Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Jade sobie dzis i patrze w lusterko jedzie pani Yarisem.

Wiek ok 40, w jednej raczce komoreczka, w drugiej raczce fajeczka. Pasow oczywiscie tez brak. No i nic jedziemy sobie jakis tam kawalek, w koncu skreca pod sklep. Pech chcial ze zaswiecilo sie czerwone, a parking pod sklepem widac i pani podjezdza. I co oczywiscie zaparkowala w luke ktora obejmowala miejsca postojowe dla 6 aut, a ona zajela oczywiscie 4

Piatkowa sielanka :roll:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Yyyyyy.... jakby to napisać.

Godzina po 20 parking przy Krakowskim Przedmieściu, koleś zobaczył znak "Parkin płatny" i poszedł po bilecik do parkometru :shock: ad:
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

mihau - to takie dziwne??
        Moje parkowania w strefach płatnych można policzyć na palcach jednej ręki w roku.
        Nie pamiętam nigdy w jakich godzinach, jakie dni.... TO akurat jest napisane na automatach z biletami. I często studiuję że mam sobotę/niedzielę a płatne jest poniedziałek-piątek. :szeroki_usmiech
        Była O1 kombi ALH++ 150/340
        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• winni77
          RS
          • 2009
          • 2183
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mnie, osłabił kierowca Hummera. Jechałem sobie za nim z Kowal na obwodnicę Gdańska. No i wjeżdżamy na obwodnicę a tam zonk - korek na maxa i wszystko stoi, a pan kierowca bez skrępowania w lewo na pas zieleni i przejechał sobie na drogę zjeżdżająca z obwodnicy. Choć muszę się przyznać, że ja zachowałem się tylko nie wiele lepiej - wyjechałem na wstecznym, ale na usprawiedliwienie dodam, że jeszcze nie byłem na ekspresówce.
          Mój "Batmobil"

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez winni77
            Mnie, osłabił kierowca Hummera. Jechałem sobie za nim z Kowal na obwodnicę Gdańska. No i wjeżdżamy na obwodnicę a tam zonk - korek na maxa i wszystko stoi, a pan kierowca bez skrępowania w lewo na pas zieleni i przejechał sobie na drogę zjeżdżająca z obwodnicy. Choć muszę się przyznać, że ja zachowałem się tylko nie wiele lepiej - wyjechałem na wstecznym, ale na usprawiedliwienie dodam, że jeszcze nie byłem na ekspresówce.
            Szczerze, jakbym miał takie auto to też bym tak zrobił A do pracy jeździł bym polem zamiast zakorkowaną ulicą
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Wracam wczoraj ze spota i co najmniej 3 kierowników o 22 w deszcze jechało na pozycjach (z tego jeden kierownik to jechał na jednej pozycji) czy to jakaś nowa moda? Nie widać w nocy, że się bez świateł jedzie?

Komentarz

• Kiniu
                RS
                • 2010
                • 1746

Zamieszczone przez Mihau
                czy to jakaś nowa moda?
                Pewnie z wczasów z Egiptu wrócili (tam tak oszołomy jeżdzą) i chcieli u nas ten myk wypróbować :lol:

Komentarz

• winni77
                  RS
                  • 2009
                  • 2183
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mihau, moda jak moda, chyba za dużo po UK jeździli bo tam to norma :roll:
                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

A dziś następująca sytuacja

1.Samochód z przodu skręca w lewo więc zwalniam,
                    2.Chwilę później w lewym lusterku widać niecierpliwego który jednak nie zwalania
                    3. Zmienia pas na prawy
                    4. no ale po prawej Hyundai i30 hamuje żeby przepuścić na przejściu pieszego (robi się ciasno)
                    5. kierowca w Corolce podejmuje próbę wyprzedzenia wszytkich i mieszcąc się prawie na styk
                    - zajeżdża mi drogę
                    - przejeżdża przez ciągłą linie
                    - wyprzeda na skrzyżowaniu (bez kierunkowskazów zmieniając pasy ruchu) i bezpośrednio przed przejściem dla pieszych na które miał wchodzić pieszy wpuszczany przez i30

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ea3REsUub5E[/youtube]

no cóż było robić - trzeba go było dogonić i krótko wyartykułować swoje niezadowolenie :twisted: , miał szczęście że robiłem test kamerki i filmowania w niskiej rozdzielczości, bo już bym go zgłosił na Policję za stwarzanie zagrożenia w ruchu

ps. w nawiązaniu do ostatniego wątku o jeździe pod prąd - kierowca był w wieku 60-70 lat
                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• keneida
                      Rider
                      • 2010
                      • 316

co za kamerka?
                      Wrocławskie spoty

Komentarz

• Jac_ek
                        RS
                        • 2009
                        • 1733

Zamieszczone przez keneida
                        co za kamerka?
                        kamerka to zbyt dużo powiedziane - kompakt z filmowaniem w max rozdzielczości 720p (robiłem testy jakości/wagi nagrań w niższych rozdzielczościach i z/bez dźwięku)
                        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Mickul
                          RS
                          • 2010
                          • 2847

Ja już mam tego wszystkiego po prostu dość.
                          Mieszkam w Zabrzu i do autostrady mam około 10 minut drogi bez zatrzymywania się na światłach (bo takich też po drodze nie ma :P ) i około 5 minut drogi do głównej obwodnicy Śląska zwanej DTŚ-ką. Dzwoni do mnie dziś koleżanka i prosi o odbiór z dworca w Katowicach (~22km)- nie mogłem odmówić, więc bieg do garażu i momentalnie wjazd na DTŚ-kę. 120 w porywach 140 kilometrów na godzinę i więcej nie pójdę, bo nie ma najmniejszego sensu - mógłbym sobie zjechać na środkowy pas i wymijać cały rządek spokojnie, ale nie! po co! Przecież to Polska - jadę prawym pasem, zjeżdżam na środkowy w celu wyprzedzenia pojazdu o sporych gabarytach i wracam na prawy. Przyśpieszam, bo spora prosta, która jest praktycznie PUSTA, ale dojeżdżam do auta, które musi jechać środkowym pasem! To skaczę trzy pasy na skrajnie lewy, wyprzedzam go i znowu trzy pasy na skrajnie prawy. Dalej kolejny mistrz pasa środkowego, ale tym razem pomnożony przez trzy! Trzy auta jadą środkowym pasem mimo, że skrajnie prawy całkowicie wolny - przystępuje do wyprzedzania, ale nagle komuś zachciało się zajechać mi drogę i z prędkością 90km/h wyprzedzić pojazd z pasa środkowego (prawy wciąż pusty!) To ja cały nerwowy zjeżdżam trzy pasy na skrajnie prawy, wykonuję cholernie niebezpieczny manewr i wyprzedzam ich z prawej strony. Przede mną ciężarówka, więc gaz do dechy i muszę znowu wbić się na środkowy pas, z którego ostatecznie na prawy i zjazd z DTŚ-ki po 10 minutach, no szok, po prostu szok.

Mało tego. Postanowiłem wrócić A4, gdyż jest bliżej do domu koleżanki - prędkość znowu w granicach 140-150km/h i ładnie z kulturą prawym pasem. Przede mną dwóch mistrzów środkowego - zjeżdżam trzy pasy na skrajnie lewy, wyprzedzam i wracam trzy pasy na skrajnie prawy. Potem przez chwilę jadę środkowym, bo wyprzedzam kolumnę ciężarówek i wbijam się na skrajnie lewy, bo na środkowym pasie również odbywał się manewr wyprzedzania. Manewr zakończony i wracam na skrajnie prawy. Przede mną jakiś dostawczy T4 na środkowym pasie mimo pustego prawego, znowu trzy pasy skaczę, bo nie wyprzedzę auta z prawej, które jedzie 100km/h w momencie, kiedy ja mam 150km/h. Widzę antenkę z CB radia - chwytam gruszkę i cholernie aroganckim głosem pytam się "Czy Wy do cholery macie wykupiony ten środkowy pas dla siebie". Tym słodkim akcentem zjeżdżam z autostrady i do widzenia.

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Mickul, a policja ma to w d.... . Oni łapią tylko za przekroczenie prędkości.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• bradley
                              L&K
                              • 2008
                              • 1465

Mickul, na tej 3 pasmowej mozesz wyprzedzac zgodnie z przepisami prawym pasem. Niestety... to ryzyko bo taki panikant ze srodkowego pasa nie wiadomo co zrobi.
                              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Mickul
                                RS
                                • 2010
                                • 2847

Zamieszczone przez bradley
                                Mickul, na tej 3 pasmowej mozesz wyprzedzac zgodnie z przepisami prawym pasem. Niestety... to ryzyko bo taki panikant ze srodkowego pasa nie wiadomo co zrobi.
                                Tylko w terenie zabudowanym chyba (jeżeli się mylę to mnie poprawcie), a na dzień dobry na drodze wita znak "koniec terenu zabudowanego".

Komentarz

• bl
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 389
                                  • BMW
                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

W terenie zabudowym na dwu-pasmowce mozesz wyprzedzac z prawej, a na trzy-pasmowce bez roznicy czy w zabudowanym czy nie i tak mozesz wyprzedzac z prawej

Komentarz

• Mickul
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2847

Faktycznie, poczytałem teraz trochę artykułów. Mimo to nie zmienia to faktu, że manewr taki jest niebezpieczny.

Komentarz

• martinl
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 133
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zgodnie z prawem można wyprzedać z prawej poza terenem zabudowanym gdy masz drogę jednojezdniową z trzema pasami w danym kierunku bądź na drodze dwujezdniowej z dwoma pasami w danym kierunku. Autostrada to droga dwujezdniowa (dwie jezdnie jednokierunkowe) więc możesz wyprzedzać z prawej na autostradzie z dwoma pasami w danym kierunku.
                                      1.9 TDI rulezzz...
                                      Było 116.6HP 287,4Nm
                                      Jest 139,6HP 325,5 Nm
                                      Beżowa strzała kombi

Komentarz

• robert70
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 499

Mickul, widzę że jechaliśmy w odwrotnych kierunkach ja najpierw A4 potem DTŚką ale wrażenia podobne
                                        O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez Mickul
                                          Mimo to nie zmienia to faktu, że manewr taki jest niebezpieczny.
                                          dokładnie. Nie zmienia to takze faktu, że w Polsce obowiązuje ruch prawostronny i jeźeli prawy pas jest wolny to kierowca ma OBOWIĄZEK poruszania sie własnie nim.
                                          Gdyby nasza policja zainteresowała się poza prędkością także innymi wykroczeniami to taka jazda jak w tym przypadku (środkowym pasem gdy prawy jest wolny) kosztowała by kierowcę 200 zł i 2 pkt karne. Problem tylko w tym, że naszą drogówkę interesuje TYLKO prędkosc i nic więcej.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• Jark7
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 777

Mickul,

O ile poruszasz się po DTS czy też autostradzie stosunkowo szybko to walcujesz lewym pasem obserwując lusterko :diabelski_usmiech jak zbliża się ktoś szybszy to po prostu robisz kulturalnie miejsce zjeżdżając.
                                            Jeśli niestety czy też stety chcesz być w zgodzie z przepisami to jeździsz jak napisałeś i skaczesz po pasach jak zając po polu z kapustą. Tak więc jak w teleturnieju - wybór należy do Ciebie
                                            Pozdro
                                            Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                            Jark7
                                            było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Big
                                              kosztowała by kierowcę 200 zł i 2 pkt karne.
                                              no ale po co? Przecież na taki mandat to im szkoda blankietów i długopisu. Oni wolą poczekać chwile i wpakować 500 zł i 10 pkt :twisted:

A co do jazdy na drogach dwujezdniowych o równej bądź więcej niż 2 pasach ruchu no to normalka, że większość napina lewym, bo przecież oni mają najszybszy samochód :shock: ,a jak usiądziesz im na to tylko patrzą w lusterko wsteczne i dalej lewym

Ja sam staram się jechać zawsze prawym pasem ale w skrajnych przypadkach jak już prawy pas jest tak dziurawy czy ma Line Assist zrobiony w kolein to w większości przypadków jadę lewym ale patrzę we wsteczne lusterko i jak widzę, że coś szybko się zbliża to umożliwiam mu bezpieczne wyprzedzenie mnie i zjeżdżam na prawy pas.

Komentarz

• bradley
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1465

Chyba, ze wracasz z Niemiec droga 18. Wtedy nalezy jechac lewym pasem bo tam sa ciut mniejsze wyboje. A widzac ograniczenia na drodze krajowej do 60 a nawet 50km/h - rece opadaja :wink:

http://dlapolaka.co.uk/main/index.ph...wcow&Itemid=71 to wszystko opisuje
                                                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8033
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mickul, mam wrażenie , że wszyscy na drodze Ci przeszkadzają :szeroki_usmiech . Masz trzy pasy, z czego dwa wolne, na których możesz wyprzedzać z której strony chcesz i marudzisz jak stara panna. A ty latasz po tych pasach jak trafnie to określił Jark7.
                                                  Drogi są dla wszystkich, nie jest się samemu na nich i do tego trzeba się po prostu przyzwyczaić. Jeżdżą ludzie bardziej i mniej rozgarnięci i na to trzeba zwrócić uwagę.

Pomijając co napisałem jest faktem, że na śląsku ludzie lubią zajeżdżać drogę i uwielbiają lewe pasy.
                                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• blind_walker
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 4533
                                                    • Octavia I combi (1U5)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Dwa dni temu ustrzeliłem tak oto zaparkowaną Foczkę, a na parkingu miejsca od cholery...

mkII 20VT (600h worked)
                                                    Roooooomster

Komentarz

Pracuję...