Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xof
    Ambiente
    • 2012
    • 191

Zamieszczone przez krzem88
    Nie testował nikt ORLEN Platinum MaxExpert V ?
    Na MOPie przy S7 widziałem pustą butelkę w koszu, więc ktoś pewnie go testuje w swoim pochłaniaczu oleju .
    Ma dość wysoki TBN, poza tym nic specjalnego, olej jak większość 504/507.

Komentarz

• krzem88
      Ambiente
      • 2012
      • 156
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
      • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Na MOPie przy S7 widziałem pustą butelkę w koszu, więc ktoś pewnie go testuje w swoim pochłaniaczu oleju .
      nic mi to nie mówi

Komentarz

• demmsi
        Elegance
        • 2011
        • 966
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Znow wymiana oleju i znów mam mętlik w głowie: LM TT4600, Statoil Lazerway LL 5W30, niedobitki Millersa XFE-PD... Co brać zeby było dobrze... :diabelski_usmiech

Tyle już stron przeczytałem... Nigdy odpowiedz nie będzie jednoznaczna :diabelski_usmiech

PAOLO poradz coś... Na okres jesienno/zimowy na 10k km

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

demmsi, w mojej OII po raz kolejny wylądował LMTT4600, świetnie się sprawuje silnik na nim.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• b-bar01
            Elegance
            • 2007
            • 985
            • Octavia I (1U2)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

demmsi, od 2006 leje M1 5w50 i nic sie nie dzieje
            *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez b-bar01
              leje M1 5w50 i nic sie nie dzieje
              taaa ale Ty masz ALH na VP a demmsi BXE na PD czyli norma VW 505.01 ...
              Zamieszczone przez demmsi
              LM TT4600, Statoil Lazerway LL 5W30, niedobitki Millersa XFE-PD... Co brać zeby było dobrze...
              stosunek cena jakość mówi sam za siebie...więc ja bym wlał LazerWay LL 5W/30 i był spokojny o ochronę w zimie... (olej z oficjalną aprobatą VW) - oczywiście zmiany max co 15 tys km. Znajomy zalał do VW Passata 2.0 TDI LazerWay LL i kiedy ostatnio się spotkaliśmy to chwalił, że silnik pracuje równo i cicho, wcześniej zalewał olej firmy "C".
              No chyba, że "nasi sprzedawcy" zrobią dobrą ceną na TT 4600 :wink: lub Millersa to wtedy wg uznania.
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• b-bar01
                Elegance
                • 2007
                • 985
                • Octavia I (1U2)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                ale Ty masz ALH na VP a demmsi BXE na PD czyli norma VW 505.01
                to przecież oczywiste..... chodziło o to, iż do PD moze nalać którykolwiek z wybranych... niekoniecznie najdroższy :roll:
                *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• jackit
                  Classic
                  • 2013
                  • 22

czytałem posty o olejach jednak moja sytuacja jest troche inna poniewaz wiem ze producent zaleca od poczatku do konca olej syntetyczny vw 505.01 roznych producentów ale jak zapewne wiesz przy wiekszych przebiegach ludzie przechadza czasami na oleje polsyntetyczne albo nawet mineralne. Dlatego mam obawy jaki jest w moim aucie olej gdyz nie mam zadnej informacji (auto sprowadzone z Włoch) ja je kupilem od osoby ktora sprowadzila, a wiesz z pewnoscia ze jesli jest zalany polsyntetyczny a ja zaleje pelny syntetyk to sa duze szanse ze silnik sie przeplucze i bedzie ciekl.
                  W takim razie nasuwa sie pytanie czy sa oleje polsyntetyczne spelniajace norme 505.01???
                  czy bez zadnych obaw moge zalac syntetykiem ?????

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez jackit
                    jesli jest zalany polsyntetyczny a ja zaleje pelny syntetyk to sa duze szanse ze silnik sie przeplucze i bedzie ciekl.
                    owiesic

Komentarz

• Nexus6
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4847
                      • Volkswagen

PAOLO ESCO, :haha: :haha: :haha:
                      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

dzis znow zamowiona paczka lezera LL

panowie czy jest sens wymieniac filtr paliwa co 15 tys?
                        po filtr powietrza chyba warto

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                          czy jest sens wymieniac filtr paliwa co 15 tys?
                          bez sensu, chyba że lejesz syf ... w co wątpię.
                          Jak miałem diesla to zawsze zmieniałem filtr paliwa raz w roku przed samą zimą tz. gdzieś w listopadzie i wtedy nie miałem problemu. Wymiany wychodziły tak +- co 40/45 tys. km, ale wtedy dużo jeździłem. Ojciec jeździ mało, głównie po mieście ale i tak zmieniam mu filtr paliwa zawsze przed zimą. Koszt nie jest duży ale mam "czyste sumienie" , że przed zimą syfu i wody nie będzie w filtrze paliwa.

Komentarz

• xtremesystems
                            RS
                            • 2010
                            • 2254
                            • Hyundai

Zamieszczone przez xtremesystems
                            czy jest sens wymieniac filtr paliwa co 15 tys?
                            bez sensu, chyba że lejesz syf ... w co wątpię.
                            Jak miałem diesla to zawsze zmieniałem filtr paliwa raz w roku przed samą zimą tz. gdzieś w listopadzie i wtedy nie miałem problemu. Wymiany wychodziły tak +- co 40/45 tys. km, ale wtedy dużo jeździłem. Ojciec jeździ mało, głównie po mieście ale i tak zmieniam mu filtr paliwa zawsze przed zimą. Koszt nie jest duży ale mam "czyste sumienie" , że przed zimą syfu i wody nie będzie w filtrze paliwa.
                            ja robie 15-20tys rocznie. wiec niby "przed zima" wychodzi mi wlasnie na wymiane oleju.
                            na razie wymienilem raz po 2 latach po 30k km. teraz mam 44k i zastanawiam sie czy teraz z wymiana oleju ,f. oleju i f. powietrza , wymieniac f.paliwa

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

czy

Pasuje do silników samochodów używanych do szybkiej jazdy po drogach, wyścigowych, rajdowych, wyścigów górskich, sprintów. W pełni syntetyczny olej typu full saps, na bazie potrójnych estrów oraz PAO, z optymalnym pakietem dodatków chroniących przed zużyciem ZDDP, z technologią Nanodrive.

Zastanawiam się czy nie przejść na 5w30 w zimie jak i w lecie? Co o tym myślą mądre głowy?

Pytam bo skoro CFS jest na tyle dobrym olejem to może nie ma sensu wlewać 5w40?
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez piramida
                                czy nie przejść na 5w30 w zimie jak i w lecie?
                                mając 2.0 TDI uważam że to dobry wybór z Twojej strony. Lepkość SAE zgodna z tą, którą założyli do wykorzystania projektanci.

...kurna co Wy tak w sierpniu o olejach na zimę... :shock: :shock: :shock: nie stresujcie ludzi :diabelski_usmiech

ps. CFS 5w30 ma bardzo dobry indeks lepkości 190, CFS 5W/40 ma 177, no i lepkość strukturalna CCS dla 5W/30 zapewne będzie lepsza niż na 5W/40 - Millers podaje dla CFS 5W/30 - CCS 5350. Lepkość przy 40C dla CFS 5W/30 wynosi 69 a dla CFS 5W/40 ... 88,5 więc "przepaść" jeżeli chodzi u uruchomienie silnika na zimno...

Ja jeszcze tylko podpowiem, że jest Silkolene 5W/30 http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje...5w30-5l-detail - zrobiłem na nim ponad 7 tys km i wg mnie to bardzo dobry olej. Na zimnym silniku nie przypominam sobie ani razu bym usłyszał zawory! Tak samo na gorącym w trasie! Silkolene a zwykły olej Fuchs'a...to jednak dużaaa różnica jakościowa. Inna bajka. Niestety jutro lub pojutrze zmieniam Silkolene (szkoda) ale jadę w trasę do Włoch i Chorwacji i chcę mieć po prostu świeży olej.

Komentarz

• KubaMpakiet
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 279

Na trase idzie ravenol? :diabelski_usmiech
                                  Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
                                  Ravenol SSL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Tak, chcę go sprawdzić SSO 0W/30 http://www.ravenol.de/en/produkte/ve...sso-0w-30.html - odpowiednik LazerWay V 0W30 - opiszę co i jak w wątku olej do benzyny, żeby tutaj nie śmiecić.

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

PAOLO ESCO, czyli uważasz że film olejowy w cfs 5w30 będzie wystarczająco gruby aby ochronic motorownie podczas dynamicznej jezdzie autostradowej gdy temp otoczenia oscyluje w granicy 30-35 stopni C ?
                                      Dodam ze silnik u mnie nie ma lekko :wink:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

film olejowy w cfs 5w30 będzie wystarczająco gruby aby ochronic motorownie podczas dynamicznej jezdzie autostradowej gdy temp otoczenia oscyluje w granicy 30-35 stopni C ?
                                        tak (no chyba, że latach po 500km z max prędkością non stop :shock: ). Temeratura zewnętrzna ma małe powiązanie z "grubością" filmu olejowego... ale jeżeli chodzi Tobie o temeraturę silnika to w Twoim przypadku uważam, że 5W/30 da radę lepiej odprowadzić ciepło niż 5W/40.
                                        Dodam ze silnik u mnie nie ma lekko
                                        zarówno przy CFS 5W/30 jak i CFS 5W/40 producent czyli Millers deklaruje: "Temperatura pracy do 125C, maksymalnie (chwilowo) do 150C" i jeszcze przy CFS 5W/30 Millers dodaje "dla kierowców, którzy jeżdżą wykorzystując maksymalne możliwości swoich samochodów" ...czyli jakby dla Ciebie :diabelski_usmiech
                                        Swoją drogą musiałeś tyle KM do Octavki wpychać ... :wink: Z tego co pamiętam to nie masz żadnego DPF-a wpływajacego na parametry oleju - własnie czytam fajny artykuł na temat zmian właściwości silnikowego oleju smarowego w eksploatacji.

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

PAOLO ESCO, dzięki Ci wielkie dobry czlowieku, za 2500 zmiana oliwy wiec tym razem będzie 5w30

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

wiec tym razem będzie 5w30
                                            Silkolene :szeroki_usmiech
                                            Wyślę Tobie może coś do poczytania...tylko chwila niech "obrobię tekst"

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

wiec tym razem będzie 5w30
                                              Silkolene :szeroki_usmiech

Wyślę Tobie może coś do poczytania...tylko chwila niech "obrobię tekst" :diabelski_usmiech
                                              Mogę zalać silkolone, silnik nie wie co w nim pływa :lol:

Komentarz

• majuDJ
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 464

Mam możliwość kupienia bardzo tanio, świeżego Lotos Quazar 5W40. Jakie macie opinie co do tego oleju? Chce zalać nim 1.9TDI AHF 260tys km przbiegu
                                                http://www.euromove.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez majuDJ
                                                  Mam możliwość kupienia bardzo tanio, świeżego Lotos Quazar 5W40
                                                  jak w dobrej cenie i z pewnego źródła to bym nie widział przeciwskazań.

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

PAOLO ESCO, nie miałeś przypadkiem cos mi wczoraj podesłać? Z gory dziękuję

Komentarz

Pracuję...