Leniwiec, patrząc po motostat u Ciebie z WEBASTO wychodzi więcej
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Mihau, jasne, tyle że Webasto chodziło tylko w zimie i przy częstym turlaniu się po mieście. W trasie nie działa bo nie ma potrzeby.
Nie chodzi mi więc o ogólną średnią z motostat, bo tę faktycznie zawyża Webasto, a spalanie z autostrady czy z pojedynczych dłuższych tras.
Za 2 tygodnie mam dłuższy rodzinny wyjazd, więc zobaczymy co mi wtedy wyjdzie :lol:Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rastajanKolejne dane tym razem bardziej optymistyczne:
Trasa Kraków - Sandomierz średnio 7,6l/100km - jechałem dosyć oszczędnie, ale jak trzeba było przycisnąć np przy wyprzedzaniu to nie oszczędzałem..
Ogólna średnia liczona od nowości (przejechane ok 1200km) spadła z 12,9l/100km na 11,2l/100kmByła: Octavia II RS BWA 268KM/350nM
Jest: Golf VII GTI Performance 242KM/356nM (prezent od fabryki)
Komentarz
-
-
Tak z ciekawości ile km zrobicie na swoim baku zalanym do pełna śmigając po mieście głównie??? Szczególnie interesuje mnie odp. posiadaczy 1,8TSI. Bo ja średnio 500km - 550kmAniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aniam111Tak z ciekawości ile km zrobicie na swoim baku zalanym do pełna śmigając po mieście głównie??? Szczególnie interesuje mnie odp. posiadaczy 1,8TSI. Bo ja średnio 500km - 550km
Komentarz
-
-
Tankujac do pierwszego odbicia tj. ok 50,5litra - 550km robie dokladnie (2x sprawdzalem) jezdzac 260km trasa (rodzice) a reszta miasto.
Watpie zatem czy osiagne chocby 500km w miescie. A jezdze normalnie, zadnego pilowania na wysokich obrotach, zmiana biegow przy ok 2500-2800 obrotow.
Cholera, nie wiem czy nie za duzo pali...
Komentarz
-
-
pmiszk, Z tego co zauważyłem, komputer pokładowy podpowiada zmianę biegu przy spokojnej jeździe nawet przy 1800 obrotów i wtedy jest dosyć ekonomicznie.
Przy takich korkach w jakich stoję w Krakowie (remonty i przebudowy dróg) nie ma się co oszukiwać, spalanie poniżej 10l/100 będzie trudne do osiągnięcia. Mój poprzedni pojazd Lancer kombi 1,6l 98KM (2007r) palił 9-10 w mieście, więc podniesienie tego na 11l przy napędzie 4x4 i dużo większej mocy jest dla mnie akceptowalne.
Komentarz
-
-
Do pracy mam 8km w jedna strone. A korek co chwila, pierwszy po 300m.
Wysiadajac z auta mam spalanie 11,5-12l. W sumie czego sie spodziewac. Dlatego dzis rowerek:-)
[ Dodano: Wto 11 Maj, 10 12:11 ]
rastajan:: a czy Ty zmieniasz biego tak jak Ci podopowiada komputer?
Tego nawet nie mozna emerycka jazda nazwac.. Owszem, mozna. Ale z takim silnikiem pod maska
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez radekbRS TFSI od nowości. Przez roczek przejechałem 65kkm. Średnia z takiego przebiegu 10,2 l/100km. Przy 240-250 km/h na autostradzie spalanie pomiędzy 25-28 l/100km.
w Polsce drogi i kultura jazdy nie pozwala na taką jazdę. Ho hamowanie z 200 do 60 jest prawie tak samo przyjemne jak z 200 do 0
po za tym każdy pisze że 1.8tsi bierze średnio koło 10L ...+- 1L
Da się przejechać odcinek 100km ze średnią 6,5L ... ale zobacz że ludzie piszą że im sie udało raz albo dwa. Da rade to zrobić ... po prostu trzeba jechać zgodnie z przepisami ;p
Ostatnia trasa ursus Mińsk-mazowiecki na przegląd około 50km średnia 7l/100km ...remont na drodze 80 km ... spalanie niskie.
Ja bym chętnie poznał prawdę TDI i 4.5L /100KmNie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Wielu z Was pyta o spalanie 1.4TSI na autostradzie. Przejechałem około 1400km w większości z prędkościami 150-160km/h (średnia prędkość z komputera 125km/h). W aucie jechały 4 osoby, bagażnik załadowany. Spalanie wg komputera wyszło mi 8l/100km.
Jeśli chodzi o jazdę na trasie z maksymalnymi prędkościami 110 - 130km/h (średnia prędkość wg komputera wynosi około 70-80km/h) poza terenem zabudowanym to spalanie oscyluje w granicach 6,2 - 6,8l/100km.
Według mnie są to bardzo przyzwoite wartości jak na wagę samochodu i jego osiągi.
Za to w mieście ten silnik wykazuje się iście ułańską fantazją jeśli chodzi o spalanie Przy normalnym w miarę płynnym ruchu auto spala od 7 do 9 litrów benzyny - wszystko zależy od warunków na drodze (pory dnia). Niestety w godzinach szczytu stojąc w korkach na odcinkach około 8km praktycznie nie da się zejść poniżej 10l/100. Czasem spalanie po przejechanych 3 - 4 km z włączoną klimatyzacją wynosi ponad 14l/100km. Po przejechaniu kolejnych 4km zwykle stabilizuje się jednak na poziomie poniżej 12 litrów.
Podsumowując moje przydługie wypracowanie Średnie spalanie w moim aucie wynosi:
- na trasie: około 6,5l
- jazda autostradowa (150-160km/h): około 8l
- miasto: około 8,5l
- miasto (korki): 10 - 12l
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Psycho DadDa się przejechać odcinek 100km ze średnią 6,5L ... ale zobacz że ludzie piszą że im sie udało raz albo dwa. Da rade to zrobić ... po prostu trzeba jechać zgodnie z przepisami ;p
Ostatnia trasa ursus Mińsk-mazowiecki na przegląd około 50km średnia 7l/100km ...remont na drodze 80 km ... spalanie niskie.
Ja bym chętnie poznał prawdę TDI i 4.5L /100Km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pmiszk[ Dodano: Wto 11 Maj, 10 12:11 ]
rastajan:: a czy Ty zmieniasz biego tak jak Ci podopowiada komputer?
Tego nawet nie mozna emerycka jazda nazwac.. Owszem, mozna. Ale z takim silnikiem pod maska
Jak widzę takie podpowiedzi kompa, to się zastanawiam i testuję. Oczywiście przy zmianie biegu przy 1800obr nie można mówić o całkowitym wykorzystaniu potencjału tego silnika, ale jest wiele aut, które nawet wtedy Cie nie dogonią... ponad to komputer dostosowuje swoje podpowiedzi w zależności od tego jak mocno jest wciśnięty pedał gazu, więc jak chcesz jechać delikatnie to podpowie inaczej, jak chcesz przycisnąć konkretniej to też inaczej komp pokaże.. Ponad to jakbyś miał średnią 12,9 tak jak ja na początku to też byś na to wskazanie spojrzał. :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftPsycho Dad, Czy ja gdzies pisze ze mi pali codziennie 4,5l. Jak mam mniej niz 6 to jestem zadowolony. Srednia z trasy to zwykle miedzy 6-7l. I to bez sciemy, po miescie do 11l.
Mi nawet Panda 1.3MJ pali o przeszlo litr wiecej niz w katalogu mimo ze kilka razy bardzo sie staralem :roll:
hehe też mam pande tyle ze 1.1 ... pali mi litr mniej niż 1.8TSI :/Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rekin ChlebojadZamieszczone przez Psycho Dadhehe też mam pande tyle ze 1.1 ... pali mi litr mniej niż 1.8TSI :/saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
bo w tym całym spalaniu rodzaj samochodu i silnika ma najmniejsze znaczenie - liczy się styl jazdy, który w 99% wpływa na spalanie a tylko o 1% decyduje silnik.
I jeszcze długo tak zostanie- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekbo w tym całym spalaniu rodzaj samochodu i silnika ma najmniejsze znaczenie - liczy się styl jazdy, który w 99% wpływa na spalanie a tylko o 1% decyduje silnik.
I jeszcze długo tak zostanie
W sumie 100% racji.
Tylko że komu chciałoby się jeździć 60km/h mając przed sobą pustą drogę Ewentualnie można jeszcze wyłączyć klimatyzację i wykorzystać darmową saunę w upalne dni (i pomyśleć że niektórzy za to płacą ;-))))))
Niemniej jednak ecodriving chyba całkiem nieźle mi wychodzi - jestem czwarty na liście w motostat :szeroki_usmiechO2 1.4 TSI Liftback Ambiente http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=494691
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez txkNiemniej jednak ecodriving chyba całkiem nieźle mi wychodzi - jestem czwarty na liście w motostat :szeroki_usmiech
* z trzech na motostat- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekbo w tym całym spalaniu rodzaj samochodu i silnika ma najmniejsze znaczenie - liczy się styl jazdy, który w 99% wpływa na spalanie a tylko o 1% decyduje silnik.
I jeszcze długo tak zostanie
Jest jeszcze rodzaj/profil trasy - w górach/krętych drogach auto więcej spali.Tomek
Komentarz
-
Komentarz