W tym pierwszym nie będzie pasować dolna obudowa. Jeżeli kupiłbyś ten drugi to też może nie pasować ta dolna osłona ale po jej podcięciu ludzie na forum montowali takie podłokietniki. Poszukaj w szukajce były nawet zdjecia jak to wygląda. W jednym i drugim linku łapy są odlewane więc może być problem z zapalniczką.
Zerknij do tego tematu http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=4530 powinno Ci to wyjaśnić co i jak.
Drodzy koledzy podpowiedzcie czy ten podłokietnik pasuje do Octavii I po lifcie 2003 r. Patrząc na tę łapę wygląda tak jak w temacie podlinkowanym przez przedmówcę.
Czy będzie wymagana przeróbka łapy, lub rezygnacja z gniazda zapalniczki itp.?
Tak, wiem, że lepiej kupić oryginalny używany bo te będą skrzypieć. Niestety od długiego czasu nie widziałem w rozsądnych pieniądzach dobrze utrzymanego podłokietnika, dlatego zdecydowałem się na coś takiego.
Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
tam masz pokazane dokładnie miejsce które koliduje z zapalniczką, w aukcji o którą pytasz masz dokładnie taką samą łapę, czyli dupa zbita, ja osobiście zrezygnowałem z zapalniczki i po kłopocie.
Właśnie problem jest taki, że nie widziałem oryginalnej łapy na oczy i nie wiem jak ona wygląda żeby mieć porównanie. Od tej chyba różni się nieznacznie?
Czy jest możliwość przerobić tak te łapę cos wyciąć, zeszlifowac żeby mieć gniazdo zapalniczki samochodowej. Nie mogę z niej zrezygnować bo nie będę miał gdzie ładować navi.
Dzwoniłem do ASO Skoda to mi krzyknęli cenę 85 zł za ten kawałek metalu. ..
oryginalna jest blaszana , ja zalozyłem tą z aluminium z golfa IV , dzięki kątówce możesz spokojnie zeszlifować to co przeszkadza , tylko uwaga na oczy , szlifowanie aluminium jest bardzo niebezpieczne
Witam
Założyłem taki podłokietnik jak w linku wyżej. Łapa nie była szlifowana a zapalniczka jest na swoim miejscu (niestety trochę przekrzywiona ale nie jest to zbyt widoczne). Niestety jakość tych podłokietników nie jest najlepsza czego oczywiście można się spodziewać po cenie, chodzi o to, że trochę trzeszczy podczas trzymania ręki :? .
Pozdrawiam.
poluję na używany ori podłokietnik w dobrym stanie już długo i nie mogę utrafić i tak sobie pomyślałem żeby kupić podłokietnik np z Golfa IV i w aso dokupić te boczne plasiki i łapę od Octavii żeby wszystko dobrze pasowało co o tym myślicie? sprzedaja w ogóle te boczne plastiki oddzielnie? wiem że łapę można kupić...
"urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]
Co myślicie o tym podłokietniku ? Ktoś sprawdzał ? Na montażowych rysunkach jest niby wcięcie na zapalniczkę. Ktoś miał do czynienia z takim podłokietnikiem ? link
Ja ostatnio montowałem u siebie klasyczny zamiennik na Alegro za ok 100. Jestem bardzo zadowolony. Nic nie trzeszczy i montowany jak ori. Jedyne co to musiałem spilować łapę gumówką i zapalnicznę podłączyć bezpośrednini kablami bo wtyczka wadziła o łąpę a bardziej jej nie można spiłować. Do tego nalezy o ok 1 cm skrócić obudowę podlokietnika.
Ten który poleca anioł jest chyba bliższy seryjnemu. czy ktoś taki montował?
PS.Czy nie natknęliście się gdzieś na allegro na zestawy naprawcze do oryginalnych podłokietników - chodzi o metalowe zawiasy klapki które przykręca się w miejsce pourywanych plastikowych. Kiedyś ktoś takie oferował a teraz jak jest potrzeba to nie mogę znaleźć.
Ten wygląda jak oryginał - ciekawe czy da się go założyć na oryginalna łapę O1 ( bo pewnie ta VW nie będzie pasowałą do O1 po lifcie
Czy nie natknęliście się gdzieś na allegro na zestawy naprawcze do oryginalnych podłokietników - chodzi o metalowe zawiasy klapki które przykręca się w miejsce pourywanych plastikowych. Kiedyś ktoś takie oferował a teraz jak jest potrzeba to nie mogę znaleźć
janusz35, wcześniej czy później zawias "strzeli" :diabelski_usmiech , a tu bedziesz miał solidnie zrobione
Nie wiem co masz uszkodzone w tym przycisku...ale ja sobie też go robiłem - w podobny sposób jak te zawiaski, bo tez się "ukruszyło" tam w środku :diabelski_usmiech
Kupiłem oryginalny używany podłokietnik z łapą do mojej Octavi. Proszę powiedzcie mi, czy wasze podłokietniki po zamontowaniu są równo z tunelem, czy są pod lekkim skosem w stronę fotela pasażera?
Nie wiem czy jest to błąd wynikający z montażu (raczej nie podejrzewam tego), krzywizny elementów, czy jest to specjalnie zaprojektowane w ten sposób żeby ułatwić dostęp do hamulca ręcznego i zmiany biegów.
Łapa trzyma się na trzech śrubach, dwóch z jednej strony i kolejna po przeciwnej. Łapę przykręcałem dwa razy i za każdym razem wychodziło że podłokietnik był przekrzywiony w stronę fotelu pasażera. Co więcej zakres ruchu łapy na tych śrubach nie jest zbyt duży, szczególnie przez ograniczenia wynikające z tej "śruby w śrubie" wkręcanej po przeciwnej stronie.
Konstrukcja montowana okrakiem na tunelu i to na sztywno, bez możliwości odchylenia. Zwróć też uwagę na zagadnienie dostępu do gniazda zapalniczki. Konkluzja: ja bym szukał dalej.
Zakupiłem używany oryginalny podłokietnik. Z wyglądu widać, że w dobrym stanie, wszystkie mechanizmy sprawne. Minusem jest, że skrzypi jak trochę mocniej się podeprę na krawędzi. Da się coś z tym zrobić?
Komentarz