Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mihau
    RS
    • 2009
    • 7460
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Leniwiec, patrząc po motostat u Ciebie z WEBASTO wychodzi więcej
    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Leniwiec
      Rider
      • 2009
      • 624
      • Octavia IV (NX3)
      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Mihau, jasne, tyle że Webasto chodziło tylko w zimie i przy częstym turlaniu się po mieście. W trasie nie działa bo nie ma potrzeby.
      Nie chodzi mi więc o ogólną średnią z motostat, bo tę faktycznie zawyża Webasto, a spalanie z autostrady czy z pojedynczych dłuższych tras.
      Za 2 tygodnie mam dłuższy rodzinny wyjazd, więc zobaczymy co mi wtedy wyjdzie :lol:
      Pozdro

Komentarz

• radekb
        Ambiente
        • 2007
        • 134

Witam. RS TFSI od nowości. Przez roczek przejechałem 65kkm. Średnia z takiego przebiegu 10,2 l/100km. Przy 240-250 km/h na autostradzie spalanie pomiędzy 25-28 l/100km.
        Pozdrawiam
        Była: Octavia II RS BWA 268KM/350nM
        Jest: Golf VII GTI Performance 242KM/356nM (prezent od fabryki)

Komentarz

• rastajan
          Drive
          • 2009
          • 93

Kolejne dane tym razem bardziej optymistyczne:

Trasa Kraków - Sandomierz średnio 7,6l/100km - jechałem dosyć oszczędnie, ale jak trzeba było przycisnąć np przy wyprzedzaniu to nie oszczędzałem..

Ogólna średnia liczona od nowości (przejechane ok 1200km) spadła z 12,9l/100km na 11,2l/100km

Komentarz

• radekb
            Ambiente
            • 2007
            • 134

Zamieszczone przez rastajan
            Kolejne dane tym razem bardziej optymistyczne:

Trasa Kraków - Sandomierz średnio 7,6l/100km - jechałem dosyć oszczędnie, ale jak trzeba było przycisnąć np przy wyprzedzaniu to nie oszczędzałem..

Ogólna średnia liczona od nowości (przejechane ok 1200km) spadła z 12,9l/100km na 11,2l/100km
            Witam. Sporo Ci pali. Prowadzisz statystykę czy podałeś wskazania z komputera?
            Była: Octavia II RS BWA 268KM/350nM
            Jest: Golf VII GTI Performance 242KM/356nM (prezent od fabryki)

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

jak widać 4x4 robi swoje
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• aniam111
                Rider
                • 2009
                • 436

Tak z ciekawości ile km zrobicie na swoim baku zalanym do pełna śmigając po mieście głównie??? Szczególnie interesuje mnie odp. posiadaczy 1,8TSI. Bo ja średnio 500km - 550km
                AniaM
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• adamza
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 174

Zamieszczone przez aniam111
                  Tak z ciekawości ile km zrobicie na swoim baku zalanym do pełna śmigając po mieście głównie??? Szczególnie interesuje mnie odp. posiadaczy 1,8TSI. Bo ja średnio 500km - 550km
                  zalezy czy do pokazania sie rezerwy czy ogolnie to co pokazuje komputer ale do rezewry tak 550km sie robi
                  jest

było

Komentarz

• rastajan
                    Drive
                    • 2009
                    • 93

Zamieszczone przez radekb
                    Witam. Sporo Ci pali. Prowadzisz statystykę czy podałeś wskazania z komputera?
                    Pierwszy pomiar (12,9l) obliczałem i zgadzał się dokładnie z kompem, pozostałe podaję już tylko z komputera.

Komentarz

• pmiszk
                      Classic
                      • 2009
                      • 32

Tankujac do pierwszego odbicia tj. ok 50,5litra - 550km robie dokladnie (2x sprawdzalem) jezdzac 260km trasa (rodzice) a reszta miasto.
                      Watpie zatem czy osiagne chocby 500km w miescie. A jezdze normalnie, zadnego pilowania na wysokich obrotach, zmiana biegow przy ok 2500-2800 obrotow.
                      Cholera, nie wiem czy nie za duzo pali...

Komentarz

• rastajan
                        Drive
                        • 2009
                        • 93

pmiszk, Z tego co zauważyłem, komputer pokładowy podpowiada zmianę biegu przy spokojnej jeździe nawet przy 1800 obrotów i wtedy jest dosyć ekonomicznie.

Przy takich korkach w jakich stoję w Krakowie (remonty i przebudowy dróg) nie ma się co oszukiwać, spalanie poniżej 10l/100 będzie trudne do osiągnięcia. Mój poprzedni pojazd Lancer kombi 1,6l 98KM (2007r) palił 9-10 w mieście, więc podniesienie tego na 11l przy napędzie 4x4 i dużo większej mocy jest dla mnie akceptowalne.

Komentarz

• pmiszk
                          Classic
                          • 2009
                          • 32

Do pracy mam 8km w jedna strone. A korek co chwila, pierwszy po 300m.
                          Wysiadajac z auta mam spalanie 11,5-12l. W sumie czego sie spodziewac. Dlatego dzis rowerek:-)

[ Dodano: Wto 11 Maj, 10 12:11 ]
                          rastajan:: a czy Ty zmieniasz biego tak jak Ci podopowiada komputer?
                          Tego nawet nie mozna emerycka jazda nazwac.. Owszem, mozna. Ale z takim silnikiem pod maska

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

RS TFSI od nowości. Przez roczek przejechałem 65kkm. Średnia z takiego przebiegu 10,2 l/100km. Przy 240-250 km/h na autostradzie spalanie pomiędzy 25-28 l/100km.
                            Brawa za odwage, w koncu ktos cos podal prawdziwego.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Psycho Dad
                              Rider
                              • 2009
                              • 629

Zamieszczone przez Maicroft
                              RS TFSI od nowości. Przez roczek przejechałem 65kkm. Średnia z takiego przebiegu 10,2 l/100km. Przy 240-250 km/h na autostradzie spalanie pomiędzy 25-28 l/100km.
                              Brawa za odwage, w koncu ktos cos podal prawdziwego.
                              Tyle że 1.8 TSI ma maxa 225 Km/h ... a powyżej 200km/h czuć ze jest mu ciężko.
                              w Polsce drogi i kultura jazdy nie pozwala na taką jazdę. Ho hamowanie z 200 do 60 jest prawie tak samo przyjemne jak z 200 do 0
                              po za tym każdy pisze że 1.8tsi bierze średnio koło 10L ...+- 1L

Da się przejechać odcinek 100km ze średnią 6,5L ... ale zobacz że ludzie piszą że im sie udało raz albo dwa. Da rade to zrobić ... po prostu trzeba jechać zgodnie z przepisami ;p
                              Ostatnia trasa ursus Mińsk-mazowiecki na przegląd około 50km średnia 7l/100km ...remont na drodze 80 km ... spalanie niskie.

Ja bym chętnie poznał prawdę TDI i 4.5L /100Km
                              Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• rlapinski
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 138

Wielu z Was pyta o spalanie 1.4TSI na autostradzie. Przejechałem około 1400km w większości z prędkościami 150-160km/h (średnia prędkość z komputera 125km/h). W aucie jechały 4 osoby, bagażnik załadowany. Spalanie wg komputera wyszło mi 8l/100km.

Jeśli chodzi o jazdę na trasie z maksymalnymi prędkościami 110 - 130km/h (średnia prędkość wg komputera wynosi około 70-80km/h) poza terenem zabudowanym to spalanie oscyluje w granicach 6,2 - 6,8l/100km.

Według mnie są to bardzo przyzwoite wartości jak na wagę samochodu i jego osiągi.

Za to w mieście ten silnik wykazuje się iście ułańską fantazją jeśli chodzi o spalanie Przy normalnym w miarę płynnym ruchu auto spala od 7 do 9 litrów benzyny - wszystko zależy od warunków na drodze (pory dnia). Niestety w godzinach szczytu stojąc w korkach na odcinkach około 8km praktycznie nie da się zejść poniżej 10l/100. Czasem spalanie po przejechanych 3 - 4 km z włączoną klimatyzacją wynosi ponad 14l/100km. Po przejechaniu kolejnych 4km zwykle stabilizuje się jednak na poziomie poniżej 12 litrów.

Podsumowując moje przydługie wypracowanie Średnie spalanie w moim aucie wynosi:
                                - na trasie: około 6,5l
                                - jazda autostradowa (150-160km/h): około 8l
                                - miasto: około 8,5l
                                - miasto (korki): 10 - 12l

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Psycho Dad, Czy ja gdzies pisze ze mi pali codziennie 4,5l. Jak mam mniej niz 6 to jestem zadowolony. Srednia z trasy to zwykle miedzy 6-7l. I to bez sciemy, po miescie do 11l.

Mi nawet Panda 1.3MJ pali o przeszlo litr wiecej niz w katalogu mimo ze kilka razy bardzo sie staralem :roll:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• MF
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 40

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                    Da się przejechać odcinek 100km ze średnią 6,5L ... ale zobacz że ludzie piszą że im sie udało raz albo dwa. Da rade to zrobić ... po prostu trzeba jechać zgodnie z przepisami ;p
                                    Ostatnia trasa ursus Mińsk-mazowiecki na przegląd około 50km średnia 7l/100km ...remont na drodze 80 km ... spalanie niskie.

Ja bym chętnie poznał prawdę TDI i 4.5L /100Km
                                    Wszystko zależy, gdzie. Na autostradach poza naszym pięknym krajem BXE spalało mi ok. 6,5 l przy normalnej jeździe 130-150 km/h (prędkości licznikowe, faktycznie to jest jakieś 10% wolniej). Natomiast 4,5 l zapewne jest możliwe przy stosowaniu męczenia silnika i szarpania nerwów kierownika naukowo zwanego eco-drivingiem. Na dłuższą metę co oszczędzimy na paliwie, to za jakiś czas wydamy na turbinę.

Komentarz

• rastajan
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 93

Zamieszczone przez pmiszk
                                      [ Dodano: Wto 11 Maj, 10 12:11 ]
                                      rastajan:: a czy Ty zmieniasz biego tak jak Ci podopowiada komputer?
                                      Tego nawet nie mozna emerycka jazda nazwac.. Owszem, mozna. Ale z takim silnikiem pod maska
                                      Generalnie auto jest nowe, więc staram się je poznać.
                                      Jak widzę takie podpowiedzi kompa, to się zastanawiam i testuję. Oczywiście przy zmianie biegu przy 1800obr nie można mówić o całkowitym wykorzystaniu potencjału tego silnika, ale jest wiele aut, które nawet wtedy Cie nie dogonią... ponad to komputer dostosowuje swoje podpowiedzi w zależności od tego jak mocno jest wciśnięty pedał gazu, więc jak chcesz jechać delikatnie to podpowie inaczej, jak chcesz przycisnąć konkretniej to też inaczej komp pokaże.. Ponad to jakbyś miał średnią 12,9 tak jak ja na początku to też byś na to wskazanie spojrzał. :lol:

Komentarz

• Psycho Dad
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 629

Zamieszczone przez Maicroft
                                        Psycho Dad, Czy ja gdzies pisze ze mi pali codziennie 4,5l. Jak mam mniej niz 6 to jestem zadowolony. Srednia z trasy to zwykle miedzy 6-7l. I to bez sciemy, po miescie do 11l.

Mi nawet Panda 1.3MJ pali o przeszlo litr wiecej niz w katalogu mimo ze kilka razy bardzo sie staralem :roll:

hehe też mam pande tyle ze 1.1 ... pali mi litr mniej niż 1.8TSI :/
                                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 474

Ciekawe , ja tez mam Pande 1.1 i pali mi 6 L miasto (LATO) koło 5 w trasie , w zimie dodac trzeba 0.5 litra, jesli ci tyle pali może regulacja zaworo?? Może nowe swieczki, przewody WN.
                                          [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                                            Ciekawe , ja tez mam Pande 1.1 i pali mi 6 L miasto (LATO) koło 5 w trasie , w zimie dodac trzeba 0.5 litra, jesli ci tyle pali może regulacja zaworo?? Może nowe swieczki, przewody WN.
                                            albo zdjąć tą cegłę z pedału gazu
                                            saport techniczny baj DGW
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm
                                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Jac_ek
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1733

bo w tym całym spalaniu rodzaj samochodu i silnika ma najmniejsze znaczenie - liczy się styl jazdy, który w 99% wpływa na spalanie a tylko o 1% decyduje silnik.
                                              I jeszcze długo tak zostanie
                                              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• txk
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 69

Zamieszczone przez Jac_ek
                                                bo w tym całym spalaniu rodzaj samochodu i silnika ma najmniejsze znaczenie - liczy się styl jazdy, który w 99% wpływa na spalanie a tylko o 1% decyduje silnik.

W sumie 100% racji.

Tylko że komu chciałoby się jeździć 60km/h mając przed sobą pustą drogę Ewentualnie można jeszcze wyłączyć klimatyzację i wykorzystać darmową saunę w upalne dni (i pomyśleć że niektórzy za to płacą ;-))))))

Niemniej jednak ecodriving chyba całkiem nieźle mi wychodzi - jestem czwarty na liście w motostat :szeroki_usmiech
                                                O2 1.4 TSI Liftback Ambiente http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=494691

Komentarz

• Jac_ek
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1733

Zamieszczone przez txk
                                                  Niemniej jednak ecodriving chyba całkiem nieźle mi wychodzi - jestem czwarty na liście w motostat :szeroki_usmiech
                                                  to mi lepiej bo wśród 1.4 TSI z DSG jestem drugi* :thank: , tyle że u mnie jest większy nacisk na driving niż na eco ;-)

* z trzech na motostat
                                                  - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• zwirek75
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 105

Zamieszczone przez Jac_ek
                                                    To prawie prawda - dla takich samych samochodów i silników.
                                                    Jest jeszcze rodzaj/profil trasy - w górach/krętych drogach auto więcej spali.
                                                    Tomek

Komentarz

Pracuję...