Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dwaoka
    Elegance
    • 2010
    • 927

Karql, i tak mi się właśnie wydawało, tylko tam gdzie jest ścieżka. Zdrowy rozsądek to podpowiada. A nie byli to zwykli rowerzyści, tylko wyglądali na zawodowych kolarzy... Sorry za OT.
    bkc+dsg

Komentarz

• str33t
      Rider
      • 2010
      • 625

Zamieszczone przez Karql
      dwaoka, Niestety według nowych przepisów rowerowych ma pierwszeństwo
      Dzisiaj jechałem ze znajomą w aucie i właśnie się o to kłóciliśmy. Niestety widze, że nie miałem racji:/ Przepisy idiotyczne; jak będą wypadki to dopiero ktoś może (albo i nie:/) zauważy bezsens...

Komentarz

• loponez
        Ambiente
        • 2011
        • 196

Ale z tego co widzę, zapis art. 24 ust. 1 pkt. 3 nie zmienił się, więc zawczasu włączony w samochodzie prawy kierunkowskaz stanowi niejako o zakazie wyprzedzania go nawet przez rowerzystę.

Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
        1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
        2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
        3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
        Jadą jadą chłopcy, chłopcy na japońcach,
        nikt ich nie dogoni, bo kręcą do końca!

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14889
          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez loponez
          kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
          i chyba jak mam włączony kierunek (nieważne prawy, czy lewy) to żaden baran nie powinien mnie wyprzedzać. Ja sygnalizuję zmianę kierunku ruchu.

A rowerzyści na co dzień to masakra. Pewnie są i myślący, ale ja jakoś spotykam tych poj...nych.
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• ziutsane
            RS
            • 2007
            • 2376

Ja wczoraj widziałem astrę (chyba 1,4) ze "sportowym wydechem" , który wystawał z jakieś 25 cm od linii zderzaka. Ciężko opisać jak to wyglądało. Do dziś jestem pod wrażeniem
            Radio: C90r+XDP210EQ
            Kable:Opt,Skyline,50 mm
            Wzm:XES M1+FP 1.800
            Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• kabanos
              RS
              • 2011
              • 4544
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Rowerzyści, to w ogóle jakieś święte krowy. Skrzyżowanie w kształcie litery T. Pierwszeństwo w prawo, gdzie jak skręcam. A rowerzysta co robi? Pakuje mi się z lewej przed maskę. Całe szczęście zwróciłem uwagę na jegomościa i shamowałem jakiś metr przed nim. Zapytałem później szczyla, czy go nie obowiązują znaki, nic nie odpowiedział :?

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• chrisk_89
                Elegance
                • 2010
                • 834
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kabanos
                Rowerzyści, to w ogóle jakieś święte krowy.
                Niestety. W temacie dodam też jeszcze jedno - oni nie mają OC.
                Czym to skutkuje? W Twojej sytuacji kabanos - gość robi na Twoim autku szkodę - a naprawa leci z Twojego AC (o ile je masz). Nie masz AC? Z ciężkim sercem wyciągasz kaskę z własnej kieszeni :-(

Firma ubezpieczeniowa będzie dochodzić kasy od sprawcy, ale... jeśli okaże się, że jest niewypłacalny, to... Mogą go co najwyżej ... posadzić :!:

Wytłumaczyli mi to kiedyś policjanci, gdy wpakował się na mnie małolat na rowerze i wgniótł maskę, błotnik oraz rozbił szybę w maluchu mojego taty....
                Byłem wówczas spłukany - a naprawa wyniosła 1500zł! Dobrze, że gnojek przynajmniej połamał sobie łapsko i nogę!
                Może na jakiś czas starczyła mu taka nauczka?
                Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa

Komentarz

• bradley
                  L&K
                  • 2008
                  • 1465

chrisk_89, a kodeks cywilny nie bierze pod uwage takich spraw? Tylko zanim ta sprawa sie rozwiaze to auto staloby rozbite 2 lata pod chmurka.
                  VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                  Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                  Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Karql
                    L&K
                    • 2010
                    • 1124

Wczoraj byłem u znajomych na myjni, w pewnym momencie hamowanie i strzał. Pobiegliśmy zobaczyć co się stało. Auto na boku i ktoś leży na drodze. Pobiegłem pomóc przy pierwszej pomocy (już ktoś był, bo na początku myśleliśmy, że to burza, bo akurat zaczęło padać chwilę wcześniej, a huk był identyczny) dużo się nie narobiłem, bo kobieta przytomna itp. ściągnąłem jej tylko apaszkę z szyi, odciągnąłem golf i przykryliśmy ją kocami.

Osłabiło mnie tutaj, że kobieta szła z drugą, takie babcie. Szły po stronie, której nie ma chodnika i jest wąsko. Ta druga mówi później, że szły prowadziła ją za rękę i jakoś się jej zatoczyła i wpadła :shock:

Potrąciła ją kobieta to wszyscy świadkowie, że jechała powoli, że nie jej wina, że to widzieli itp. Zastanawia mnie czy jakby odpukać mnie się to przydarzyło to czy od razu by było z automatu, gówniarz jechał jak wariat i potrącił biedną kobietę.

W nawiązaniu do wcześniejszych wypowiedzi po tym wszystkim zastanawiało mnie jak to jest. Babcia spowodowała wypadek, auto rozwalone i jak tu ściągnąć pieniądze? Ma ktoś wiedzę w tym temacie?

Ps. Jak będziecie kiedyś przy wypadku to sprawcą też trzeba się zająć nawet jak nic mu nie jest. Ta kobieta była tak przerażona i posrana, że masakra, a to nawet nie była jej wina. Nie raz były przypadki, że ktoś spowodował wypadek nic mu nie było, odchodził niby na bok i targał się na życie.
                    Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                    Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• chrisk_89
                      Elegance
                      • 2010
                      • 834
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez bradley
                      chrisk_89, a kodeks cywilny nie bierze pod uwage takich spraw? Tylko zanim ta sprawa sie rozwiaze to auto staloby rozbite 2 lata pod chmurka.
                      Bierze. I autko stoi - nie inaczej.

Dorzuć sobie jeszcze koszty, które musisz ponieść:
                      - papugi, który bez kasy długopisa nie weźmie do ręki,
                      - kosztów (liczone w %), które musisz wnieść na dzień dobry - zanim sąd zajmie się "kwotą sporu".
                      Na końcu - po wygranej sprawie (oby tylko 2 lata!!!) - z nakazem zapłaty idziesz do komornika, bo kubuś uchyla się od zapłaty. Po roku ten sam komornik mówi Ci, że "należność jest nieściągalna" i tytuł możesz sobie włożyć do albumu na pamiątkę...

Porąbana polska rzeczywistość :evil:

Komentarz

• soszek81
                        L&K
                        • 2010
                        • 1245

Muszę kupić większą kartę do rejestratora jeśli chcę przedstawiać wszystkie akcje z dnia.
                        To co się zachowało, jest na filmiku
                        [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oxE41bM-qZk[/youtube]

1 - pacjent z żoną stał sobie po prostu na jezdni - bo po co by zjechać na pobocze
                        2 - wjechać prawym pasem na rondo, przejechać na lewy przed samą maską i przyhamować gdy się takiego strąbi
                        3 - zaparkować pod kościołem na chodniku tak, aby auto i tak zostało na drodze, dobrze że była zatoczna i miałem gdzie się przesunąć (nie mam nic do kierowcy TIRa - wolę się przesunąć aby miał miejsce, niż żeby dawał po hamplach i mu postawiło naczepę bokiem)

Sorka za rzucanie mięsem - inaczej to bym w pysk chyba dawał

Co się nie zachowało
                        1 - piesza która wjebała się na przejście już jak było czerwone, w połowie się zorientowała jakie ma światło i zawróciła
                        2 - przynajmniej 4 akcje na dwupasmówkach, gdy lewym wyprzedza kogoś na prawym i jak już jest 1m przed nim to przestaje wyprzedzać i jedzie równolegle (zawsze osobówki, prędkości 90-100km/h)
                        3 - mondeo na czeskich blachach, dwupasmówka, wjeżdżamy w zabudowany, światła z fotoradarem. Jedziemy równolegle, ja lekko z przodu, te przepisowe 70 w tym miejscu, zapala się pomarańczowe, ja hamuję, zatrzymuję się na czerwonym przed światłami bez jakiegoś mocnego hamowania. Mondeo wali przez czerwone nawet nie hamując. Jak 3km dalej dogoniłem auto, za kierownicą dziunia w okularach typu Dolce&"Barana". Szkoda że Policja stała 1 km i dwa zakręty przed tymi światłami....
                        Była O1 kombi ALH++ 150/340
                        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Mickul
                          RS
                          • 2010
                          • 2847

Zamieszczone przez soszek81
                          2 - wjechać prawym pasem na rondo, przejechać na lewy przed samą maską i przyhamować gdy się takiego strąbi
                          KU*WA!

Ja dziś miałem wymuszenie i nawet nie hamowałem, bo jakbym uderzył to chciałem mieć nogi cale. Pasażerka owego auta już miała minę taką: :shock: a potem widziałem, jak oberwało się kierowcy. Kamerce w aucie zostawiłem. Minąłem się z tym Mercedesem dosłownie na centymetr.

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14889
                            • Octavia IV (NX3)

A wjeżdżanie z prawej na główną wzdłuż krawężnika, bez rozejrzenia się, czy coś jedzie.

Nieraz mam ochotę przy...lić i nauczyć rozumu, tylko mi szkoda mojej Octavki.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• g_rego_r
                              Rider
                              • 2008
                              • 496

Czarny humor http://www.poboczem.pl/filmiki/video...Sort,1,vTime,3
                              mały włos a debil pozabijał by ludzi... :evil:

Komentarz

• zwolin
                                Rider
                                • 2010
                                • 656

Zamieszczone przez chrisk_89
                                kabanos napisał/a:
                                Rowerzyści, to w ogóle jakieś święte krowy.

Niestety. W temacie dodam też jeszcze jedno - oni nie mają OC.
                                Tu się nie zgodzę. Większość ludzi intensywnie jeżdżących/trenujących ma OC (nieobowiązkowe) dla wygody. Nie trzeba si wtedy op....ć z baranami na drodze. Bardzo długo mógłbym pisać o zachowaniu kierowców samochodów na drodze w stosunku do rowerzystów. Najlepszym dowodem jest moja facjata (w sumie było ok 20 szwów, sprawca zbiegł, mialem zielone).

Niestety opinię rowerzystom/kolarzom wyrabia chołota, która ma takie samo pojęcie o przepisach ruchu drogowego jak o jeździe rowerem, ew pijaczki spod wiejskich sklepów.
                                Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                O II Tour Combi 1.6
                                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• adamusiek
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1123

W temacie dodam też jeszcze jedno - oni nie mają OC.
                                  ale mają inne polisy, a jak nie to słyszałem że FG płaci

Komentarz

• ruwado
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 14889
                                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez zwolin
                                    Niestety opinię rowerzystom/kolarzom wyrabia chołota
                                    dokładnie tak

takich iluś baranów na rowerach, iluś baranów na motorach i ..... niestety iluś baranów w samochodach daje ogólny obraz rzeczywistości.

Kierowcy też są różni. Ale my nie piszemy o tych wzorowych rowerzystach - tylko o tych poj....nych.
                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• zwolin
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 656

Zamieszczone przez adamusiek
                                      ale mają inne polisy
                                      każdy kto ma trochę oleju w głowie opłaca OC. Kosztuje to kilkadziesiąt złotych za rok i masz z głowy. Inaczej to wyobraź sobie sytuację, że zarysujesz komuś samochód (co jak najbardziej może się zdażyć) i co? Wyskakujesz z kilku tysięcy (jak trafisz na niezłą furę) na lakierowanie?
                                      Ale jak już wsześniej ustaliliśmy to nie jest temat o ludziach mających olej w głowie.
                                      O II Tour Combi 1.6
                                      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14889
                                        • Octavia IV (NX3)

Inaczej to wyobraź sobie sytuację, że zarysujesz komuś samochód
                                        a jak to możliwe?
                                        co jak najbardziej może się zdażyć
                                        właśnie jak jeździsz tak jak barany, o których piszemy. Wciskasz się, zajeżdżasz drogę, wymuszasz pierwszeństwo..... itp. jak jedziesz normalnie, to ci nie grozi. Wtedy raczej OC kierowcy jest potrzebne , nie Twoje.
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• adamusiek
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1123

Zamieszczone przez ruwado
                                          właśnie jak jeździsz tak jak barany, o których piszemy. Wciskasz się, zajeżdżasz drogę, wymuszasz pierwszeństwo..... itp. jak jedziesz normalnie, to ci nie grozi.
                                          w jakim świecie Ty żyjesz
                                          mało to pijaków jeździ po drogach od pobocza do pobocza

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 12 22:49 ]
                                          zwolin, dokładnie, kumaci wiedzą co im może grozić, a np. taki pijak ma to w dupie

nie w tą stronę poszła interpretacja ops:

Komentarz

• zwolin
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 656

a jak to możliwe?
                                            A tak, że baran spycha cię z jezdni na pobocze i lądujesz na zaparkowanym tam samochodzie. Oczywiście możesz miec rejestrator na kierownicy , inaczej policja orzeka Twoja winę. Proste.

jak jedziesz normalnie, to ci nie grozi
                                            Polecam przejażdżkę rowerem. zmienisz zdanie i to baaardzo szybko.

Wciskasz się, zajeżdżasz drogę, wymuszasz pierwszeństwo
                                            Weź Ty się puknij. Wymuszam pierwszeństwo rowerem?? Wciskam się???
                                            Każdy kto ma więcej niż dwa zwoje mózgowe wie co to energia kinetyczna, albo chociażby masa i potrafi oszacować swoje szanse w takiej konfrontacji.
                                            O II Tour Combi 1.6
                                            Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14889
                                              • Octavia IV (NX3)

mało to pijaków jeździ po drogach
                                              nie mało. i kierowców i rowerzystów.

Ale ja piszę, że jak rowerzysta twierdzi, że OC jest panaceum, bo przecież normalne jest zarysowanie komuś samochód. Dla mnie nie jest to normalne.

OC nie jest po to, żeby bezkarnie przyj... ać w kogoś. I to zarówno z punktu widzenia kierowcy i rowerzysty. A tak można odczytać to z postu zwolin,
                                              zarysujesz komuś samochód (co jak najbardziej może się zdażyć)
                                              kiedy możesz zarysować komuś samochód? jak jedziesz zgodnie z przepisami? Czy jak cwaniakujesz i nie patrzysz na boki i do tyłu?

Właśnie wydaje mi się, ze wielu uczestników ruchu (kierowców, rowerzystów, motocyklistów) po prostu traktuje OC jak rozgrzeszenia swojej bezmyślności, albo (co gorsza) działania z premedytacją. Wkalkulowywuje to w koszty swojej jazdy. A potem składki OC sa podnoszone dla wszystkich. A ja od czerwca 1990 roku nie zmalowałem nawet jednej rysy innemu uczestnikowi ruchu. Przejechałem około 400.000 km. I co roku płacę OC po podwyżkach. Za jakiego ch...ja. Niech płacą ci co powodują kolizje i wypadki. Za odszkodowania, za wynajem samochodu zastępczego, za części bez amortyzacji.

Dlaczego ja mam za to płacić?

100 %, 200 % 300 %, 1000 % stawki podstawowej. jak ktos jest debil, to niech mu się nie opłaci mieć pojazdu, który uczestniczy w ruchu drogowym. A jak spwooduje wypadek, nie mając OC, to niech go komornik sczyści do zera!!!!!!!!!

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 12 23:22 ]
                                              ruwado napisał/a:
                                              Wciskasz się, zajeżdżasz drogę, wymuszasz pierwszeństwo

Weź Ty się puknij. Wymuszam pierwszeństwo rowerem?? Wciskam się???
                                              Każdy kto ma więcej niż dwa zwoje mózgowe wie co to energia kinetyczna, albo chociażby masa i potrafi oszacować swoje szanse w takiej konfrontacji.
                                              każdego dnia jakiś baran, jakaś babinka, albo jakiś dziadek wyjeżdża mi z ulicy podporządkowanej na moja główną (na skrzyżowaniu "T") - skręcając w prawo. Nawet się nie spojrzy. Bo on/ona jedzie przy krawężniku. Ale K...wa ja nie mogę go/jej ominąć, bo z przeciwka jedzie inny samochód. Może Ty masz zwoje mózgowe, ale ja pisze o TYCH, co mają gówno zamiast nich.

Nie twierdzę, że wszyscy kierowcy są święci. Ale nie wszyscy rowerzyści myślą. Nie pisz mi takich bredni, że nie można rowerem wymusić pierwszeństwa. Można. Jak się jest bezmózgiem.
                                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• chrisk_89
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 834
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

ale mają inne polisy, a jak nie to słyszałem że FG płaci
                                                :shock: ??!!!
                                                Czy byłbyś uprzejmy podać ich nazwy (polis)? Byłbym też wdzięczny za orzecznictwo dot. wypłat z FG.

OC reguluje USTAWA z dnia 22 maja 2003 r.o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

Art. 1.Ustawa określa:
                                                1) zasady zawierania i wykonywania umów obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych, obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej rolników z tytułu posiadania gospodarstwa rolnego i obowiązkowego ubezpieczenia budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego od ognia i innych zdarzeń losowych,

Art. 2.Określenia użyte w ustawie oznaczają:
                                                10) pojazd mechaniczny:
                                                a) pojazd samochodowy, ciągnik rolniczy, motorower i przyczepę określone w przepisach ustawy - Prawo o ruchu drogowym,

Kolego adamusiek... o rowerach/rowerzystach słowa ni ma :?
                                                Więc na jakiej podstawie FG miałoby cokolwiek wypłacać pokrzywdzonemu kierowcy samochodu?

Poczytaj sobie tutaj : http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-03-124-1152
                                                i odpowiedz nam na to pytanie.

Zrobiło się wszystkim gorąco - spokojniej Panowie (i Panie - które mogą nas czytać).
                                                Może skończmy OT - bo jeszcze trochę i zrobi nam się wątek "Użytkownik FORUM mnie dzisiaj osłabił" :lol:

zwolin - współczuję szwów

P.S.
                                                ruwado - w sprawie cywilnej pozwaną stroną nie może być FG. Bo na rowerzyście - zgodnie z ustawą - nie spoczywa obowiązek zawarcia umowy OC.

Chyba utworzymy osobny wątek "Zagadnienia prawne"

Komentarz

• ruwado
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 14889
                                                  • Octavia IV (NX3)

Więc na jakiej podstawie FG miałoby cokolwiek wypłacać pokrzywdzonemu kierowcy samochodu?
                                                  sprawa cywilna - masakra. Niestety.

Dla mnie przeciskający się motocyklista, rowerzysta (na chama) jak zarysuje autko - dzisiaj jest bezkarny.

Sprawa w Sądzie - kilka lat........

Jeszcze raz piszę. Bronię kierowców, rowerzystów, motocyklistów jeżdżących normalnie. Wk...ją ,mnie debile na drodze. Wszyscy, nieważne czym jeżdżą.

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 12 23:42 ]
                                                  zwolin, a nie zdarzyło Ci się po ciemku spotkać rowerzysty bez świateł? Mnie się zdarzyło - bardzo często. Oni też wg. Ciebie mają zwoje mózgowe?
                                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• zwolin
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 656

ruwado, weź ty sobie coś na uspokojenie i zacznij czytać ze zrozumieniem, albo przynajmniej nie doszukuj się drugiego i trzeciego dna tam, gdzie go nie ma. Nigdzie nie napisałem, że oc jest po to żeby na luzie powodować wypadki. Normalnie myślącemu człowiekowi daje jednak komfort, że jak się coś stanie (a stać się może z udziałem każdego uczestnika ruchu, nawet pieszego, który wchodząc na czerwonym doprowadzi dowypadku), to poszkodowany dostanie zadośćuczynienie w należytej wysokości i terminowo. Bez spraw cywilnych, wyprzedawania majątku na odszkodowanie itp. Nigdzie nie napisałem, że oc jest po to, żeby powodować wypadki. Niestety, ale rowerzysta nie będąc osłoniętym metalową puszką czasami musi wybierać mniejsze zło tzn lepiej się poobijać niż dać rozjechać (najprostszy przykład to wyprzedzanie rowerzysty na zakręcie w wyniku czego rowerzysta nie ma szans złożyć się do zakrętu, bo ma lusterko pod pachą - średnio co drugi dzień ćwiczyłem to na szyszkowej)
                                                    Nie wiem, czemu tak boli Cię, że przedstawiłem sprawę "z drugiej strony". Niestety, ale i kierowcy samochodów i rowerzyści popełniają te same wykroczenia (przejeżdżanie na czerwonym, niebezpieczne wyprzedzanie, jazda po pijaku, jazda bez świateł, ba nawet są rowerzyści, którzy przekraczają prędkość). Tak w jednym jak i w drugim przypadku nie są to normalnie myślący ludzie i na szczęście to margines.
                                                    Za to strasznie mnie wq... Patrzenie na wszystkich rowerzystów przez pryzmat tego marginesu.
                                                    O II Tour Combi 1.6
                                                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

Pracuję...