Zamieszczone przez maxio
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez degeneratZamieszczone przez maxio... Mieliście takie dooświadczenia z Castrolem FST ???Czarna turbo torpeda
Komentarz
-
-
Dobrych olejów 0w40 jest dużo. Oprócz Motula wymieniłbym Meguina Super Leichtlauf Driver, Neste City Pro i Penrite 10 TENTHS PREMIUM O, który moim zdaniem jest najlepszy z ww. Są też inne dobre ale te znam i polecam.
Co do Castrola to obstawiam, że na butelce nie znajdziesz zakładu produkcyjnego ani nawet kraju produkcji. Podobnych historii z Castrolem znam wiele. Niestety znam podobne historie z Mobilem. Lepiej kupić olej od producenta, który robi go w jednym konkretnym zakładzie bo z praktyki wychodzi, że z "popularnymi" olejami "made in EU" to jest loteria i na podróbkę trafić można zdecydowanie łatwiej.
Zastanawia mnie, że olej był "gęsty jak smoła" dla mnie coś totalnie nie halo. :evil: Choć już się z tym spotkałem w przypadku Castrola.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek evoDobrych olejów 0w40 jest dużo. Oprócz Motula wymieniłbym Meguina Super Leichtlauf Driver, Neste City Pro i Penrite 10 TENTHS PREMIUM O, który moim zdaniem jest najlepszy z ww. Są też inne dobre ale te znam i polecam.
Co do Castrola to obstawiam, że na butelce nie znajdziesz zakładu produkcyjnego ani nawet kraju produkcji. Podobnych historii z Castrolem znam wiele. Niestety znam podobne historie z Mobilem. Lepiej kupić olej od producenta, który robi go w jednym konkretnym zakładzie bo z praktyki wychodzi, że z "popularnymi" olejami "made in EU" to jest loteria i na podróbkę trafić można zdecydowanie łatwiej.
Zastanawia mnie, że olej był "gęsty jak smoła" dla mnie coś totalnie nie halo. :evil: Choć już się z tym spotkałem w przypadku Castrola.
raczej zbędny.. :lol:
Chcąc wymienic olej na nowy po wpadce z Castrolem chciałem zakupić Liqui Moly ale jest on trudno dostepny w sprzedaży detalicznej w mojej okolicy.Może następnym razem go wleję..Czarna turbo torpeda
Komentarz
-
-
Dla wszystkich wszem i wobec:
Polecane forumowo oleje z normą 502.00 także dla TSI
odc.1 0w-40 w kolejności alfabetycznej
1.Mobil1 New Life 0W-40
2.Motul X-max 0W-40
3.Neste City Pro 0W-40 bliźniak Valvoline Synpower 0w-40
4.Shell Helix Ultra 0W-40
Może admini podwieszą i będzie spokój, a "olejowcy" będą uzupełniać o następne normy i lepkości? :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiecprezes73, Amsoil faktycznie bez normy z rozpędu wrzuciłem bo brałem też pod uwagę HTHS, ma to być zestawienie neutralne i uniwersalne dla wszystkich, parametry Shella są jedne z najlepszych i niczym nie ustępują pozostałym w zestawieniu, a więc zostaje
1.Super
2.Super
3.Super
4.W moim przypadku tragedia nie olej (piszę o swoim przypadku) wyleciał po 3kkm
"parametry Shella są jedne z najlepszych i niczym nie ustępują pozostałym w zestawieniu"
jasne że tak, u mnie silnik pracował jak traktor, dlatego wyleciał (powtarzam tylko o swoim przypadku) ;-)
Komentarz
-
-
Czy millers XF longlife 0w40 tez sie znajdzie na tej liście?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Z racji tego iż przetestowałem kilka olei, pozwolę sobie wrzucić listę które wypadły u mnie w silniku najlepiej.
Dodam tylko iż swoją opinię opieram wyłącznie na odczuciach jak pracuje silnik, jak odpala oraz jak zachowuje się w trasie. Nie posiadam niestety czujnika temp. oleju więc nie jestem w stanie określić do jakich temp. rozgrzewał się olej w danych warunkach. Wszystkie z normą 502.00
0w30
1. Statoil LV
2. Motul X-lite
0w40
1. Amsoil Europen Car Formuła ( zdecydowanie najlepiej silnik pracuje na tym oleju z pośród tych jakie do tej pory miałem zalane. Chociaż mógłbym postawić go na równi z Statoilem LV )
2. Neste City Pro
3. Motul X-Max
4. LM Synthoil ( bardzo zawiodłem się na tym oleju. Zimne rozruchy dramat jakiś )
Komentarz
-
-
Nie znam sie na olejach. Co byście polecili do Audi A4 1.8 tfsi 160 KM z 2009 r. Przebieg 104kkm. Dotychczas serwisowane w ASO Audi w ramach wymian co 30kkm. W międzyczasie o dziwo brak bylo jakichkolwiek dolewek oleju. Poprzedni właściciel miał auto w leasingu i robił wszystko w ASO ale nawet nie wiedział jaki miał olej. Na dolewki nic nie miał. W historii serwisowej zero uwag o jakiś dolewkach miedzy serwisami.
Ja chciałbym jednak olej wymieniać raz do roku lub max. co 15 kkm dla świętego spokoju. Podejrzewam ze dotychczas byl Castrol longlive czy jak on sie tam nazywa, zreszta mam to w historii serwisowej.
Cena oleju w sumie nie ma jakiegoś znaczenia. Choc oczywiście jak nie trzeba to nie chce przeplacac. Auto miało jeździć głównie w trasach ale ponieważ przez ostatni miesiąc w trasę nie jechałem to zmienilem koncepcje i teraz ma być używane i trasa i miasto. Rocznie przebieg zakładam do 20kkm max. a pewnie mniej. Z góry dzieki za info :wink:
Komentarz
-
-
Dodam ciekawostkę odnośnie Neste City Pro 0W40. Jeżdżę 1.4 TSI 122 w 90 % krótkie odcinki miejskie. Do tej pory lałem Millersa, Statoila, Fuchs Race Pro i wrażenia pozytywne ale Neste zaskoczył mnie mega pozytywnie. Otóż praktycznie zniknął zapach benzyny w oleju co było normą w przypadku innych olejów. Niesamowicie trwały film olejowy. Znakomity olej w za małe pieniądze. Polecam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Arek_VIDodam ciekawostkę odnośnie Neste City Pro 0W40... zaskoczył mnie mega pozytywnie. Otóż praktycznie zniknął zapach benzyny w oleju co było normą w przypadku innych olejów. Niesamowicie trwały film olejowy. Znakomity olej w za małe pieniądze. Polecam.Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec1.Mobil1 New Life 0W-40
2.Motul X-max 0W-40
3.Neste City Pro 0W-40 bliźniak Valvoline Synpower 0w-40
4.Shell Helix Ultra 0W-402004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aenimcordoba12,
Gdzie kupiles Amsoila 0W40?
[ Dodano: Sro 02 Mar, 16 02:04 ]
Zamieszczone przez cytrynowieccordoba12, chodziło o miękkość pracy silnika, lekki start , wchodzenie na obroty? A jak sprawa z łańcuchem, na którym najlepszy był start?
Komentarz
-
Komentarz