Ups, tego niedoczytałem. Nadrobię zaległości. Dzięki. A tak pozatym to mój Tour 2 po 4-rech tankowaniach LPG po korek spalił średnio 8.4 - 8.5 l. Przbieg 1500km miasto-trasa 50/50. Pozdrawiam
Spalanie naszych aut - LPG (benzyna)
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Średnie rzeczywiste spalanie gazu - 10 l/100 km (teren górzysty)- wskazanie komp. 7,5-8,5 l/100km. Na trasie (400 km) , nie przekraczając 120 km/h i 3000 obr/min, udało mi się zejść na 8 l/100 km, ale to było raz i nie można tego nazwać jazdą
Przy ostrej jeździe zdarza się 15-17 l/100 km (minimalne obroty powyżej 5000). Silnik na gaz przełącza się po przejechaniu około 2 km w zimie. Spadek mocy na gazie nieodczuwalny.
Komentarz
-
-
hmmmmmm jezeli by nie podawał to spalanie na kopmie powinno zostać ze spalania startowego na benzynie, a tu tak jakby ten komp reagował.Zamieszczone przez mrqtmnapewno komupter nie podaje spalania gazu. Było to już kilkakrotnie omawiane na forum jak również sprzedawca mi to powiedział. No chyba ze coś sie zmieniło przez te 2 miesiące
Komentarz
-
-
Forum to dla mnie żadna skarbnica wiedzy...tyle samo bzdur, jak i pewników tu znajdziesz. poprzyj argumentem, a nie bo ktoś Ci powiedział, albo że forum przyjęło to za dogmat.Zamieszczone przez mrqtmnapewno komupter nie podaje spalania gazu. Było to już kilkakrotnie omawiane na forum jak również sprzedawca mi to powiedział. No chyba ze coś sie zmieniło przez te 2 miesiące
Powiedz co za sprzedawca, bo chętnie z nim o tym porozmawiam, gdyż ja mam inne informacje na ten temat, które zgoła kłócą się z Twoimito samo od nowa
Komentarz
-
-
I co wyrocznia? Mam "fabryczne" landi renzo. Jeśli dobrze wyregulowane komputer nie wykazuje różnicy spalania przy zasilaniu Pb i po przełączeniu na Lpg. I tak ma być. Ale to tylko moja opinia.Zamieszczone przez piotrek_osSkoro ja dzis na kompie 2 miałem 7,5 spalanie z 450 km, a przy tankowaniu wyszło 7,91 - wiec nie duzy bład. (LPG)
PS
Mam tak od czasu regulacji instalacji przez człowieka z LR. Przed regulacją komputer pokazywał większe spalanie na lpg. No i check engine się zdarzało.
Odkąd w W-wie zamknięto Targową nie mogę zejść poniżej 11l/100.
Komentarz
-
-
Uparliście się na ten komputer. Komputer nie liczy ilość przepływającego paliwa, lecz mierzy czas otwarcia wtryskiwaczy i jeszcze jakieś tam dane. Na to wygląda, że w Skodzie komputer auta nie współpracuje z komputerem LPG, by ustawić jakiś mnożnik podczas zasilania w LPG. Zakładając jeden, konkretny egzemplarz auta, prawidłowo wyregulowany i tankowany pod korek na tym samym dystrubutorze, jeżeli jeździ tylko na benzynie a wskazania komputera jest zbieżne z faktycznym. A zatem, to samo auto przy jeździe na TYLKO na gazie (dłuższa jazda bez gaszenia silnikia) - komputer musi zaniżać. A teraz np. jeżeli na 450 km wystartuję zimnym silnikiem kilkadziesiąt razy, przejadę dystans krótki i zgaszę auto, to ostatecznie na stacji LPG może wyjść mniej niż komputer pokaże, gdyż autko sobie dopali ze 2 litry PB.
Komentarz
-
-
Komputer jeśli nie jest skorygowany współczynnik we wsadzie zegarów zawsze będzie źle wskazywał, ale jak kolega post wyżej napisał, przy prawidłowo wyregulowanej instalce spalanie chwilowe zarówno na gazie jak i pb powinno być takie same. To spalanie chwilowe to taki wskaźnik poprawności regulacji.Zamieszczone przez obrusUparliście się na ten komputer. Komputer nie liczy ilość przepływającego paliwa, lecz mierzy czas otwarcia wtryskiwaczy i jeszcze jakieś tam dane. Na to wygląda, że w Skodzie komputer auta nie współpracuje z komputerem LPG, by ustawić jakiś mnożnik podczas zasilania w LPG. Zakładając jeden, konkretny egzemplarz auta, prawidłowo wyregulowany i tankowany pod korek na tym samym dystrubutorze, jeżeli jeździ tylko na benzynie a wskazania komputera jest zbieżne z faktycznym. A zatem, to samo auto przy jeździe na TYLKO na gazie (dłuższa jazda bez gaszenia silnikia) - komputer musi zaniżać. A teraz np. jeżeli na 450 km wystartuję zimnym silnikiem kilkadziesiąt razy, przejadę dystans krótki i zgaszę auto, to ostatecznie na stacji LPG może wyjść mniej niż komputer pokaże, gdyż autko sobie dopali ze 2 litry PB.
Komentarz
-
-
Witam Panów...
Więc jeżeli chodzi o benzynę to nie wiem dokładnie ile mi pali bo tego nie liczę
Trasa: Łódź-Gdańsk gdzie połowa to autostrada i prędkości 160-190 a połowa wyprzedzanie i normalna trasa średnia prędkość 120 km/h i spalanie 12,5-13,5 litrów gazu
Warunki ekonomiczne 90-110 okolice 7,2 litra
Miasto: między 10 a 12 litrów.
Mam dość ciężką nóżkę, może i stąd te wartości...
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
ja swoją szybciej jak 140 km/h nie jechałem i nie będę jechał
a spalanie w trybie mieszanym od piątku zeszłego tygodnia do wczorajszej nocy, gdy tankowałem na BP to 8,5 litra gazu. benzynę wliczam do 1,5 litra na 100 km średnio z oczywistych względów. wlałem 45 litrow gazu i benzyny za 60 pln ... na grubo ponad 500 mam z bani, bo zbionik niby 60 litrówto samo od nowa
Komentarz
-
-
Skoda Octavia Tour 2 1.6 BSE z LPG z przebiegiem 15.000
Dzisiaj autostrada A4 Katowice - Wrocław (odcinek prawie dokładnie 200km) jazda najpierw okolo 90-110 km/h a potem mi się znudziło i 120-170km/h.
Komp pokładowy pokazał średnią prędkośc z tej trasy 104km/h i średnie spalanie 7,6 litra na 100km. (komp pokazuje hipotetyczne spalanie benzyny, bo w rzeczywistości jechałem na LPG). Zatankowałem też LPG - wyszło niecałe 10l na 100 km. Cóż, zawsze mogłoby być mniej
EDIT: średnia prędkość (i spalanie) obejmuje wyjazd z centrum Katowic i wjazd na peryferie Wrocławia....nie samą jazdę autostradową
Komentarz
-
-
dzisiaj przejechałem się golfem w końcu.
podejrzałem ile pali mojej żonie ..
9,7 litra z ostatnich 1700km . ostatnie 1300 po mieście . w sporym codziennym korku . długość odcinka przejeżdżanej jednorazowo trasy to ok 3km .tak więc potwierdza się ze miasto miastu nie równe . przynajmniej patrząc się na podpisy kolegów. no i pewnie czynnik PSJ zachodzi co u niektórych.
aaa...1.4tsiO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
chyba byś sie nie wyrobił. a dsg w tym silniczku naprawdę chyba sie sprawdza . on jest taki po środku ... ani słaby , ani mocny , taki dla kobitki jak w sam raz.. . cichutki , setką na 4 leciałem i nie zmieniałem biegu bo nie słyszałem silnika , dopiero jak na zegary spojrzałem..Zamieszczone przez Maicroftze mi ten silnik z DSG bedzie palil 11. :diabelski_usmiech
poza tym dsg rozleniwia.. :szeroki_usmiech
[ Dodano: Sro 01 Lut, 12 19:52 ]
aaa.. i użyteczne biegi to tylko 3 i 4.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-

Komentarz