Zamieszczone przez the_mass
Skrzynia DSG - jakie przebiegi bez napraw
Zwiń
X
-
Witam wszystkich.
Powiedzcie proszę czy w niemieckich serwisach olej i filtr w skrzyni wymieniają obowiązkowo czy klient może tego nie robić? Czy jeśli na kompie nie wychodzą błędy to znaczy że jest ok wszystko. Chcę taką kupić i auto miało już duży przegląd wraz z rozrządem, ale w skrzyni nic nie robili i to mnie zastanawia czy to normalne. Sprawdziłem przebieg i jest oryginalny 126 tys. auto ładnie śmiga i nic nie słychać dziwnego w skrzyni? Zakładając drastyczny wariant że nigdy nic nie było robione to taka skrzynka jest już pułapką czy można ją brać?
pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Komentarz
-
-
Czyli nie jest wszystko OK. A juz szarpie na 1/2 przy predkosci 5-15km/h ?? Grzechotanie to ja mam od przebiegu 2kkm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=44615&start=0 - polecam
Komentarz
-
-
SILNIK: 1.9 TDI 105 KM BXE
CHIPTUNING: NIE
SKRZYNIA: DSG 6
PRZEBIEG: 154 500
UWAGI:
Dwumasa regenerowana przy 152 000 (nie wiem czy wcześniej było wymieniane, bo mam auto od 2 miesięcy).
Skrzynia czasem szarpnie przy ruszaniu, ale innych problemów brak.
W najbliższej przyszłości wymiana oleju (tylko zrobię narzędzie do grawitacyjnego wlewania oleju). Nie wiem kiedy ostatnio był wymieniany.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftCzyli nie jest wszystko OK. A juz szarpie na 1/2 przy predkosci 5-15km/h ?? Grzechotanie to ja mam od przebiegu 2kkm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=44615&start=0 - polecam
Jeszcze nie szarpie, może dlatego, że 95% to trasa, poza tym często zmieniam biegi ręcznie bo nie mogę znieść jak przy 65 km/h wrzuca 7 i obroty 1100 - przy takim oprogramowaniu skrzyni nie ma możliwości żeby to działało zbyt długo.
Dzięki za link
marecki69
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marecki69Jeszcze nie szarpie, może dlatego, że 95% to trasa, poza tym często zmieniam biegi ręcznie bo nie mogę znieść jak przy 65 km/h wrzuca 7 i obroty 1100 - przy takim oprogramowaniu skrzyni nie ma możliwości żeby to działało zbyt długo.
Dzięki za link
marecki69
Moja DSG6 szóstkę wrzuca gdzieś koło 80km/h i obroty wówczas 1500.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZalezy jak nauczona. Nie ma problemu zeby 6-tka wrzucala 6 bieg przy 65-70km/h
Nawet średnie naciśnięcie gazu nie redukuje, trzeba konkretnie docisnąć żeby zredukował.
Moim zdaniem między D a S powinien być jeszcze jakiś program pośredni.
Taki programem nadaje się do silnika o pojemności powyżej 3 litrów.
Nie wiem jak jest w DSG 6 ale w DSG 7 często jakieś odgłosy przy zmianie biegów /szczególnie jak rozgrzana/
marecki69
[ Dodano: Wto 30 Paź, 12 17:42 ]
Zamieszczone przez MaicroftZalezy jak nauczona. Nie ma problemu zeby 6-tka wrzucala 6 bieg przy 65-70km/h
[ Dodano: Wto 30 Paź, 12 17:57 ]
Posiadaczom DSG proponuję eksperyment:
1. wrzucić na ręczną zmianę biegów
2. ruszyć z miejsca i rozpędzić samochód do 3 tys obrotów na 1 biegu
3. zamiast zmienić na 2 to przerzucić na automat D
Opisać wrażenia
Komentarz
-
-
Ja tam na te rozterki mam manetki nauczony po DSG6. Wrzuci 7 i uwazam ze to zle to sobie robie pyk i jest 6 Jak znow wrzuci to mozna dac na reczna zmiane i tez problemu nie ma.
Zauwazylem ze u ludzi ktorzy jezdza ostro, kreca silnik wyzej skrzynia z czasem trzyma wyzej obroty. Jak jezdzi sie powoli delikatnie z gazem, to potem wrzuca maksymalnie szybko
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dwaokapanaceum, jeżeli auto było serwisowane w ASO to każda czynność jest zapisana w bazie ELSA.Zostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez heretykNieprawda. W austrii ASO ma bodajze dopiero od zeszlego roku prikaz wpisywania do systemu info o serwisach. Do tej pory wpisywali tylko do ksiazki i wystawaili szczegolowe faktury. Wpisy do systemu tylko przy specyficznych naprawach byly obowiazkiem np. wymiana silnika.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez heretykNieprawda. W austrii ASO ma bodajze dopiero od zeszlego roku prikaz wpisywania do systemu info o serwisach. Do tej pory wpisywali tylko do ksiazki i wystawaili szczegolowe faktury. Wpisy do systemu tylko przy specyficznych naprawach byly obowiazkiem np. wymiana silnika.Zostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez heretykZamieszczone przez szkodaZamieszczone przez heretykNieprawda. W austrii ASO ma bodajze dopiero od zeszlego roku prikaz wpisywania do systemu info o serwisach. Do tej pory wpisywali tylko do ksiazki i wystawaili szczegolowe faktury. Wpisy do systemu tylko przy specyficznych naprawach byly obowiazkiem np. wymiana silnika.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz