Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek evo
    Rider
    • 2013
    • 474
    • Superb II combi (3T5)

Specol ma bardzo wiele do zrobienia a brak inwestycji w pewnych obszarach wynika po prostu z braku kasy na te inwestycje. Jak się inwestuje w linie technologiczną to się to po prostu prędzej czy później zwraca (przynajmniej powinno) ale jak w nowe biuro i magazyn to niekoniecznie. Pewne rzeczy są jednak do poprawy naprawdę niedużym kosztem i myślę, że wkrótce kilka rzeczy poprawią. Najważniejsze, ze niezależne testy wypadają za każdym razem bardzo dobrze.
    Swoją drogą sam mam dylemat co zaleć do siebie do CFGB. Podstawowa opcja to Millers EE longlife 5W30

ale biorę również pod uwagę Specola Spec Premium c3 VW 504/507

, który bardzo dobrze spisuje się w megane 3 1.9 dci mojej żony (z mixem ar9100/9200) oraz Neste City Pro W longlife III 5W30, o którym pisał Piotr :

no i jest jeszcze zbierający same pochlebne opinie Penrite Enviro+5W30.
    Ktoś podpowie i powie gdzie kupić

Komentarz

• PAOLO ESCO II
      Classic
      • 2017
      • 20
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dzisiejsza dostawa ... i "problem" wymiany oleju na zimę rozwiązany
      Załączone pliki
      Ostatnio edytowany przez PAOLO ESCO II; 44798.
      PAOLO ESCO to mój główny profil - w związku z niemożnością dodawania zdjęć z mojego profilu postanowiłem sobie założyć drugi i rozwiązać "problem" !

Komentarz

• cytrynowiec
        L&K
        • 2015
        • 1056
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

tomek evo jeżeli nie wiesz co zalać....to już chyba nie muszę Ci mówić co....i chyba wiesz gdzie kupić Dobre preludium zanim będziesz miał na stanie A i na zimę się przyda 0w z przodu.

Komentarz

• pedros
          RS
          • 2009
          • 1958
          • Volkswagen
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO II Zobacz wpis
          Dzisiejsza dostawa ... i "problem" wymiany oleju na zimę rozwiązany
          A ja myślałem ze to ja jestem P!3%d0!n;€ty ale ja również lubię mieć zapas.
          Btw fajne te opakowania top up+10 do ekologii
          Ostatnio edytowany przez pedros; 7570.

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Zamieszczone przez dragster Zobacz wpis
            Odnośnie wyglądu fabryki Specola, pewnie powoli będzie się to zmieniać na plus, chyba, że zatrudnią:
            - wybitnego dyr. ds. strategii i marketingu + auto służbowe + sekretariat,
            - wybitnego dyr. ds. logistyki + auto służbowe + sekretariat,
            - wybitnego dyr. ds. optymalizacji produkcji + auto służbowe + sekretariat,
            - wybitnego dyr. ds. finansowych + auto służbowe + sekretariat,
            - znakomite zewnętrzne firmy audytowe i doradcze,
            i wtedy będzie od razu pięknie i ładnie, przez 2 -3 lata, aż zarżną firmę strategiami, wizjami, kontrolami-audytami i tabelkami w excelu.

Taki lekko ironiczny, ale nie wyssany z palca, off top.
            Masz rację.
            Znam firmę wiem jak wygląda od środka.
            Cena za produkt nie bierze się znikąd.
            Wszystko jest w magazynie na regałach a nie na zewnątrz.
            Nie wiem czy ktoś pamięta jak zaczynałem reklamować Specola rok temu czy dwa nikt o tym nie słyszał a mówiłem że produkt dobry i Polski.

Zamieszczone przez Robert1 Zobacz wpis
            Od dłuższego czasu jestem pod wrażeniem VOA Specola ,ale siedziba firmy/magazyn nie wyglądają najlepiej (duża ilość towaru stoi na dworze,przynajmniej tak to wygląda ) w porównaniu np z Orlenem, Lotosem, czy Eurolem to przepaść .
            Foto na dole

https://www.google.pl/maps/@50.32980.../data=!3m1!1e3
            Ich magazyn zakłąd wygląda jak wygląda ale nie odbiega od tych znanych często w których miesza się oleje z których wychodzi pyta jak z jednej marki któa już reklamuje się na całą Polskę a której robię analizy olejów,
            Tak że nie ma co się podniecać mówiłem że Specol dobry i Polski ze świetnymi parametrami , teraz mówię że jest świetny naprawdę doskonały NESTE.

Zresztą kleint mi kiedyś mówi przyjechali mądrzy z Gdanska robić profi szkolenie przywieźli próbki olejów i ...baz olejowych i dyr. pokazują jak wygląda dobra baza a na niej pisze co ...NEXBASE heheh.
            To mnie tylko utwierdziło że produkty z Lotosu Orlenu na bazach 3 grupy są nie gorsze od wielu super hiciorów reklamowanych a robionych za granicą
            Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
            http://www.zmienolej.pl/
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• pedros
              RS
              • 2009
              • 1958
              • Volkswagen
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpis
              Specol ma bardzo wiele do zrobienia a brak inwestycji w pewnych obszarach wynika po prostu z braku kasy na te inwestycje. Jak się inwestuje w linie technologiczną to się to po prostu prędzej czy później zwraca (przynajmniej powinno) ale jak w nowe biuro i magazyn to niekoniecznie. Pewne rzeczy są jednak do poprawy naprawdę niedużym kosztem i myślę, że wkrótce kilka rzeczy poprawią. Najważniejsze, ze niezależne testy wypadają za każdym razem bardzo dobrze.
              Swoją drogą sam mam dylemat co zaleć do siebie do CFGB. Podstawowa opcja to Millers EE longlife 5W30
              http://lejolej.pl/pl/p/MILLERS-OILS-...FE-5w30-5L/286
              ale biorę również pod uwagę Specola Spec Premium c3 VW 504/507
              http://lejolej.pl/pl/p/SPECOL-Spec-P...-00-5L-4-1/141
              , który bardzo dobrze spisuje się w megane 3 1.9 dci mojej żony (z mixem ar9100/9200) oraz Neste City Pro W longlife III 5W30, o którym pisał Piotr :
              http://lejolej.pl/pl/p/NESTE-CITY-PR...II-5W30-4L/265
              no i jest jeszcze zbierający same pochlebne opinie Penrite Enviro+5W30.
              Ktoś podpowie i powie gdzie kupić
              CFGB mi dobrze latał na Millers XF LL 5W30 z 507.00 i jak ludność cywilna donosi ze jest lepszy od wersji zabiedzonej jakościowo skecz dodatkiem modyfikatorow tarcia EE

Teraz pędzę na Eurolu FS Syntence 0W30 podniesionym AR-em 9100
              Bywał Shell AVL tez niegłupi olej
              a gdzie kupić .. No mie pomogę Nie pomogę
              Ostatnio edytowany przez pedros; 7570.

Komentarz

• Robert1
                Ambiente
                • 2017
                • 170
                • Volkswagen

Zamieszczone przez Pidziek Zobacz wpis

Masz rację.
                Znam firmę wiem jak wygląda od środka.
                Cena za produkt nie bierze się znikąd.
                Wszystko jest w magazynie na regałach a nie na zewnątrz.
                Nie wiem czy ktoś pamięta jak zaczynałem reklamować Specola rok temu czy dwa nikt o tym nie słyszał a mówiłem że produkt dobry i Polski.

Ich magazyn zakłąd wygląda jak wygląda ale nie odbiega od tych znanych często w których miesza się oleje z których wychodzi pyta jak z jednej marki któa już reklamuje się na całą Polskę a której robię analizy olejów,
                Tak że nie ma co się podniecać mówiłem że Specol dobry i Polski ze świetnymi parametrami , teraz mówię że jest świetny naprawdę doskonały NESTE.

Zresztą kleint mi kiedyś mówi przyjechali mądrzy z Gdanska robić profi szkolenie przywieźli próbki olejów i ...baz olejowych i dyr. pokazują jak wygląda dobra baza a na niej pisze co ...NEXBASE heheh.
                To mnie tylko utwierdziło że produkty z Lotosu Orlenu na bazach 3 grupy są nie gorsze od wielu super hiciorów reklamowanych a robionych za granicą
                To co jest w tych opakowaniach na zewnątrz które widać na zdjęciu magazynów specola co Oni tam trzymają?

Orlen linia Max Expert ma nowoczesne dodatki i trochę baz syntetycznych , Lotos ma dobrą powtarzalność tyle można wyczytać oil club-ru. ,ale ogólnie chwalone oleje w tej grupie jakościowej.
                Ostatnio edytowany przez Robert1; 44264.
                Silnik smaruje dobry HC & AR9100

Komentarz

• Milord
                  L&K
                  • 2012
                  • 1259
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Szanowni, 12kkm przejechane od ostatniej wymiany (razem 94kkm).
                  Rozważam w najbliższym czasie podniesienie mocy na około 180KM.
                  Jaki olej do 2.0 CKFC? Może czas na OW30?
                  Teraz jeździ na Fuchs 5w30, wcześniej Shell, wcześniej Statoil.

Co możecie polecić do szlamojada, w większości jeżdżącego po mieście.
                  Może płukanka?
                  Rafał

Komentarz

• Pidziek
                    RS
                    • 2011
                    • 1845

Zamieszczone przez Robert1 Zobacz wpis

To co jest w tych opakowaniach na zewnątrz które widać na zdjęciu magazynów specola co Oni tam trzymają?

Orlen linia Max Expert ma nowoczesne dodatki i trochę baz syntetycznych , Lotos ma dobrą powtarzalność tyle można wyczytać oil club-ru. ,ale ogólnie chwalone oleje w tej grupie jakościowej.
                    Cóż nie wiem stoją mausery, jakieś płyny do wywózki pewnie i puste stare beczki palety itp.
                    No mają dodatki pokroju z Lubrizol bazy z NESTE różne bo to co się robi tu w Polsce to praktycznie same minerały z tego co wiem dobre HC się importuje.
                    W miarę dobre oleje robi OMV w Austrii np. Castrola supercara co leją w M-Sporcie w R5 reszta to ....
                    Valvoline w blendowni w Holandii w Dordrechcie leje na bazach Neste Nexbase i dodatkach Lubrizola bo to mało kto wie i są to niezłe oleje
                    Poki co Specol broni się jakością i tak będzie nadal i uważam że to produkt duużo lepszy od rozlewanych nawet na zachodzie blendownii tak ochoczo reklamowanych.

Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                    http://www.zmienolej.pl/
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Robert1
                      Ambiente
                      • 2017
                      • 170
                      • Volkswagen

Orlen Max Expert mają dodatki z firmy Infineum Wlk Brytania moim zdaniem zrobili postęp w olejach ,bo do tej pory ten temat to była " pięta Achillesa" Orlenu.

Komentarz

• cytrynowiec
                        L&K
                        • 2015
                        • 1056
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Milord z tym "szlamojadem" - dobre jeszcze tego nie słyszałem No jest tu już paru userów 0w30 w swoich mocnych TDI najwięcej chyba pedros pisał można poczytać .Dobra płukanka nie zaszkodzi, a pomoże dokładniej opróżnić układ.

Komentarz

• pedros
                          RS
                          • 2009
                          • 1958
                          • Volkswagen
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Eurol FS Syntence po prawie 10 kkm:

- czarny ( )
                          - akustyka bez zmian
                          - zapach Ok ( typowy charakterystyczny jak w klekocie bez udziału ON)
                          - test chromatograficzny: duża kropla oleju na kartkę A4 i na bibułę dała wynik pozytywny czyli jednorodna jednobarwną plama bez rozgraniczeń faz.
                          - tłusty na palcach

zostanie jeszcze u mnie na kilka kkm bo akurat mam przewagę tras wiec spoko.

A dodam ze na tym oleju budzik nieraz zamykałem tym bardziej ocena użyteczności oliwy jest mocno interesująca.

w amatorskich warunkach ciężko uchwycić moment „końca” oleju bo pH oleju ciężko zmierzyć bo faza oleista plus natywne zabarwienie oleju fałszuje odczyt (lakmusowy) a ponadto olej nosi znamiona cieczy buforowej i zmiana pH jest zbyt subtelna w wąskim zakresie żeby opierać się tylko na pomiarze TBN.

Tak samo ilość metali zeskrobanych na oko jest nie do uchwycenia a sama analiza to koszt kolejnej wymiany oleju.

Zmian lepkosci tez nie ogarniemy na oko chyba ze stwierdzimy ze olej ochoczo odpycha się od bagnetu to widać ze coś jest nie tak.

Wobec powyższych rozważań zastanawiam się czy są jakies szybkie/niskokosztowe testy umożliwiające ocenę stanu oleju VOA w warunkach nielaboratoryjnych?

Kiedys słyszałem, że na jednej z sieci stacji paliw można było za free ocenić stan oleju - to ja pytam się: jak? Chyba nie po kolorze ?

Komentarz

• cytrynowiec
                            L&K
                            • 2015
                            • 1056
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

pedros a może UOA zrobisz? Nieduża kasa - importer Archoila robi w Polarisie http://sklep.archoil.pl/?product=ana...leju-smarowego

Komentarz

• pedros
                              RS
                              • 2009
                              • 1958
                              • Volkswagen
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis
                              pedros a może UOA zrobisz? Nieduża kasa - importer Archoila robi w Polarisie http://sklep.archoil.pl/?product=ana...leju-smarowego
                              W sumie byłaby czysta próbka Eurola z AR9100 (125 ml w 4 litrach)

ps za stowke jest kolejny baniak Eurola wiec hipotetycznie kusi zalanie świeżym.

Komentarz

• Milord
                                L&K
                                • 2012
                                • 1259
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Eurol szczerze powiedziawszy jest dla mnie zupełnie nową rzeczą... Nie słyszałem nigdy o nim. Poczytam.
                                a płukankę jakąś konkretnie polecacie?
                                Rafał

Komentarz

• pedros
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1958
                                  • Volkswagen
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Milord Zobacz wpis
                                  Eurol szczerze powiedziawszy jest dla mnie zupełnie nową rzeczą... Nie słyszałem nigdy o nim. Poczytam.
                                  a płukankę jakąś konkretnie polecacie?
                                  AR2820 na płukanie na szybko
                                  AR2300 płukanie typu kropla dąży skałę na cały interwał jeśli podejrzewasz ze masz polakowane wnętrze okraszone węglem (chyba warto tak czy inaczej raz na 100 kkm zrobić spa bebechom)

Valvoline (VPS ), Penrite, Millers.
                                  wszystkie bezpieczne oparte na derergentach i dobrych dyspergatorach z wyjątkiem AR2300 gdzie robotę robią estry kilkufazowo.

Komentarz

• Robert1
                                    Ambiente
                                    • 2017
                                    • 170
                                    • Volkswagen

Prawie wszystko o Eurolu , jest co czytać VOA+UOA
                                    http://www.oil-club.ru/forum/topic/2...urol-obschaya/
                                    Ostatnio edytowany przez Robert1; 44264.

Komentarz

• Rauxel
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 238
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Polecilibyście te płukanke AR2820 czy Eurol Engine Flush? Przy przebiegu 350 kkm nie uszkodze nic w silniku?

Komentarz

• pedros
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1958
                                        • Volkswagen
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Rauxel Zobacz wpis
                                        Polecilibyście te płukanke AR2820 czy Eurol Engine Flush? Przy przebiegu 350 kkm nie uszkodze nic w silniku?
                                        A coś więcej - na czym jeżdżony był jak często olej zmieniany, od kiedy użytkujesz auto? Po jakim przebiegu olej ciemnieje u Ciebie?
                                        tak czy inaczej to są bezpieczne płukanki i dopuszczają miękkie gunwo w silniku i dobrze dysperguja. Ja od tego zaczynam przygodę bez względu na opowieści poprzednich właścicieli o czestozmienianym oleju. Ar2820 jest dobra natomiast Eurola testował kolega Cytrynowiec.

Komentarz

• Ozdar
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 144
                                          • Superb III (3V3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

perdros, a płukanki Liqui Moly? 2640 lub 2662?

Komentarz

• mackowski
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 310
                                            • Superb III (3V3)
                                            • AZV 2.0 TDI 140 KM

Panowie, wiem, że ten wątek powinien pomóc w wyborze oleju, ale sytuacja na rynku zmienia się tak dynamicznie, że wolałbym poznać waszą opinię na dzień dzisiejszy.

Na dniach zbliża mi się pełen przegląd, dlatego chciałbym prosić o poradę jaki olej zalać do swojego silnika - 2.0 TDI PD AZV 136KM bez DPF'a.
                                            W tej chwili jeżdżę na Motul'u Specific 5W-40. Zużycie na 15k km w okolicach 0,5-0,7L. Jeżdżę na nim od zawsze i kusi mnie trochę zmienić na coś innego.. Jako opcje biorę pod uwagę:

1) PENRITE ENVIRO+ 5W40 5L C3 Dexos2 VW 505.01 229.51 - ponoć bardzo dobry
                                            2) LIQUI MOLY 5W40 Top Tec 4100 5L C3 505.01 LL04

Co o tym myślicie? Kombinować z czymś nowym czy zostać przy Motulu? Oczywiście każda wymiana rozpoczyna się płukaną Liqui Moly Engine Flush.

Z góry dziękuję za pomoc!!

O2 FL 2.0 TDI ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71836
                                            Maciej
                                            Kierownice MF, tempomaty, MFA w grupie VAG Skoda, VW, Seat, Audi. Montaż, kodowanie sterowników, sterowniki, wiązki i inne..

Komentarz

• Milord
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1259
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpis
                                              W zasadzie powinieneś napisać zamiast "jest" to był - w czasie przeszłym. LazerWay już oficjalnie nie kupicie chyba, że pozostałości na stacjach Statoil ...ale 35-40 zł za 1L to lekka przesada...
                                              A to nie jest tak, że ten olej teraz jest lany jako Fuchs?
                                              Możliwe, że pomyliłem...
                                              Rafał

Komentarz

• cytrynowiec
                                                L&K
                                                • 2015
                                                • 1056
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ozdar imho 2662 lepsza i potrzymać ja trochę dłużej w silniku tak pod 30 min.

mackowski jeżeli już to zdecydowanie Penrite - wyższa liga i chyba jeden z lepszych w ogóle.

Milord też mam takie podejrzenie, że Fuchs poszedł po recepturze Lazerway stąd zjazd parametrów w dół i zmiana baz...

Rauxel płukałem maszyną kompleksowo ASZ z przebiegiem ponad 300 kkm, po Castrolu 505.01 - same pozytywne efekty, pisałem o tym w tym wątku. AR 2820 można trzymać w silniku nawet pod 1h albo przejechać się z nią pod 30 km i do 2kprm. Eurola trzymałem w silniku na jałowym coś ok. 30 min, wrażenia tez poztywne, przypomina mi LM 2662.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Milord - nie to nie jest Statoil z logo Fuchsa
                                                  Cały asortyment Statoila, jeżeli chodzi o oleje zostaje wycofany z oficjalnej dystrybucji w PL - zarówno oleje do samochodów osobowych jak i ciężarowych...
                                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• cytrynowiec
                                                    L&K
                                                    • 2015
                                                    • 1056
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Parametrami to są podobne:

Statoil https://circlek.chemicontrol.dk/Down...et/-3168999980

Fuchs http://fuchs.papirfly.se/readimage.aspx?asset=22939

bazowo:

https://circlek.chemicontrol.dk/Down...ct/-3540999994

Ostatnio edytowany przez cytrynowiec; 38273.

Komentarz

Pracuję...