Webasto w Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac_ek
    RS
    • 2009
    • 1733

Zamieszczone przez rogoz
    To zależy od mocy pieca, rodzaju paliwa, pojemności silnika i układu chłodzenia.
    Dla przykładu - Piec Thermo Top E zasilany ON przy pełnej mocy zużywa ok 0.5l/h. Jeżeli nie będziesz grzał wnętrza samochodu to w ciągu 20-30min nagrzejesz silnik do temp. ok 80C.

P.S. Zasadniczo piec grzeje płyn chłodzący a nie wodę, szczególnie w okresie zimowym :-)
    Zmiennych jest dużo, ja mam ustawione na 40 min grzania, i przy wsiadaniu do samochodu mam w okolicach 50-60 st temp. "wody" (początek skali) . We wnętrzu jest cieplutko - i zero śniegu na szybach - jedynie na przedniej czasami trochę zostaje - bo nie ma gdzie się zsunąć, ale wystarcza machnąć wycieraczką i spada wszystko

oszczędności paliwa nie będzie, za to masz oszczędność, silnika (ciepły lepiej pracuje) , czasu (wsiadasz i jedziesz) i poprawę bezpieczeństwa (wszystkie szybki krystalicznie czyste i nieporysowane od skrobaczki !) ...
    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

Zainteresowałem się tym ustrojstwem, jak dziś porównałem jak odpalił szkodnik rano, a jak popołudniu po 4h stania w garażu.

Jaki model najlepiej kupić (może macie jakieś polecane źródło na zakup używki), czy łatwo to samemu zamontować, interesuje mnie model do 1.9 TDI BXE

[ Dodano: Nie 29 Sty, 12 22:39 ]
      Ps. Już wiem, że nie będę tego zakładał tej zimy, ale jak w maju nie zdecyduje się na sprzedaż O2, to bym chciał, przez wakacje pozbierać graty, dlatego chciałbym wiedzieć, co najlepiej szukać i spokojnie sobie kupować, na pewno taki zakup pozwoli na odrobinę oszczędności.

Komentarz

• hubi2000
        Rider
        • 2010
        • 601

Czy jest mozliwosc odpalenia tego webasta w octavi II

Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• rogoz
          Rider
          • 2006
          • 397

Pokaż tabliczkę znamionową, to coś więcej można będzie powiedzieć.

Komentarz

• andrzej111
            L&K
            • 2010
            • 1391

Panowie, czy można zamontować do auta z Climatic'iem czyli manualną klimą coś takiego

Kiedyś rozmawiałem z człowiekiem który podpowiedział że istnieją dwa rodzaje instalacji - analogowa i pod cana. Ja bym chciał pod cana tak żeby móc sobie wszystko ustawić na maxi-docie + ori pilot.
            Czy zestawy z aut z silnikami TSI podejdą bez rzeźby i większych problemów?
            Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• oizo64
              Classic
              • 2012
              • 17

Witam kolegów. Zastanawiam się nad skompletowaniem webasta do mojej Skody. Skoda z 2006 2.0 TDI v. elegance. Chciałbym mieć sterowanie po szynie can jak i z pilota. Czy zestaw niżej wymieniony pasuje w 100% do mojej Skody i czy czegoś jeszcze brakuje?
              1K0 815 005 LB Webasto
              4F0 909 509 sterownik, odbiornik
              251 965 561 B Pompka paliwa webasto
              1T0 955 453 Zbiornik na płyn spryskiwaczy
              3C0 907 044 DD Panel klimatyzacji webasto

Wiadomo że ciężko rozróżnić sterownik (analogowy/cyfrowy) dopiero po rozebraniu jednostki sterującej można to zweryfikować.

Pozdrawiam.

Komentarz

• spacewalker
                Elegance
                • 2012
                • 942

Nie nie trudno rozróżnić a juz napewno nie rozbierając. Przeciez to sygnał jest cyfrowy lub analogowy, jak chcesz to zobaczyc gołym okiem

T91R to jest cyfrowy, cała reszta od T70 do T91 to analogi, a T1000 obsługuje chyba oba sygnały

Piec dobry, generalnie kazdy z napisem Stanheizung no i od diesla.
                panel masz zły - 3C0 to passat, Passat ma coś takiego jak klapka pośrednia która wystepuje tylko w nim. Musisz szukac panelu od Tourana 1K0

Komentarz

• oizo64
                  Classic
                  • 2012
                  • 17

Gołym okiem mam tu na myśli rozróżnienie sterownika Webasto (tam gdzie są różne złącza) a w zasadzie konstrukcji płytki drukowanej.
                  Czyli w końcowym efekcie lista części do koszyka wyglądała by następująco.
                  1K0 815 005 LB Webasto (Standheizung Diesel)
                  7N0 963 513 sterownik, odbiornik (T91R)
                  251 965 561 B Pompka paliwa webasto
                  1T0 955 453 Zbiornik na płyn spryskiwaczy
                  1K0 907 044 Panel klimatyzacji webasto
                  + antena do T91R

Jedna rzecz mnie jeszcze nurtuje. Na webasto jest sterownik (analogowy lub cyfrowy) w zależności do tego sterownika podłączamy sterownik-odbiornik T91 (analogowy) lub T91R (cyfrowy). Mam rację?

Komentarz

• Puchacz
                    Moderator
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 1192
                    • Superb III (3V3)

Znów przychodzi zima. Znów temat staje się aktualny. Robie nieco krótsze trasy i przydałoby się podgrzać wcześniej auto.

Założenia mam takie:
                    - sterowanie po CAN i pełna współpraca z panelem climatronic (wymienie na taki z przyciskiem Webasto ON)
                    - zdalne odpalanie z conajmniej T91R
                    - wszystko jak z fabryki, zero druciarstwa

Który z tych zestawów najlepiej wybrać i jak dużo w nich brakuje?
                    1. http://moto.allegro.pl/webasto-ogrze...772968003.html
                    2. http://moto.allegro.pl/webasto-therm...830721613.html
                    3. http://moto.allegro.pl/audi-a3-8p-20...781095632.html
                    4. http://moto.allegro.pl/vw-audi-ogrze...839736804.html

3 i 4 to praktycznie sam piecyk z wydechem, dobrze widzę?
                    1 nie ma pompy paliwa, tak?
                    2 jest najbardziej kompletna, ale nie widzę i nie potrafię rozpoznać czy to dogrzewacz czy ogrzewanie postojowe, czy da się to ustalić po oznaczeniu piecyka?

Najbardziej skłaniam się chyba ku zestawowi nr 2, jako najbardziej kompletnemu i w przyzwoitym stanie.

No i jeszcze jedno pytanie, które nie daje mi spokoju. Jak to w końcu jest, w O2 przed FL montujemy po stronie kierowcy czy pasażera? Bo ori instrukcja Webasto wskazuje, że od strony kierowcy, wtedy nie trzeba nic kombinować ze zbiornikiem na płyn do spryskiwaczy, ale czy nie jest gorzej z podejściem do węży układu chłodzenia?
                    Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• spacewalker
                      Elegance
                      • 2012
                      • 942

Jak chcesz miec conajmniej T91R (dziwnie piszesz, bo to pierwszy i ostatni produkowany cyfrowy sterownik do zdalengo odpalania webasto) to msuisz szukac pieca po 2010 roku. Audi sobie odpuść, jak chcesz miec obsługę z FIS to lepiej celuj w 1K0/5N0.
                      Był T100 ale to tez analogowy sterownik i jak by nastepca T91 który ma LCD i programowanie z pilota, T91R to taki młodszy (cyfrowy) brat T91.

Jak chcesz miec jak z fabryki to kłania się zawór tzw lato/Zima jeszacze. Webasto steruje nim i w zimę np grzeje sam środek. Nie znam nikogo kto to wsadził, bo kazdemu zalezy na tym by silnik nagrzać + środek, a nie sam środek.

Komentarz

• Puchacz
                        Moderator
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 1192
                        • Superb III (3V3)

spacewalker, dzięki za rozjaśnienie sprawy pilotów. Po prostu jakoś na allegro pełno sterowników i pilotów T91R, a myślałem, że cyfrowy lepszy czy coś. Ale skoro może nie działać, ze wszystkimi piecami to szukam analogowy.

Pilot T91R, jak rozumiem nie będzie działał z analogowymi centralkami?

Timer totalnie mi nie potrzebny, dowiedziałem się, że piloty od T90 wyświetlają informację zwrotną za pomocą mrygnięć diody, więc super. Co do sterowania z MFA to jak będzie to fajnie, ale ja mam auto zawsze w zasięgu widoku lub pilota.

Dzięki za schemat! Czyli jednak po stronie pasażera. To w takim razie zestawy z Golfa czy Touran'a powinny z grubsza podchodzić plug-n-play.

No to aż takiej fabryki nie potrzebuję. bo też uważam, że silnik warto rozgrzać jak już i tak się grzeje "wodę". Bez przesady piecyk 5kW pownien dawać sobie radę z niespełna 8 litrami płynu.
                        Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• dato
                          L&K
                          • 2012
                          • 1431

Podepnę się z lekka - nie mam zacięcia i ambicji samemu walczyć z tematem, znacie kogoś, kto skutecznie i za rozsądną kwotę ogarnie mi temat w nowym Leonie ? Autko na gwarancji i z klimatronikiem, zależy mi na opcji dedykowanej z pilotem.

Seat Leon FR, benzyna 1.4 TSI MY2012 VIN puszczę pw... Z góry dzięki.

Komentarz

• spacewalker
                            Elegance
                            • 2012
                            • 942

Kazdy pilot ze znanych mi ma informację zwrotna. Pilot to jedno a sterowanie pieca to drugie. Pilotem aktywujesz sterowni Telestartu, a on dopiero aktywuje webasto. Bez znaczenia co do niego podłaczysz, mozesz nawet zarówkę włączyc

Komentarz

• marjed
                              Classic
                              • 2010
                              • 15

ja wsadziłem ten zawór bardzo polecam.Kiedyś pisałem o kosztach i kłóciłem się z jakimś gościem o zasadę działania.
                              Jak włożysz ten zawór to on z małego obiegu cieczy wyłączy silnik i całe ciepło idzie tylko do nagrzewnicy w aucie. Efekt-przy -10/15 st na zewnątrz po 4-5 min leci ciepłe powietrze.Jak nie założysz tego zaworu to grzejesz silnik i nie wiem jak szybko zacznie leciec ciepłe powietrze.
                              Należy pamiętać o 2 rzeczach
                              1.przy niskich temperaturach akumulator słabiej trzyma energie - przy rozruchu webasto bierze ok 6Amper- potem podczas pracy ok 3 Amp. W octavii nie ma dodatkowego akumulatora ( w passacie jest ) i żeby nie było ze mam ciepło w środku a nie odpalę auta.
                              2. Jak mamy włączone webasto i odpalimy silnik to zawór sam się przełączy i automatycznie zaczynamy dogrzewać silnik.

Mam to założone już 2 sezon i takie spostrzeżenie
                              wada jest ze jak jadę i dogrzewam silnik a paliwa jest poniżej pół baku to zassie powietrze i się wyłączy.Jak włączam ponownie to wtedy zawsze kopci na biało i śmierdzi olejem wylanym na coś ciepłego ( webasto pracuje podaje paliwo nagle zaczyna brakować paliwa traci się płomień zaraz znowu się dostaje paliwo i zaczyna spadać na palnik który jest gorący i stad ten dym )

Teraz mam paska B6 bez webasta i poszedłem w inna stronę.Założyłem przednia szybę elektrycznie podgrzewana a środek grzeje nagrzewnica - co prawda nie leci tak ciepłe powietrze jak z webasta ale leci złamane ( notabene w octavii tez mam taka nagrzewnice - chyba wszystkie disle maja ) Tańszy koszt założenia i mniej komplikacji

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Z tym odpaleniem to wlasnie jest tak, ze jakby grzac silnik, to nawet przy -40 odpalamy pieply silnik, wiec akumulator zawsze powinien dac rade
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• marjed
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 15

Koledzy już kiedyś pisałem i kłóciłem się z jakim gościem
                                  JACYŚ INŻYNIEROWIE TAK TO PRZEWIDZIELI

u mnie ( silnik 2 litry BKD ) przy ok -18 stopni webasto chodziło ok 15 min i było milo,ciepło w środku,śnieg stopniał ale silnik nie odpalił.

Poza tym dopłacam ileś tam tysięcy po to aby mieć ciepło a nie silnik ma ciepło- silnik zawsze jakoś tam się nagrzeje ( efektem ubocznym pracy silnika jest ciepło )

poza tym inni inżynierowie wiedza ze zima brakuje prądu i a audi i Passacie jest ten dodatkowy akumulator TYLKO DO WEBASTA

Komentarz

• BADYL
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2396
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez marjed
                                    poza tym inni inżynierowie wiedza ze zima brakuje prądu i a audi i Passacie jest ten dodatkowy akumulator TYLKO DO WEBASTA
                                    czyli konklucja taka...kupując octavie z webasto trzeba zaopatrzyć się w mocniejszy akumulator sii?Problem może będzie mniejszy?
                                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• spacewalker
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 942

Od 4 lat mam przerobiony dogrzewacz na ogrzewanie i mam tylko jeden akku. Webasto nie jest takie głupie jak by się mogło wydawać. Nie zdoi paliwa do zera - tylko jak jest rezerwa to odłaczy sie, tak samo nie zdoi akku do zera, tylko jak wykryje spadek napięcia to się wyłaczy. Nowsze piecyki mozna juz dowolnie konfigurowac i mają bardzo szeroki zakres tych ustawień.

Komentarz

• 1 6 D
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 547
                                        • Volkswagen

W webasto z CAN przy pomocy VCDS ustawia się przy jakim napięciu ma się wyłączać, kanał adaptacji 1
                                        http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
                                        Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• Puchacz
                                          Moderator
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 1192
                                          • Superb III (3V3)

OK, teraz kolejne pytanie, czy zatem da sie jakos rozpoznac jaki sterownik jest przy piecyku? Chodzi mi o to, zeby sie nie wkopac w cos co nie bedzie mialo komunikacji po CAN. Niby plytke sterujaca mozna wymienic, ale wcale nie tak latwo jest ja kupic sama.
                                          Problem bo wszyscy na allegro wszystko myla. Trzeba po zdjeciach patrzec co to tak naprawde jest, wiekszosc nawet podgrzewacza od ogrzewania postojowego nie rozroznia, nie mowiac o innych szczegolach.

Moze inaczej, czy kupujac piec 1K0... od VW/Skoda mamy pewnosc, ze sterownik bedzie obslugiwal CAN?

Co do aku, jakie macie w BKD?
                                          Ja mam chyba najmocniejsze co wejdzie w tym rozmiarze 77Ah 760A.
                                          Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• spacewalker
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 942

Po 2004 wszystkie piece mają CAN które są dedykowane do Golf / Touran 1T/1K
                                            Akku tez mam takie w BKD jak TY.

Komentarz

• Puchacz
                                              Moderator
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 1192
                                              • Superb III (3V3)

OK, dalej temat drążę. Zbiornik na płyn do spryskiwaczy z czujnikiem, do ksenonów i webasto, gdzie to można znaleźć? Gdzie szukać? U Czechów 400 zł za nówkę - masakra. Allegro, ebaye nie ma. Są szansę znaleźć używkę? Czy od Tourana lub Golfa to by pasował zbiornik czy musi być 1Z0 955 453 od O2?
                                              Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

A nie da sie tego przelozyc na druga strone, jest blizej do wezy wody, dalej za to do paliwa
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Puchacz
                                                  Moderator
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 1192
                                                  • Superb III (3V3)

Maicroft, węże wody i wydech dopasowane są do prawej strony.
                                                  Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• spacewalker
                                                    Elegance
                                                    • 2012
                                                    • 942

No widzisz kolego, za "5zł" tego się nie da zrobic.

Komentarz

Pracuję...