Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • METALLICA
    Drive
    • 2009
    • 78

Mihau, fajne słowo ??????. Tylko powiedz co te ?????? mają zrobić jak im naklejki fabryka przykleiła. To że cię złapali nie ich wina taka robota obrażać nikogo nie trzeba i napierdzielać też nie można było jechać wolniej twoja radość twoje ryzyko.

Dzięki Mihau robota jak każda inna nikt nie musi jej lubić wystarczy że ci co ją robią lubią to co robią bo kasa żadna
    OCTAVIA 2 FL MINT 1.6 MPI + GAZ Landi Renzo
    CITIGO 1.0 MPI + GAZ Landi Renzo

PIŁEŚ NIE JEDŹ - JECHAŁEŚ NIE DZWOŃ

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez METALLICA
      twoja radość twoje ryzyko
      :idea:

ale co zrobić, jednak nikt szczęśliwy nie jest jak go łapią
      no przynajmniej ja nie jestem, bo może są tacy
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7460
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Mihau, fajne słowo patafiany twardziel widać jesteś.
        niepotrzebna napinka
        Tylko powiedz co te patafiany mają zrobić jak im naklejki fabryka przykleiła.
        bardzo ciekawe, w cywilnych samochodach też takie coś jest :?:
        To że cię złapali nie ich wina
        widziałeś, żebym gdzieś napisał, że to ich wina? przekroczyłem prędkość i zostałem za to ukarany, cóż zdarzyło się

[ Dodano: Sob 26 Cze, 10 20:46 ]
        zmieniłem już specjalnie co by nie raziło niektórych
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• METALLICA
          Drive
          • 2009
          • 78

Spoko w cywilnych nie widziałem ale w niebieskich fabryka poprzyklejała takie coś, tak na marginesie ciekawe kto to wymyślił. Faktycznie debilne to jest ale co zrobić dyskusja nie na to forum. Sam lubię czasami pocisną i parę razy dostałem kwita, niestety na fotoradary nie ma rady
          OCTAVIA 2 FL MINT 1.6 MPI + GAZ Landi Renzo
          CITIGO 1.0 MPI + GAZ Landi Renzo

PIŁEŚ NIE JEDŹ - JECHAŁEŚ NIE DZWOŃ

Komentarz

• ponczo
            Drive
            • 2009
            • 73

Zamieszczone przez darciowawa
            Witam.
            Moja OI combi na wyświetlaczu pokazuje w mieście ok 14.0 l\100 km a w trasie wyszło 9.0 l\100 km
            Chyba to trochę za dużo
            Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 04 Maj, 10 17:42 ]
            Zapomniałem podać, że to automat
            Pozdr. Darek
            :lol:
            To wcale nie jest dużo, mi wychodziło tyle samo, tyle, że w trasie ciut więcej bo ok 10l ,a po mieście ok 13l. Przy bardzo spokojnej jeździe po mieście można zejść do 11 l, ale to bez szybkich startów

Teraz jak mam nowy soft, to nie umiem zejść poniżej 15l po mieście, ale taka jest frajda, że nie potrafię sobie odmówić częstego i mocnego wciskania pedału gazu , a na trasę się wybieram za niedługo to zobaczę, ale pewnie będzie podobnie jak po mieście, czyli częste przyspieszenia więc spalanie większe, stawiam w okolice 12l. Skrzynia również automat. W końcu jazda to ma być przyjemność, a nie oszczędzanie każdej kropli paliwa

A jednak się da. Ostatnio jeździłem cały czas z dzieciakiem i co się okazało?
            Że jak się jeździ płynnie, to po mieście można zejść do ok 10l, a poza miastem
            nawet do ok 8. Da się? Da

Komentarz

• aniam111
              Rider
              • 2009
              • 436

W ostatni weekend udało mi się zejść ze spalaniem poniżej 6 litrów. Dokładnie 5,8 pokazał komputer. Trasa równo 100km, włączona klima, belki na relingach, tylko ja i mały bagaż. Prędkość na trasie 80-120 km/h bez gwałtownych przyspieszeń i hamowań.
              AniaM
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
              O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• dfq
                Drive
                • 2010
                • 54

Trasa A4 Kraków(węzeł Mirowski)-Szarów (ponad 50km) w tym 15 km "dojazdówki" z miasta (bez wiekszych korków, z paroma światłami).
                2 osoby i duzy pies, 2 bagazniki rowerowe na relingach, włączona klima.
                Predkosc stała na A4 100-130km/h, spalanie 6,0/100km
                W drodze powrotnej 6,3/100km (ale utknąlem w małym korku) :roll:

Komentarz

• Psycho Dad
                  Rider
                  • 2009
                  • 629

Zamieszczone przez aniam111
                  W ostatni weekend udało mi się zejść ze spalaniem poniżej 6 litrów. Dokładnie 5,8 pokazał komputer. Trasa równo 100km, włączona klima, belki na relingach, tylko ja i mały bagaż. Prędkość na trasie 80-120 km/h bez gwałtownych przyspieszeń i hamowań.
                  EDIT:
                  Na którym biegu starałaś się utrzymywać prędkość 5 czy 6 ?

respekt mój realny rekord do 6.5l na 50km.
                  Ale zapowiada się średnia z tankowania 8L. 80% trasa ... ale musiałem odklejać TDI od zderzaka
                  Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• arci9
                    RS
                    • 2004
                    • 2007

1.8 TSI SuperB kombi - cykl mocno mieszany, 8,3-8,5 z klimą ale za to wolno do 120km/h
                    Trasa 2+1 i trochę bagaży, 7,9l ( na tej samej trasie Octa ASZ+ i Leon ARL+ ok. 6,2l)
                    Ale benzynka naprawdę ostrożnie z gazem

Komentarz

• pascal
                      Rider
                      • 2009
                      • 510
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

wczoraj trasa do łodzi i z powrotem , 3 osoby + bagaż jednej , na Katowickiej do Rawy prędkość cały czas 140-160 od Rawy 120 (bo jakoś warunków nie było) średnie spalanie 7,57 z całej trasy. jaka średnia prędkość nie wiem bo kompa nie mam a samemu nie chce mi się w wyliczanki bawić ops:

Komentarz

• loyd
                        RS
                        • 2010
                        • 2342

Maksymalnie udało mi się zejść na trasie do 5,4 l/100 km.

Jazda w trybie "kapelusz".

Komentarz

• Mickul
                          RS
                          • 2010
                          • 2847

Dzisiaj jeździłem od mechanika do mechanika. Głównie to Zabrze - Ruda Śląska - Gliwice. Cykl miejski uwaga - 7,2l/100km!

Komentarz

• dfq
                            Drive
                            • 2010
                            • 54

Dolina Racławki - Kraków (Zwierzyniec). 25km, średnia predkosc 55km/h (ograniczenia), 2osoby+pies, bagazniki rowerowe na dachu, włączona klima.
                            5.3 l/100km

Komentarz

• aniam111
                              Rider
                              • 2009
                              • 436

Zamieszczone przez Psycho Dad
                              Na którym biegu starałaś się utrzymywać prędkość 5 czy 6 ?
                              Możliwie na jak najwyższym.
                              AniaM
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                              O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

aniam111, poprawiłem cytowanie:
                                zaznaczasz tekst i klikasz "cytowanie selektywne" - przycisk między "ignoruj" a "cytuj".
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• garsija78
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 23

Re: Spalanie naszych aut - benzyna

Moja jedynka 1,8 20V jadąc do pracy na odcinku 17 km to 7,3 średnio na 46l 7,3-7,5 dystans 500-530km,teraz 1,9 TDI standardowy O 2 FL 2010 4,8l na spacerku,normalnie 5,7 jak by nie sprawdzić wychodziło jednakowo,zasięg na 46l 800km,a to w cyklu mieszanym z przewagą miasta
                                  Favorit 93,Felicja 98,Octavia I 98(1,8 20 V)Octavia II FL(1,9 TDI)

zieleń arctic

Komentarz

• Robert_P
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 209

Pierwszy mój wpis odnośnie spalania bo też dopiero przejechałem "nową furką" równe 300 km.
                                    Zacznę od małej opowiastki:
                                    Pan na stacji pyta wejdzie 25 litrów ? Odpowiedziałem że mam nadzieję że nie , On: szkoda bo można wygrać Porsche Na szczęście klamka odbiła po 24 l ale pan stwierdził że jeszcze wciśnie ten literek i może jednak wygram te Porsche ...niestety nie udało się :evil:
                                    A więc przebieg 300 km , spalanie równe 8l = 98 octanów, trasa 30% ekonomicznie 90-120 ale 180 ( dla sprawdzenia) też było, miasto zdecydowanie ekonomiczna jazda.
                                    Smerf Miętus

Komentarz

• Ayu
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4154

Zapytam tutaj i potem zadam podchwytliwe pytanie w serwisie:

To szczególnie mnie interesuje: Minusem jest wymóg stosowania droższej benzyny 98-oktanowej.
                                      Prawda?
                                      Jak patrzę na Wasze "staty" to TSI zalewacie głownie 95-tką.

Komentarz

• Psycho Dad
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 629

Zamieszczone przez hotrain
                                        Zapytam tutaj i potem zadam podchwytliwe pytanie w serwisie:

To szczególnie mnie interesuje: Minusem jest wymóg stosowania droższej benzyny 98-oktanowej.
                                        Prawda?
                                        Jak patrzę na Wasze "staty" to TSI zalewacie głownie 95-tką.
                                        nieprawda link pdf
                                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7460
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

hotrain, było już wałkowane o tym i chyba wyszło, że TSI min. 95 się leję, a FSI min. 98
                                          Dowód na FSI Skoda Superb 3.6 V6 FSI zalane PB95

Komentarz

• Ayu
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 4154

Psycho Dad, Mihau, Dziękuję za podpowiedź. Panowie z serwisu Polmot Auto twierdzą twardo, że zalecana jest 98, ale nie szkodzi zalewać 95

Komentarz

• Viniu
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 517

Wróciłem właśnie z urlopu i muszę przyznać, że spalaniem swojego AKL'a jestem wręcz zachwycony !!

Trasa w jedną stronę wiodła z Żagania drogą (autostradą) A18 do Krzyżowej, dalej A4 do Zgorzelca, dalej drogami krajowymi do Trutnova, autostrada do Pragi, obwodnica Pragi (korek) dalej autostrada do Brna, dalej drogą krajową prawie do Wiednia, gdzie tankowałem po raz pierwszy. Do tego momentu spalanie wyszło 7,2. Z Wiednia autostrada do Gratzu, dalej do granicy ze Słowenią, w Słowenii drogami lokalnymi do granicy z Chorwacją i dalej już tylko autostrady do okolic Makarskiej. Drugie tankowanie już w Chorwacji mnie zaskoczyło zupełnie - spadło do 6,8 !!

Droga powrotna wiodła do Plitvic większość autostradą troche drogą krajową, dalej z Plitvic do Wenecji pół na pół drogami krajowymi i autostradą, z Wenecji przez Insbruk, Monachium, Norynbergę, Drezno do Żagania niemieckimi autostradami :twisted: Spalanie z drogi powrotnej 7,2 (Alpy).

Dodam tylko, że prędkości na drogach krajowych oscylowały w granicach od 60-100km/h, na autostradach niemal ciągle 140km/h w porywach do 150 i czasami 120km/h. Autostrada w Niemczech to niemal ciągłe 150km/h. Oczywiści prędkości licznikowe, a nie GPS-owe.

Drogi krajowe stanowiły może 25% całości drogi, reszta to autostrady.

Acha i klima non-stop na auto.

Dla porównania dodam, że jechaliśmy na dwa auta z kuzynem Mondeo MKIII TDDi (115koni) i jego spalanie wyszło w drodze "do" coś koło 5,2 a w drodze powrotnej 5,5.

Osobiście jestem mega zadowolony z takiego spalania Szkodnika, bo zakładałem, że przy takich prędkościach i z klimą będzie coś koło 9, a tu taka miła niespodzianka
                                              Pozdrawiam

Komentarz

• Jac_ek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1733

ja dziś zrobilem trasę 2x150 - w jedną stronę miałem niecałe 12 l/100km a w drugą 100% w zgodzie z przepisami i 90% trasy tempomat (straszna nuda - dobrze, że nie usnąłem ) 6.5 l/100km
                                                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Mihau
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7460
                                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

czyli powrót to 100% :helm stajl

Komentarz

• mephi
                                                    Classic
                                                    • 2005
                                                    • 7

Witam, po kilku latach

Wróciłem do skodawek, tym razem mam O2 1.8 TSI.
                                                    Ostatnia trasa bardzo miło mnie zaskoczyła, wycieczka do @grygy po radyjko dała ładny
                                                    wynik: trasa, łącznie 700km, wyszło 7,8L - nie było ćwiczenia jogi, czyli przelotowa 140-150.
                                                    Max 180. Silnik jeszcze 'na dotarciu' więc byłem dla niego łagodny :szeroki_usmiech.
                                                    JEST:O2 FL 1.8 TSI służbowa
                                                    SĄ: Dwa Nissany Patrole, jeden z v8
                                                    JEST: LR D2 TD5
                                                    BYŁA:s.octavia1.9TDi'03[Elegance] (ASV)
                                                    BYŁA:s.fabia1.4 16v'04[joy] (samochód żony )

Komentarz

Pracuję...