Jakie wycieraczki?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aras0184
    Ambiente
    • 2007
    • 156

Może zadziwię co poniektórych, ale ja mając Fabię już 4 lata nie wymieniałem ani razu wycieraczek. Gumki do tej pory dobrze ściągają i nie pozostawiają smóg. Sęk tkwi może w tym, że co jakiś czas je czyszczę, a przede wszystkim mam jakiś specyfik do szyb (niedrogi ), którego nakrętkę wlewam przy napełnianiu i jest oki. Przebiegi jakie robie są średnie, gdyż ok 20 000 rocznie.

Zobaczymy jak w Octavii będą się fabryczne spisywały?

Skodićku
    Skoda Octavia TourSport 1.9 TDi 74 kW

CBćku
    President Harry II ASC + Midland ML-145

Komentarz

• 2pac
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1476
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

fabryczne wymienilem przy 75tys, male zaniedbanie i juz sie z jednego boku rozwrstwila i przerwala...
      President Johnny II + President Florida/ ML-145
      O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
      OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• Bassus
        Drive
        • 2007
        • 81

Dziś (wczoraj) ASO wymienił pióra w moich wycieraczkach (miał być standard skody) na Valeo (pewnie to teraz standard; na lewej spojlerek) i mimo, że myślałem wcześniej o Silencerach, X-trem itd... jestem z nich bardzo zadowolony. Zobaczymy, czy przetrwają zimę ;-)
        ! POZDRAWIAM Z POZNANIA !

Komentarz

• jandrys
          Classic
          • 2006
          • 29

Jak jeździłem O1 to po kilku próbach na X-trem itp wróciłem do oryginałów skody. Ostatnio mojej połówce kupiłem oryginały skody do seata (przeciez to samo) za 60 PLN komplet na przód. Już wiem że inne to strata pieniędzy
          Była O1, AGR -oszczędne cudo
          Jest O2, BKD -porywisty rumak

Komentarz

• misiek^wro
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8321

jandrys, skodowskie z ASO wymienialem srednio z ojcem co 5-6 miesiecy.

Kupowalem Valeo Xtrm Silencio po barrrrrrdzo dobrej cenie - 90 zl za kpl oryginalny, a nie podroba valeo. Jezdzily rok.

Policz sobie 120 zl a ASOwskie Valeo vs 90 zl na Valeo XTRM rocznie.

Do tego nieporownywalna jakosc zbierania wycieraczek XTRM i absolutna cisza. Nigdy ich nie slyszalem, czego nie powiem o innych wycierkach .... bo potrafily ladnie grac podczas jazdy same z soba i czasem z wiatrem.

Kazdy sobie moze odpowiedziec co woli. Zaoszczedzic zludnie czy wydac raz a dobrze. Ja jestem w grupie osob, co sie nie pitola.
            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Bassus
              Drive
              • 2007
              • 81

Za komplet (3 sztuki do combi) Valeo standard ASO, żadne XTRM zapłaciłem:
              - przód 60,74zł (jedna z owiewką) nr katalogowy: 1J0998003
              - tył 21,80zł nr katalogowy: 1U9955425B
              razem: 82,54zł

Są niesłyszalne i bardzo dokładne.
              W bazówkach w firmie, np. w passatach czy golfach mamy Valeo XTRM
              i praktycznie nie widać różnicy (a nawet bym polemizował np. po 6 miesięcznym okresie używania, które lepsze..).
              Valeo XTRM są przede wszystkim zgrabne i ładnie się prezentują,
              a co do komfortu i skuteczności... myślę, że to dość subiektywne odczucie
              i dużo zależy od tego gdzie jak i ile jeździmy i jak dbamy o samochód..

Sprytnie sobie policzyłeś 120/90 na rok na korzyść XTRM,
              ale nie doliczyłeś konieczności wymiany trzech ramion w O1 na potrzeby montażu XTRM.
              Owszem, jest to jednorazowy wydatek, ale wcale niemały.

Ja wymieniam wycieraczki też mniej więcej raz na rok i to zwykle profilaktycznie,
              a nie z konieczności, bo już nie ścierają... więc z mojej kalkulacji wynika,
              że za standard ASO płacisz 82,54zł (za trzy), a za XTRM 90zł (za dwie) i jeszcze nie masz ramion ;-)
              90zł - na podstawie Twojej kalkulacji, chociaż wydaje mi się, że XTRM do O1/O2 są droższe.

Komentarz

• jandrys
                Classic
                • 2006
                • 29

misiek^wro, ja opisałem swoje doświadczenia, robie duzo kilometrów i nigdy nie wymieniałem wycieraczek oryginalnych co pół roku, to jest kwestia dbałości o szczegóły. W tej chwili mam O2 wiec to inny temat ale u małżonki w seacie są od roku i cały czas dobre.
                X-trmy w O1 założyłem na początku zimy - po pierwszej jezdzie w sniegu szybko wymienilem na zwykle bo sie niemilosiernie zapychaly, a dodatkowo powyzej bodajże 100 bądź 120 km/h podskakują bo maja na środku wielki uchwyt który podrywa je do góry.
                Tez jestem w grupie osob co sie nie pitolą i dlatego kupilem sobie Xtrmy ale sie nie sprawdzily, kupowałem tez Boscha, Championa itp, ale wrocilem do oryginalu
                Twoj argument cenowy mnie nie przekonuje. Założyłeś drogie to teraz chcesz na nich długo jeździć. Jak każdy.
                Nie chce tutaj bić piany, przyjmij prosze moją wypowiedź jako moje doświadczenie z tym tematem
                Była O1, AGR -oszczędne cudo
                Jest O2, BKD -porywisty rumak

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

Zamieszczone przez jandrys
                  a dodatkowo powyzej bodajże 100 bądź 120 km/h podskakują bo maja na środku wielki uchwyt który podrywa je do góry.

To chyba nie mowimy o tych samych Moje nigdy nie skakaly ani nic. Jezdza sobie w autku juz od listopada zeszlego roku i maja sie bardzo dobrze. Ja nie mowie ze XTRMy sa mega super imba klasa sama w sobie. Mowie ze to bardzo przyzwoity zakup kalkulujacy mi sie duzo bardziej, od zakupu Ori w ASO. Czemu? Bo z tymi i z tymi mialem przyjemnosc i jak narazie obiektywnie :!: oceniajac duzo wygodniej jezdzi mi sie z XTRm. Nie wiem czemu Ci sie one zapychaly sniegiem, moje jedna zime juz przechulaly i wlasnie mam zamiar z nimi dociagnac do drugiej ... zeby po niej zrobic wymiane, bo wiadomo, wycieraczki wlasnie zima najbardziej dostaja po pupie.

Jesli chodzi o same uszczelki to coz, duzo pracowalem z kijami do piwa i tam serwis uszczelek byl niesamowicie wazny. Dostalismy i przemyslowa wazeline i srodek do trzymania uszczelek w "formie". Pozwalalem sobie go stosowac i na wycieraczki... moze tu jest szkopul pogrzebany ... sam nie wiem.

Bosha nie probowalem, bo nie jestem snobem w sumie, wycieraczki Bosha AERO jak i VAleo sa identyczne, a trwalosc gumy zalezna jest od dbania o nia - wycierania, mycia z robactwa i tluszczu a takze odpowiedniej konserwacji. Jednakze nie pokusilem sie o zakup tanszych plaskich firmy champion itd.

Ja rozumiem ze kazdy ma prawo do innych doswiadczen i odczuc w zwiazku z tym samym produktem, ale na milosc boska, jak mozna miec az tak ogromnie rozne doswiadczenia?

Ja odpowiedz mysle ze znam. Produkcja tych wycieraczek. Na 100 % koledzy kupiliscie modele "made in france" w ori opakowaniach :twisted: :?:

Bo wlasnie to jest bolaczka Valeo, ze jest pelno szmelcu perfekcyjnie wizualnie podrobionego. A szkoda....

Ja swoje kupowalem w hurtowni czesci do aut francuskich na ul. Belgijskiej we Wroclawiu. Nie mialem zadnego rabatu, zaplacilem rowne 90 zl, dostalem fakture i z rogalem wrocilem do domu.

Co do tylniej wycierki ... ja nie zmieniam. Moja ma ponad 1.5 roku, zabrana jeszcze wujkowi z Forda Mondeo ... jest o 10 cm za dluga :twisted: i przez to lekko minimalnie ciut wystaje na wysokosci, ale na szerokosci jest idealna.

Zamieszczone przez Bassus
                  Sprytnie sobie policzyłeś 120/90 na rok na korzyść XTRM,
                  ale nie doliczyłeś konieczności wymiany trzech ramion w O1 na potrzeby montażu XTRM.
                  Owszem, jest to jednorazowy wydatek, ale wcale niemały.
                  Jestes pewien ze kupowales Valeo Xtrmy? Bo ja zadnych ramion dokupywac nie musialem ... i wynioslo mnie to jednorazowo 90 zl. :shock:

Komentarz

• Witek1952
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 196

Witam.Od lat używam Boscha.Wymieniam raz w roku i nie mam problemów.
                    Witek

Komentarz

• Bassus
                      Drive
                      • 2007
                      • 81

Zamieszczone przez misiek^wro
                      Jestes pewien ze kupowales Valeo Xtrmy? Bo ja zadnych ramion dokupywac nie musialem ... i wynioslo mnie to jednorazowo 90 zl.
                      do standardowych ramion O1 nie zamontujesz XTRM.

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

Bassus, zapraszam na spota, zobaczysz ze zaloze :twisted:

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tylko pytanie czy będą spełniały swoją podstawową funkcję....
                          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• misiek^wro
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8321

Zamieszczone przez shado
                            Tylko pytanie czy będą spełniały swoją podstawową funkcję....
                            Do tej pory spelnialy, czemu maja nagle przestac??

Mam wrazenie ze Ci ktorzy mowia o jakichs adapterach do XTRM chyba nigdy ich nie mocowaly na aucie ... albo mowimy to calkowicie o innych XTRMach.

Komentarz

• Bassus
                              Drive
                              • 2007
                              • 81

Może się mylę, a może mam inne ramiona ?

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Bassus, ja z ramionami nic nie kombinowalem .... rocznik auta to 2002.

Kupilem produkt i zaraz 5 sekund po zakupie rozpakowalem i zalozylem i wszystko bangla. Trzyma sie jak nalezy, byle idiota tego nie sciagnie mi na parkingu, do tego spelnia role jak nalezy, czyli idealnie zbiera wode. Stad nie wiem czemu niektorzy pisza o jakichs adapterach, zeby te wycieraczki zalozyc :idea:

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

Bassus, założysz

Komentarz

• Misiekoctavia
                                    Elegance
                                    • 2005
                                    • 891

A ja powiem tak o wycieraczkach. Moj ojciec w Volvo mial seryjne tez jakies Valeo i padly po niecalych 30kkm. To sa te plaskie, aerodynamiczne. Normalnie w zdluz piora gumy popekaly az wkoncu sie pourywaly, pozatym strasznie skrobaly o szybe jeszcze przed zima, a po zimie to zupelnie padly. Najgorsze jest to, ze ojciec skazany jest praktycznie na Valeo (no i na allegro znalazlem jeszcze chyba 2 firmy co robia wycieraczki do xc70) bo Volvo ma jakies smieszne zaczepy niepowtarzalne. Kupilem kolejne Valeo z allegro i wyszlo mnie to ok.130zeta i po 3 miechah tez juz pozostaja lekkie smugi, wiec lipa. A w mojej Octavce mam chyba szybe porysowana od wycieraczek bo wstawilem nowe piora a i tak zostaja jakies takie smugi na calej powierzchni zbierania i jazda w deszczu to katorga a niewspominajac co jest w deszczu noca:// A moze szyba jest jakos zatluszczona? Dodam ze seryjna od 7 lat.

Sie rozpisalem:P Pozdro

Komentarz

• oranje
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 148

Chłopaki, wychodzi ze misiek^wro, ma rację. poczytajcie to:http://www.allegro.pl/item253801094_..._octavia_.html
                                      Są to Valeo Xtream - do których nie trzeba adapterów itp.
                                      pzdr :wink:

Komentarz

• koja86
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 3178

oranje, bo to są wycieraczki pasujące na ory zaczepy mam takie od roku spisują się dobrze ale należy czasem przeczyścić samą gumę na nich jak zaczynają robić smugi i po tym zabiegu znów normalnie zabierają. Jest tylko jedna wada w tych wycieraczkach mianowicie jadąc powyżej 160km/h nie zbierają od strony kierowcy jak trzeba robi to ten zaczep podrywa go lekko strumien powietrza nie dociskając gumy. Jedno jest pewne ,że nie chałasują te gumy są ciche.
                                        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• oranje
                                          Ambiente
                                          • 2007
                                          • 148

A czym czyścić te gumy? Spirytusem czy np wystarczy suchą ściereczką? Trochę lipa z tym że przy wyższych prędkościach słabo zbierają, no ale nie często podróżuje powyżej 150 km/h więc może nie będzie tragedii. :szeroki_usmiech

Komentarz

• koja86
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 3178

Zamieszczone przez oranje
                                            A czym czyścić te gumy? Spirytusem czy np wystarczy suchą ściereczką?
                                            Ja do tego stsuję olej glicerynowy a następnie szmatką do sucha
                                            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• oranje
                                              Ambiente
                                              • 2007
                                              • 148

Dzięki bardzo, na pewno zastosuję 8)
                                              pzdr

Komentarz

• Bazyli76
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 487

koja86, ja ostatnio też nabyłem xtrm i widziałem 2 rodzaje: jedne mają dodatkowo spoiler dociskający. Nie wiem jakie Ty masz, może spojler by pomógł? BTW ja wziąłem bez spojlera...

PS
                                                Do Octavii dedykowane są właśnie ze spojlerem...

Komentarz

• koja86
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 3178

Bazyli76, kufa mam spojler i lipa powyżej 160km/h
                                                  Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• misiek^wro
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8321

koja86, ja nie mialem ze spojlerem

Wycierka kierowcy byla ok, z kolei pasazera o 1 cm za dluga. Oprocz tego ze wygladalo to podczas postoju jakby sie przypatrzyc srednio, to poza tym nie sprawialy mi one zadnych problemow Raz na ruski rok stosowalem mazidla do uszczelek ( taki specyfik z KP do czyszczenia kranow ) i generalnie wycieraczki zbieraly rewelacyjnie

Komentarz

Pracuję...