Każdą oponę da się zerwać, pozatym ten prawy pedał ma chyba regulację skoku.
Dla reszty jest esp.
No wlasnie ASR nie radzi sobie przy tak waskiej oponie, nie mowie tylko o ruszaniu, ale o przyspieszaniu z niskich predkosci. Bledem byl zakup tak waskiej opony, na ta zime planuje 225/45/17, chociaz nie ukrywam ze lepiej bylo by 225/50/17, tylko ta homologacja...
Jak ASR sobie nie radzi, to kierowca spokojnie może dać radę Jak latem zrywa trakcję, to TS850 zimą ma mało do powiedzenia. Każda będzie zrywać. A wystarczyło wziąć czterołapa i nie byłoby problemu
pewnie nic lepszego nie znajdziesz. chociaz przy obenych zimach ,jesli mieszkasz gdzies gdzie drogi sa utrzymane w miare dobrze to mozna wizac cos asymetrycznego. lepiej na suchym da rade
no właśnie na rozmiar czyli $ w ogóle się zastanawiam nad kupnem zimowek Mam jeszcze na tyle małe dziecko, że nie nigdzie się zima nie wybieram, tylko jazda Wawa - okolice... ale jak na złość jak nie kupie to pi@#$$nie po pachy....
PS po NOKIANACH w O3 w zeszłym roku chciałbym najcichsze z możliwych...
Opony Continental WinterContact TS 850 P w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Continental WinterContact TS 850 P i dokonaj zakupu!
Co do Uniroyali nie będę sie tu produkował bo na tym forum jest to opona z góry przegrana... ja mam inne odczucia tak na temat letnich URS2 i URS 3 jak i zimowych i teraz do golfa mk1 kupuje MS 77 w rozmiarze 195/50/15 w tamtym sezonie kupiłem MS 77 w rozmiarze 205/55/16 i nie ma powodów do narzekania.. no może trochę szybko się ścierają URS3 i ms 77 ale znów coś za coś
Przez parę lat jeździłem starym Golfem na Uni R550 i sobie chwaliłem. Teraz mam w Vectrze C zimowe Uni MS66+ czy jakoś tak, 215/55 R16, no i kanapa chybotliwa jest. Na letnich 225/45 R17 zupełnie inne auto.
Zamieszczone przez gusiak11
Kiedyś kolega tu na forum napisał ze nie może byc jednocześnie opona miękka zeby dobrze kleiła do jezdni, z twardą ścianka, cicha, oszczędzająca paliwo i jeszcze zeby przejechała najlepiej 100 000km takie opony nie istieja
Moja nie musi oszczędzać paliwa, bo jestem z tych, którym 1.9 TDI spala 8 litrów, nie musi być cicha, nie musi wytrzymać 100 kkm, nie musi ciągnąć super na śniegu - wystarczy tylko, aby była poprawna - ale na suchym ma jeździć prawie jak letnia Sottozero właśnie takie było - w śniegu je przeklinałem, ale ile one tego śniegu w życiu widziały? W Gdańsku - niewiele.
Jeśli ktoś ma opony UG8, UG9 i TS850 - prośba o jednoznaczną opinię nt. zachowania/stabilności w zakrętach i kontroli/precyzji prowadzenia na asfalcie. I tylko o tym parametrze. "Mam i pływa jak dziad" - takie coś mi wystarczy. Choć obawiam się, że przy takim moim podejściu żadnych opon nie kupię Ewentualnie jeszcze coś z Bridgestone lub te kierunkowe wynalazki Pirelli. No chyba że ktoś powie mi - Michelin spełni twoje oczekiwania. To pierwszy raz w życiu kupię ich gumy.
Dzięki za wypowiedzi.
M.
Pytasz o Conti i UG8. Tak się składa, że akurat miałem sporo TS850 i jedne UG8, więc napiszę kilka słów, a przy okazji zostawię opinie na temat kilku innych opon dla potomnych. Tak się składa, że mamy kilka aut w domu i na dodatek często zmieniamy, więc spróbowałem już kilku modeli z ostatnich lat.
Conti TS850:
BMW 535d 225/50/17
Peugeot 406 195/65/15
Skoda O2 1.4 TSI 195/65/15
Passat B6 2.0 TDI 206 KM 205/55/16
Volvo V40 T4 (1.6 ecoboost 180 KM) 205/55/16
BMW E36 325i 195/65/15
Goodyear UG8 - Golf mk5 1.9 TDI 140 KM 195/65r15
Nokian WR D3 225/50/17 - Ford S-max 2.0 TDCi 163 KM
Pirelli sottozero 210 225/50/17 - Ford S-max jw.
Dunlop ws3 235/55/17 - Audi A7 3.0 TDI
Goodyear ultragrip performance - Audi A6 3.0 TDI
Nokian WR A3 205/50/17 - BMW 130i
Wszystkie opony były użytkowane od nowości do ich końca, lub do sprzedaży auta. Zdecydowanie najgorzej oceniam goodyeary z A6, Pirelli z S-maxa i Nokiany A3 ze 130i. Pirelkom bardzo szybko spadły osiągi (po dwóch sezonach i przy ok. 6mm bieżnika były bardzo słabe na mokrym i śniegu), goodyearom z A6 też bardzo szybko spadły osiągi. Na A3 zrobiłem tylko jedną zimę. Były spoko na suchym asfalcie. Na mokrym gorzej, a na śniegu poniżej przeciętniej.
UG8 to super opona. Niezła na asfalcie, niezła na śniegu.
TS850 moim zdaniem trochę słabsza na śniegu (ale nadal bdb), chyba trochę lepsza na asfalcie - testów ze stoperem nie robiłem, ale daje dużą pewność prowadzenia (jak na zimówkę, rzecz jasna!). Dość szybko się zużywa.
Nokian WR D3 to najlepsza opona w kategorii jakość/cena, z jaką miałem do czynienia. Naprawdę spoko guma. Jeśli dla kogoś opony to zauważalny wydatek to zdecydowanie polecam nie napinać się na Conti czy tam inne najdroższe, tylko kupić Nokiana. Kawał porządnej opony w cenie niższej od konkurencji. Na letnich Nokianach też jeździłem i też polecam.
Również szukam opon zimowych i trochę sobie poczytałem ten wątek. Wybór opon w sieci jest duży i można trochę się pogubić, ale wstępnie dokonałem już selekcji:
- Nokian WR D4
- Dunlop Winter Sport 4D
- Bridgestone Blizzak LM32
- Michelin Alpin A4
Do pracy mam 60% po drogach krajowych, pozostała część asfaltowa "lokalna" droga z ostrymi zakrętami biegnąca przez obszary leśne. Pozostałe prywatne przejazdy podobnie procentowo.
Jaka Wasza opinia co do w/w wyboru. ...
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Opony Continental WinterContact TS 850 P w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Continental WinterContact TS 850 P i dokonaj zakupu!
Opony Michelin PILOT ALPIN PA4 w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Michelin PILOT ALPIN PA4 i dokonaj zakupu!
TS 850 P jest asymertyczna...
dokladnie tak.
juz sie wyleczylem ze sniegowek w polskich warunkach.
w/w dadza rade sobie w polskich warunkach nawet jak walnie sniegiem w gorach.
a na pewno na drogach krajowych i w miescie przyjemniej sie bedzie niz na jodlach jezdzic.
[ Dodano: Sro 16 Wrz, 15 19:25 ]
Zamieszczone przez pawel934
Nokian WR D3 to najlepsza opona w kategorii jakość/cena, z jaką miałem do czynienia. Naprawdę spoko guma. Jeśli dla kogoś opony to zauważalny wydatek to zdecydowanie polecam nie napinać się na Conti czy tam inne najdroższe, tylko kupić Nokiana. Kawał porządnej opony w cenie niższej od konkurencji. Na letnich Nokianach też jeździłem i też polecam.
wr d3 jako jedne z niewielu jodeł przyzwoicie jezdza na suchym. mam je obecnie poprzednio mialem ug7+ ( goodyear na sniegu szedl jak traktor za to na wilgotnym i suchym asfalcie ponizej krytyki.)
teraz na pewno asymetryczna. szkoda ze tak malo 15tek robia asymetryki
Mialem je w mniejszym rozmiarze w golfie i sprawowaly sie jak dla mnie super. Ciekawy bylem waszej opinii bo kilku znawcow to jest. Nie zalezy mi na markowych oponach bo przewaznie placi sie za firme tzn napis bo fabryka jedna robi opony dla wielu marek.
Komentarz