OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dato
    L&K
    • 2012
    • 1431

No i z tym zużyciem mam osobiście inne zdania, choć Leszek się z nim nie zgadza

Komentarz

• shu
      Rider
      • 2013
      • 372
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ma ktoś jakieś doświadczenia z ta oponą : Dunlop SP Winter Response 195/65 R15 91 T ?
      A może polecicie inne?
      Mam stromy podjazd pod domem i jak jest trochę ujeżdżonego śniegu to ciężko wyjechać(małe możliwości rozpędzenia).szukam opony max do 280zł/szt.

A te : Michelin Alpin A4 195/65 R15 91 T ?
      ...a w garażu "zielona kura"...

Komentarz

• shu
        Rider
        • 2013
        • 372
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

opinie ma dobre.drogie trochę ale jeśli są faktycznie dobre to chyba je wezmę.

edit:
        uuuuu no faktycznie lepsza cena

Komentarz

• KubaMpakiet
          Rider
          • 2011
          • 279

Zamieszczone przez shu
          Ma ktoś jakieś doświadczenia z ta oponą : Dunlop SP Winter Response 195/65 R15 91 T ?
          A może polecicie inne?
          Mam stromy podjazd pod domem i jak jest trochę ujeżdżonego śniegu to ciężko wyjechać(małe możliwości rozpędzenia).szukam opony max do 280zł/szt.

w tym rozmiarze moge ci polecic goodyear ultra grip 7+
          mialem nowki w tym rozmiarze na sharanie z indeksem nosnosci 95
          oponki petarda
          na ta zime planuje do audika taki zakup
          Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
          Ravenol SSL

Komentarz

• hosee87
            Drive
            • 2012
            • 49

Shu - bierz Conti na 100%. Ja jeżdże na Dunlopach i też przesiadam się na Conti. Mają pełno świetnych opinii, a jeśli chodzi o Dunlopy to opony fajne ale są strasznie głośne, jak jadę na suchym asfalcie to huczą jakby wszystkie łożyska były do wymiany..

Komentarz

• shu
              Rider
              • 2013
              • 372
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

winterContact TS 850 już do mnie jadą. nie mogę się już doczekać pierwszego śniegu :P :diabelski_usmiech

Komentarz

• kabanos
                RS
                • 2011
                • 4544
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez shu
                winterContact TS 850 już do mnie jadą. nie mogę się już doczekać pierwszego śniegu :P :diabelski_usmiech
                Sobie jeszcze poczekasz, tak gdzieś do września :diabelski_usmiech

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• shado
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 5315
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shu

Ja kupiłem w zeszłym roku do Fabii RS i jestem zadowolony. Wydaje mi się, że są lepsze od UG7+ i do OII też je kupię na tą zimę.
                  Tutaj są w niezłej cenie i z tego rocznika:

[ Dodano: Sob 03 Sie, 13 10:15 ]
                  Zamieszczone przez kabanos
                  Jak dobrze poszukasz, to w budżecie się bez problemu zmieścisz. Np. tu:
                  http://www.oponytanio.pl/cgi-bin/rsh...n&typ=D-119196
                  NA allegro mają jeszcze lepsze ceny:
                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• k-pax
                    Drive
                    • 2013
                    • 96
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam.
                    Pytaliście o oponę Dunlop SP Winter Response 195/65 R15 91 T. Rok temu zakupiłem 2 takie opony i przejeździłem na nich ostatnią zimę. Akurat ten model Dunlopa ma asymetryczny bieżnik i jeśli chodzi o hałas to powiem, że jest bardzo cicho jak na zimówkę, bez względu na to po jakiej nawierzchni się poruszamy. Jeśli chodzi o właściwości jezdne jest dobrze ale nie bardzo dobrze. Na śniegu jak i błocie pośniegowym przy starcie na chwilę traci przyczepność ale zaraz łapie się podłoża, w zakrętach jak skręcamy w prawo to samochód jedzie w prawo (co nie zawsze miało miejsce we wcześniejszych Kleberach). Na mokrym i suchym asfalcie bez większych uwag - samochód nie płynie i nie traci przyczepności przy "normalnej" jeździe.
                    Mieszkam na południu gdzie zawsze jest więcej śniegu i myślę, że 2 następne opony zimowe jednak będą inne czyli takie które lepiej będą się spisywały w głębszym śniegu nawet za cenę tego, że w innych warunkach będzie gorzej.
                    Pozdrawiam
                    k-pax

Komentarz

• shado
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 5315
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No właśnie ja mam bardzo długi i stromy podjazd do domu (dość często kiepsko odśnieżony) i w tym roku ug7 nie dawały już rady mimo, że bieżnika miały jeszcze dużo. W tych samych warunkach Michelin dawały sobie dużo lepiej radę (tyle że na mniejszym aucie). Dlatego w tym roku albo Michelin albo Conti.

Komentarz

• hosee87
                        Drive
                        • 2012
                        • 49

Zamieszczone przez shu
                        Można wiedzieć gdzie kupowałeś i ile szarpnęli?

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kabanos

Jak dobrze poszukasz, to w budżecie się bez problemu zmieścisz. Np. tu:
                          http://www.oponytanio.pl/cgi-bin/rsh...n&typ=D-119196
                          www.oponytanio.pl jest sklepem internetowym firmy Delticom AG z siedzibą w Hanowerze, w Niemczech
                          .

Byle nie trzeba było odsyłać do Niemiec w przypadku ewentualnej reklamacji...
                          Ja chyba jednak też wezmę Conti, bo jest podobno lepsza na śniegu niż Michelin, ale wezmę tutaj:

Sklep w PL i rok produkcji 2013.

Komentarz

• dominik9420
                            L&K
                            • 2012
                            • 1136

Widzę, że TS850 podrożały :twisted:
                            Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                            Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                            Pozdrawiam i Szerokości!
                            Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                            http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• gusiak11
                              L&K
                              • 2013
                              • 1362
                              • Ford

ee nie są takie drogie TS850
                              http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• shado
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 5315
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tylko nie wiadomo, z którego to roku. Jak na wiosnę szukałem zimówek do fabii to niektórzy mieli jeszcze w sprzedaży opony sprzed 2 lat.

Komentarz

• dominik9420
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1136

shado, TS850, to początek produkcji 2012 wrzesień/październik?
                                  Pozdrawiam i Szerokości!
                                  Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• shado
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 5315
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A to jak tak to ok :-) choć ja wolę dopłacić parę groszy i mieć z tego roku.

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Do mnie oponki z aukcji powyżej dotarły dzisiaj (zamówione w niedzielę). Rok produkcji 22/13.

Komentarz

• marcinx8
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 12

Nie patrzcie tak na te doty przecież to niema żadnej różnicy czy opona jest z przed dwóch lat czy z tego roku.Do pięciu lat opona jest w pełni wartościowa pod warunkiem że jest odpowiednio przechowywana.A co do bardzo dobrych opon to ja bym wam polecił jeszcze opony Vredestein Snowtrac3 napewno nikt z was by nie żałował.Jeżeli chodzi o dobre ceny i profesjonalizm w doradztwie polecam tego człowieka http://allegro.pl/listing/user/listi...92894&id=99193
                                        Malczik

Komentarz

• shado
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 5315
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ciekawa teoria. Dla mnie za 5 lat będzie miało znaczenie czy guma jest 5 letnia czy 7 letnia
                                          Zapomniałeś zapewne dodać, że tam pracujesz

Komentarz

• dominik9420
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1136

Zamieszczone przez marcinx8
                                            Nie patrzcie tak na te doty przecież to niema żadnej różnicy czy opona jest z przed dwóch lat czy z tego roku.
                                            Dziwne, bo mnie uczyli, że w gumie wiek się liczy.
                                            Jeżeli ktoś robi mało km w zimę, i kupi oponę która przeleżała już 2 lata, to zostaje mu 3-4 lata użytkowania.
                                            bo opona 6-7 letnia traci swoje właściwości i zaczyna pękać.
                                            marcinx8, jak dla Ciebie nie ma żadnej różnicy to możesz jeździć na takiej oponie aż sama pęknie, dla mnie bezpieczeństwo jest najważniejsze :wink:
                                            Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• marcinx8
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 12

Dla waszej świadomości tam nie pracuję ale jest to osoba która ma bardzo dobre ceny a o to wam chyba chodziło,a ja pracuje w hurtowni opon i temat dotów przerabiamy na codzień bo przecież to jest tak ważne żeby opona była z zeszłego tygodnia najlepiej bo ta z zeszłego roku to już jest do wyrzucenia.Tylko pomyślcie sobie żeby opona na sezon letni była w hurtowni już w styczniu,lutym to musi zostać wyprodukowana w poprzednim roku zwłaszcza że niekiedy przebywają długą drogę z fabryki do polski.Zgodzę się z tym że niema sensu kupowania opony 7 letniej ale nieraz 3 letnie można naprawdę tanio kupić i rozchodzą się jak świeże bułeczki.
                                              Malczik

Komentarz

• cultowy
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 3

Przydatnosc opony do uzycia to 8 lat, jak kupujecie w spozywczaku np. majonez to patrzycie czy data prod. jest z przed tygodnia?? Zaloze sie ze nie bo zakladasz ze zjesz go np. przez miesiac wiec wystarczy aby mial przydatnosc jedynie (niech bedzie ze bezpiecznie ) 2 miesiace. Tak samo powinno byc z oponami ,jesli robisz srednie roczne przebiegi np. 20 tys. km. to zanim sie zestarzeje ta opona juz dawno nie bedzie miala bieznika. Sa oczywiscie wyjatki np. zle przechowywana opona w hurtowni itp. ale to margines. Tak wiec kupujcie opony ze starszymi dotami zwlaszcza jesli mozecie zaoszczedzic i na litosc boska nie ciskajcie sie tak zeby byla jak najnowsza!

To moj taki apel do niektorych klientow wulkanizacji.

Komentarz

• shado
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 5315
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czyżby kolejny "przypadkowy" pracownik tej samej hurtowni/sklepu? :P
                                                  Jekoś nie pamiętam kiedy ostatnio zmieniłem zimówki ze względu na zużyty bieżnik. Jak dotądl ostatnie kilka razy musiałem zmienić, bo bieżnika wciąż było, ale opona była twarda i cholernie śliska. Jeśli mam do wyboru za tą samą lub zbliżoną cenę opony sprzed 2msc i opony sprzed 2 lat to dla mnie wybór jest prosty.

Komentarz

Pracuję...