zmieniły się opony, zmieniła się przyczepność no i spalanie się zmieniło 7,9l/100 :szeroki_usmiech
Spalanie naszych aut - diesel
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez abstinentja miałem 6,2 przy max bucie do 150-160 ale z głowa dla silnika i nie cały czas takie prędkości
do 6 spokojnie dasz radę nie przekraczając non stop 150saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez MaicroftNie ja bardziej lubie ten konkurencyjny z wynikami tych silnikow na T :twisted:
Komentarz
-
-
Hej,
Ja jestem po wyjeżdżeniu pierwszego baku. Zrobiłem 935 km, weszło przy tankowaniu 54,5 litra. Średnia wyszła 5,83 l/100km z tankowania i co mnie cieszy, średnią z komputera tez miałem 5,8 l/100km. Autko jak w podpisie, koła duże: 17" 225/45, jazda mieszana (50/50%).
Przede wszystkim dojazdy do pracy po jakieś 45 km w jedną stronę, bocznymi drogami, z miastami po drodze (czasem niewielkie korki). Jeździłem niezbyt ostro (porównując do poprzedniego samochodu), ale jak trzeba było wyprzedać to się nie wahałem, tylko do dechy i szybki manewr Średnia prędkość niezbyt wielka (40-50 km/h) ale to w związku z tymi korkami, oraz dodatkowo mam trochę świateł po drodze (ok. 15 razy) i do tego jeszcze jakieś remonty, więc najczęściej te 45 km pokonuję w ok. 1 godzinę.
Miałem kilka innych wypadów, ale to też nie była sama trasa.
Najoszczędniej udało mi się zrobić 4,7 l/100km dla jednego przejazdu, ale to było w nocy prawie bez ruchu na drodze, no i kapelusz aż mi wystawał przez boczne okno - max. 90 km/h, prawie zawsze hamowanie silnikiem, delikatnie z gazem i żadnych "przeszkadzajek" po drodze.
Najwięcej miałem z jednego przejazdu ok. 6,5 l/100km - i to była już jazda w miarę ostra, często gaz do dechy, często mocne przyhamowanie itp. Też oczywiście trasa/miasto: 50/50%.
Teraz na drugim baku mam nawet lepsza średnią (5,5 po 500 km), ale zauważyłem, że jeżdżę jeszcze spokojniej niż przy pierwszym baku - bo włącza mi się "oszczędnik", jak widzę ile spalam to z natury staram się od razu oszczędzać, ale niżej już nie zejdę, obiecuję - tym bardziej, że nie cierpię jak ktoś ciśnie mnie z tyłu sugerując, że jadę za wolno - zaraz zaczynam ostrzejszą jazdę...
PozdrawiamOctavia II 1.9 TDI BXE Elegance
Komentarz
-
-
Hiv czystego miasta (trasy po 10km, korki, setki czerwonych świateł) to ja nie jeżdżę, więc się nie wypowiem
jednak przy jeździe w stosunku 50miasto/50trasa i z kilkoma zdrowymi 8) nawykami (hamowanie silnikiem, płynna jazda i używanie 6 biegu) to średnio pali mi te 6.3.
Gdańsk-Wawa-Gdańsk 5.15l/100km. trasa łącznie z 8h zajęła, więc niezbyt wolno jechałem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cichol1automaty tradycyjnie palą więcej, jednak nie wiem czy tak samo jest w wypadku tych strasznie cwanych skrzyń DSGsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
No to ja zauważyłem w porównaniu z poprzednim VAGiem TDI, że DSG na bank spala więcej niż manual.
ASZ było co prawda w mniejszym aucie i manualu ale teraz poprzez wagę auta i rodzaj skrzyni spalanie skoczyło o 2L na 100km. Niestety liczyłem, że nie będzie to aż taka różnica. A ON coraz droższy...
Śmieszą mnie te teksty z allegro o spalaniu 4,5L w dieslachO2 skradziona - szukam nowej
Komentarz
-
-
Na trasie Bydgoszcz->Konin->A2->Łódź->Piotrków Trybunalski->Kielce->Opatów->Głogów Małopolski i powrót przez Staszów między Głogowem Małopolskim, a Kielcami (co było zdecydowanym błędem). Z wycieczką do Rzeszowa wyszło coś ponad 1000km. Zanotowałem spalanie 6,2 l/100km. W 5 osób bagażu naładowane, że musiałem nogą upychać żeby bagażnik się zamknął. Uważam to za dość dobry wynik. Co do prędkości to starałem się cisnąć na maksa gdzie się da nie patrząc na koszta. Co by turbina miała co robić.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez HivŚmieszą mnie te teksty z allegro o spalaniu 4,5L w dieslach
W sumie się da się, ale w konwoju z TIRami
Raz leciałem takim Śląsk-Wawa i wyszło na kompie 4,1 :szeroki_usmiech ale trzeba mieć anielską cierpliwość.
Z powrotem już czyszczenie dmuchawy i wyszło standartowe 6l/100.
Komentarz
-
Komentarz