Widze że niema sensu niczego tłumaczyć bo mentalność polaków się nie zmieni.
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Marcin, ale to nie mentalność, tylko takie są fakty. Guma się starzeje i traci swoje właściwości. Osobiście mnie ten problem nie dotyka, ale swojej małżonce już kilka razy zmieniałem gumy, na których było sporo "mięsa", a testdrajwu po wymianie sezonowej nie przeszły.
BTW: mam gdzieś w szafce Durexy z terminem przydatności jeszcze miesiąc, duże pudełko z makro. Oddam za piffo. Chcesz ?
:lol: :P
Komentarz
-
-
Wiesz ja rozumiem ze kilku letnich niema co kupować,ale uwierz mi że pracuje w tym fachu i klienci nieraz są tak upierdliwi że opona ma dot końcówka zeszłego roku i on nie wezmie bo to jest stara opona, nie mówiąc już o nowych naklejkach które informują o klasach chałasu i uwierz mi że potrafi taki gość wybrzydzac gdy opona różni się o dwa decybele w klasie chałasu.Usłyszałbyś tą różnicę podczas jazdy?Malczik
Komentarz
-
-
Co do hałasu się nie wypowiem, bo zwykle to zlewam. Opony roczne dla siebie bym kupił bezproblemowo, a do Żonowozu wolałbym takie "jeszcze ciepłe" wprost z linii produkcyjnej... Nigdy w sumie nie zwracaliśmy na to większej uwagi, nawet nie wiem jak ten dot odczytywać ops:
Ale rozumiem doskonale tych, którzy na to patrzą. Jeśli zmieniają opony raz na kilka lat czyli 2 max 3 razy w życiu auta to jest to wydarzenie, nie dziw się.
PS. Nie odpowiedziałeś czy chcesz durexy :lol:
Komentarz
-
-
He za durexy dzięki..apropo tego że wolisz takie ciepłe opony kiedyś jeden klient znów w drugą stronę twierdził że jak takie świeże to się jeszcze tam wszystko nie utrwaliło w sensie związki chemiczne itd. ale to już bzdury, jak dla mnie to na oponie powinien być sam rok produkcji już bez numeru tygodnia a najlepszym rozwiązaniem na stare doty są przeceny i schodzą bardzo szybkoMalczik
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcinx8He za durexy dzięki..apropo tego że wolisz takie ciepłe opony kiedyś jeden klient znów w drugą stronę twierdził że jak takie świeże to się jeszcze tam wszystko nie utrwaliło w sensie związki chemiczne itd. ale to już bzdury, jak dla mnie to na oponie powinien być sam rok produkcji już bez numeru tygodnia a najlepszym rozwiązaniem na stare doty są przeceny i schodzą bardzo szybko
Jestem za - dodatkowy rabat za opony roczne, dalej za dwuletnie - łykałbym jak pelikan. Każde mi schodzą w 1 max 2 sezony więc dwuletnie spokojnie mogę brać.
Komentarz
-
-
No i wcale Ci się nie dziwię - wolna wola, wolny rynek. Ja zawsze patrzyłem jaki dokładnie model chcę i brałem, gdzie najtaniej. Jak będę Żonie zmieniał to na pewno też będę szukał "świeżych"
U siebie, jeśli opinie się potwierdzą powinienem mieć półtora roku spokój, a w Żonowozie ze 2-3 lata. Teraz póki co mniej jeżdżę w trasy, a PS3 i PA4 ponoć trwałe są.
Komentarz
-
-
Ja również polecam goodyear ultra grip 7+ lub 8.
We wrześniu 2007r kupiłem 7+ - przez 6 sezonów służyły bardzo dobrze. Niewiele bieżnika ubyło a jechało się jak po torach w porównaniu do poprzednich zimówek firmy barum. Są dość głośne w porównaniu do letnich.
Test opon z auto-świat
Ponadto maksymalny czas użytkowania opon zimowych wg ekspertów to 6 lat. Dlatego warto kupować świeżynki.
Znam kilka osób które jeżdżą bezwypadkowo prawie tylko w terenie zabudowanym cały rok na oponach zimowych i co kilka lat kupują dwie nowe na przód a nowsze stare dają na tył
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoNie wiem kto liczył punkty w tym teście, ale skoro Conti dostało za slalom na śniegu tylko 1 pnk to średnia z 6+6+6+1 to 4.75 a nie 6
No chyba, że mają Contimatematykę o innych zasadach tak by wygrała konkretna opona
(30% * 6 + 30% * 6 + 30% * 6 + 10% * 1) : 100% = 5,5 :P
Komentarz
-
-
pomijam ze wygrali ci co mieli. i mimo ze nokian ma lepsze wlasciwosci trakcyjne niz 2 i 3 w tescie to musial byc za podium.
uzasadnieniebardzo niska szacunkowa trwałosc ogumienia
jak to mądre glowy z AŚ oszacowały po 50km testu? . upalali na torze. bo chyba nie zrobili testu dlugodystansowego bo oponki wyszly o ile pamiec mnie nie myli w zeszlym roku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystemsjak to mądre glowy z AŚ oszacowały po 50km testu?
po czym od max wysokości bieżnika odjęli min wartość, podzielili wynik (max h- min h= "bieżnik do zjechania") przez ubytek po przejechaniu 50km po czym pomnożyli to przez 50, tak to widzę ja :diabelski_usmiech
czyli tak
x- bieżnik "do zjechania
y- ubytek po przejechaniu 50km
x/y=z
z*50= ilość km jakie możemy przejechać na oponie :twisted:Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Komentarz
-
-
dato, ja słyszałem nawet o większych, przebiegach, ale co kto usłyszał, to to powielał :wink:
Co do trwałości, to innego sensownego wytłumaczenia nie widzę jak można to sprawdzić, ale to tylko moja teoria :diabelski_usmiechKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dominik9420Co do trwałości
1) miasto/trasa
2) styl jazdy
3) stan nawierzchni
4) rozmiar opony
5) stan zawieszenia/amorów
6) itd...
Testy w gazetach są przeprowadzane zazwyczaj w skandynawii... zazwyczaj na nowych autach więc ich zawieszeni jest 100%, stan nawierzchni też
Testy są trochę nie miarodajne bo 1wsza opona jest testowana o 8 rano jak jest -10 a ostatnia o 15 jak jest +1 inna przyczepność itd.... ale to jest dluga rozmowa
generalnie jest to jakiś pogląd i wg mnie tak to trzeba traktować a nie trzymać sie jak rzep i kupować lidera
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez owocC/C/70db.
2C- zużycie paliwa
70db-hałas
Wszystko jest na jednym ze zdjęć:
Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Pozdrawiam i Szerokości!
Komentarz
-
Komentarz