Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bambek1
    Elegance
    • 2015
    • 963
    • Octavia I (1U2)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez dragster Zobacz wpis
    PS.
    Całą zimę na Specolu 0W40, auto na podwórku nocami, rano przy mrozach turbo nawet nie zaświszczało, ani szkalnki zaworów nie zaklekotały. 1,9TDI ASV, 200 tys. km, niemodzony.
    Mnie właśnie ten specol też pozytywnie zaskoczył przynajmniej "na ucho" silnik pracuje bardziej przyjemnie.
    ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
    Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
    Spalanie - Motostat.pl
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Kryminalista_
      Classic
      • 2017
      • 4
      • Octavia II (1Z3)
      • BVY 2.0 FSI 150 KM

Ktoś stosował może ten olej? Jakieś opinie?
      You do not have permission to view this gallery.
      This gallery has 1 photos.

Komentarz

• degenerat
        Ambiente
        • 2011
        • 242
        • Toyota

Zamieszczone przez Kryminalista_ Zobacz wpis
        To chyba - najprawdopodobniej - jakaś odmiana Castrola?

Komentarz

• klarus
          RS
          ModeratoRS
          • 2013
          • 5392
          • Octavia III combi (5E5)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Kryminalista_ Zobacz wpis
          Musi to być bardzo dobry olej... 491 złotych za 5 litrów...
          Syntetyk w promocji... na bogato...

http://motoplatforma.com/index.php?p...30-5l-syntetyk
          Ostatnio edytowany przez klarus; 28949.

Komentarz

• micrusec
            Rider
            • 2013
            • 559

Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis

Jeszcze nie. Czekam z niecierpliwością!
            Ja też, przegapiłem Twój post Robercie

Komentarz

• cytrynowiec
              L&K
              • 2015
              • 1056
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Grupa VW zleca to różnym firmom, ale faktycznie długi okres to był Hamburg-Neuhof koncern BP czyli Castrol, Aral i inne marki. Sporo ostatnio tego pojawiło się na aukcjach i w sklepach w dużo niższych cenach, dla tych co dużą uwagę przywiązują aby stosować tylko oryginały, np. tu: https://aparts.pl/clientcatalogue/ar...item=G052195M2 albo tu: http://olejezniemiec.pl/pl/p/VW-AUDI...-G052195M2/243

Komentarz

• cytrynowiec
                L&K
                • 2015
                • 1056
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

W nawiązaniu do tematu o niskim CCS i MRV :
                Ravenol VMP 5w30.jpeg

Czekałem na tą analizę i potwierdziło się wszystko,no jest i widmo, ale po parametrach widać że bazy są odpowiednie , a wszystko to w dobrej cenie. Wtajemniczeni niech zerkną na skład .Jakieś uwagi?

Komentarz

• pedros
                  RS
                  • 2009
                  • 1958
                  • Volkswagen
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Uwagi powiadasz.....

Analiza dotyczy VMP a my zapewne jaramy się FDS em jak na zdjęciu który ocieka polialfaoleinami

Komentarz

• Krisss_28
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 123

Witam ponownie

Panowie u mnie w Lagunie Xado Luxury Drive 0W-40 przeleciało już prawie 6 tyś km i muszę powiedzieć, że to najlepsza oliwa jaką do tej pory miałem. Zero stukotu popychaczy, nawet jak autko parę dni stoi w mrozach oraz bezzmienna cicha i aksamitna praca silnika po aktualnym przebiegu. Zazwyczaj właśnie koło 6 tyś dźwięk silnika na innych oliwach zmieniał się, zwłaszcza na wysokich obrotach. Teraz jest na prawdę fajny dźwięk, taki rasowy i to od początku. Dojadę na nim do ok 10 tyś i dam znać
                    Póki co ubyło ok 150 ml, ale olej nie ma lekko, bo 95% przebiegu to autostrady i to głownie niemieckie, gdzie autka nie oszczędzam Acha, co ciekawego zauważyłem, to jak odkręcam korek wlewu oleju, to od razu widać wałek i na Xado zawsze jest pokryty olejem, czyli wygląda na to, że nie oszukują i faktycznie dają tam sporo estrów Na innych olejach tego nie miałem, nawet z dodatkami AR 9100, Atomex czy Ceratec
                    Kolega w VW CC 2.0 TDI lata na Xado Luxury Drive 5W-30 i też sobie chwali i silniczek ma zdecydowanie lepszą kulturę pracy, co sam zauważył

Pytanie do Was, czy można gdzieś znaleźć VOA tych olejów, bo z ciekawości bym rzucił okiem na ich skład?

Pozdrowionka
                    Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->

Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Krisss_28 - http://www.oil-club.ru/forum/topic/5...0w-40-cvezhee/ (tutaj akurat Atomic 0W40)
                      Miałem Xado, olej dawał radę, praca silnik była wzorowa. Po 12/13 tys km prosił się powoli o zmianę.
                      Ostatnio edytowany przez PAOLO ESCO; 5404.
                      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Krisss_28
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 123

Wygląda nieźle, a Luxury Drive, to jest ich jeszcze wyższa linia
                        Czy z tego VOA można wywnioskować bazę tego Atomica?
                        Paolo a czy wiesz na czym bazują ich revitalizanty? Na jakich składnikach, bo przez te prawie 6 tyś zawsze o tym myślę - idzie oszaleć haha
                        Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->

Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris

Komentarz

• cytrynowiec
                          L&K
                          • 2015
                          • 1056
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis
                          Uwagi powiadasz.....

Analiza dotyczy VMP a my zapewne jaramy się FDS em jak na zdjęciu który ocieka polialfaoleinami
                          Co ja poradzę że zdjęcia pomylili, pewnie dlatego że wcześniej też była analiza tego FDS-a. Olej pierwsza klasa, wg przedstawiciela z RUS (pewnie się chwali) robiony wspólnie z Audi (podobno dzięki temu pogonili Castrola)...hmmm nieważne, jeżeli miałbym zalać 5w30 a bronię się przed tym....to to jest pierwszy kandydat.
                          A z mojego podwórka Eurol już ponad 1 kkm....na razie bez witamin i nie wiem czy tak nie zostanie

Komentarz

• pedros
                            RS
                            • 2009
                            • 1958
                            • Volkswagen
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

W kontekście Ravenola to obojętnie który i tak jest petarda. Faktycznie z analizy wynika ze nie jest konieczne schodzenie do 0W30 bo pompowalnosc jest fenomenalna choć ten olej to już prawie jest 0W.

jest co testować

Eurol .... tez niedługo ogarnę i wymianę bo to staje się natręctwem powoli

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

hmmm odnośnie powyżej zamieszczonej analizy, jak dla mnie to coś w niej jest nie tak, duże rozbieżności - nie pomylono zdjęć, powyższa analiza (teoretycznie) dotyczy FDS 5W30 ze specyfikacją Forda ACEA A1B1 - świeży olej - http://www.oil-club.ru/forum/topic/2...svezhee/page-2 , http://www.ravenol.de/en/products/us...sae-5w-30.html stąd taki CCS - umieszczono zły opis nie jest to olej VMP 5W30.
                              VMP ma CCS 5783. http://www.ravenol.de/uploads/tx_rav...SAE_5W30_1.pdf -

Komentarz

• rOBERTO795
                                RS
                                • 2009
                                • 3465
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpis
                                hmmm odnośnie powyżej zamieszczonej analizy, jak dla mnie to coś w niej jest nie tak, duże rozbieżności - nie pomylono zdjęć, powyższa analiza (teoretycznie) dotyczy FDS 5W30 ze specyfikacją Forda ACEA A1B1 - świeży olej - http://www.oil-club.ru/forum/topic/2...svezhee/page-2 , http://www.ravenol.de/en/products/us...sae-5w-30.html stąd taki CCS - umieszczono zły opis nie jest to olej VMP 5W30.
                                VMP ma CCS 5783. http://www.ravenol.de/uploads/tx_rav...SAE_5W30_1.pdf -

Nie mozna Ci nic na priv wyslac
                                OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• cytrynowiec
                                  L&K
                                  • 2015
                                  • 1056
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Chyba jednak pomyłka dotyczy zdjęcia, bo zamieszczona przez mnie analiza VMP mocno rozmija się w niektórych parametrach z analizą VOA FDS z tego roku, przede wszystkim temp. 40C i 100C, TAN, TBN, siarkowość, skład cynku i fosforu, wapnia. Za dużo tego, więc o pomyłce nie może być mowy w zakresie analizy.

Ravenol FDS 5w30.jpeg

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Tak jak napisałem są tu duże rozbieżności - CCS różnica prawie 2000 ??? w stosunku do tego co w VMP deklaruje producent... VMP nie wpisuje się w to UOA.

Tak się jeszcze zastanawiam... no chyba że Ravenol wypuszcza na rosyjski rynek oleje, które mają inne parametry a zachowuje nazwy hmmm ale to bez sensu trochę.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

rOBERTO795 - wiem, mam zablokowane PW - jakaś ważna sprawa?

ps. jak kufaaaaa wklejacie te fotki, ja od xxx czasu nie mogę niczego dodawać o czym wielokrotnie pisałem (wyskakuje za każdym komunikat nieprawidłowy plik) niestety nikt z adminów/moderatorów, jak na razie nie odniósł się do tego "problemu" .

Komentarz

• cytrynowiec
                                        L&K
                                        • 2015
                                        • 1056
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

PAOLO ESCO to może jaśniej bo widzę że nie nadążasz Masz dwie analizy wklejone przeze mnie, pierwsza Ravenola VMP, a druga Ravenola FDS, i przy drugiej diagnozuję różnicę między nimi, co więcej jakbyś poczytał wątek z analizą VMP wiedziałbyś czego ona dotyczy https://www.oem-oil.com/forum/Otchet...i-motor-9/?p=1. Poczytaj może kilka razy i wtedy pogadamy, bo jak na razie to chyba jednak nie wiesz co piszesz, więc kto tu ma ochłonąć

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jak się ma to UOA do parametrów oleju które deklaruje producent ? - http://www.ravenol.de/uploads/tx_rav...SAE_5W30_1.pdf

Wątek przeczytałem ... i dalej widzę "błędy" w stosunku do tego co deklaruje Ravenol.

Komentarz

• cytrynowiec
                                            L&K
                                            • 2015
                                            • 1056
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

A to już pytaj producenta nie mnie co umieszcza na swoich stronach i czy jest to aktualne.....

P.S A propos to szkoda że edytujesz wypowiedzi, bo potem moje odpowiedzi na Twoje sugestie nijak się mają do sensu rozmowy...

P.S 2, napisałem maila do dystrybutora Ravenola RUS odnośnie CCS i MRV, bo Noack jak na taką bazę nie dziwi.
                                            Ostatnio edytowany przez cytrynowiec; 38273.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

cytrynowiec ja nie mam uwag co do bazy a jedynie co do CCS/MRV jest zadziwiające jak na olej w specyfikacji VW 507.00 - czy z zamieszczonego przez Ciebie wątku nie można się doczytać, że piszący tam też mają obiekcje co do lepkości strukturalnej tego oleju, czy jego formulacja nie została "podkręcona" estrami i PAO na warunki syberyjskie? Jeżeli była by to prawda to był by to świetny wynik, wręcz rewelacyjny.
                                              Edytowałem post bo się "walnąłem" z opisem pierwszej fotki (nie myli się tylko ten co nic nie robi-nic nie pisze) - parametry niby tego VMP 5W30 mi cały czas "nie pasują" - dopakowali go estrami na czas badań? . Nie mam uwag co do UOA drugiej fotki - zgadza się praktycznie z tym co deklaruje producent.
                                              ps. jestem ciekawy odpowiedzi z Ravenol RUS
                                              karta z 07.02.2017 chyba świeższej nie ma - http://www.ravenol.de/uploads/tx_rav...SAE_5W30_1.pdf

Komentarz

• cytrynowiec
                                                L&K
                                                • 2015
                                                • 1056
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zapytanie poszło w tym wątku, jest tam i dystrybutor i lab i nie zginie....jak to czasami bywa. Mam nadzieję że odpowiedzą.
                                                Karta VMP RUS różni się....http://www.ravenol.su/product/18-vmp-sae-5w-30 odnośnie tego co wkleiłeś...ale też wiem z przeszłości że strasznie mieszają z tymi kartami, więc odpowiedź jeżeli się pojawi powinna wyjaśnić te wątpliwośći. Przy takiej bazie - NOACK się zgadza, było już parę analiz 504/507 z podobnymi, a CCS i MRV hmm czas pokaże.....ale jak się potwierdzi (piszą że lab najnowocześniejszy) to jak pisał Pedros....petarda....i piszę to bez podniecania się zresztą tak jak od początku.

Komentarz

• vesatis
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 119
                                                  • Fiat
                                                  • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Polećcie najlepszy C3 5W40...

Komentarz

• Sebastian_M26
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 1823
                                                    • Superb II (3T4)

Widocznie zawartość tego opakowania była produkowana przez kogoś tam. Sprawdzałem dwie bańki tego samego typu germany/na rynek polski i bardzo różniły się, płynnością, kolorem, zapachem. Dotyczy najbardziej znanej marki.
                                                    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

Pracuję...