł... w sumie 220zł co jest istnym zdzierstwem
              o mamoooo ...trzeba było kupić u innego sprzedawcy z Forum - mamy przecież kilku.
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• konkon
                Rider
                • 2008
                • 667
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Radekp
                Ja nie polecam castrola juz lepiej zalać coś z Orlenu czy Lotosa, gniot jakich mało ..
                Bądź objektywny i napisz proszę konkrety, jak rozumiem chodzi o pobór oleju. Być może masz zbyt wysokie wymagania od oleju do normalnej eksploatacji. Castrol Edge ma niską temp. zapłonu i zapewne dlatego silnik go łyka. Reszta parametrów przyzwoita. Różnica zasadnicza to kraj pochodzenia.
                Zamieszczone przez neoXs
                bardzo chciał zalać Castrol Magnateca to w Auchan i Realu w Katowicach jest promocja 4l + 1l gratis za 105zł
                W podobnej cenie są zdecydowanie lepsze i pewniejsze produkty.
                Konrad
                OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                PerfectServiceBy DGW
                WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Seed
                  Elegance
                  • 2010
                  • 875
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                  Zamieszczone przez neoXs
                  kolega, który sprzedaje Motula na forum w tej chwili siedzi na urlopie (a oleju potrzebuję na poniedziałek) to zakupiłem Castrol Edge 5w40 -> 4l 170zł + 1l 50zł... w sumie 220zł co jest istnym zdzierstwem
                  o mamoooo ...trzeba było kupić u innego sprzedawcy z Forum - mamy przecież kilku.
                  przeciez elemenateur ma opis na gg, że "do końca miesiąca tylko pod 796 553 835" - czyli ktos tam sprzedaje caly czas.
                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• neoXs
                    Rider
                    • 2010
                    • 555

przeciez elemenateur ma opis na gg, że "do końca miesiąca tylko pod 796 553 835" - czyli ktos tam sprzedaje caly czas.

Na przyszłość będę wiedział aby pytać się dużo wcześniej bo obawiam się, że i tak z przesyłką bym się nie wyrobił. Tym bardziej, że piątek i sobota jestem praktycznie nieosiągalny :/

W każdym razie dzięki za pomoc

Komentarz

• filip_auto
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 164

Witam wszystkich forumowiczów

O1 ostatni wydanie 2010 zakupiona 18 listopada na liczniku 20 000
                      od wymiany zrobiłem 5000 km zalany M1 5W50

Styl jazdy cały czas 100-120 w porywach do 150-170 przy wyprzedzaniu w tym przelot autostradą Warlubie - Gdańsk non toper 135 - 4000 obrotów miejscami 150-160 tak żeby nie blokować lewego pasa i dwa razy przelot po autostradzie na benzynie z 10 km ile ma. Z ciekawości uniosłem bagnet do góry i zauważyłem mały ubytek. Dolewka do stanu max (nie widać kropeczek na bagnecie ale nie do zagięcia bagnetu) 300 ml

Czy to norma czy zmienić olej na inny?

Z góry dzięki za podpowiedz

Komentarz

• Pidziek
                        RS
                        • 2011
                        • 1845

Przede wszystkim zmien olej bo stosowanie 5W-50 nie jest zgodne z konstrukcję tego silnika
                        Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                        http://www.zmienolej.pl/
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

A co powiecie o tym oleju? http://www.elf.com.pl/karty/SOLARIS%20LSX%205W30.pdf
                          Porównywalny parametrami z Fuchs Pro 3 XTL?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez hotrain
                            A co powiecie o tym oleju?
                            parametry prawie identyczne Elfa SOLARIS LSX 5W30 a Fuchsa Titan GT1 5W/30 Pro 3 XTL. Technologia wytwarzania i stopień zaawansowania technologicznego zapewne o wiele bardziej zaawansowane u Fuchsa. Te same wymagania norm międzynarodowych ACEA i API. Te same specyfikacje producentów z tym, że Fuchs ma VW 507.00 a Elf 505.01 ---> w technologi Low Saps . Zapewne Elf spokojnie dostałby specyfikację VW 504.00/507.00 gdyby ja wykupił... ale jej nie ma na obecną chwilę :P

ELF wchodzi w skład koncernu TOTAL o ile się nie mylę :roll:

Elf Solaris LSX 5W/30 ma 505.02 i 505.00 i 505.01 a jego odpowiednikiem jest TOTAL QUARTZ INEO MC3 5W30
                            a ELF Solaris LLX 5W30 ma VW 504.00/ 507.00 i jego odpowiednikiem jest TOTAL QUARTZ INEO 504/507 5W30

Więc jesli już to należy porównywać ELF'a Solaris LLX 5W30 i TOTAL'a QUARTZ INEO 504/507 5W30 z Fuchsem Totan GT1 5W/30 Pro C3

http://www.fuchsoil.co.za/Products/TDS/Fuchs%20-%20Titan%20GT1%20PRO%20C3%205W-30%20-%20(BMW%20LL04;%20VW%20504%20&%20507;%20MB%20229.5 1;%20C3;%20A3;B4)%20-%202Feb11%20%5BFES%5D.pdf vs http://www.total.be/be/content/NT0000C5CE.pdf vs
                            http://www.total.pt/pt/content/NT0002B34E.pdf (karta z 2010r.)

I jeszcze jedno Elf i Total mają specyfikację VW 504.00/507.00 pomimo, że nie posiadają ACEA C3 - Fuchs ma ACEA C3.

Komentarz

• EFENDI
                              Drive
                              • 2010
                              • 97

Ja moge potwierdzić wczesniejsze info o zmianie olejów w ASO Skody. Ostatnio wlaśnie wymianiłem po 15tkm i zalano mi Shell Helix Ultra Extra 5W-30. Po Castrolu jest tylko naklejka na tylnej mojej szybie ze Skoda zaleca Castrola.....
                              A tak zupelnie na marginesie juz, bo czytaajc wczesniejsze posty- skad odczytywane są temperatury silnika?? Z kompa??Jedni pisza 99 C, inni 103 C inni jeszcze 104C. Ja jak jezdze a troche jzu zrobilem, oddam konia z rzedem, jesli ze wskazówkowego informacyjnego wskaźnika odczyta tak precyzyjne dane! Przypominam o metrologii, ze mało urządzeń o zastosowaniu codziennym ma tak rozległy obszar wskazań i dokładny pomiar, z reguły są to +/- 5-7C i to w zakresie np 50-80C
                              Ja jak jezdze niemal zwsze wskazówka na ok 90 C czyli optimum ewentualnie w zimie jakby niedogrzany, poniżej 90C.

A ws. Elfa info sprzed 3 lat- Elf jako jedyny w PL nie był rozlewany, jak dziś po 3 latach? Niewiem,ale wtedy jedyny który nie podlegał Polskiej Kontroli Jakosci, reszta była rozlewana pod naszym nadzorem.
                              OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• Cordi
                                Drive
                                • 2010
                                • 92

EFENDI, w Octavi II FL na pewno w benzynach, nie wiem jak w dieslach, jest czujnik temperatury oleju i na maxi docie pokazuje co do stopnia

Komentarz

• Ant
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 129

A przed liftem można dołożyć E-MFA i masz na wyświetlaczu temperaturę oleju, wody, ładowanie, obroty, ilość paliwa w baku, ciśnienie doładowania oraz realną prędkość dokładną z gpsem. Niestety ciśnienie nie działa we wszystkich modelach. U mnie nie działa i u Sesika też nie działało.
                                  RS
                                  pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• EFENDI
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 97

OK, rozumem,dziekuje bardzo za wyczerpujące info. Sprawa zamknieta
                                    OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• Ayu
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4154

PAOLO ESCO, jak zwykle nieoceniony

Komentarz

• rodro
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 238
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jaki olej na pierwszy montaż do 1.4 tsi?

Gdzie można zdobyć informację jakim olejem są aktualnie fabrycznie zalewane silniki 1.4 tsi?
                                        Takie pytanie zadałem SAP, ale niestety nie maja wiedzy na ten temat.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez rodro
                                          Takie pytanie zadałem SAP, ale niestety nie maja wiedzy na ten temat.
                                          to akurat jest normalne. :lol: Kilka firm robi OEM olej także dla VW ( np. sprzedawany na forum PENTOSIN, RAVENOL, OEM-LINE 5W30 VW LL-03 ), nie wiem czy byś zalał olejem o nazwie xxx swój silnik. Kup dobry olej z odpowiednimi specyfikacjami VW jakiejś konkretnej, sprawdzonej firmy i dobierz odpowiedni lepkość (5W/30) a do tego porządny filtr oleju przy zmianie i będziesz zadowolony.

Ravenol także produkuje oleje OEM dla VW.

"OEM-Freigaben für RAVENOL:
                                          Freigaben der Automobilindustrie für unsere Produkte haben wir von bedeutenden Motorenherstellern wie Daimler Chrysler (MB), VW, BMW, Porsche, MAN, Scania, Volvo, MTU, Deutz, ZF, Steyr Motors, Cummins. Die Erfüllung der höchsten Spezifikationen ist bei unseren Produkten selbstverständlich. Unsere Produkte sind bei API und NMMA gelistet. Für unser Racing - Kartöl haben wir eine FIA-CIK Freigabe. In der DEKRA-Liste, die jährlich neu aufgelegt wird, sind unsere Produkte präsent".

Z tego co wyczytałem płyny techniczne Pentosin są zgodne z wymagającymi normami OEM wielu czołowych w świecie producentów samochodów a firma Pentosin uzyskała 27 aprobat na fabryczną aplikację swoich produktów w nowych pojazdach.

Komentarz

• rodro
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 238
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

PAOLO ESCO,
                                            Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                            Kup dobry olej z odpowiednimi specyfikacjami VW jakiejś konkretnej, sprawdzonej firmy i dobierz odpowiedni lepkość (5W/30) a do tego porządny filtr oleju przy zmianie i będziesz zadowolony.
                                            Pytam, ponieważ jestem zadowolony z tego, którym mam zalany silnik. Po przejechaniu 3 kkm, wystąpiło tylko śladowe zużycie oleju.

Komentarz

• b8tz
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 368

Do mojego benzyniaka 1.6 zaleję BP Visco 5000. Nie wiem jeszcze czy 5W30 czy 5W40, oba spełniają normę VW 502.00. Olej mam od dystrybutora i do wszystkich moich pojazdów zalewam BP.

Komentarz

• micho_m
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 528
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jaki olej kupic na dolewki do 1.4 tsi?
                                                Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                                                www.nawmar.pl

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez micho_m
                                                  Jaki olej kupic na dolewki do 1.4 tsi?
                                                  najlepiej tai sam jak masz obecnie zalany :wink:
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Andys
                                                    Elegance
                                                    • 2007
                                                    • 762

micho_m, kolego nikt ci nie powie jakim olejem silnik został zalany w fabryce, poza faktem że spełnia on normę VW 504 00. Masz dwie opcje, dolać jakiegokolwiek, dobrego oleju spełniającego daną normę, lub wymienić olej na nowy. Polecane oleje to Motul, Liqui Moly, Fuchs, Millers.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Andys

Komentarz

Pracuję...