Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szamoT1984
    Drive
    • 2011
    • 81
    • Octavia II (1Z3)
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Piramida, to tak jak u mnie ,blisko do pracy a wskazowka ledwo co sie ruszy...wlasnie bede robic rozrzad filtry olej i mysle zapodac jakis olej co sie szybciej bedzie grzac..,ale tu padlo wyjasnienie faktycznie ze woda ma tez duze znaczenie..o czy nie pomyslalem.
    Boli jak ten silnik codziennie z rana na wieczor jest nie dogrzany...nie dobrze

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez zak14
      Co masz na myśli ?
      zapewne olej produkowany i konfekcjonowany dla GM (szara butelka z biało-niebieską etykietą).

Komentarz

• zak14
        Rider
        • 2011
        • 605
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
        zapewne olej produkowany i konfekcjonowany dla GM (szara butelka z biało-niebieską etykietą)
        A to występuje z fordowskimi specyfikacjami WSS-... ?
        Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie mam pytanko.....czy oby nie za bardzo czarny ten olej - Auto to golf IV z 2002 roku 1,9 tdi 101 koni przebieg 210 tys a na tym oleju zrobione 11 tys - na 100% wymieniony, bo byłem przy wymianie. (Castrol 5w40 edg)
          Załączone pliki
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• majuDJ
            Rider
            • 2012
            • 464

Zamieszczone przez piotrek_os
            Panowie mam pytanko.....czy oby nie za bardzo czarny ten olej - Auto to golf IV z 2002 roku 1,9 tdi 101 koni przebieg 210 tys a na tym oleju zrobione 11 tys - na 100% wymieniony, bo byłem przy wymianie. (Castrol 5w40 edg)
            Olej przy dieslu jest czarny zaraz po pierwszym uruchomieniu silnika. U mnie po przejechaniu od mechanika do domu ( 1km) olej był taki sam w Audi A4 B5 1.9TDI 90KM AHU. Wszystko jest nie powinieneś się martwić.
            http://www.euromove.pl

Komentarz

• niedziela67
              Elegance
              • 2007
              • 767
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

piotrek_os,majuDJ
              Nikt nie wnika ile starego oleju zostaje w silniku,zwłaszcza w obudowie filtra.
              Ja zawsze wyciągałem resztki jeszcze strzykawką.
              Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
              Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
              Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• soszek81
                L&K
                • 2010
                • 1245

niedziela67

Mi niezależnie jak się cyrtolę z wymianą (zlewanie 10-30 min), odciąganie pod filtrem dokładnie lub po łebkach, jedyna różnica to w ilości nowego oleju ile wejdzie (raz 4l, raz 4,2l).

Olej mam czarny po dojechaniu od mechanika do domu (całe 500m).
                Była O1 kombi ALH++ 150/340
                Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• pedros
                  RS
                  • 2009
                  • 1958
                  • Volkswagen
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez majuDJ
                  Zamieszczone przez piotrek_os
                  Olej przy dieslu jest czarny zaraz po pierwszym uruchomieniu silnika. U mnie po przejechaniu od mechanika do domu ( 1km) olej był taki sam w Audi A4 B5 1.9TDI 90KM AHU. Wszystko jest nie powinieneś się martwić.
                  W moim TDI [ 1Z] po uczciwej wymianie, olej LOTOS SYTHETIC/TRAFFIC poprzedzony plukanka przez kilkaset km olej byl w miare czysty - filtr b ladnie wlapywal sadze/lub sadza sie rozpuszczala. Filtr MANN

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez pedros
                    olej LOTOS SYTHETIC/TRAFFIC
                    a jakie masz zdanie o tym Lotosie? Bo wiele osób uważa go za słaby olej a wg. mnie wcale tak nie jest i to tylko stereotyp z minionej epoki. Szybciej zalał bym Lotosa niż nie jeden zagraniczny wynalazek...
                    Tak na marginesie Orlen z serią Platinum Max Expert też ładnie się wypromował.
                    Zwłaszcza jeżeli chodzi o udaną reklamę.
                    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jDk0YvCmhU8&feature=bf_next&list=PL8EA8111 D732B53F8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qvf8Bv5l7Z4&feature=BFa&list=PL8EA8111D732 B53F8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pXFhjeuMp_U&feature=BFa&list=PL8EA8111D732 B53F8[/youtube]
                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• pedros
                      RS
                      • 2009
                      • 1958
                      • Volkswagen
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                      olej LOTOS SYTHETIC/TRAFFIC
                      a jakie masz zdanie o tym Lotosie? Bo wiele osób uważa go za słaby olej a wg. mnie wcale tak nie jest i to tylko stereotyp z minionej epoki. Szybciej zalał bym Lotosa niż nie jeden zagraniczny wynalazek...
                      Tak na marginesie Orlen z serią Platinum Max Expert też ładnie się wypromował.
                      Zwłaszcza jeżeli chodzi o udaną reklamę.
                      [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jDk0YvCmhU8&feature=bf_next&list=PL8EA8111 D732B53F8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qvf8Bv5l7Z4&feature=BFa&list=PL8EA8111D732 B53F8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pXFhjeuMp_U&feature=BFa&list=PL8EA8111D732 B53F8[/youtube]
                      Bede szczery - leje Lotosa do mojego TDI i:

- bardzo malo ubywa
                      - bardzo dobrze ale to podkreslam BARDZO DOBRZE utrzymuje w czystosci wnetrze silnika
                      - klekot chodzi normalnie - nie odnotowalem wyciszenia
                      - zima przy - 25 st C odpalil od cykniecia pomimo uwalonych dwoch swiec zarowych - olej byl plynny jak kujawski w chacie - specjalnie sprawdzalem
                      - auto kompletnie nie kopcilo na tym oleju
                      - zmienialem co 12500 kkm bo tanio
                      - uzywam tylko filtrow wyzszej klasy MANN [ nie smiac sie, sa porzadne]
                      - pomino mocnych detergentow niz nie rozszczelnilo sie, nic nie cieknie i nie pocie sie auto

Latem zalewam do SKODY BFQ - to sa tanie oleje - a rownie dobre jak inne powrzechnie znane marki konsumenckie powzechnie lozace naa marketing.

Powtarzam do znudzenia: lepiej czesto i tanio niz drogo i rzadko. Tutaj tanio nie oznacza rezygnacji z jakosci.
                      PS. Szanuje ludzi ktorzy wierza w polska [petro] chemie.

PS. 2 wybrazmy sobie sytuacje ze jestem walscicielem wielkiego koncernu olejowego za granica.
                      Chce wejsc do PL. CO robie? Na pewno korzystam z lokalnych dobrodziejstw i korzystam z dobrej logistyki czyli zlecam produkcje niezmieniajac skladu. Dzieki tej operacji mam produkt o dobrej jakosci - producent jest na tyle dojrzaly techn. Ze bierze dopowiedizlanosc za produkt a ja mam lepsze bicie na produkcie, korzystajac z sily marki.
                      PS. 3. Nie jestem zwiazany w zaden sposob z przemyslem olejowym tymbardziej z LOTOSEM i spolkami zaleznymi.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

leje Lotosa
                        :P dzięki za podsumowanie... Powiem szczerze, nie jestem zdziwiony tym, że Lotos dobrze się sprawdza.
                        Kto ma jeszcze jakieś własne uwagi na temat Lotosa lub olejów Orlen, zwłaszcza Max Expert? Szczególnie interesuje mnie SAE 5W/30 ze specyfikacją VW 504.00/507.00
                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

PAOLO ESCO, mogę przetestować lotosa przy kolejnej wymianie
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8162
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

w Tesco jakams dziwna promocje maja na olej Topdrive za 4 litry 24 zł 5w40, a w litrowych opakowaniach tez cos około 20 zł :diabelski_usmiech
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• xtremesystems
                              RS
                              • 2010
                              • 2254
                              • Hyundai

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                              leje Lotosa
                              :P dzięki za podsumowanie... Powiem szczerze, nie jestem zdziwiony tym, że Lotos dobrze się sprawdza.
                              Kto ma jeszcze jakieś własne uwagi na temat Lotosa lub olejów Orlen, zwłaszcza Max Expert? Szczególnie interesuje mnie SAE 5W/30 ze specyfikacją VW 504.00/507.00
                              tylko jedyny lotos z 507 to quazar z cena z kosmosu.

Komentarz

• sw29l
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 209

Mam pytanie.
                                Właśnie mija rok od wymiany oleju ( Mobil 1 5W30 ESP ) w mojej O II, najechane 12k/km, zmienic olej czy dojeździć do pełnych 15K?
                                Co radzicie?

Komentarz

• pedros
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1958
                                  • Volkswagen
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez sw29l
                                  Mam pytanie.
                                  Właśnie mija rok od wymiany oleju ( Mobil 1 5W30 ESP ) w mojej O II, najechane 12k/km, zmienic olej czy dojeździć do pełnych 15K?
                                  Co radzicie?
                                  noe sugeruj sie przebiegiem ale

- ilosc zimnych startow [ olej <40
                                  - jak mocno przegrzewales olej [ obrotomierz blisko czerwonego pola]

Jesli uwazasz ze tego co wyzej miales duzo i czesto to wymien.
                                  Bo jesli to wynika z dlugich tras to jest wielka szansa ze olej dociagnie do 15kkm

Nie wiem czy masz cud mysli motoryzacyjnej o nazwie DPF - jak czesto auto zamulane i czesto sie wypala to wymieniac!!!

Komentarz

• sw29l
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 209

Auto nie ma możliwości (klimatycznie i na drogach ) być katowane temp.
                                    Przewaga to 90% miasto - bez korkow, DPF - jak do tej pory sie nie zapaliła kontrolka, raz w miesiącu auto jest "przeganiane" na autostradzie aby je "ożywić" po jeździe w mieście.

Chdzi generalnie o to, ze prawdopodobnie wezme Superba kombi na poczatku przyszłego roku i nie chce mi sie wydawać zbednie 100euro na oleje i filtry do tego auta.

Komentarz

• pedros
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 1958
                                      • Volkswagen
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez sw29l
                                      Auto nie ma możliwości (klimatycznie i na drogach ) być katowane temp.
                                      Przewaga to 90% miasto - bez korkow, DPF - jak do tej pory sie nie zapaliła kontrolka, raz w miesiącu auto jest "przeganiane" na autostradzie aby je "ożywić" po jeździe w mieście.

Chdzi generalnie o to, ze prawdopodobnie wezme Superba kombi na poczatku przyszłego roku i nie chce mi sie wydawać zbednie 100euro na oleje i filtry do tego auta.
                                      Tutaj rozmawiamy o olejach w kontekscie superdabania o swoje auto aby dluuuugo sluzylo w dobrj kondycji- nawet przeiagniecie przebiegu 15kkm+ jednorazowo nie powoduje spustoszenia - zatem moim zdaniem, nowy wlasciciel sobie wymieni na taki olej jaki bedzie chcial /to nie jest mentalnosc po Polsku tylko kazdy normalny nabywca wyknuje pakiet startowy na swiezonabytym uzywanym aucie/

Komentarz

• sw29l
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 209

[quote="pedros"]
                                        Zamieszczone przez sw29l
                                        moim zdaniem, nowy wlasciciel sobie wymieni na taki jaki bedzie chcial /to nie jest mentalnosc po Polsku tylko kazdy normalny nabywca wyknuje pakiet startowy na swiezonabytym aucie/
                                        Dokładnie to mam na myśli

Komentarz

• pedros
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 1958
                                          • Volkswagen
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

[quote="sw29l"]
                                          Zamieszczone przez sw29l
                                          moim zdaniem, nowy wlasciciel sobie wymieni na taki jaki bedzie chcial /to nie jest mentalnosc po Polsku tylko kazdy normalny nabywca wyknuje pakiet startowy na swiezonabytym aucie/
                                          Dokładnie to mam na myśli
                                          I tak dobrze ze nie jest to koncowka przebiegu LL 28000 km - wiec luz!

Komentarz

• sw29l
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 209

Sprawdzałem w papierach i nie mam tego "szczęścia" silnika na LL QS 0/1/2 - mam w standardzie QS0

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

sw29l, wymieniaj olej co 10kkm a bedzie dobrze :wink:
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sw29l
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 209

Nie wiem czy jest sens wymieniać co 10K, skoro skoda i Mobil zaleca co 15K. Codziło, mi o to czy wymieniać oliwe jak mianał rok od zalania.Traz to już w sumie byle dociągnać do lutego przyszłego roku i kupie superba

Komentarz

• pedros
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1958
                                                  • Volkswagen
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez sw29l
                                                  Nie wiem czy jest sens wymieniać co 10K, skoro skoda i Mobil zaleca co 15K. Codziło, mi o to czy wymieniać oliwe jak mianał rok od zalania.Traz to już w sumie byle dociągnać do lutego przyszłego roku i kupie superba
                                                  Jest taki myk - ze dolewajac oleju polepszasz jego parametry - ale tez nie przesadzaj z maxem bo jak dpf zechce zrzucic balast to podniesie poziom oleju

za 100 Euro daj do detailingu [ dobrego mycia, kondycjonowania lakieru] - zwroci sie z nawiazka 8)

Komentarz

• zak14
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 605
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez sw29l
                                                    skoro skoda i Mobil zaleca co 15K
                                                    Zalecenia zaleceniami, ale zobacz jak wygląda TBN oleju VW 507 po 11 kkm w BXE (BMN chyba nie ma lżej) eksploatowanym z przewagą cyklu miejskiego:

Przy 15 kkm ten olej już by nie chronił. Inna rzecz, że jednorazowe dociągnięcie do 15 kkm przed sprzedażą nie wydaje się być zbrodnią.
                                                    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

Pracuję...