Ponieważ te zdjęcia były zrobione stosunkowo w niedalekiej odległości od siebie, można by uznać iż wykroczenie miało charakter ciągły, za co nie możesz być 2 raz ukarany.
Podstawa:
Cytat z postanowienia SN Izba Karna, sygn. akt I KZP 4/10 z 25.05.2010:
"Wykroczenia z art. 98 ust. 1 pkt 1 i 6 u.s.u.s. nie mają więc charakteru
wykroczeń trwałych. Wykroczenie trwałe polega bowiem na wytworzeniu i
utrzymywaniu przez sprawcę trwającego przez dłuższy czas takiego stanu, który
od jego powstania aż do chwili zakończenia jest tym samym wykroczeniem w
każdym momencie jego trwania. Inaczej mówiąc, cały czas, w którym istnieje i
jest utrzymywany bezprawny stan, traktuje się jako jedną zwartą całość, co
przesądza o traktowaniu takiego stanu w kategoriach jednego wykroczenia. Ten
stan bezprawia spowodowany jest jednym czynem, a nie powtarzającymi się
wieloma zamachami na określone dobro prawne. Stan ten może zostać
przerwany przez samego sprawcę lub inną osobę bądź poprzez zastosowanie
środków prawnych przeciwstawiających takiemu stanowi rzeczy – np. w
konsekwencji wydania orzeczenia, czy mandatu karnego (por. m.in.: J. Bafia, D.
Egierska, I. Śmietanka: Kodeks wykroczeń. Komentarz, Warszawa 1980, s. 15;
M. Bojarski, W. Radecki: Kodeks wykroczeń. Komentarz, Warszawa 2006, s.
18
126 – 127; G. Kasicki, A. Wiśniewski: Kodeks wykroczeń z komentarzem,
Warszawa 2002, s. 51; B. Kurzępa: Kodeks wykroczeń. Komentarz, Warszawa
2008, s. 18, J. Wojciechowski: Kodeks wykroczeń. Komentarz. Orzecznictwo,
Warszawa 1999, s. 19; A. Gubiński: Wykroczenia ciągłe i wykroczenia trwałe,
Zagadnienia karno – administracyjne 1962, nr 5, s. 34 – 46; A. Gubiński: Prawo
wykroczeń, Warszawa 1978, s. 154 – 158; M. Olszewski: Wykroczenia trwałe,
Zagadnienia Wykroczeń 1989, nr 3, s. 26 – 32). Przykładem wykroczenia
trwałego jest wykroczenie z art. 147 k.w. Przepis ten penalizuje czyn osoby,
która nie dopełnia ciążącego na niej obowiązku meldunkowego, przy czym w
dyspozycji tego przepisu brak jest znamienia „w terminie”. Stan bezprawności
w omawianym przypadku trwa tak długo, jak długo na sprawcy ciąży obowiązek
działania. Ustanie on w chwili spełnienia obowiązku, bądź uchylenia
obciążającego obowiązku. Jeżeli po wydaniu orzeczenia przypisującego
sprawcy odpowiedzialność za popełnienie tego wykroczenia, nadal nie dopełnia
on obowiązku meldunkowego, dopuszcza się kolejnego wykroczenia ponieważ
nadal obciąża go ten sam obowiązek."
[ Dodano: Wto 26 Cze, 12 11:46 ] Agamek12, Ciebie nie obchodzi legalizacja godziny i prawidłowe nastawienie zegara w radarze
Ty masz dowód w ręku (zdjęcie), który jest prawomocny i do którego się odnosisz w zakresie czasu pomiaru
bardzo duze prawdopodobienstwo, że t ajedna osoba nie wie co podpisala i raczje teog nie czytala. Ta soba to komendant. Wydruki na pewno generuja pracownicy i przynosza komendantowi do podpisu. On teog nawet nie czyt abo ma od tego ludzi, jakby sam mial to szykowac i czytac to po co mu ludzi, wystarczyl by sam komendant i tyle - sporo kasy zostalo by w budzecie :lol:
Poza tym duze prawdopodobienstwo jest ze jedne pracownik szykowal materialy z jednego radaru a inny z drugiego, kazdy przyniosl plik dokumentow komendantowi do pospiu i tyle. Najprawdopodobniej nawet nie zauwazyli ze dziwnie to wyglada.
Ja bym pisal tak jak wyzej proponowalem i czekal z niecierpliwoscia co mi odpiszą.
Gadałem z kumplem - sędzią okręgowym,
I sąd wyśmieje takie zdjęcia - jako, że nie można jednoznacznie wskazać gdzie byłeś o danej godzinie
a SM nie ma sposobu tego udowodnić, poza tym to oni wychodzą na idiotów (nie pierwszy raz)
krzynol, ale godzina w fotoradarze to również dość istatna dana. Zauważ, że jadac przez miasto o 5.01 z prędkościa 55km/h dostaniesz mandat, a o 4.59 już nie. Błędnie podawana przez fotoradar godzina ma w tym przypadku bardzo istotne znaczenie...
Tyle tylko że ja wciąż nie wiem, czy zapis godziny podlega legalizacji i czy taki nieprawidłowy zapis świadczy o niepoprawnym działaniu urządzenia...
Agamek12, pierwsze zdjęcie od czoła na 40km/h 60km/h na zdjęciu od tyłu 68km/h na 50km/h czyli za skrzyżowaniem więc do wyboru masz które zapłacisz. :szeroki_usmiech
agadnienia dotyczące prawnej kontroli metrologicznej przyrządów pomiarowych (zatwierdzenia typu, legalizacji pierwotnej, legalizacji jednostkowej oraz legalizacji ponownej) regulują przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. – Prawo o miarach (Dz. U. z 2004 r. Nr 243, poz. 2441, z późn. zm.)
i dalej
To paragraf 22 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych[1] z dnia 9 listopada 2007 r. (Dz.U. Nr 225, poz. 1663) wskazania przyrządów powinny mieścić się w granicach błędów granicznych dopuszczalnych przy rozmaitych znamionowych warunkach użytkowania, w szczególności temperaturze otoczenia zawartej w zakresie wartości mieszczących się w granicach określonych przez producenta, jednak nie mniejszym niż zakres od 0 st. C do 50 st. C – tłumaczy Wójciński.
To są fragmenty : Dz.U. Nr 225, poz. 1663, Dz. U. z 2004 r. Nr 243, poz. 2441, z późn. zm. Wez poczytaj, napewno będzie opisane co i jak. Nie ma co sluchac kogokolwiek tylko samemu przeczytac.
Agamek12, pierwsze zdjęcie od czoła na 40km/h 60km/h na zdjęciu od tyłu 68km/h na 50km/h czyli za skrzyżowaniem więc do wyboru masz które zapłacisz. :szeroki_usmiech
Ale chodzi o to że te dwa miejsca są od siebie oddalone o ok 4 km a różnica w czasie zrobienia zdjęć to 4 sek. czyli któreś z przesłanych dowodów w postaci wydruku ze zdjęciem z fotoradaru jest Fałszywe. Ja bym to do telewizji wysłał będzie wesoło
Dodzwoniłem się do SG. Otóż po mojej pierwszej prośbie Pani zgodziła się na obniżenie mandatu z 2x 100zł na 2x 75zł i pozostawienie 2x 2pkt. Po mojej sugestii, iż niemożliwym jest przejechanie przeze mnie w ciagu 4s 4,5km Pani stwierdziła, że "wykroczenie ma charakter ciągły" :diabelski_usmiech i w związku z tym jeden mandat będzie anulowany, ale pozostanie mi z drugiego 2pkt i 100zł. Po mojej prośbie o obniżenie mandatu Pani stwierdziła, że raczej nie ma na to szans, ale mogę zwrócić się z pisemną prośbą i czekać na efekt.
W każdym razie zgodnie z jej sugestią podpisałem oświadczenie że to ja prowadziłem i poprosiłem o odstąpienie od postępowania mandatowego... Cóż, teraz czekam.
W pismie dali Ci, ze przejechales w ciagu 4 sekund przejechales 4.5km
W dwóch oddzielnych pismach podali godzinę zarejestrowania wykroczenia każdego z nich - spójrz na zdjęcie na jednej z poprzednich stron...
[ Dodano: Czw 28 Cze, 12 08:24 ]
Według strony www SG Człuchów za wykroczenie popełnione w "zbliżaniu" zastosowano jedynie pouczenie. Nie wiem co z drugim wykroczeniem, bo nie mam nowego "hasła"...
[ Dodano: Pią 06 Lip, 12 13:00 ]
Mału apdejt: jedeno wykroczenie zakończyło się pouczeniem, za drugie 2pkt. i 100zł...
Wiem, że już trochę po fakcie jest, ale :idea: równie dobrze o tej godzinie mogłeś nie być w żadnym z tych miejsc. Jeden zegar mógł się spieszyć a drugi opóźniać i mogłeś w tym czasie być pośrodku między miejscowościami. Ciekawe byłoby stanowisko sądu w tej sytuacji.
Jeszcze ciekawsza byłaby sytuacja jakby oba mandaty były wystawione przez różne straże miejskie :roll:
Mariusz87, nauczony doświadczeniem wiem, że w sierpniu jadę do Bobolina "naokoło" omijając z daleka "przyjazną" kierowcom gminę Człuchów. Nie chcę znów się tłumaczyć przed z(...)ami...
Mariusz87, nauczony doświadczeniem wiem, że w sierpniu jadę do Bobolina "naokoło" omijając z daleka "przyjazną" kierowcom gminę Człuchów. Nie chcę znów się tłumaczyć przed z(...)ami...
Komentarz