Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • EŁ
    L&K
    • 2004
    • 1168
    • Octavia III (5E3)
    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja w takich sytuacjach rozganiam towarzystwo klaksonem :chacha2 ...co mi tu będa..... :smokedevil

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Prosta droga, nowo wyasfaltowana, szeroka , pogoda super, to cisnę 90
      i tam wolno "cisnąć" 90? nie ma znaków ograniczenia przy szkole, przed przejściem? To poza terenem zabudowanym?

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

Zamieszczone przez westwi78
        Prosta droga, nowo wyasfaltowana, szeroka , pogoda super, to cisnę 90
        i tam wolno "cisnąć" 90? nie ma znaków ograniczenia przy szkole, przed przejściem? To poza terenem zabudowanym?
        Jest 40 ale nie będę się sugerował jakimiś wymysłami miejscowych urzędowych mądrali :wink:

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

hubert78, aaa chyba nie złapałem sarkazmu?

Komentarz

• Jark7
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2008
            • 777

A mnie rano osłabił gościu powożący czarną brykę. Podjeżdżam sobie spokojnie prawym pasem do świateł, jeszcze na czerwonym dojeżdża wspomniany wcześniej leszczu. Więc ja spoko, sprzęgło, jedynka, gały w sygnalizator i czekam :drive:. Wreszcie zielone, puszczam sprzęgło, but w podłogę, zaczynam wrzucać dwójkę myśląc "nu pagadi zajec" a tu nagle słyszę ryk, bulgot, czy jak to nazwać i ... lewym pasem przelatuje nisko piękny czarny samolot.
            Ledwo zdążyłem przeczytać: porsche panamera :slinka

A tak na poważnie to przyglądałem się gościowi i jechał bardzo spokojnie i rozważnie, chyba zdawał sobie sprawę, że na naszym kochanym Śląsku, gdzie światła co 100m, za dużo nie pogoni i nie zdziała
            Ale podpuścić się dał (na jego miejscu też chyba bym nie pozwolił, żeby jakaś skodzina mu przyskakiwała) :evil:
            Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
            Jark7
            było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Prekompilator
              Rider
              • 2013
              • 420

Zamieszczone przez Jark7
              Prekompilator,
              chyba tym filmikiem sam sobie wbiłeś gwóźdź w kolano, bo co do pretensji to masz pretensje do innych (których nie widać :szeroki_usmiech )
              A co ma do rzeczy fakt, czy ich widać czy nie?
              Mam pretensje do tych, którzy swoją bezmyślną jazdą blokują innych i powodują że na cyklu świateł przejeżdża 2-3 razy mniej aut. Zaliczają się do nich zarówno ci których widać, jak i ci których nie widać. W obu przypadkach widać za to efekty ich przemyśleń.

Zamieszczone przez Jark7
              a sam mogłeś pas na prawy zmienić sporo wcześniej (i nie na ciągłej)
              Wtedy skręciłbym z pasa nieprzeznaczonego do skrętu. Ale tak właśnie powinienem był zrobić od razu - przynajmniej skręciłbym szybciej, a miejsca nikomu bym nie zabrał.

Zamieszczone przez Jark7
              Po drugie - jak dla mnie to sprawa Twojego wjazdu na skrzyżowanie jest równie jasna jak dla westwi78 i tu nie ma o czym dyskutować.

A może się ostatnio przepisy zmieniły - jeśli tak to przekompiluj je dla nas nierozumiejących
              Jeszcze prościej? Spróbuję.

Jest to jedno z chyba trzech skrzyżowań, jakie w ogóle widziałem na oczy, gdzie jest sygnalizator S-3 i jednocześnie jest on ustawiony przed samym skrętem NA skrzyżowaniu (nie przed - widać go na filmie). Każdy, kto takie skrzyżowanie zna, wie że można spokojnie wjechać na zielonym mimo że JESZCZE możliwości zjazdu nie ma. Specjalnie po to ten sygnalizator jest NA skrzyżowaniu, a NIE PRZED, żeby właśnie wjeżdżać i nie tracić czasu na dojazd, gdzie S-3 jest ustawiony, tylko żeby kolejka aut już czekała w tym miejscu. Po pewnym czasie S-3 zapala się na zielono i można kontynuować jazdę w lewo - kolejka się zwalnia. Przez ten cały czas nikt nie jest ani przez mikrosekundę blokowany.
              Niektóre skrzyżowania - w tym tego typu właśnie - przepuszczają ruch do skrętu dłużej, przytrzymując na czerwonym tych, którzy mogliby być blokowani.

Popatrz sobie na film, popatrz na streetview (dawałem linka) i - gdy już zrozumiesz specyfikę tego skrzyżowania - możesz oceniać. Mam tylko prośbę - zrób to w tej kolejności, nie odwrotnie.

Zamieszczone przez Jark7
              Prekompilator, chyba trochę przekombinowałeś, czasami warto spuścić głowę i walnąć się pięścią w klatę :bow ops:
              Zobaczymy, czy sam do swojej rady się dostosujesz. Szczerze powiedziawszy, nie tyle zależy mi na udowodnieniu swojej racji, co na tym, żeby ktoś wreszcie załapał, jaka to była sytuacja.
              Z tym - póki co - jest masakra.

[ Dodano: Pią 04 Paź, 13 21:31 ]
              Zamieszczone przez hubert78
              Jest 40 ale nie będę się sugerował jakimiś wymysłami miejscowych urzędowych mądrali :wink:
              No to całe szczęście, że te 40 tam ustawili ...

Komentarz

• kabanos
                RS
                • 2011
                • 4544
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

hubert78, aaa chyba nie złapałem sarkazmu?
                Chyba nie :diabelski_usmiech

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• tomekb1
                  Rider
                  • 2013
                  • 352

Zamieszczone przez Jark7
                  Ale podpuścić się dał (na jego miejscu też chyba bym nie pozwolił, żeby jakaś skodzina mu przyskakiwała) :evil:
                  A mnie wczoraj wyprzedził Wartburg :hi:
                  Pozdrawiam
                  Tomek

Komentarz

• Prekompilator
                    Rider
                    • 2013
                    • 420

Zamieszczone przez Jark7
                    Wreszcie zielone, puszczam sprzęgło, but w podłogę
                    (...)
                    Ja udaję że szybko ruszę, po czym ruszam normalnie, a gostek rwie jakby jego życie od tego zależało. Na następnych światłach z reguły go wyprzedzam, bo jestem rozpędzony, a on dopiero rusza z zielonego. Moc to nie wszystko ...

Komentarz

• tomekb1
                      Rider
                      • 2013
                      • 352

Zamieszczone przez Prekompilator
                      Zamieszczone przez Jark7
                      Wreszcie zielone, puszczam sprzęgło, but w podłogę
                      (...)
                      Ja udaję że szybko ruszę, po czym ruszam normalnie, a gostek rwie jakby jego życie od tego zależało. Na następnych światłach z reguły go wyprzedzam, bo jestem rozpędzony, a on dopiero rusza z zielonego. Moc to nie wszystko ...
                      Pewnie nie zawsze tak jest. Pewnie czasami zdarza się, że udajesz, że szybko ruszysz, a jak zapali się zielone okazuje się, że kierownik obok wogóle nie zwracał na ciebie uwagi i ruszył sobie spokojnie spod świateł. :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                      Pozdrawiam
                      Tomek

Komentarz

• Prekompilator
                        Rider
                        • 2013
                        • 420

Zamieszczone przez tomekb1
                        Pewnie nie zawsze tak jest. Pewnie czasami zdarza się, że udajesz, że szybko ruszysz, a jak zapali się zielone okazuje się, że kierownik obok wogóle nie zwracał na ciebie uwagi i ruszył sobie spokojnie spod świateł. :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                        Zawsze tak jest.
                        Ale przyjmijmy, że to ty masz rację - w końcu to, jak jest w rzeczywistości, jest najmniej istotne.

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

Zamieszczone przez Jark7
                          i ... lewym pasem przelatuje nisko piękny czarny samolot.
                          Ledwo zdążyłem przeczytać: porsche panamera :slinka
                          porsche panamera piękny???

taka sytuacja z dzisiaj...
                          dwa pasy stoimy na światłach, za światłami zwężka. Na obu pasach po 3 pojazdy przy czym na prawym ostatni stoi jakiś "Star" z kontenerem na gruz. Ustawiłem się jako 4 na lewym pasie.
                          Światło zielone start i ...... nic, ktoś z przodu rozpędza się w iście spacerowym tempie, w efekcie, ten przede mną jeszcze z wykorzystaniem obszaru wyłączonego zdążył wyprzedzić Stara, ja już nie.
                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Jark7
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 777

Zamieszczone przez Zorr
                            porsche panamera piękny???
                            z gustami się nie dyskutuje
                            jednemu się podobają modelki Rubensa, innemu szczygły z wybiegu

W każdym razie swoją OI na tego prosiaka bym wymienił, nawet bez dopłaty :diabelski_usmiech
                            Jark7

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Jark7, panamera piękna jest, nie słuchaj zorra
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Jark7
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 777

Zamieszczone przez piramida
                                wiem ... to jedne z kilku co się mnie podobają,
                                ale póki co, jak się nie ma co się lubi, to się jeździ OI
                                Jark7

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Jark7
                                  Zamieszczone przez piramida
                                  wiem ... to jedne z kilku co się mnie podobają,
                                  ale póki co, jak się nie ma co się lubi, to się jeździ OI
                                  W zimie jak ci spadnie śnieg z dachu na skodzinę to też będziesz mieć panamerę :lol:
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Jark7
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 777

I wcale tak dużo nie pali ... że tak powiem

"Spalanie/ emisja* modeli Panamera: cykl miejski w l/100 km 15,7 – 7,8; poza miastem w l/100 km 7,8 – 5,5; łącznie w l/100 km 10,7 – 6,3; emisja CO2 w g/km 249-166"
                                    Jark7

Komentarz

• Tobi77
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 509
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Papier wszystko przyjmie...
                                      Moja Octavia

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 418

Zamieszczone przez kabanos
                                        Dzisiaj mnie osłabiło dwóch kierowców tirów, którym przemieścił się ładunek na pace i wystawał przez plandekę. Gdyby nie plandeka, to by towar wyleciał za burtę. Wolę nie myśleć co by się mogło stać :?
                                        w tym samym tonie ostatnio mnie oslabil kierowca dostawczaka, ktory sekunde wczesniej rozladowal towar pod Żabką, wskoczyl do szoferki i wyjechal z bocznej uliczki na glowna.
                                        niestety nie wykazal sie pelnym profesjonalizmem bo nie zamknal/zabezpieczyl porzadnie bocznych drzwi i te na zakrecie przypie...rdolily w zaparkowana na chodniku fabie.
                                        efekt koncowy - urwane/rozstrzskane lusterko i pewnie jakies wieksze lub mniejsze obcierki bo drzwi poszly pelna para w ten samochod.

nie zdarzylem oczu przetrzec, jak szofer wyskoczyl z budy, trzasnal bocznymi drzwiami, szybko rozejrzal sie dookola czy nikt nie patrzy i wskoczyl z powrotem do kabiny i w dluga.

PS. jakby ktos znal poszkodowanego (niebieska Skoda Fabia, nr rej. "FZI cos_tam", stala zaparkowana Poznań, Sciegiennego) to prosze o kontakt, chetnie podam tablice rejestracyjna tumana z ciezarowki

Komentarz

• PieTrzaK
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1323
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Nie mogłeś w Fabianie zostawić kartki za szybą?

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 418

Od 19 do 28 sekundy blokowałeś skrzyzowanie (tak jak i ten przed Toba).
                                            Gdyby się zapaliło czerwone na sygnalizatorze to co? Wolno Ci za niego wjechać?
                                            I tak już pojechałeś na pomarańczowym.
                                            Napisałem ci kulturalnie, żebyś sobie obejrzał filmik do końca. Nie blokowałem skrzyżowania, bo miałem zielone, a na samym początku skrętu jest osobny sygnalizator S-3, który zapala się z opóźnieniem ze względu na ruch tramwajowy. Gdy się zapali, lewy pas rusza - co też widać na filmie. Jedyne co mi groziło, to pozostanie na rondzie (ze względów o których pisałem wcześniej), ale ruchu na pewno nie blokowałem.

Postaraj się na przyszłość rozpoznać temat, zanim cokolwiek uzewnętrznisz, zwłaszcza w pretensjonalnym, krytykanckim tonie. Do tej pory wszystko powinno być jasne, ale przez takich jak ty i przez twoje bezsensowne pretensje, tego typu dyskusje ciągną się bez końca, bo cały czas trzeba tłumaczyć oczywistości, które i tak widać po dokładniejszym przyjrzeniu się i chwili zastanowienia.
                                            zdaje sie ze na skrzyzowanie nie mozesz wjechac nawet na zielonym jesli nie mozesz go opuscic.
                                            coi prawda odpowiedni przepis nalezaloby przytoczyc w pelnej rozciaglosci bo czytajac doslownie, musialbys poczekac, az wszyscy przed toba na pasie skrecajacym opuszcza skrzyzowanie.
                                            ale dla uposzczenia mysle, ze wystarczyloby gdybys poczekal az bedzie troche miejsa tak by co najmniej przeciac pierwsza poprzeczna ulice, by znalezc sie niejako "wewnatrz" skrzyzowania.
                                            i nie ma tutaj w mojej ocenie znaczenia, ze wjezdzasz na zielonym i jestes pewien ze zielone jest na tyle dlugie ze uda ci sie zjechac bo przepis najpradopodobniej powstal z mysla o karetce ktora nagle pojawi sie z twojej lewej - a ona nie musi czekac az bedzie miala zielone a ty czerwone.

[ Dodano: Pon 07 Paź, 13 21:42 ]
                                            Zamieszczone przez PieTrzaK
                                            Nie mogłeś w Fabianie zostawić kartki za szybą?
                                            nie mialem papiera i pisiorka przy sobie, zanim doszedlem do domu, wypisalem i wrocilem, Fabiszona juz nie bylo :/

Komentarz

• Prekompilator
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 420

yogi_at_pozen,
                                              W tym przypadku skręt jest tak zorganizowany, żeby kierowcy właśnie wjeżdżali na zielonym i czekali aż zapali się S-3, który jest na skrzyżowaniu. Dzięki temu skręci więcej samochodów. Gdyby chcieli żeby nie wjeżdżać, S-3 byłby przed skrzyżowaniem.

Wcześniej to tłumaczyłem łopatologicznie:
                                              Jest to jedno z chyba trzech skrzyżowań, jakie w ogóle widziałem na oczy, gdzie jest sygnalizator S-3 i jednocześnie jest on ustawiony przed samym skrętem NA skrzyżowaniu (nie przed - widać go na filmie). Każdy, kto takie skrzyżowanie zna, wie że można spokojnie wjechać na zielonym mimo że JESZCZE możliwości zjazdu nie ma. Specjalnie po to ten sygnalizator jest NA skrzyżowaniu, a NIE PRZED, żeby właśnie wjeżdżać i nie tracić czasu na dojazd, gdzie S-3 jest ustawiony, tylko żeby kolejka aut już czekała w tym miejscu. Po pewnym czasie S-3 zapala się na zielono i można kontynuować jazdę w lewo - kolejka się zwalnia. Przez ten cały czas nikt nie jest ani przez mikrosekundę blokowany.

Tutaj doskonale widać, że zapali się zaraz zielone do skrętu, o którym pisałem, i kolejka od razu ruszy.

Jestem szczerze zdziwiony, że jeszcze nikt nie załapał o co chodzi.

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 418

yogi_at_pozen,
                                                W tym przypadku skręt jest tak zorganizowany, żeby kierowcy właśnie wjeżdżali na zielonym i czekali aż zapali się S-3, który jest na skrzyżowaniu. Dzięki temu skręci więcej samochodów. Gdyby chcieli żeby nie wjeżdżać, S-3 byłby przed skrzyżowaniem.

Wcześniej to tłumaczyłem łopatologicznie:

Tutaj doskonale widać, że zapali się zaraz zielone do skrętu, o którym pisałem, i kolejka od razu ruszy.

Jestem szczerze zdziwiony, że jeszcze nikt nie załapał o co chodzi.
                                                rozumiem ze kazde skrzyzowanie rzadzi sie wlasnymi prawami, i czesto tak jest ze czowiek "wie" jak dane skrzyzowanie przejechac, sam mam pod domem taki lewoskret na ktorym pomimo jednego wymalowanego pasa zawsze staja dwa sznurki samochodow obok siebie bo inaczej na zielonym przeskocza co najwyzej 2-3 samochody.

nie mniej jednak w odniesieniu do Twojego skrzyzowania, jesli w tym google maps ktory podeslales, zaczniesz sie odwracac do tylu, to zakladajac ze:
                                                czarne mitsu, bialy dostawczy fiat i ten bialy przed skrzyzowaniem nie sa w ruchu - to zdjecie pokazuje w moim odczuciu jak idealnie powinniscie sie ustawiac na tym skrzyzowaniu, niezaleznie od tego czy przed wami na znakach jest czerwone (samochody stoja) czy zielone (i samochody tez stoja bo z jakiejs przyczyny nie moga opuscic krzyzowki).

natomiast na filmie ktory pokazales, ewidentnie wjezdzasz na czesc drogi miedzy mitsu/fiatem, a tym bialym z tylu, i stajesz czym blokujesz mozliwosc przejazdu droga poprzeczna dla przyslowiowej karetki

PS. oczywiscie rozumiem Twoje tlumaczenie, bo jestem swiadomy jak zakorkowanym miastem jest Wawa i jak sie trzeba naglowkowac zeby trase skrocic chociaz o 5 minut
                                                rozumiem, ale nie przyjmuje w kontekscie bycia zgodnym z przepisami...

Komentarz

• rafiki
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 15975
                                                  • Superb III (3V3)

Tutaj doskonale widać, że zapali się zaraz zielone do skrętu
                                                  brawo dla taksówkarza ze srebrnego Chryslera Prekompilator widać, że zapali się zielone, ale widać też, że nikt ze skręcacjących nie stoi na "przelocie" drogi poprzecznej tylko przed skrzyżowaniem albo na wysokości wysepki pod wiaduktem, czyli nikt nie blokuje ruchu (poza taksówkarzem, ale tu raczej tramwaj ma większe szanse :diabelski_usmiech ) :wink:
                                                  رافال
                                                  Spoty
                                                  Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 418

yogi_at_pozen,
                                                    gdyby tak bylo ze "tak chcieli" to na takiej samej zasadzie dzialalo by to dla dwoch(trzech?? bo sie nie przyjrzalem) pozostalych pasow na wprost - ale niestety nie mozesz wjechac na skrzyzowaniem NAWET jesli masz zielone, jesli nie mozesz z niego zjechac - w przypadku prostych skrzyzowan, stoisz przed nim, w przypadku bardziej skomplikowanych, jak to ktore pokazales, na srodku skrzyzowania jest "miejsce buforowe" na 2-3 samochody.

puenta jest taka, ze nie mozesz sie zatrzymac na drodze poprzecznej.

Komentarz

Pracuję...