OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • picia136
    Rider
    • 2011
    • 374

Przyłącze się do tematu.Które opony są lepsze cichsze Bridgestone Blizzak LM30 czy Michelin Alpin A4.
    Elektronika,SSWiN,CCTV,Informatyka,Akwarystyka

Komentarz

• Jasiek81
      Drive
      • 2011
      • 52

Ja zaryzykowałem i kupiłem Dunlopy 4D. Pozyjemy zobaczymy. Rozmiar 195/65 R15

Komentarz

• Ayu
        RS
        • 2009
        • 4154

Jasiek81, jeździsz na 15" tym autem co masz w profilu?

Komentarz

• Jasiek81
          Drive
          • 2011
          • 52

Tak, jeżdżę na 15". A co ??

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

Jasiek81, Nic strasznego, skoro Ci to odpowiada, to ok.

Komentarz

• picia136
              Rider
              • 2011
              • 374

ja też chce na zimę 15. a posiadam teraz 225/45/17. Zastanaweiam się nad tymi dwoma rodzajami opon z felgami
              Elektronika,SSWiN,CCTV,Informatyka,Akwarystyka

Komentarz

• bws34
                Rider
                • 2011
                • 543

Ja się decyduję na Save S3+,jak będzie zła to napiszę
                "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• trooper
                  Rider
                  • 2011
                  • 525
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Tata ma S3 w Passacie karawanie, jest bardzo zadowolony nie ma z nią większych problemów, a u nas teren górzysty, jeszcze nie zawiodły (odpukać)
                  Moja Balbina

Komentarz

• Legion
                    Drive
                    • 2011
                    • 56

Ja kupiłem Yokohamy W.Drive 195/65/R15
                    O2 FL 1,8 TSI DSG

Komentarz

• seba210
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 233

Ok, to prawie jestem zdecydowany na Dunlop SP Winter Sport 3D albo 4D w rozmiarze 205/55 R16.
                      Zastanawiam się nad indeksem prędkości i nośnością (combi 1.8 TSi 4x4)
                      Wydaje mi się że index H (210 km/h) będzie wystarczający (nie jezdżę zbyt dużo autostradami, a takimi prędkościami w zimie to już prawie napewno nie).
                      I drugie pytanie: opona występuje w dwóch wersjach:
                      91 - max 615 kg
                      94 - max 670 kg
                      Latam raczej słabo załadowanym autem więc 91 będzie ok?

Edit:
                      Sprawdziłem - na letnich, fabrycznych 17" mam 91 W (W 270km/h).
                      Więc H w zimówkach to chyba trochę za mało - i może trzeba się rozglądnąć z V - 240km/h
                      Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• ary
                        Rider
                        • 2011
                        • 634

seba210, do swojego wziąłem takie: Dunlop SP Winter Sport 3D 205/60R16 96 H XL (u mnie jest wyższy profil niż u Ciebie) ale 91 też da radę. Co do indeksu prędkości to jeśli nie zamierzasz latać na zimówkach z prędkościami ponad 200kmph to nie potrzebujesz ani W ani V.
                        H w zupełności wystarczy
                        O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• TomekRs
                          RS
                          • 2011
                          • 1670

jakie opony polecicie do o2 rs na zime? 205/55/r16
                          proponuja mi hankoki za 315zl sztuke, fulda za 330zl

Komentarz

• lilo
                            RS
                            • 2006
                            • 4315
                            • Mercedes-Benz

Ja mam Fulde Kristall Control HP w tym rozmiarze co piszesz i jest naprawdę super , polecam
                            Daniel

Komentarz

• Tony065
                              RS
                              • 2009
                              • 2487
                              • Octavia I (1U2)
                              • ARX 1.8 20VT 150 KM

polecam fulda kristall supremo. miałem 205/60/15, teraz mam 205/55/16. trakcja, hamowanie, hałas bez uwag.
                              Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                              @ by Tune-up Gdańsk
                              TDI VP++ i jeszcze rośnie
                              Antek

Komentarz

• nobody
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 119

Zamieszczone przez t271828
                                Zamieszczone przez bws34
                                A Sava S3 jak się spisuje? Bo ja poluje na te opony ?
                                Sava ma chyba najlepsza opinie z tanszych opon, na sniegu dorownuje lepszym (a wiele przewyzsza). Na asfalcie ciut odstaje
                                Sorry za głupie pytanie - mieszkam na tzw. zadupiu i się zastanawiam, gdzie można korzystnie i w miarę pewnie kupić takie zimówki (myślę o Sava Eskimo S3 albo jakichś Frigo, niestety budżet...). Polecicie jakiegoś dostawcę/dystrybutora? W internecie sporo różnych rzeczy kupowałem, ale opon nigdy

Komentarz

• arti1
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 408

nobody, ja na przykład kupuje www.orzelopony.pl
                                  artur

Komentarz

• bws34
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 543

nobody, oponeo.pl lub opony.pl Ja kupilem u nich letnie opony.Kurier za darmo, opony tanio i dochodzą na następny dzień Tak że polecam te dwa sklepy
                                    "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• Ayu
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4154

nobody, netcar.pl i motoricus.com i masa innych, te co podali koledzy tez dobre. Polecam skorzystać z jakiejś porównywarki cen. Jeszcze rok temu sam byłem sceptyczny co do tej formy zakupu opon ale pierwszych zakupach mi minęło. Najlepsze jest to, że jak masz znajomego wulkanizatora to dostawę załatwiasz z jego adresem, nie wozisz się z tematem sam.

Komentarz

• pandzik
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2254
                                        • Seat

nobody, http://www.ceneo.pl/127453 dalej już z górki..

Komentarz

• macluke
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 875

a ja do O1, którą jeździ moja żona i która w zasadzie nie wyjeżdża poza Kraków zamierzam kupić Frigo 2 (195/65R15)

Komentarz

• zepter00
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2304

A ja zamierzam poeksperymentować z zimówkami albo poszukam kolcowanych albo kupię coś węższego niż 195 np 175. Większe naciski jednostkowe na powierzchnię zwiększą przyczepność na śliskim i kopnym. Wiem, że kolcowane są nielegalne ale w normalnym kraju dziury i koleiny też są nie do pomyślenia. :x 1,2-1,5 milimetrowe kolce nie popsują asfaltu na drodze... że tak sobie pozwolę trochę na wyrost określić ten wyryp z dziurami i łatami i koleinami wielkości toru bobslejowego, po jakim mam wątpliwą przyjemność jeździć. Mam trzy komplety felg to będę sobie przekładał.

Wie ktoś gdzie można nabyć kolcowane opony np Nokiany?
                                            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• lilo
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 4315
                                              • Mercedes-Benz

zepter00, kiedyś miałem na nissanie opony z kolcami , tylko że kolce były alu , fajna sprawa .

Ale za to Ojciec miał w latach 80-tych merca przejściówkę i na niej były oponki z kolcami stalowymi :twisted: , zimą na lodzie banan od ucha do ucha :P
                                              Daniel

Komentarz

• Ayu
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 4154

Widzę dwa rozwiązania zakupu opon z kolcami.
                                                1. Firmy które przygotowują auta do rajdów.
                                                2. Jak znam życie na targi, bazary przyjeżdżają ludzie z Białorusi, albo gdzieś bliżej obwodu Kaliningradzkiego dogadałbym się z kimś.
                                                Skoro już tak bardzo chcesz, zorientowałbym się jednak co się dzieje w przypadku zatrzymania przez drogówkę w takiej sytuacji.
                                                BTW, zastała mnie kiedyś odwilż w dalekiej Rosji i taksówka, którą podróżowałem miała opony z kolcami, śniegu i lodu nie było na ulicach i... hamowania też nie było.

Komentarz

• zepter00
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2304

Dzięki za rady ale chyba pozostaje prywatny import ze Skandynawii. W razie zatrzymania przez Policję pewnie mandat i ryzyko zabrania dowodu rejestracyjnego no chyba, że wyrwiesz kolce obcęgami na miejscu. wydaje mi się mało prawdopodobne by policjant zauważył kolce na oblepionej śniegiem oponie. Po ostatnim weekendzie w Wawie wracałem do domu... dwa razy zatrzymała mnie Policja na Al Jerozolimskich i 15 km przed Węgrowem. Na Alejach dmuchałem w okolice alkomatu i po wyniku 00 nawet dokumentów nie chcieli widzieć a przed Węgrowem chcieli zobaczyć tylko dokumenty i stację multimedialną bo fajna według nich była... 4 Policjantów nie zwróciło uwagi na moje włączone światła przeciwmgielne
                                                  Jeśli już bym zakupił opony kolcowane to założył bym je na stalówki i zakładał tylko w sytuacji dłuższych opadów śniegu czy gołoledzi...
                                                  Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Evil
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 721

zepter00, posiadam opony kolcowane, przyjechały z Szwecji. Teść kupił od szwagra Octavie i dostał zimówki na kolcowanych oponach. Opony nie są pierwszej świeżości bo chyba rok produkcji coś koło 2001 roku. Jak coś to mogę zerknąć na stan i dokładną datę produkcji - my opony mamy zamiar sprzedać, bo teść chce zwykłe zimówki sobie kupić.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

Pracuję...