Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bradley
    L&K
    • 2008
    • 1465

Zamieszczone przez Zorr
    czyli przejeżdżam przez 3 pasy bez kierunku, też dobre...
    Przeczytaj jaka jest definicja zmiany kierunku jazdy, a zmiany pasa ruchu

Zamieszczone przez sesik
    generalnie chyba zostanę w domu, bo jak mnie na rondzie nikt nie ustrzeli to na przejściu dla pieszych na bank :diabelski_usmiech
    A juz strach zakladac kamere do auta bo zawsze jak sie cos nagrywa to cos sie dzieje.
    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No ja jednak "jest inteligenty" :P ale mam odmienne zdanie co do tego tematu. A do Ciebie pasuje pewne kwestia z polskiego filmu "Moja jest tylko racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Peace!
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• pstryczek
        RS
        • 2009
        • 10780
        • Superb III (3V3)

Tyle dyskusji o bzdurne używanie lewego kierunkowskazu na wjeździe na rondo. Mi kierowcy migający lewym kierunkiem na rondzie od razu kojarzą się z dziadkami co nie wiedza co robią, a Ci co mrugają już przed rondem to chyba mają zamiar pojechac pod prąd na rondzie (tacy też się zdarzają) :P
        Marek

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Zorr
          czyli przejeżdżam przez 3 pasy bez kierunku, też dobre...
          Jakieś trudności ze zrozumieniem napisanego tekstu:
          Zamieszczone przez januszsz
          przy większej ilości droga do skrzyżowania posiada taką samą ilość pasów ruchu i wjeżdżając np. środkowym,lub lewym ustawiamy się na skrzyżowaniu na tym samym
          Zamieszczone przez Mihau
          JanuszSz napisał/a:
          Mihau napisał/a:
          No ja mam inne zdanie na ten temat.

Ale teraz ja zadam pytanie. Zgodnie z PoRD w mieście jest ograniczenie do 50km/h. Czy jeździsz zawsze z taką prędkości? Bo jeśli nie to stwarzasz niebezpieczeństwo dla innych uczestników.

A to jest z cyklu:"A u Was biją Murzynów"

To jest raczej z cyklu "czy jak sam łamie przepisy to czy odbywa samokrytykę przed lustrem tak samo zawzięcie jak tutaj "karci" innych za kierunkowskaz". Proste.
          Nikogo nie karcę,próbuję jedynie wytłumaczyć prosty z natury rzeczy sposób zachowania się na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym.

Co do łamania przeze mnie przepisów RD,to przy moich wiadomościach na ten temat robię to świadomie ,z pełną premedytacją,za swoje pieniądze i nikomu nic do tego.
          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• eaglemirek
            RS
            • 2010
            • 14116
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Mihau
            Ale teraz ja zadam pytanie. Zgodnie z PoRD w mieście jest ograniczenie do 50km/h. Czy jeździsz zawsze z taką prędkości? Bo jeśli nie to stwarzasz niebezpieczeństwo dla innych uczestników.
            Czepiasz się już wszystkiego byle się czepić :!:
            Jeśli przekraczam to wiem o tym, i zdaję sobie sprawę że przekraczam przepisy :! i wierz mi że czasami jest mi z tego powodu głupio) Ale nie wmawiam nikomu że tak jest dobrze i inni też tak powinni robić bo to poprawia bezpieczeństwo i ułatwia życie innym kierowcom.

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
              Ale nie wmawiam nikomu że tak jest dobrze
              A czy ja w jakiejś swojej wypowiedzi wmawiałem komuś, że ma nakaz używania lewego kierunkowskazu na skrzyżowaniu?
              ułatwia życie innym kierowcom.
              Bo takie jest moje zdanie (i jak widać nie tylko) i mam chyba prawo mieć odmienne od Waszego.
              Czepiasz się już wszystkiego byle się czepić :!:
              Nie czepiam się tylko byłem ciekaw czy kolega tak przestrzega PoRD, bo się na nią powołuj przy każdej wypowiedzi.
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• loponez
                Ambiente
                • 2011
                • 196

Zamieszczone przez westwi78

i łamiesz przepisy, bo nie zachodzi żadna sytuacja przewidziana do sygnalizowania kierunkowskazem
                a ja z uporem maniaka zapytam KTÓRY PRZEPIS?

Co do tego śmiesznego filmu
                Zamieszczone przez Karql
                http://www.tvp.pl/krakow/...750?start_rec=8 Oglądnij go i skończ pisać te głupoty
                to wypowiedź szanownego pana to sen wariata. najciekawsze było jego stwierdzenie o wjeździe do tunelu znajdującego się pomiędzy skrętem w lewo a jazdą na wprost.
                Chcesz odwrotne przykłady:

A nawet w Irlandii:

Różnica między nami jest taka, że przeciwnicy kierunkowskazu opisują jak jeżdżą, a jego zwolennicy jak powinno się jeździć. Dyskusja z wami szanowni przeciwnicy kierunkowskazu to czysta strata czasu. Zaczynam mieć wrażenie że z powodu braku siły argumentu, używacie argumentu siły. Niestety nie wiem jakbyście się starali, nie zmienicie przepisów ruchu drogowego, które jasno określają co to jest skrzyżowanie, jaką powierzchnię zajmuje, i jak należy się na nim zachować zmieniając kierunek jazdy.
                Odpowiedzcie sobie na podstawowe pytania:
                1. Czy rondo jest skrzyżowaniem?
                2. Czy zmieniając kierunek jazdy na skrzyżowaniu mam obowiązek sygnalizowania swojego zamiaru?
                3. Czy sygnalizowanie zamiaru powinno się odbyć zawczasu?
                4. Który kierunkowskaz sygnalizuje zamiar skrętu w lewo?

I na koniec, każdy jeździ jak chce, do czasu gdy nie walnie w kogoś, kto na swoje zachowanie zna uzasadnienie w przepisach ruchu drogowego, a tego raczej u was brakuje.
                Jadą jadą chłopcy, chłopcy na japońcach,
                nikt ich nie dogoni, bo kręcą do końca!

Komentarz

• idas
                  Elegance
                  • 2006
                  • 828

Zamieszczone przez Zorr
                  a długimi mrugasz w mieście aby wpuścić?
                  a dziękujesz za wpuszczenie awaryjnymi albo kierunkami?
                  2xNie. Takie zachowania to norma* i nie wymagaja jakiejs wieksze gloryfikacji siwatelkami.

Od jutra widze serie pomaranczowych lampek na rondach. Jak nie to zaczynam nagrywac rejestratorem :twisted:
                  Bedzie ubaw po pachy jak zobacze ludzi migajacych lewym przez cale ronda...

*a ze w PL w wiekszosci wypadkow jest to norma na tyle rzadka, ze "wypada" za nia dziekowac...no coz...
                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• JanuszSz
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 2835
                    • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez loponez
                    http://regiomoto.pl/porta...ondach-poradnik
                    Bardzo pouczające.Wystarczy przeczytać komentarze.
                    Z takich opracowań uczysz się do egzaminu na prawo jazdy?
                    http://www.drivingschooli...oundabouts.html
                    Na razie nie ma u nas drugiej Irlandii :P
                    1. Czy rondo jest skrzyżowaniem?
                    Tak.
                    2. Czy zmieniając kierunek jazdy na skrzyżowaniu mam obowiązek sygnalizowania swojego zamiaru?
                    Jak najbardziej,tylko wtedy,gdy opuszczasz skrzyżowanie i zmieniasz kierunek jazdy.Jeżdżąc nawet cały dzień wokół wysepki nie zmieniasz kierunku jazdy,tak samo nie zmieniasz kierunku jazdy jadąc serpentynami i nie musisz używać kierunkowskazów.
                    4. Który kierunkowskaz sygnalizuje zamiar skrętu w lewo?
                    W przypadku jazdy na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym lewy kierunkowskaz sygnalizuje zamiar wjazdu na wyspę centralną.
                    na koniec, każdy jeździ jak chce, do czasu gdy nie walnie w kogoś, kto na swoje zachowanie zna uzasadnienie w przepisach ruchu drogowego, a tego raczej u was brakuje.
                    Przez bez mała 36 lat jazdy,z tego 24 zawodowo byłem uczestnikiem trzech kolizji.Dwa razy zostałem zaatakowany z tyłu i raz kierownik nawalony jk stodoła po żniwach przeorał mi cały bok w samochodzie.
                    Więc jakoś daję radę pomimo kapelusza i okularów. :P
                    Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• loponez
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 196

Zamieszczone przez JanuszSz
                      Przez bez mała 36 lat jazdy,z tego 24 zawodowo
                      i do dziś niezgodnie z przepisami
                      Z takich opracowań uczysz się do egzaminu na prawo jazdy?
                      Nie, tylko z tych cytowanych przez was o nieużywaniu kierunkowskazu

Osłabiacie mnie, sami zaczynacie od dawania przykładów w jakichś tanich filmikach a jak pojawia się to z drugiej strony to już jest Beee.
                      loponez napisał/a:

Jak najbardziej,tylko wtedy,gdy opuszczasz skrzyżowanie
                      I wychodzi twoja znajomość przepisów. Przy zmianie pasa ruchu też włączasz kierunkowskaz jak już jesteś jednymi kołami na drugim pasie?
                      Kierunkowskaz włączasz przed wjechaniem na skrzyżowanie, a rondo to właśnie skrzyżowanie i juz mnie nudzi podawanie podstaw prawnych tych twierdzeń. Jeżeli się nie zgadzasz to masz do tego prawo, ale jeżeli chcesz mnie przekonać to wskaż mi gdzie Twój sposób jest opisany w prawie.
                      Tak mało merytorycznie udowadniacie tu zakaz używania kierunkowskazu przed wjazdem na rondo.
                      A może tak pora wziąć się za przepisy?

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

loponez, pokaż te przepisy które mówią że rondo to "skrzyżowanie" . Bo moim zdaniem to jest "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" a różnica jest zasadnicza. Poczytaj co to jest " założenie racjonalności ustawodawcy" i jakie to ma konsekwencje.

Kierunkowskaz włączasz przed wjechaniem na skrzyżowanie
                        Jak to??? zawsze??? czy tylko wtedy kiedy zmieniasz kierunek jazdy???
                        Co ma wspólnego wjazd na skrzyżowanie z włączaniem kierunkowskazu? a jak jadę prosto?

Komentarz

• McGan
                          RS
                          • 2010
                          • 3573
                          • Superb III (3V3)

Ja pierdolę, panowie :shock: Po co ciągnąć ten temat dalej? Każdy i tak ma swoją mądrość i będzie uważał, że jego racja jest bardziej mojsza niż twojsza :lol:
                          Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                          Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• loponez
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 196

Jak to??? zawsze??? czy tylko wtedy kiedy zmieniasz kierunek jazdy???
                            Co ma wspólnego wjazd na skrzyżowanie z włączaniem kierunkowskazu? a jak jadę prosto?
                            Dobrze wiesz o co jest spór. Więc odpowiem w Twoim tonie:
                            nie, jak jadę do góry.

pokaż te przepisy które mówią że rondo to "skrzyżowanie" . Bo moim zdaniem to jest "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" a różnica jest zasadnicza.
                            Bardzo przepraszam, próbuje to przeczytać ze zrozumieniem ale coś mi się wydaje że zaczynasz się zapętlać. Według Ciebie, rondo to skrzyżowanie o ruchu okrężnym niebędące skrzyżowaniem?

Poczytaj co to jest " założenie racjonalności ustawodawcy" i jakie to ma konsekwencje.
                            Ok, przeczytałem:
                            Z reguły racjonalnego prawodawcy wynika następująca dyrektywa interpretacyjna: skoro prawodawca jest racjonalny, to i jego dzieło w postaci aktu normatywnego jest racjonalne, należy więc jest tak tłumaczyć aby nie stało się nieracjonalne. Powinno być ono racjonalne w maksymalnym stopniu według aktualnego stanu wiedzy, istniejących uwarunkowań i potrzeb społecznych. Pamięć o założeniu racjonalnego prawodawcy powinna przenikać całe rozumowanie praktyczne.

Jak się ma Twój zakaz włączania kierunkowskazu, do ustawowego obowiązku ich włączania przed zmianą kierunku ruchu (na skrzyżowaniu), czy przypadkiem nie staje się to nieracjonalne.
                            Chyba że o inną zasadę racjonalności prawodawcy Ci chodzi.

I na koniec, wiem że Cię nie przekonam, ale nie zarzucaj mi nieznajomości przepisów. Tak często powołujesz się na nie pisząc o zakazie lewego kierunkowskazu przy wjeździe na rondo, tylko ani razu ich nie wskazałeś. Piszesz o prawie o ruchu drogowym, czy oprócz nazwy coś jeszcze o nim wiesz? Przytocz choć jeden przepis, choć jedna normę prawną zgodną z tym co piszesz.

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Panowie, przestańcie już pierdolić bo zachowujecie sie jak dzieci a nie dorosli ludzie :shock:
                              Mrugajcie sobie lewymi, awaryjnymi, na przemian raz lewym a następnie prawym tylko nie zapomnijcie włączyć prawego przy wyjezdzie :szeroki_usmiech

Czy jest gdzieś administracja tego forum? :wink:
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bradley
                                L&K
                                • 2008
                                • 1465

Jak się ma Twój zakaz włączania kierunkowskazu, do ustawowego obowiązku ich włączania przed zmianą kierunku ruchu (na skrzyżowaniu), czy przypadkiem nie staje się to nieracjonalne.
                                Rece opadaja... bedac na rondzie NIE ZMIENIASZ kierunku ruchu. Jestes na skrzyzowaniu o ruchu okreznym, jezdzisz w kolko ale NIE ZMIENIASZ kierunku ruchu. Po prostu jedziesz bo tak wymusza krzywizna toru jazdy ronda.
                                Bedac juz na rondzie stosujesz sie grzecznie do art 22 KRD. Za wczasu informujesz o zmianie kierunku ruchu. Wrzucasz prawy kierunkowskaz, opuszczasz rondo. End of story.

Mam rozumiec, ze jak rondo ma np. 6 zjazdow to jadac na 5ty wrzucasz na 50m przed rondem prawy kierunkowskaz i jedziesz przez 3/4 ronda z prawym kierunkowskazem bo przeciez informujesz za wczasu, ze bedziesz skrecal w prawo? :lol:
                                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• micho_m
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 528
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

loponez, wjezdzajac na rondo "masz jezdzic dookola" jesli chcesz zmienic trase wrzucasz prawy kierunek i zjezdzasz.

Inaczej, na rondzie normalne jest, ze ktos jedzie caly czas w lewo, czyli dookola wysepki (w zwiazku z tym nie wrzuca kierunku bo to jest normalny kierunek jazdy), jesli chcesz zmienic kierunek jazdy wrzucasz prawy kierunkowskaz i zjezdzasz.

Jesli dalej niektorzy nie lapia o co chodzi to juz nie zalapia
                                  Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                                  www.nawmar.pl

Komentarz

• kabanos
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 4544
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

A dlaczego wjeżdżając na rondo nie zapodać prawego kierunkowskazu tylko lewy, w momencie gdy pierwszy zjazd jest oddalony o jakieś 200st. od ciebie?

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• McGan
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 3573
                                      • Superb III (3V3)

Ludziska, spokój
                                      Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                                      Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• Karql
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1124

Ten post był wcześniej, ale się nie wysłał bo forum padło

Osłabiacie mnie, sami zaczynacie od dawania przykładów w jakichś tanich filmikach a jak pojawia się to z drugiej strony to już jest Beee.
                                        Tak? Tylko my dajemy odnośniki, do wypowiedzi kompetentnych ludzi, a nie do jakiś z dupy artykułów gdzie nawet nie ma podanego autora.

Mało Ci? To tutaj masz wypowiedzi funkcjonariuszy z sekcji ruchu drogowego:

Nawet Ci to rozrysowałem:
                                        - Wjeżdżając na rondo NIE zmieniasz kierunku jazdy
                                        - W związku ze specyfiką ronda skręcasz tylko w prawo

Wkleję to jeszcze raz:

To 2 jakbyś się nie domyślił to jest "wyprostowane rondo". Jak widzisz za każdym razem skręcasz w prawo, więc gdzie chcesz dawać lewy kierunkowskaz!?

To, że fizycznie od wjazdu na rondo będziesz się poruszał w lewo, nie znaczy, że skręcasz w lewo!!! Idąc Twoim tokiem rozumowania w takiej sytuacji:

(jedziesz pojazdem czerwonym, przed samym skrzyżowaniem droga nawraca, od pojazdu do skrzyżowania jest blisko)

też wrzucisz kierunkowskaz w lewo bo, jedziesz w lewo????????????
                                        Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                                        Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• kabanos
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 4544
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Karql, nie wysilaj się :diabelski_usmiech

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Karql, :szeroki_usmiech
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• McGan
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 3573
                                              • Superb III (3V3)

Karql, podziwiam Ale przedstawiłeś to w taki sposób, że nawet największy matoł powinien zrozumieć i musi to do niego dotrzeć

Komentarz

• kabanos
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 4544
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez McGan
                                                Karql, podziwiam Ale przedstawiłeś to w taki sposób, że nawet największy matoł powinien zrozumieć i musi to do niego dotrzeć
                                                Nie zrozumie, nie dotrze :P

Komentarz

• Udesky
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 1692
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Macie zdrowie chłopaki. :diabelski_usmiech
                                                  W Polsce nie ma kryzysu.
                                                  Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• McGan
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 3573
                                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kabanos
                                                    Zamieszczone przez McGan
                                                    Nie zrozumie, nie dotrze :P
                                                    Ehh... :roll: :lol: Zostawmy może temat już w spokoju?:P

Komentarz

Pracuję...