Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wally
    RS
    • 2012
    • 3790
    • Volkswagen

Zamieszczone przez westwi78
    Poza tym w Polsce jest dużo wypadków na autostradach, co już ciężko wytłumaczyć stanem drogi etc.
    tutaj się "włącza" niesmiertelność :wink:
    na codzień smiga jeden z drugim po mieście- 0 doświadczenia i nagle szeroka trasa z samochodem, który śmignie powyżej 200 i wtedy cokolwiek nie tak i nie ma pojęcia jak się zachować taki "kierowiec" od święta :|
    Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
    => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
    => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
    "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

Zorr, no i to jest pardoks numer dwa. Wiemy, że drogi są do dupy a i tak po nich zapierd... .
      Poza tym w Polsce jest dużo wypadków na autostradach, co już ciężko wytłumaczyć stanem drogi etc.
      przyczyną tego paradoksu jest punkt 2 czasami też 3 (stan techniczny)
      Są to: zły stan techniczny jezdni (niewystarczający poziom bezpieczeństwa stwierdzono nawet na niektórych odcinkach autostrad), nieskuteczny system szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców, zły stan techniczny pojazdów oraz wadliwa organizacja ruchu drogowego
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Zajebista reklama na temat przekraczania prędkości! Każdy powienien zobaczyć! - Realistic.pl najlepszy materiał z internetów każdego dnia!

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

westwi78, naciągane :szeroki_usmiech -> nie widać by hamował więc jakby jechał przepisowo (90 km/h) to skutek byłby podobny, jak na filmie (ma na liczniku 107 więc realnie 100km/h)
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

Zamieszczone przez bzyq_74
            westwi78, naciągane :szeroki_usmiech -> nie widać by hamował więc jakby jechał przepisowo (90 km/h) to skutek byłby podobny, jak na filmie (ma na liczniku 107 więc realnie 100km/h)
            Może i naciągane ale daje do myślenia a o to w takich akcjach chodzi

Komentarz

• eaglemirek
              RS
              • 2010
              • 14109
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tylko wg mnie bezpośrednią przyczyną to tutaj było wymuszenie pierwszeństwa :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• kabanos
                RS
                • 2011
                • 4544
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Właśnie o tym piszę. U nas nie jest winny zły stan nawierzchni, to, że nie ma dwujezdniowych dróg, zły stan techniczny samochodów, tylko niedostosowanie prędkości do warunków na drodze.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• kw82
                  Drive
                  • 2013
                  • 88
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez kabanos
                  Właśnie o tym piszę. U nas nie jest winny zły stan nawierzchni, to, że nie ma dwujezdniowych dróg, zły stan techniczny samochodów, tylko niedostosowanie prędkości do warunków na drodze.
                  To może zamiast budować i naprawiać drogi oraz dbać o stan techniczny pojazdów wystarczy nie jeździć i wtedy nie będzie wypadków.
                  Jak nie wsiądziesz do auta to nie spowodujesz wypadku.

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Zorr
                    kabanos, nie rozumiem zarzutu..co to znaczy "nieobiektywne"?
                    A czyje by były obiektywne?

ja wiem że to nie pasuje to teorii że można zapierdalać, ale takie są fakty czy to się nam podoba czy nie.
                    a zerknij proszę tutaj:
                    Najnowsze wyniki kontroli NIK. Dowiedz się, jak dbamy o efektywne wykorzystanie środków publicznych.

stare, ale zupełnie inne podejście do "przyczyn wypadków"
                    Jak dla mnie to najczęstszą przyczyną wypadków to jest "Nieprawidłowości w szkoleniu i dokształcaniu kierowców", bo jak patrze jak jeżdżą te eLki u mnie po osiedlu i jak zachowują się instruktorzy to szlak mnie trafia. Jak ma jeździć świeży kierowca, który został nauczony jak zdać egzamin, a nie jak jeździć? IMO jesteśmy 500 lat za murzynami jeżeli chodzi o szkolenia, a nikt sam z siebie nie pójdzie na dodatkowe szkolenie, bo każdy uważa, że jest zajebisty, a poza tym nie są obowiązkowe. Dalej powinno być "Nieprawidłowości w organizacji w ruchu", bo uważam, że jeżeli znaki ograniczania prędkości by były adekwatne do sytuacji na drodze i otoczenia to by się ludzie do nich stosowali, a jest totalnie odwrotnie. Jedziesz sobie polną drogą, a tam znak 50 i obszar zabudowany, a przez 5km zero zabudowań to się nie stosujesz, kończy się remont drogi, a tam dalej 40km/h i po co? A policja zamiast zgłosić to do zarządcy drogi to wolą postawić śmietnik/fotopstryk. Dalej to rutyna i brawura, a gdzieś pewnie na dalszych poziomach będzie "Niedostosowanie prędkości do warunków na drodze" tylko właśnie to niedostosowanie prędkości jest przyczyną wcześniej wymienionych argumentów.
                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• yogi_at_pozen
                      Rider
                      • 2011
                      • 418

Zamieszczone przez Mihau
                      Jak dla mnie to najczęstszą przyczyną wypadków to jest "Nieprawidłowości w szkoleniu i dokształcaniu kierowców"
                      no niestety nie moge sie zgodzic. ja na prawko zdawalem w 2000r., od tej pory zrobilem jakies 100kkm - mniej wiecej 60% w trasie - 0 wypadkow, 0 kolizji, sytuacje "podbramkowe" na drodze liczone na palcach moze dwoch rak, a nie wydaje mi sie by system szkolenia 14 lat temu byl jakos bardziej odmienny od obecnego. tez bylem nauczony jak wjechac w koperte i jak nie zdlawic silnika przy ruszaniu pod górke. nie pamietam szkolenia nawet teoretycznego z "wychodzenia z poslizgu" czy jakis moralizatorskich pogawedek z instruktorem pt. "wpusc jelenia na "obcych blachach" bo nie wie co czyni w nieswoim miescie"...

styl w jakim jezdze bierze sie glownie z rozwiniecia tego co zabserwowalem jako kilkunastoletni gowniarz jezdzacy na tylnym siedzeniu samochodu, ktorym powozil moj Ojciec - nie przypominam sobie by ojciec wyprzedzal na 3-ciego, wpierdalał sie na skrzyzowanie na czerwonym, czy wyskakiwal z siekiera na innego uczestnika ruchu gdy ten dał dupy z przytupem na drodze - slowem styl jazdy wyssany z "mlekiem matki".

w moim odczuciu nie szkolenie jest tu problemem a na pewno nie to, ktorego doswiadczamy na "kursie na prawko"

wiekszy wplyw na liczbe wypadkow ma:
                      - chamstwo
                      - glupota
                      - brak umiejetnosci przewidywania
                      wsrod kierowcow. Sporo sposrod powyzszych czlowiek "uczy" sie jako malec podpatrujac ojca/matke za kierownica.

niestety ruch drogowy jest tak plynnym organizmem ze wypadki beda sie zdarzaly chyba ze samochody zaczna same jezdzic. nie ma tu znaczenia czy chodzisz na dodatkowe szkolenia bo te wg mojej wiedzy skupiaja sie na tym jak:
                      - wyprowadzic samochod z poslizgu
                      - lub jezdzic ECO

natomiast zadne z takich szkolen nie skupia sie na tym jak do sytuacji podbramkowych NIE doprowadzac

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Oczywiście jest w tym racji ale też nie ma co brać całości przez pryzmat swojej osoby. Ja również mam takie same doświadczenia jeżeli chodzi o moje początki z jazdą samochodem ale uważam, że i nam i tym co mniej łapią przyda się każda możliwość polepszenia swoich umiejętności.

A poza tym już od początku uczysz się pewnych nawyków, a jak ktoś Ci na początku nie wytłumaczy jak masz np. zająć pozycję za kierownicą czyli podstaw to później będziesz powielał ten błąd, a widzę jak co 3-4 osoba prowadzi cyckami, bo są tak przysunięci do kierownicy no to o czym my mówimy? Byłem na szkoleniu ostatnio w Szkole Auto i kurde na każdy ćwiczony element miała wpływ pozycja za kierownicą to jak taka osoba później zachowa się w sytuacji podbramkowej?

Komentarz

• damian1975
                          RS
                          • 2012
                          • 4107
                          • Superb III (3V3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Mihau, to nie jest prowadzenie cyckami ,tylko mammografia kierownicą :lol: a tak po prawdzie też mnie trafia jasny szlag jak widzę takie ofiary za kierownicą :evil: przyjdzie co do czego i zero możliwości zrobienia szybkiego manewru :twisted:

TAXI 2153 KATOWICE CHYBIE

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez damian1975
                            tylko mammografia kierownicą
                            Oplułem monitor. :haha:

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Mihau
                              to nie słyszałeś? przecież medycyna bardzo mocno poszła do przodu :diabelski_usmiech
                              رافال
                              Spoty
                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez rafiki
                                Zamieszczone przez Mihau
                                to nie słyszałeś? przecież medycyna bardzo mocno poszła do przodu :diabelski_usmiech
                                No kurde pierwsze słysze takie określenie.

Komentarz

• damian1975
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 4107
                                  • Superb III (3V3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                  Mam nadzieję że już powycierany :haha:

TAXI 2153 KATOWICE CHYBIE

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Pany, nie ma się co okłamywać, nadmierna prędkość również przyczynia się do powstawania wypadków, trzeba być tego świadomym i podczas takiej jazdy być skupionym i na maksa przewidującym :!:

Reasumując, lepiej zdjąć nogę z gazu :szeroki_usmiech
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• lilo
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 4315
                                      • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez piramida
                                      nadmierna prędkość również przyczynia się do powstawania wypadków
                                      Raczej nagła jej utrata :wink: :lol:
                                      Daniel

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez lilo
                                        nadmierna prędkość również przyczynia się do powstawania wypadków
                                        Raczej nagła jej utrata :wink: :lol:
                                        To swoją drogą, często śmigam naszymi drogami szybkiego ruchu czy autostradą i widzę jak zachowują się inni użytkownicy, jadąc te powiedzmy 180-200 trzeba być czujnym jak Tommy Lee Jones :lol: bo w każdej chwili ktoś może ci wyjechać a wtedy nie ma czasu na reakcję więc czasami można sobie pozwolić na depnięcie ale jak ruch jest znikomy bo przy większym ruchu jest to tylko kwestia czasu kiedy można siebie lub kogoś zabić tak więc slogany policji ostrzegające przed łamaniem dopuszczalnych prędkości wcale nie są na wyrost przedstawiane :!:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 418

piramida, troche z uporem maniaka bede twierdzil ze bardziej od predkosci zabija glupota - jak sam twierdzisz lubisz zapierdalac, ale "jak ruch jest znikomy", zatem w twoim przypadku madrosc/inteligencja a na pewno brak glupoty powstrzymuje Cie przed zapierniczaniem 140 w miescie przed przedszkolem

a tak na serio czynnikow wplywajacych na wypadki jest mnostwo: taka "mammografia" wbrew pozorom moze jezdzic cale zycie bezpieczniej od tych trzymajacych wlasciwa postawe za kolkiem, bo "my" doprowadzamy do sytuacji podbramkowych i potrafimy z nich wyjsc a "mammografia" do nich po prostu nie doprowadza, jezdzac 40km/h po miescie...

i nie ma sensu wyszukiwac kontrargumentow ze "mammografia" sie jednak rozbije bo i palec mozna zlamac grzebiac w dupie

Komentarz

• crom.de
                                            RS
                                            • 2012
                                            • 1545
                                            • Superb II (3T4)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

piramida, po wcześniejszych dyskusjach w tym wątku nie spodziewałbym się takiego oświadczenia z Twojej strony, ale to dobrze świadczy :

Zamieszczone przez yogi_at_pozen
                                            i nie ma sensu wyszukiwac kontrargumentow ze "mammografia" sie jednak rozbije bo i palec mozna zlamac grzebiac w dupie
                                            +1 jak będzie tragedia to będzie tragedia i nic nie pomoże nawet dobra pozycja za kierownicą. A to jest właśnie to, że mammografia poczeka aż będzie 100% wolne, prędkości nie przekracza, a gdy czuje się nie pewnie jedzie wolniej, hamuje. Przynajmniej te które dostały jeszcze w gratisie komputer pokładowy prócz poduszek powietrznych

wiekszy wplyw na liczbe wypadkow ma:
                                            - chamstwo
                                            - glupota
                                            - brak umiejetnosci przewidywania
                                            +
                                            zbytnie zaufanie do systemów wspomagających kierowcę oraz typowe słowiańskie Kozactwo i ułańska fantazja co przekłada się na wspomniane "niedostosowanie prędkości do warunków".
                                            - Superb
                                            - Panda 1.2

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

troche z uporem maniaka bede twierdzil ze bardziej od predkosci zabija glupota
                                              Bo to jest prawda.

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez crom.de
                                                piramida, po wcześniejszych dyskusjach w tym wątku nie spodziewałbym się takiego oświadczenia z Twojej strony, ale to dobrze świadczy :
                                                starzeję sie i mam dwójkę dzieci :wink:

Komentarz

• SS
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 16209
                                                  • Superb III (3V3)

starzeję sie i mam dwójkę dzieci :wink:
                                                  coś faktycznie jest na rzeczy, ale pokręciłeś wszystko: masz dwójkę dzieci, które się starzeją :wink: My się nie starzejemy :szeroki_usmiech
                                                  Pisał Sebastian

Komentarz

• Zorr
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2110

a tak na serio czynnikow wplywajacych na wypadki jest mnostwo: taka "mammografia" wbrew pozorom moze jezdzic cale zycie bezpieczniej od tych trzymajacych wlasciwa postawe za kolkiem, bo "my" doprowadzamy do sytuacji podbramkowych i potrafimy z nich wyjsc a "mammografia" do nich po prostu nie doprowadza, jezdzac 40km/h po miescie...
                                                    ... ależ "mammografia" doprowadza do trudnych sytuacji tyle że innych, bo swoją jazdą prowokują do wyprzedzania. ;-)

człowiek nie może spokojnie uprawiać eco-drivingu bo zawsze znajdzie się jadący 40km/h w mieście i 70km/h poza miastem, pół biedy jak jestem pierwszy, drugi za takim pacjentem, ale jak jestem n-ty, a za "mammografem" jedzie kolejny "mammograf" a za nimi tir ?
                                                    No i oczywiście, co remont drogi to mniej przerywanych, widocznie mniej przerywanych = bezpieczniejszych w opinii zarządzających.
                                                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

Pracuję...