maymer napisał/a:
Cytat:
Totalna bzdura. Za taką emisje paskudztwa odpowiadaja ludzie palący w piecach czym popadnie. Mieszkam na osiedlu domów kjednorodzinnych i wieczorem nie da się wyjść z psem bo tak strasznie dusi palony plastik, lakierowane drewno i inne świństwa. Dym ścieli sie po ziemi i dusi, taki ciężki. Auta niewiele do tego mają.
parasite jeden z komentarzy pod artykułem do którego zapodałeś link. Wg. mnie gość ma dużo racji i tu leży główny problem, ale rząd ma lepszy sposób na dorobienie do budżetu, bo sami najlepiej wiedzą, że w Naszym kraju więcej jest aut leciwych niż nowych, na których by już nie było takiego zarobku.
Bo taka jest prawda znam ludzi mający domy na"siłę" bo w bloku nie wypada . A palą wszystkim co jest w stanie się spalić. W nocy idą butelki,pojemniki po margarynie, stare kapcie itd...
Orlen Łagiewniki, Bielawa, Dzierżoniów ON 5.54 zł :x
BIO100 - 5.44 zł i teskt bądź ekologiczny :lol: :lol: :lol:
Rzepak też drożeje? Jak dla mnie to może im to zgnić w zbiornikach. :evil:
Wczoraj na Bliskiej w Wa-wie Wilcza/Koszykowa ON 5.39 dziś już 5.49
PB95 bez zmian 5.33
Ceny hurtowe ORLENU z dziś
PB95 4 174,00 zł/m3 = 5.13zł/l brutto
ON 4 433,00 zł/m3 = 5.45zł/l brutto
Na dieselu narzut 4gr, na PB95 20gr :evil:
Promocja na ON trwa nadal
Cena hurtowa PB98 4 271,00 zł/m3
Normalnie PB98 powinna być już tańsza na stacjach od ON. Zaobserwował już ktoś taką sytuację?
lukasz12022, 1997 rok - zaczałem wtedy maluszkiem pomykac :diabelski_usmiech a w 1999 benzynka była 1,75 - to przez dwa lata nie było duzego skoku. teraz w ciagu miesiaca jest drozej niz wtedy w ciagu 2 lat! :evil:
Dawno, dawno temu, kiedy benzyna była na kartki i była jeszcze tzw. niebieska, bodajże 79 oktanów ON kosztował jakieś 60% tego co benzyna i był bez kartek)
Była niebieska 78 octanów i zielona 86 oktanów.
Niebieska była do dwusuwów (syrenka,trabant) a na zielonej jeździły głównie Nyski, Żuki i Stary, czasem malucha i fiata też się zalało jak brakowało żółtej.
Pamiętam w roku 83 ogromne kolejki na stacjach i jak ktoś dużo jeździł to skupował kartki na benzynę za kawę, mięso lub gorzałkę. :lol:
4x4BKF, ja pamiętam że w `95-96(nie pamiętam dokładnie roku, ale ten przedział) zatankowałem ON za 0,99 PLN (jakaś mega promocja na stacji petrochemii płock).
Ale w tamtych latach ciężko było dorwać samochód osobowy z silnikiem na ON.
bzyq_74, niektórzy mieli po 2-3 samochody żeby im benzyny wystarczyło.
Kto kupi BIO w takiej sytuacji? Czyżby ten zasrany narodowy wskaźnik sprzedaży biopaliw został osiągnięty?
No tu się trzeba zastanowić, podobno BIO100 nie zawiera parafiny, czyli na mrozach ma mniej gęstnieć - co ma zmniejszyć problemy z odpalaniem. Tak przynajmniej jego ciągłe podwyżki w okresie zimowym usprawiedliwiają panowie na Bliskiej.
Na stronie informującej o jakości biopaliw w pkt 27 http://www.e-biopaliwa.pl/faq_bio100#faq_27 orlen informuje:
Zamieszczone przez Orlen
BIO100 oferowane przez PKN Orlen zarówno w sprzedaży hurtowej jak i w sieci stacji Bliska zawiera specjalnie opracowany zestaw dodatków uszlachetniających, który spełnia wszelkie stawiane mu zadania i nie tylko nie ma potrzeby, ale wręcz może się okazać szkodliwe używanie jakichkolwiek dodatkowych „uszlachetniaczy”. W okresie zimowym oferowany BIO100 zawiera depresatory – dodatki poprawiające właściwości niskotemperaturowe. Ze względu na bardzo dobre właściwości smarnościowe tego paliwa stosowanie dodatków poprawiających ten parametr jest zbyteczne.
Może jest w tym coś prawdy, aczkolwiek siak czy tak taka cena za przesmażony olej z frytek to jest tragedia
Dla mnie unia skoro chce być taka ekologiczna to powinna zwolnić BIO100 z akcyzy, które to podobno jest eko paliwem. Wszędzie dowalają podatki za ON, stare diesle i emisje CO2, ale na te ich "ekopaliwa" to opodatkowania nie zmniejszy, co dobitnie świadczy o tym, że ta cała ich "ekologia" to pic na wodę.
Przecież stare diesle spokojnie mogą jeździć na BIO przez co redukuje się emisję szkodliwych związków, za to nowe nie mają takiej możliwości, ale mają DPFy i inne cuda przez co też nie trują mocniej. Ale lepiej dowalić podatek za starego diesla :evil:
nic tylko beka i wio pod korek. Cholera ja swojej się pozbyłem razem z komunizmem.
Kto by przypuszczał, że i w kapitalizmie się przyda :diabelski_usmiech
Komentarz