Czyszczenie szyb z lodu
Zwiń
X
-
Odmrazacze sa dupiate, zostawiaja zaszroniona warstwe. Tyko skrobanko :twisted:
Powyzsze efekty skrobaczkio mosieznej, nie zachwycaja.Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Ja kupiłem do szyb taka plastikowa dluga na 15 cm przezroczysta skrobaczke w lidlu - jak mocna zlapie ten plastik to szybka jest idealnie czysta, a plus taki ze nic nie potne i nie porysujeByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
https://www.fryda.com.pl/...ia-samochodowe/ [/quote]Zamieszczone przez tom.tomJa kupiłem tu: (akurat mam w miescie ich sklep):VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
-
W ramach dowcipu: http://www.toys4boys.pl/pogromca-mrozu-item3145.html :diabelski_usmiech
Ciekawy jestem czy przy -15 stopniach po dotknięciu czymś takim by szyba nie pękła.
Komentarz
-
-
Też używam takiej z mosiężnym ostrzem (kupiona w OBI). Mam ją 3 sezon i uważam że jest świetna. Ja jakoś rys spowodowanych drapaniem lodu/szronu się nie dorobiłem ale mam zasadę że nigdy nie traktuję tym sposobem tej części szyby po której nie pracują wycieraczki :!: :!: :!: Domyślcie się czemu. A czy skrobaczka (jakakolwiek) nie ma zadziorów to łatwo można sprawdzić na udzie żonki/dziewczyny gdy ma rajstopy :P
Komentarz
-
-
Jeśli nie chcecie miec jakichkolwiek rys na przedniej szybie to, albo dobry odmrażacz, albo .... podgrzewana przednia szyba i wtedy żadnnych rys nie będzie
Dzis rano na szybach miałem dość mocno zamarzniętą wodę (czyt. lód) przysypaną śniegiem. Po odpaleniu auta włączyłem podgrzewanie przedniej i tylniej szyby i po odskrobaniu przednich bocznych szyb, gdy wsiadłem do samochodu z przedniej szyby spływała już tylko woda. Przetarłem wycieraczkami i w drogęCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigJeśli nie chcecie miec jakichkolwiek rys na przedniej szybie to, albo dobry odmrażacz, albo .... podgrzewana przednia szyba i wtedy żadnnych rys nie będzie
Dzis rano na szybach miałem dość mocno zamarzniętą wodę (czyt. lód) przysypaną śniegiem. Po odpaleniu auta włączyłem podgrzewanie przedniej i tylniej szyby i po odskrobaniu przednich bocznych szyb, gdy wsiadłem do samochodu z przedniej szyby spływała już tylko woda. Przetarłem wycieraczkami i w drogę, jako, że z grubsza uczestniczący w dyskusji posiadają Octavie to porada typu ...podgrzewana przednia szyba jest jak najbardziej trafna :lol:. Poradę tę można inaczej podać: albo odmrażacz, albo kupcie sobie Superba 2 (z podgrzewaną przednią szybą - brak w standardzie), albo jakiegoś Forda, tudzież inny samochód którego producent oferuje podgrzewanie przedniej szyby lub .... jadąc po bandzie: podgrzewany garaż - zniknie kilka innych problemów
. A tak na poważnie - odmrażacz, jakaś mata na szybę (wiadomo, że tylko przednią), no i skrobaczka. I oby do wiosny :diabelski_usmiech
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigpodgrzewana przednia szyba i wtedy żadnnych rys nie będzie
A zeby bylo troche w temacie, to ja przestalem sie tak dokladnie przygladac szybie i problem zniknal. Zreszta po lecie mam juz dwa odpryski od kamyczkow wiec pewnie i tak mnie czeka wymiana predzej czy pozniej, a wtedy nie bedzie mialo znaczenia czy wymieniana szyba jest gladka czy porysowana.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszZamieszczone przez BigJeśli nie chcecie miec jakichkolwiek rys na przedniej szybie to, albo dobry odmrażacz, albo .... podgrzewana przednia szyba, jako, że z grubsza uczestniczący w dyskusji posiadają Octavie to porada typu ...podgrzewana przednia szyba jest jak najbardziej trafna :lol:.
hi hi nie wiem czy moja Octavka to nie przypadkiem jednya z silnikiem BFQ i LPG wyposażona w Eberspachera.
Zakładałem sam trzy lata temu. O kosztach nie mówię, bo są trudne do ogarniecia, ale mi udało się kupić nowy agregat B4WSC, który nie rozpakowany przeleżał w magazynie 9 lat i sprzedali go po negocjacjach za 1000 zeta + uzywaną wiązkę + używany zestaw pilot/odbiornik/zegar sterujący.
Zalożenie to mega wyzwanie - mi to zajęło mnóstwo czasu, kilka podejść i parę nieprzespanych letnich nocyAle było warto - rano odpalam ustrojstwo pilotem 20 min. przed wyjsciem z domu i zasiadam do ciepłego autka. Lód na szybach schodzi w 60%, trzeba czasem gdzieniegdzie drapnąć.
Najlepsze jest to, że czasem na wielkich mrozach spod auta idzie para wodna i już dwa razy miałem na karku sąsiadów, którzy zdyszani przybiegli i oznajmili, że auto mi się pali.Pozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez t271828Juz drugi raz w tym watku chwalisz sie swoja podgrzewana szyba, jesli to nie jest OT, to ja nie wiem co nim jestWszyscy piszą o rysach na szybie po skrobaniu - nawet w przypadku używania tak chwalonej tu skrobaczki firmy Murska - pisze więc, że jeśli ktoś nie chce mieć rys na szybie, to pozostają tylko 2 rozwiązania. Albo samochód z podgrzewana przednią szybą, albo dobry odmrazacz do szyb. Niestety, ale użycie jakiegokolwiek skrobaka do szyb, prędzej czy później doprowadzi do powstanie mniejszych lub wiekszych rys i tylko o to mi chodziło
Naprawdę nie ma po co doszukiwać się jakiegoś drugiego dna 8)
P.S.
O zaletach podgrzewanej przedniej szyby pisałem na tym forum juz nie raz, ubolewając jednoczesnie nad tym, że O II takiej rzeczy nie miała, podczas gdy moje poprzednie auto, czyli Laguna I ph II takową posiadała i wiem jakie było to przydatne. Takze nie zamierzam odnosić tego tylko i wyłącznie do Superba, a chodzi mi o tę funkcjonalność jako taką wystepującą w wielu oferowanych wspólczesnie autach. Kurcze że też człowiek musi się tłumaczyć, z tego co napisze 8)Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Kombinujecie , wymyślacie skrobaczki sraczki , podgrzewacze sracze
a wystarczy :
i sru na szybę oraz na klamki - szybko i skutecznie :PKu przestrodze-szalony ponton
https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s
Komentarz
-
-
EBP, spoko, fajne, ale nie wiem czym skrobać szybę: raczką, pokrywką czy dnem.
Co do podgrzewanej szyby - kumpel ma w Seacie Alhambrze i faktycznie na mrozy spoko + świetnie odparowuje para z wnętrza szyby. Jedyna wada to osłabiony sygnał GPS gdy używa się nawigacji przyklejonej na szybie - szyba działa jak klatka Faradaya.
Ale nawigacja i tak działa, tylko czasem gubi sygnał na moment.Pozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez t271828A zeby bylo troche w temacie, to ja przestalem sie tak dokladnie przygladac szybie i problem zniknal.
Komentarz
-
Komentarz