Spalanie naszych aut - LPG (benzyna)

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • neoXs
    Rider
    • 2010
    • 555

Ja tylko dodam, że jak jeżdżę nieco bardziej agresywnie, po autostradzie zwiększyłem prędkość z 100-110km/h na 110-120km/h to spalanie spadło mi nawet do 8.4l !

W cyklu mieszanym wychodzi 9 - 9.2l Wychodzi na to, że silnik lubi jak się go trochę przygazuje. Osobiście mnie to zdziwiło ale po prostu zmieniam biegi po przekroczeniu 30tys obrotów, a nie tak jak wcześnie 25-28

Komentarz

• adal_bdg
      Classic
      • 2010
      • 20

Ja od roku użytkuje instalację "ZENIT". Octavia 1 silnik 1.6 75kW.
      - Spalanie w mieście - ciężko mi stwierdzić bo mało jeżdżę po mieście.
      - Spalanie w trasie - ostatnio to nawet niecałe 8l/100km.

Przy ostatnim sprawdzeniu na trasie Bydgoszcz - Łódź i trochę po mieście- Konin - Bydgoszcz. Po przejechaniu 547 km zeszło 40l gazu. Fakt jazda była 90km/h nierzadko jadąc w niedużej odległości za TIRem.

Komentarz

• jaszuwar
        Classic
        • 2009
        • 1

LPG 11-13 litrów miasto plus trasa 50km + PB95 około 2l

Komentarz

• mocart26
          Classic
          • 2010
          • 31

Jak widze wasze wpisy ile O2 1.6pali benzyny i gazu to zaluje ze nie wzielem ON.U mnie spalanie pokazuje 11.2-12.Czasami na zbiorniku gazu wychodzi niecale 300km(zb50)Ostatnio W-wa--B-stok normalna jazda 100-130 wyszlo 10.5gazu!Przebieg auta 13tys na poczatku pokazywalo nawet 12-12.5 :cry:

Komentarz

• fundik
            Classic
            • 2010
            • 2

Zamieszczone przez mocart26
            Jak widze wasze wpisy ile O2 1.6pali benzyny i gazu to zaluje ze nie wzielem ON.U mnie spalanie pokazuje 11.2-12.Czasami na zbiorniku gazu wychodzi niecale 300km(zb50)Ostatnio W-wa--B-stok normalna jazda 100-130 wyszlo 10.5gazu!Przebieg auta 13tys na poczatku pokazywalo nawet 12-12.5 :cry:
            Kurcze, troszkę dużo... Jakiej firmy masz instalację?

Komentarz

• ccLot
              Rider
              • 2009
              • 334

Zamieszczone przez mocart26
              Ja bym się jednak przyjrzał instalacji. Te wartości to zdecydowanie za dużo.
              Moje 1,8 t w zeszłym tygodniu W-wa - Zamość - W-wa spaliła 9,5 l na 100 przy średniej z całej trasy 75 km/h, czyli prędkości przelotowe 90-130.

Pozdrawiam
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51370

Komentarz

• mocart26
                Classic
                • 2010
                • 31

Zamontowana mam Landi Renzo.Dzis malutka trasa 40km w 2 strony 10,4.
                Predkosc max 120 :shock:

Komentarz

• ccLot
                  Rider
                  • 2009
                  • 334

A nie łapie błędów komp benzynowy?
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51370

Komentarz

• mocart26
                    Classic
                    • 2010
                    • 31

Własnie o to chodzi ze nie bylo bledów.powiedzieli w aso ze jest wporzadku i nie beda nic zmieniac

Komentarz

• xtremesystems
                      RS
                      • 2010
                      • 2254
                      • Hyundai

Zamieszczone przez Jaroslav92525
                      No to podam swój wynik: trasa Zakopane-Łódź (wczoraj) 370 km. Czas 5.5 godziny (w tym pół godziny postoju). W aucie 3 osoby plus bagaż. Średnie spalanie:równo 9 litrów LPG. Na trasie przekonałem się o jednym: na polskich drogach nie potrzeba MOCNIEJSZEGO silnika. Bo i tak 99% użytkowników nie przekracza u nas na autostradach ani drogach szybkiego ruchu 140 km/godz a tyle maksymalnie jechałem na lepszych odcinkach.... Jedyny dyskomfort odczuwałem na starcie - światła (staram się nie przekraczać 4000-4500 obrotów) ale później to ja byłem górą... A koszt paliwa (22 zł/100 km) całkowicie rekompensował mi niższą dynamikę na starcie.... LPG górą !
                      a jakie masz spalanie po Łodzi??

Komentarz

• czay
                        Drive
                        • 2011
                        • 42
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

W mieście (Łódź) pali mi ok. 9 max do 10 l. LPG/100 km. Benzyny w takich samych warunkach spalał między 8 a 9. Na trasie różnica trochę większą (mniejsza wartość opałowa LPG) bo w mieście stosunkowo więcej jeździ na Pb (rozruch i ostrą zimą nawet do 2,5 km potrafi jechać na PB, w normalnych warunkach do 1 km). Ale to kwestia tego, gdzie się jeździ (ja akurat nie mam raczej korków jak ruszę, więc kawałek przejadę zanim się przełączy.

Komentarz

• dab
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 117

Ja mam zbiornik do ktorego wchodzi 42l gazu i robie na nim do calkowitego oproznienia zawsze ok 370km.
                          Spalanie w jezdzie mieszanej wychodzi lekko powyzej 11l/100km
                          Skrzynia 6 biegowa automat - wiec moze jest OK. :roll: Jednak liczylem na nieco mniej, cos ponizej 10l. Instalacja BRC sequent24 zalozona rok temu przy 70kkm.
                          pozdrawiam
                          dab

Komentarz

• hubi
                            Classic
                            • 2011
                            • 1

ja mam octavie tour z 2010 roku, na początku w aso mieli kłopot z regulacją lpg - nawet 18 litrów brało, ale teraz mi wyregulowali i jest cacy... zbiornik 42l i zimą w cyklu mieszanym mogłem przejechać około 370 km na zbiorniku, a teraz czyli wiosną około 410 w cyklu mieszanym, w trasie gaz jest teraz super bo mimo ceny za litr 2,60 to i tak się opłaca w porównaniu z dislem i benzyną, bo robię ok 460-470 km!!! Jestem zadowolony. To chyba dobre wyniki? Jeżdżę spokojnie po mieście, za to w trasie nie żałuję jadę nawet 140km/h i robie te 440-450km minimum na jednym zbiorniku.

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez dab
                              Skrzynia 6 biegowa automat
                              no to IMO dokłada z 1,5 litra
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• zigzag
                                Classic
                                • 2011
                                • 26

VW Bora 1.6 PB + LPG sekwencja (jazda różna ale prawie nie przekraczam 120km/h)
                                średnie spalanie ok. 7,5l LPG (po każdym tankowaniu obliczam i wacha się między 7 a 8l)

OII - FL 1.6 MPI – LPG fabryczny - spalanie:
                                Jazda ekonomiczna, spokojna, trasa, na zbiorniku 36l przejechałem 465 km co daje średnie spalanie 7,7l LPG. PB nie liczę bo ledwo wyjadę z garażu i już się przełącza na LPG więc to jakieś minimum. Przy bardziej dynamicznej jeździe spala 8,5 LPG – trochę miasto ale przeważnie trasa (jazda różna ale prawie nie przekraczam 120km/h). Myślę że jest to doby wynik :lol:
                                Do tej pory: Fiat Punto 1.2 Pb, rok 2000; VW Bora 1.6 16V LPG, rok 2003 teraz O II FL 1.6 LPG, rok 2010/2011 :-)

Komentarz

• dziadekk
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 355
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

9-10 lterków i to w trasie, bez szaleństw 90-110km, (komp wskazuje 6,5l PB) liczyłem na mniejszy apetyt. Do zbiornika wchodzi na pusto 40l (brutto53l) i robię na tym 410km więc matematyka prosta jest.
                                  Żadnych problemów, jak narazie z LPG :wink:

Komentarz

• rafall79
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 89

mi ostatnio w trasie wyszlo 8l/100km na LPG, jazda 100-120km/h
                                    Rafał

Komentarz

• patrykL
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 588

9-10 lterków i to w trasie, bez szaleństw
                                      mnie dokladnie tyle wychodzi w miescie, regularnie

Komentarz

• dziadekk
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 355
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

No, to mam łasucha głodomora, pobadam jeszcze go, bo dopiro 1500 km ops:

Komentarz

• Papillon
                                          Classic
                                          • 2008
                                          • 27

Jeszcze nie wiem

A ja własnie zamówiłem Octavie Tour Combi z fabrycznie montowaną. Na razie spalanie "0" . Napisze za pół roku albo łużej ile ciągnie. Aktualnym samochodem na benzynce mam 6.59 l/100 a to O1 1.6/55KW a w między czasie miałem jeszcze O1 2.0/83KW spalała 6.80 l/100. NOgę mam lekka ale myślę, że ok 7,5 l/100 to będzie co ?
                                          Jestem taki podniecony
                                          Pozdrawiam,
                                          Raz sier-pem, raz mło-tem, czer-wo-ną cho-ło-tę

Komentarz

• jacekzat1
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 87
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Re: Jeszcze nie wiem

Zamieszczone przez Papillon
                                            A ja własnie zamówiłem Octavie Tour Combi z fabrycznie montowaną. Na razie spalanie "0" . Napisze za pół roku albo łużej ile ciągnie. Aktualnym samochodem na benzynce mam 6.59 l/100 a to O1 1.6/55KW a w między czasie miałem jeszcze O1 2.0/83KW spalała 6.80 l/100. NOgę mam lekka ale myślę, że ok 7,5 l/100 to będzie co ?
                                            Jestem taki podniecony
                                            Z tą "fabryczną instalacją" to nie przesadzaj. Taka ona fabryczna jak z koziej d... trąba :wink: . Montowana a ASO... Ja miałem pecha i teraz bujam się ponad miesiąc, żeby naprawili.
                                            Ale to jak sądzę mały odsetek instalacji.
                                            Pierwsze 800 km w trasie średnie spalanie 7,4l/100 (pierwszy bak). Prędkość średnia koło 80km/h (ósemka w remoncie). W w-wie dociągnąłem już do 2300km i globalne spalanie mam już 9.1l/100km. Tyle, że nie rozumiem dyskusji ile pali, dużo czy mało? po co to komu. Np:
                                            Jeżeli pokonując trasę do pracy osiągam średnie spalanie na poziomie 9,4l/100km, a jadąc godzinę później przy większym natężeniu ruchu 12,1l/100km, to ile pali samochód? I co właściwie porównywać?
                                            Są normy wg których mierzy się zużycie paliwa i tego trzeba się trzymać. Dobry mechanik i szerokiej drogi.

Komentarz

• niobass
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 25

Mi pali na sekwencji od 8,5 w trasie, do końca zbiornika. Zbiornik 59l w kole, ostatnio zrobiłem 490 km. na 53l cykl mieszany. Gaz założyłem po 2-ch dniach od kupna autka :lol:
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• jacekzat1
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 87
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Do ostatniego tankowania 339km, po zatankowaniu weszło 38 litrów gazu. Ok. 11,5l/100km 100% w stolicy. Szybko przełącza się na gaz więc niewiele w tym benzynki poszło.

Komentarz

• dab
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 117

Zamieszczone przez jacekzat1
                                                  Do ostatniego tankowania 339km, po zatankowaniu weszło 38 litrów gazu. Ok. 11,5l/100km 100% w stolicy. Szybko przełącza się na gaz więc niewiele w tym benzynki poszło.
                                                  Mi z w zasadzie tym samym silnikiem pali lekko powyzej 11 z tym ze w automacie wiec sie nieco uspokajam, ze jest ok (wczesniej sie lekko martwilem ze za duzo pali LPG)
                                                  pozdrawiam
                                                  dab

Komentarz

• b8tz
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 368

3 tankowanie, i jestem niemile zaskoczony.... 9.8, a kolejne 10.4. Bardzo delikatnie obchodzę się z gazem. 43L gazu i 1 tankowanie 440 km, kolejne 415 przejechane. Dodatkowo kilka razy auto zgasło. Jadę na reklamację do ASO.

Komentarz

Pracuję...