Czyszczenie szyb z lodu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dwaoka
    Elegance
    • 2010
    • 927

efekt skrobania skrobaczką Murska, oryginalna, z kodami, made in srinland itepe itede:

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

:lol: :lol: :lol:
    bkc+dsg

Komentarz

• zsolpyw
      Elegance
      • 2012
      • 897

Odmrazacze sa dupiate, zostawiaja zaszroniona warstwe. Tyko skrobanko :twisted:

Powyzsze efekty skrobaczkio mosieznej, nie zachwycaja.
      Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Chris11
        RS
        • 2011
        • 1587

Ja również jestem daleki od peanów na cześć jakiejkolwiek skrobaczki do szyb biorąc pod uwagę, że rys można się nabawić nawet od lodu, który osadzi się na wycieraczce.

Komentarz

• dato
          L&K
          • 2012
          • 1431

Zamieszczone przez zsolpyw
          Odmrazacze sa dupiate, zostawiaja zaszroniona warstwe. Tyko skrobanko
          Która bezproblemowo zmywasz zimowym płynem...

Komentarz

• misiek^wro
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8321

Ja kupiłem do szyb taka plastikowa dluga na 15 cm przezroczysta skrobaczke w lidlu - jak mocna zlapie ten plastik to szybka jest idealnie czysta, a plus taki ze nic nie potne i nie porysuje
            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• alxxx
              RS
              • 2010
              • 1823
              • Octavia I (1U2)
              • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

https://www.fryda.com.pl/...ia-samochodowe/ [/quote]
              Zamieszczone przez tom.tom
              Ja kupiłem tu: (akurat mam w miescie ich sklep):
              Jakbym był z Nowego Targu to bym kupił - bo szyba i tak już nie pierwszej nowości
              VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
              Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Lesiu34
                Ambiente
                • 2010
                • 159
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

W ramach dowcipu: http://www.toys4boys.pl/pogromca-mrozu-item3145.html :diabelski_usmiech
                Ciekawy jestem czy przy -15 stopniach po dotknięciu czymś takim by szyba nie pękła.

Komentarz

• pandzik
                  RS
                  • 2011
                  • 2254
                  • Seat

Po jednej zimie mam rysę na rysie. W słońcu wygląda to kiepsko. Niestety nie ma dobrych rozwiazan.

Komentarz

• eaglemirek
                    RS
                    • 2010
                    • 14112
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Też używam takiej z mosiężnym ostrzem (kupiona w OBI). Mam ją 3 sezon i uważam że jest świetna. Ja jakoś rys spowodowanych drapaniem lodu/szronu się nie dorobiłem ale mam zasadę że nigdy nie traktuję tym sposobem tej części szyby po której nie pracują wycieraczki :!: :!: :!: Domyślcie się czemu. A czy skrobaczka (jakakolwiek) nie ma zadziorów to łatwo można sprawdzić na udzie żonki/dziewczyny gdy ma rajstopy :P

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• kabanos
                      RS
                      • 2011
                      • 4544
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jesteście jacyś przewrażliwieni. :diabelski_usmiech

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Jeśli nie chcecie miec jakichkolwiek rys na przedniej szybie to, albo dobry odmrażacz, albo .... podgrzewana przednia szyba i wtedy żadnnych rys nie będzie
                        Dzis rano na szybach miałem dość mocno zamarzniętą wodę (czyt. lód) przysypaną śniegiem. Po odpaleniu auta włączyłem podgrzewanie przedniej i tylniej szyby i po odskrobaniu przednich bocznych szyb, gdy wsiadłem do samochodu z przedniej szyby spływała już tylko woda. Przetarłem wycieraczkami i w drogę
                        Czarny Elegance

Komentarz

• macluke
                          Elegance
                          • 2010
                          • 875

Zamieszczone przez Big
                          Po odpaleniu auta włączyłem podgrzewanie przedniej i tylniej szyby
                          takie rzeczy to tylko w superbie

Komentarz

• Northeusz
                            RS
                            • 2010
                            • 1677
                            • Octavia I (1U2)
                            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Big
                            Jeśli nie chcecie miec jakichkolwiek rys na przedniej szybie to, albo dobry odmrażacz, albo .... podgrzewana przednia szyba i wtedy żadnnych rys nie będzie
                            Dzis rano na szybach miałem dość mocno zamarzniętą wodę (czyt. lód) przysypaną śniegiem. Po odpaleniu auta włączyłem podgrzewanie przedniej i tylniej szyby i po odskrobaniu przednich bocznych szyb, gdy wsiadłem do samochodu z przedniej szyby spływała już tylko woda. Przetarłem wycieraczkami i w drogę
                            Czad , jako, że z grubsza uczestniczący w dyskusji posiadają Octavie to porada typu ...podgrzewana przednia szyba jest jak najbardziej trafna :lol:. Poradę tę można inaczej podać: albo odmrażacz, albo kupcie sobie Superba 2 (z podgrzewaną przednią szybą - brak w standardzie), albo jakiegoś Forda, tudzież inny samochód którego producent oferuje podgrzewanie przedniej szyby lub .... jadąc po bandzie: podgrzewany garaż - zniknie kilka innych problemów . A tak na poważnie - odmrażacz, jakaś mata na szybę (wiadomo, że tylko przednią), no i skrobaczka. I oby do wiosny :diabelski_usmiech
                            Pozdrawiam
                            Northeusz

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Jak tylko na przednia, ja widuje jak ludzie ubieraja na noc kombinezony na auta, wtedy sciaga sie wszystko i 0 sniegu i lodu na aucie
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Northeusz
                                RS
                                • 2010
                                • 1677
                                • Octavia I (1U2)
                                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                Jak tylko na przednia, ja widuje jak ludzie ubieraja na noc kombinezony na auta, wtedy sciaga sie wszystko i 0 sniegu i lodu na aucie
                                Miałem na myśli zakrywanie przedniej szyby, bo to widuję najczęściej. Ale fakt - są jeszcze te kombinezony
                                Pozdrawiam
                                Northeusz

Komentarz

• t271828
                                  Elegance
                                  • 2008
                                  • 928

Zamieszczone przez Big
                                  podgrzewana przednia szyba i wtedy żadnnych rys nie będzie
                                  Juz drugi raz w tym watku chwalisz sie swoja podgrzewana szyba, jesli to nie jest OT, to ja nie wiem co nim jest

A zeby bylo troche w temacie, to ja przestalem sie tak dokladnie przygladac szybie i problem zniknal. Zreszta po lecie mam juz dwa odpryski od kamyczkow wiec pewnie i tak mnie czeka wymiana predzej czy pozniej, a wtedy nie bedzie mialo znaczenia czy wymieniana szyba jest gladka czy porysowana .

Komentarz

• kabanos
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 4544
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

t271828, też tak podchodzę do tematu. Szklarze też muszą zarabiać :P

Komentarz

• tom.tom
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 296

Zamieszczone przez Northeusz
                                      Zamieszczone przez Big
                                      Jeśli nie chcecie miec jakichkolwiek rys na przedniej szybie to, albo dobry odmrażacz, albo .... podgrzewana przednia szyba
                                      Czad , jako, że z grubsza uczestniczący w dyskusji posiadają Octavie to porada typu ...podgrzewana przednia szyba jest jak najbardziej trafna :lol:.
                                      Jeśli już padl temat podgrzewanej szyby, to ja poszedłem jeszcze dalej i w ramach hobby założyłem takie oto cudeńko:

hi hi nie wiem czy moja Octavka to nie przypadkiem jednya z silnikiem BFQ i LPG wyposażona w Eberspachera.

Zakładałem sam trzy lata temu. O kosztach nie mówię, bo są trudne do ogarniecia, ale mi udało się kupić nowy agregat B4WSC, który nie rozpakowany przeleżał w magazynie 9 lat i sprzedali go po negocjacjach za 1000 zeta + uzywaną wiązkę + używany zestaw pilot/odbiornik/zegar sterujący.

Zalożenie to mega wyzwanie - mi to zajęło mnóstwo czasu, kilka podejść i parę nieprzespanych letnich nocy Ale było warto - rano odpalam ustrojstwo pilotem 20 min. przed wyjsciem z domu i zasiadam do ciepłego autka. Lód na szybach schodzi w 60%, trzeba czasem gdzieniegdzie drapnąć.

Najlepsze jest to, że czasem na wielkich mrozach spod auta idzie para wodna i już dwa razy miałem na karku sąsiadów, którzy zdyszani przybiegli i oznajmili, że auto mi się pali.
                                      Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• kosma
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 32

Mam dwie, na szczęście niewielkie rysy od skrobaczki. Byłem w firmie naprawiającej szyby. Fachowiec mi powiedział, że nic z tym się nie zrobi. Odradzał specjalne środki polerujące z uwagi na ograniczoną widoczność w miejscu takiej polerki.

Komentarz

• kabanos
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 4544
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

tom.tom, i tak to tańsze rozwiązanie, od kupna nowego auta z podgrzewaną szybą :P

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez t271828
                                            Juz drugi raz w tym watku chwalisz sie swoja podgrzewana szyba, jesli to nie jest OT, to ja nie wiem co nim jest
                                            Źlę to odebrałeś Wszyscy piszą o rysach na szybie po skrobaniu - nawet w przypadku używania tak chwalonej tu skrobaczki firmy Murska - pisze więc, że jeśli ktoś nie chce mieć rys na szybie, to pozostają tylko 2 rozwiązania. Albo samochód z podgrzewana przednią szybą, albo dobry odmrazacz do szyb. Niestety, ale użycie jakiegokolwiek skrobaka do szyb, prędzej czy później doprowadzi do powstanie mniejszych lub wiekszych rys i tylko o to mi chodziło
                                            Naprawdę nie ma po co doszukiwać się jakiegoś drugiego dna 8)
                                            P.S.
                                            O zaletach podgrzewanej przedniej szyby pisałem na tym forum juz nie raz, ubolewając jednoczesnie nad tym, że O II takiej rzeczy nie miała, podczas gdy moje poprzednie auto, czyli Laguna I ph II takową posiadała i wiem jakie było to przydatne. Takze nie zamierzam odnosić tego tylko i wyłącznie do Superba, a chodzi mi o tę funkcjonalność jako taką wystepującą w wielu oferowanych wspólczesnie autach. Kurcze że też człowiek musi się tłumaczyć, z tego co napisze 8)
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• dato
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1431

Też tak to odebrałem. Ale w uzupełnieniu powiem, że w O3 występuje podgrzewana szyba

Komentarz

• EBP
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 49

Kombinujecie , wymyślacie skrobaczki sraczki , podgrzewacze sracze
                                                a wystarczy :

i sru na szybę oraz na klamki - szybko i skutecznie :P
                                                Ku przestrodze-szalony ponton
                                                https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s

Komentarz

• tom.tom
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 296

EBP, spoko, fajne, ale nie wiem czym skrobać szybę: raczką, pokrywką czy dnem.

Co do podgrzewanej szyby - kumpel ma w Seacie Alhambrze i faktycznie na mrozy spoko + świetnie odparowuje para z wnętrza szyby. Jedyna wada to osłabiony sygnał GPS gdy używa się nawigacji przyklejonej na szybie - szyba działa jak klatka Faradaya.
                                                  Ale nawigacja i tak działa, tylko czasem gubi sygnał na moment.
                                                  Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• Chris11
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 1587

Zamieszczone przez t271828
                                                    A zeby bylo troche w temacie, to ja przestalem sie tak dokladnie przygladac szybie i problem zniknal.
                                                    To spróbuj ujechać z porysowaną szybą w wieczór, jak nadjeżdżające z naprzeciwka auta będą miały włączone światła. Będziesz mógł policzyć każdą jedną rysę na swojej szybie i zobaczymy, czy nie zaczniesz się na nowo jej przyglądać.

Komentarz

Pracuję...