Analizy chemiczne - samochodowy olej silnikowy (UOA i VOA)
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisNo to teraz weźmy konkurenta Total 9000 Energy 5W-40 za 14 zł litr.
Wskaźnik 172, tbn 10, noac 10, p/zn 933/1036, Ca2792, do tego 15 w 100C
i już nie ma tak kolo(euro)rowo.
Dla mnie ten Eurol to konkurent m.in Penrite Enviro+5W40, Millers EE longlife 5W40 czy Neste City Pro c3 5W40.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis
Imho - ca 30%.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpisa robił ktoś może specola gold 5w/40 dla porównania?
PS. Jak porównamy Total-a do Meguins Super Leichtlauf 5W40 to blado ten Total wypada.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpis
Ile ar dolałeś?Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis
Standardowa dawka 140 ml na 4 litry.Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpis
Dla mnie to takie badanie oleju nic nie mowi o oleju.
Ja sobie zrobiłem analize oleju nowego, kolejną po przebiegu 15ty i kolejne po dodaniu dodatku tego i innego. To teraz mam obraz co jest warte to co ja leje
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonn Zobacz wpis
Dla mnie też.
Ja sobie zrobiłem analize oleju nowego, kolejną po przebiegu 15ty i kolejne po dodaniu dodatku tego i innego. To teraz mam obraz co jest warte to co ja leje
Każdy robi jak uważa za stosowne, następna moja UOA też będzie z dodatkiem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis
Każdy robi jak uważa za stosowne, następna moja UOA też będzie z dodatkiem
Komentarz
-
-
Tak tylko jak minerała, czy kiepskiego HC dopakujemy dodatkami to co to świadczy o oleju? Że jest nic nie wart, bo żeby przejechać na nim pare km trzeba go dopakować dodatkami za 200zł
Komentarz
-
-
Tak tylko jak minerała, czy kiepskiego HC dopakujemy dodatkami to co to świadczy o oleju? Że jest nic nie wart, bo żeby przejechać na nim pare km trzeba go dopakować dodatkami za 200zł
Oczywiście najlepiej jest zrobić VOA a potem po pewnym czasie UOA oleju bez dodatków. Rozrzut jakościowy baz HC jest bardzo różny i tu się zgodzę, ze kiepskie HC może będzie dobre na początku ale po większym przebiegu szansa na nietrzymanie parametrów mocno rośnie. Z drugiej strony dobre bazy z grupy III/III+ przy standardowych (czytaj rozsądnych) przebiegach też spokojnie dają radę w normalnej eksploatacji wiec nie ma co demonizować. Wiadomo, ze lepiej jak jest PAO-syntetyczna baza albo chociaż spory udział bazy PAO jak w tym Eurolu ale w sumie rynek jest zdominowany przez oleje z bazami HC bo koszty produkcji są zdecydowanie niższe, oleje mają niezłe parametry i spełniają stosowne normy a prawda jest taka, ze w karty to już zagląda mało kto a w analizy zagłębia się garstka oszołomów.
Komentarz
-
Komentarz