ruwado, może jak się skończą to zakupię Valeo Silencio Extreme i porównam choć nie podoba mi się w nich ten odstający adapter. Chyba bardziej się rzuca w oczy niż ten w AeroTwinach.
Ogólnie jeśli chodzi o zużywanie się to super trwałe nie są. Ale powyżej 130km/h w deszczu radzą sobie lepiej niż zwykłe. Zostawiają smugę ale tylko delikatnie.
Ja straciłem zaufanie do Valeo. Jakość wykonania, trwałość i w ogóle wszystko poleciało a ceny z kosmosu. Aktualnie kupuję gumki w ASO VW i jest dobrze.
Nie mam za bardzo innego pomyslu. Kilka kompletow roznych wycieraczek 480 i wszystkie od strony pasazera zachodza na slupek. Roznica pomiedzy 450 a 480 to w sumie 1.5 cm z kazdej strony wiec nie az tak duzo, chyba, ze mozna kupic cos pomiedzy 450 i 480 ale z tego co kojarze to chyba nie.
Nie mam za bardzo innego pomyslu. Kilka kompletow roznych wycieraczek 480 i wszystkie od strony pasazera zachodza na slupek. Roznica pomiedzy 450 a 480 to w sumie 1.5 cm z kazdej strony wiec az chyba nie tak duzo.
Hej, chyba założyłeś od strony pasażera odwrotnie i dlatego jest za długa. Też tak raz zrobiłem...
A jeśli chodzi o wycieraczki Valeo XTRM to kupiłem w jakiejś dzikiej promocji w NORAUTO dwa komplety po 25zł (normalna cena 151zł za komplet). Jedyną wadą jest trochę zniszczone pudełko (otwarte i porwane na sklepie), wycieraczki nie używane, nawet plastiki na piórach nie były zdejmowane. Po normalnej cenie bym tego nie kupił, aczkolwiek wycieraczki są rewelacyjne...
Hej, chyba założyłeś od strony pasażera odwrotnie i dlatego jest za długa. Też tak raz zrobiłem
Dobre , jak bym zalozyl ta wieksza to niezle wlazila by na slupek, a pewnie nawet za niego wystawala . Na pewno sa zalozone dobrze, prawa doslownie zahacza o plastik - teraz jak sie zastanowie to w sumie chyba nie o slupek a nachodzi na plastik podszybia w prawym dolnym rogu szyby. Az musze sprawdzic po pracy
Hej, chyba założyłeś od strony pasażera odwrotnie i dlatego jest za długa. Też tak raz zrobiłem
Dobre , jak bym zalozyl ta wieksza to niezle wlazila by na slupek, a pewnie nawet za niego wystawala . Na pewno sa zalozone dobrze, prawa doslownie zahacza o plastik - teraz jak sie zastanowie to w sumie chyba nie o slupek a nachodzi na plastik podszybia w prawym dolnym rogu szyby. Az musze sprawdzic po pracy
odwrotnie - nie w sensie prawa wycieraczka z lewą, tylko prawa przekręcona o 180st. Ja tak robiłem przez jakiś czas... Mocowanie wycieraczki nie jest dokładnie po środku pióra.... :wink:
firmek, bo z tego co wiem to prawa powinna mieć długość 470 albo 475 i musi być ok. Jeszcze nigdy nie kupiłem za długiej. Aero Twin zakupiłem w komplecie i długość jest ok.
Motgumy też miałem w komplecie i były ok.
Zmienilem na Bosh Aerotwin i jak na razie super, fajnie zbieraja i chodza praktycznie bezszelestnie. Zobaczymy jak sie beda sprawdzaly jak przyjda nizsze temperatury i guma zrobi sie twardsza.
Co do rozmiaru to kupilem 530/475 i nadal mam wrazenie ze ta od strony pasazera jest troche za dluga. Nie zachodzi juz na podszybie ale za to w prawym dolnym rogu szyby nie dolega dobrze wiec przez pierwsze 10 cm pracy koncowka jedzie w powietrzu. Wydaje mi sie, ze mniejszy rozmiar, np 460 bylby lepszy.
Valeo wypuściło jakiś czas temu model REVOLUTION są to płaskie wycieraczki i o połowę tańsze od tych ich topowych a różnią się w zasadzie tym, że nie są pakowane w blistry tylko w kartoniki i nie mają tego bajeru z czujnikiem zużycia. Ja za komplet na Aledrogo zapłaciłem 70 zł i są rewelacyjne.
S - Stowarzyszenie
K - Kierowców
O - Omijających
D - Definitywnie
A - ASO
Valeo wypuściło jakiś czas temu model REVOLUTION są to płaskie wycieraczki i o połowę tańsze od tych ich topowych a różnią się w zasadzie tym, że nie są pakowane w blistry tylko w kartoniki i nie mają tego bajeru z czujnikiem zużycia. Ja za komplet na Aledrogo zapłaciłem 70 zł i są rewelacyjne.
no ja mam drugi komplet tego. poprzedni jeździł od 05.2009 do 05.2010 - i na końcu kariery zostawiał już niedotarte linie, ale przez większość czasu, zarówno przy upałach jak i konkretnych mrozach, przy jeździe po mieście i 130kmh po wodzie - OK, bez hałasu. po zimie 2k9/2k10 pomimo wielokrotnego "odpalenia" wycieraczek na mrozie dało się spokojnie jeździć. drugi komplet jest nieco gorszy jakby - tzn. ściera bez zarzutu, natomiast prawa wycieraczka czasem wydaje z siebie podejrzane kwiczenie przy osiągnięciu pionu.
no ja mam drugi komplet tego. poprzedni jeździł od 05.2009 do 05.2010 - i na końcu kariery zostawiał już niedotarte linie, ale przez większość czasu, zarówno przy upałach jak i konkretnych mrozach, przy jeździe po mieście i 130kmh po wodzie - OK, bez hałasu. po zimie 2k9/2k10 pomimo wielokrotnego "odpalenia" wycieraczek na mrozie dało się spokojnie jeździć. drugi komplet jest nieco gorszy jakby - tzn. ściera bez zarzutu, natomiast prawa wycieraczka czasem wydaje z siebie podejrzane kwiczenie przy osiągnięciu pionu.
Mam Revolution, własnie mi sie kończą, zaczynają mazać tak jak piszesz (na razie dwie linie - jeszcze widoczność jest ok). Minął rok od zakupu. Ucieszyło mnie to, że wytrzymały zimę, chociaż liczyłem na trochę więcej niż jeden rok.
Jak mi ta od strony pasażera piszczała to dogiąłem i było jeszcze gorzej. Żona chciała mnie z samochodu wyrzucić jak jechaliśmy w deszczu i sobie popiskiwało. Potem odgiąłem w druga stronę i zaczęło zostawiać lekką smugę ale się poprawiło ;-D Także to pewnie kwestia dobrego wygięcia i wyczyszczenia gumy (a jeszcze po tym drogim i beznadziejnym płynie do szyb z BP piszczało, kupiłem kiedyś na trasie i juz tego nie zrobie).
Tak, chociaz tak jak pisalem to prawa mi na koncu w poczatkowej fazie nie przylega. Moze to wcale nie byc problem rozmiaru tylko po prostu ksztaltu wycieraczki. Po prostu te uniwersalne nie sa tak dobrze dopasowane jak te z ASO. Tyl nie wiem.
firmek, też tak mam. Prawa płaska nigdy nie będzie idealnie przylegać w tym miejscu ze względu na krzywiznę szyby. Przy zwykłych wycieraczkach nigdy tego niebyło.
Założę się, że płaskie Valeo też będą odstawać w tym miejscu.
530/475 to właściwy rozmiar wycieraczek do OI.
Co do ori wycieraczek to zazwyczaj są to właśnie Valeo albo SWF, a SWF jest to marka należąca do Valeo więc na jedno wychodzi :wink:
Dokładnie, na zime jak najbardziej ori wycieraczki prawa wyprofilowana i idealnie dolega, mnie sie udało kupic ori valeo w Chorzowie za 74 zeta komplet.
A na lato zakładam zawsze plaskie
Komentarz