Ups, tego niedoczytałem. Nadrobię zaległości. Dzięki. A tak pozatym to mój Tour 2 po 4-rech tankowaniach LPG po korek spalił średnio 8.4 - 8.5 l. Przbieg 1500km miasto-trasa 50/50. Pozdrawiam
Spalanie naszych aut - LPG (benzyna)
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Średnie rzeczywiste spalanie gazu - 10 l/100 km (teren górzysty)- wskazanie komp. 7,5-8,5 l/100km. Na trasie (400 km) , nie przekraczając 120 km/h i 3000 obr/min, udało mi się zejść na 8 l/100 km, ale to było raz i nie można tego nazwać jazdą Przy ostrej jeździe zdarza się 15-17 l/100 km (minimalne obroty powyżej 5000). Silnik na gaz przełącza się po przejechaniu około 2 km w zimie. Spadek mocy na gazie nieodczuwalny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrqtmnapewno komupter nie podaje spalania gazu. Było to już kilkakrotnie omawiane na forum jak również sprzedawca mi to powiedział. No chyba ze coś sie zmieniło przez te 2 miesiące
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrqtmnapewno komupter nie podaje spalania gazu. Było to już kilkakrotnie omawiane na forum jak również sprzedawca mi to powiedział. No chyba ze coś sie zmieniło przez te 2 miesiące
Powiedz co za sprzedawca, bo chętnie z nim o tym porozmawiam, gdyż ja mam inne informacje na ten temat, które zgoła kłócą się z Twoimito samo od nowa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osSkoro ja dzis na kompie 2 miałem 7,5 spalanie z 450 km, a przy tankowaniu wyszło 7,91 - wiec nie duzy bład. (LPG)
PS
Mam tak od czasu regulacji instalacji przez człowieka z LR. Przed regulacją komputer pokazywał większe spalanie na lpg. No i check engine się zdarzało.
Odkąd w W-wie zamknięto Targową nie mogę zejść poniżej 11l/100.
Komentarz
-
-
Uparliście się na ten komputer. Komputer nie liczy ilość przepływającego paliwa, lecz mierzy czas otwarcia wtryskiwaczy i jeszcze jakieś tam dane. Na to wygląda, że w Skodzie komputer auta nie współpracuje z komputerem LPG, by ustawić jakiś mnożnik podczas zasilania w LPG. Zakładając jeden, konkretny egzemplarz auta, prawidłowo wyregulowany i tankowany pod korek na tym samym dystrubutorze, jeżeli jeździ tylko na benzynie a wskazania komputera jest zbieżne z faktycznym. A zatem, to samo auto przy jeździe na TYLKO na gazie (dłuższa jazda bez gaszenia silnikia) - komputer musi zaniżać. A teraz np. jeżeli na 450 km wystartuję zimnym silnikiem kilkadziesiąt razy, przejadę dystans krótki i zgaszę auto, to ostatecznie na stacji LPG może wyjść mniej niż komputer pokaże, gdyż autko sobie dopali ze 2 litry PB.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez obrusUparliście się na ten komputer. Komputer nie liczy ilość przepływającego paliwa, lecz mierzy czas otwarcia wtryskiwaczy i jeszcze jakieś tam dane. Na to wygląda, że w Skodzie komputer auta nie współpracuje z komputerem LPG, by ustawić jakiś mnożnik podczas zasilania w LPG. Zakładając jeden, konkretny egzemplarz auta, prawidłowo wyregulowany i tankowany pod korek na tym samym dystrubutorze, jeżeli jeździ tylko na benzynie a wskazania komputera jest zbieżne z faktycznym. A zatem, to samo auto przy jeździe na TYLKO na gazie (dłuższa jazda bez gaszenia silnikia) - komputer musi zaniżać. A teraz np. jeżeli na 450 km wystartuję zimnym silnikiem kilkadziesiąt razy, przejadę dystans krótki i zgaszę auto, to ostatecznie na stacji LPG może wyjść mniej niż komputer pokaże, gdyż autko sobie dopali ze 2 litry PB.
Komentarz
-
-
Witam Panów...
Więc jeżeli chodzi o benzynę to nie wiem dokładnie ile mi pali bo tego nie liczę
Trasa: Łódź-Gdańsk gdzie połowa to autostrada i prędkości 160-190 a połowa wyprzedzanie i normalna trasa średnia prędkość 120 km/h i spalanie 12,5-13,5 litrów gazu
Warunki ekonomiczne 90-110 okolice 7,2 litra
Miasto: między 10 a 12 litrów.
Mam dość ciężką nóżkę, może i stąd te wartości...
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
ja swoją szybciej jak 140 km/h nie jechałem i nie będę jechał
a spalanie w trybie mieszanym od piątku zeszłego tygodnia do wczorajszej nocy, gdy tankowałem na BP to 8,5 litra gazu. benzynę wliczam do 1,5 litra na 100 km średnio z oczywistych względów. wlałem 45 litrow gazu i benzyny za 60 pln ... na grubo ponad 500 mam z bani, bo zbionik niby 60 litrówto samo od nowa
Komentarz
-
-
Skoda Octavia Tour 2 1.6 BSE z LPG z przebiegiem 15.000
Dzisiaj autostrada A4 Katowice - Wrocław (odcinek prawie dokładnie 200km) jazda najpierw okolo 90-110 km/h a potem mi się znudziło i 120-170km/h.
Komp pokładowy pokazał średnią prędkośc z tej trasy 104km/h i średnie spalanie 7,6 litra na 100km. (komp pokazuje hipotetyczne spalanie benzyny, bo w rzeczywistości jechałem na LPG). Zatankowałem też LPG - wyszło niecałe 10l na 100 km. Cóż, zawsze mogłoby być mniej
EDIT: średnia prędkość (i spalanie) obejmuje wyjazd z centrum Katowic i wjazd na peryferie Wrocławia....nie samą jazdę autostradową
Komentarz
-
-
dzisiaj przejechałem się golfem w końcu.
podejrzałem ile pali mojej żonie ..
9,7 litra z ostatnich 1700km . ostatnie 1300 po mieście . w sporym codziennym korku . długość odcinka przejeżdżanej jednorazowo trasy to ok 3km .tak więc potwierdza się ze miasto miastu nie równe . przynajmniej patrząc się na podpisy kolegów. no i pewnie czynnik PSJ zachodzi co u niektórych.
aaa...1.4tsiO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftze mi ten silnik z DSG bedzie palil 11. :diabelski_usmiech
poza tym dsg rozleniwia.. :szeroki_usmiech
[ Dodano: Sro 01 Lut, 12 19:52 ]
aaa.. i użyteczne biegi to tylko 3 i 4.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz