OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Musamp
    Rider
    • 2018
    • 367
    • Octavia III (5E3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez ichris Zobacz wpis
    Na lato mam hankooki na których wyjechałem z salonu. Super mi się na nich jeździ. Żadnych wibracji, za pierwszym razem wyważone idealnie. Auto ma 5 tys przebiegu, jeżdze spokojnie, dziury omijam. Zawieszenie pracuje idealnie - Golf MK 7,5 1,4/125KM czy wielowahaczowe.
    opony pod pache i do reklamacji
    Mój czarnuch
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...h-musampa-2018

Komentarz

• ichris
      Drive
      • 2018
      • 94
      • Volkswagen

Zamieszczone przez Musamp Zobacz wpis
      opony pod pache i do reklamacji
      Zareklamowane i Michelin stanął na wysokości zadania, kasa za bijące Klebery zwrócona Tylko ja i mój Golfik zostaliśmy bez zimowych kapci

Komentarz

• Musamp
        Rider
        • 2018
        • 367
        • Octavia III (5E3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zareklamowane i Michelin stanął na wysokości zadania, kasa za bijące Klebery zwrócona
        Brawo. a znasz przyczyne "problemu"?
        Mój czarnuch
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...h-musampa-2018

Komentarz

• ichris
          Drive
          • 2018
          • 94
          • Volkswagen

Zamieszczone przez Musamp Zobacz wpis
          Brawo. a znasz przyczyne "problemu"?
          Dostałem tylko informację, że reklamacja została uznana. Teraz chyba kupię Hankooki RS2. Mam nadzieję, że będą równie dobre jak letnie Ventusy...

Komentarz

• ichris
            Drive
            • 2018
            • 94
            • Volkswagen

Powoli przymierzam się do wyboru nowych zimówek (205/55R16) po nieudanej przygodzie z Kleberami HP3... Chyba kupię Dębice Frigo HP2 chociaż wciąż zastanawiam się nad Hankook W452 RS2 FR tylko czy warto dopłacać do nich około 3 stów? Plusem koreańczyków jest obecność rantu ochronnego na felgę. Jako że mam tylko jeden komplet koł (fabryczne alusy) i nie planuje kupować drugiego to ten rant chyba by się przydał... W moich letnich Hankookach rant jest. Co o tym myślicie? Generalnie jeżdżę spokojnie, głównie po mieście, silnik 125 kucy więc też nie ma czym szaleć ale jak w zimie warunki są dobre to chciałbym te 140 po obwodnicy pojechać i nie czuć się jak na rodeo (a tak było na Kleberach).
            Ostatnio edytowany przez ichris; 46262.

Komentarz

• ula87
              Classic
              • 2019
              • 6

Cześć,
              Małe pytanie, wymieniacie od razu 4 opony, czy raczej łączycie( 2 stare + 2 nowe)?

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14885
                • Octavia IV (NX3)

Ja zawsze 4 - jeśli np. Przednie są zużyte to i tylne mają już swój wiek. Chyba, że niedługo po wymianie masz uszkodzoną. Wtedy 1 oś.
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Klima
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 239
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

3 sezony zimowe zrobiłem na Kleber Krisalp HP3 i nie miałem jakichkolwiek problemów z biciem. Zdarzało mi się jeździć na nich ponad 200km/h i nie miałem żadnych wibracji i problemów z prowadzeniem.

Komentarz

• ichris
                    Drive
                    • 2018
                    • 94
                    • Volkswagen

Może miałem pecha... Przy 160km/h to pewnie plomby by mi wypadły a przy 180 nie miałbym zębów... Ja się do tej marki trochę zraziłem. W służbowym Rapidzie są letnie Klebery i też wyczuwam bicie. W innych autach są Fuldy i Nexeny i zero bicia. Oczwyście to są auta służbowe więc możliwe, że też przypadek bo akurat w tym aucie np. jedna felga jest krzywa i jest bicie...

Tak czy siak wybrałem najciekawsze opcje w trzech segmentach i na coś muszę się zdecydować:
                    - w budzetowym najrozsądniejsze są raczej Dębice HP2
                    - w klasie średniej Hankook RS2 W452 FR, dobrze wypadają w testach i mają rant ochronny, niestety podrożały o około 150zł w porównaniu do ubiegłego sezonu
                    - w klasie premium najlepsze wydają się Continentale TS860. Również mają rant i kosztują prawie 1500zł - w porównaniu do Dębic za niecałe 800zł to przepaść.

Jest jeszcze strzał w ciemno, nowość Nokian WR Snowproof za około 1200 (ciut droższe od Hankooka). Jakby miały rant to może bym zaryzykował ale w rozmiarze 205/55R16 rantu niestety nie mają.
                    Ostatnio edytowany przez ichris; 46262.

Komentarz

• dragster
                      Elegance
                      • 2009
                      • 895
                      • Honda

Prośba o poradę, muszę kupić zimówki 205/55/16. Jazda spokojna, górnośląskie wsie i miasta, kilka razy w miesiącu autostrada. W góry niestety zimą nie jeżdżę.
                      Do wybory mam na razie:
                      Toyo Snowprox, model prod. z ub. roku. Made in Japan.
                      Nokian Snowproof, nówki, Made in Russia. Droższe o 40 zł na sztuce.
                      Jeździł ktoś na tych oponach?
                      Silnik R18A2.
                      http://www.dadrl.org.uk
                      http://www.lightmare.org

Komentarz

• dragster
                        Elegance
                        • 2009
                        • 895
                        • Honda

Założone i wyważone Toyo Snowprox S943 na zimowe (oczyszczone i pomalowane felgi.)

Załączone pliki
                        Silnik R18A2.

Komentarz

• ichris
                          Drive
                          • 2018
                          • 94
                          • Volkswagen

Czy jest sens dopłacać do wyższego indeksu prędkości? Fabrycznie mam opony letnie 205/55R16 z indexem V=240km/h. Mój Golf Mk7,5 1,4 125KM katalogowo pojedzie max. 204km/h więc to trochę na wyrost. W zasadzie nie zdarza mi się jeździć szybciej niż 140-150km/h więc zastanawiam się nad zimówkami w tym samym rozmiarze z indexem T=190km/h (koszt 900zł). Czy jednak dopłacić stówkę do H=210kmh? Dopłacenie to nie jest dla mnie problem ale pytanie czy warto

Komentarz

• A jakieś teksty tego typu przeczytałeś?

Podczas sezonowej wymiany opon niewielu kierowców zwraca uwagę na ich indeks prędkości. Zazwyczaj skupiamy się głównie na rozmiarze, nie analizując zbyt szczegółowo pozostałych oznaczeń umieszczonych na ścianie bocznej opony. Dlaczego odpowiedni dobór indeksu prędkości jest równie ważny? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule.

Komentarz

• ichris
                              Drive
                              • 2018
                              • 94
                              • Volkswagen

Czytałem ten artykuł ale nie do końca jego treść mnie przekonuje. Jest sprzeczny bo z jednej strony trakcja ma być lepsza na oponach z wyższym indeksem a z drugiej strony w zimówkach czasem nawet "zalacany jest niższy indeks". No to jak to w końcu jest? Takie wiem, że nic nie wiem ale prowadzę portal o oponach to trzeba coś napisać...

Komentarz

• Zamieszczone przez ichris Zobacz wpis
                                Jest sprzeczny bo z jednej strony trakcja ma być lepsza na oponach z wyższym indeksem a z drugiej strony w zimówkach czasem nawet "zalacany jest niższy indeks".
                                Zacytuj ten fragment, bo nie mogę znaleźć...

Komentarz

• kylo125
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1010
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpis

Zacytuj ten fragment, bo nie mogę znaleźć...
                                  ...w przypadku opon zimowych zmiana indeksu V na H jest dopuszczalna, zgodna z prawem a czasami nawet zalecana.

Ja znalazłem. Proszę.

Komentarz

• Dziękuję. Jednak to nie to samo co z H na T, bo pojazd ma katalogową prędkość maksymalną wyższą niż 190 km/h. A czy V czy H to jeden pies, bo i tak tyle (katalogowo) nie pojedzie.

U siebie mam letnie Y i całoroczne V.

Komentarz

• kylo125
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1010
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

To był raczej przykład. Np u mnie w bmw zimówki mogą być z indeksem H mimo że v max większy.

Komentarz

• ichris
                                        Drive
                                        • 2018
                                        • 94
                                        • Volkswagen

Nigdzie w instrukcji Golfa MK7.5 nie znalazłem informacji nt. homologowanych indeksów prędkości... Unijne przepisy stanowią, że zimą można używać opon z indeksem - 160km/h. Natomiast nie chciałbym później ewentulanych kłopotów z ubezpieczycielem, że korzystam z opon z indexem T=190km/h... a V-max auta to 204... Mogę sobie w kompie ustawić limit V-max np. na 190km/h ale czy to obejdzie ubezpieczyciela...?

Komentarz

• ichris
                                          Drive
                                          • 2018
                                          • 94
                                          • Volkswagen

Ok, znalazłem papiery dot. homologacji i jest w nich tylko jeden rozmiar 195/65R15 91H. Czyli sprzedali mi auto z niehomologowanymi kołami i oponami 205/55R16

Komentarz

• ruwado
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 14885
                                            • Octavia IV (NX3)

Nigdzie w instrukcji Golfa MK7.5 nie znalazłem informacji nt. homologowanych indeksów prędkości... Unijne przepisy stanowią, że zimą można używać opon z indeksem - 160km/h. Natomiast nie chciałbym później ewentulanych kłopotów z ubezpieczycielem, że korzystam z opon z indexem T=190km/h... a V-max auta to 204... Mogę sobie w kompie ustawić limit V-max np. na 190km/h ale czy to obejdzie ubezpieczyciela...?
                                            Sam sobie odpowiedziałeś. Jak masz V max 205 - to opony H lub V, ale nie T.
                                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• rossomichal
                                              Classic
                                              • 2019
                                              • 7
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJSB 1.8 TSI 180 KM

A co sądzicie o oponach Yokohama zimowych w rozmiarze 205/55/16 94H do O3? Mogą być?

Komentarz

• beaviso
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 767
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ichris Możesz oczywiście zamontować opony zimowe z indeksem T (190) w samochodzie z V max 205 km/h, ale powinieneś umieścić w widocznym miejscu po stronie kierowcy symbol ograniczenia prędkości odpowiadający indeksowi opony (190). Inna sprawa, że nie ma to szczególnego sensu, skoro masz wybór opon z indeksem H.
                                                Całkiem normalnym jest, że na przykład w samochodach z V max 250 km/h w zimie używane są opony z indeksem V (240), a także oferowane są takie opony przez producenta. Wybór zimowych W (270) jest bardzo ograniczony, tym bardziej gdy ktoś dba o to, by użyty rozmiar był homologowany.

M.
                                                666 4U

Komentarz

• ichris
                                                  Drive
                                                  • 2018
                                                  • 94
                                                  • Volkswagen

Ok, które brać Hankook icept RS2 czy Yokohama BluEarth Winter V905? W przypadku tych drugich mam wątpliwości czy jest rant ochronny felgi bo w połowie ofert widnieje info, że rant jest a w połowie ofert, że go nie ma... Kupię opony w rozmiarze 205/55R16 91H

Komentarz

• dragster
                                                    Elegance
                                                    • 2009
                                                    • 895
                                                    • Honda

Yokohama BluEarth Winter V905 miałem 3 sezony w rozmiarze 195/65/15 i nie było rantu. Może w szerszych rozmiarach rant występuje. A opona super, w śniegu jak i w mieście zimą.
                                                    Silnik R18A2.

Komentarz

Pracuję...