Zamieszczone przez hubi2000
Webasto w Octavii
Zwiń
X
-
hubi2000, Chłopie, zmiłuj się. Nie możesz zadawać tych pytań w pakiecie?
Wysłałem ci na e-maila dokumentację montażową od Thermo Top.
Tu masz montażówkę do Hydronica: http://www.espar.com/www/espar.com/t...14_DE_0305.pdf
Masz tam wszystko opisane wraz ze zdjęciami. Przetłumaczyć tekst możesz w tłumaczu Google.
Dobrze radzę - lepiej jedz do zakładu, gdzie ci to fachowo zamontują.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubi2000a gdzie sie podpinam z przewodami do obiegu wody ?
Komentarz
-
-
Dziekuje za odpowiedz
[ Dodano: Wto 14 Gru, 10 08:18 ]
Zamieszczone przez rogozhubi2000, Chłopie, zmiłuj się. Nie możesz zadawać tych pytań w pakiecie?
Wysłałem ci na e-maila dokumentację montażową od Thermo Top.
Tu masz montażówkę do Hydronica: http://www.espar.com/www/espar.com/t...14_DE_0305.pdf
Masz tam wszystko opisane wraz ze zdjęciami. Przetłumaczyć tekst możesz w tłumaczu Google.
Dobrze radzę - lepiej jedz do zakładu, gdzie ci to fachowo zamontują.
Komentarz
-
-
Witam towarzystwo,
Nie wiem czy w temacie o webasto można spamować z eberspracherem, ale może mnie nie pogonicie
Problem mam następujący. Zakupiłem u znajomego Niemiaszka zestaw dedykowany do octavii 2 (D5WSC), spore pudło pełne woreczków z klamotami, trochę mnie to przeraziło ale cóż. Jam elektryk, kumpel mechanik, postanowiliśmy ambitnie sami to zamontować.
10 godzin w sobotę pękło, a rezultat taki że zamontowaliśmy blachę z piecem, tłumik, wydech i rurkę zasysającą powietrze (problem był z blachą, kompletnie nie pasowała, chyba pomylili i dali od innego samochodu...)
Czytałem instrukcję zamieszczaną tutaj przez Was (tą z 2005 roku, po niemiecku). Mam pytanie czy ktoś może ma coś jeszcze w tym temacie, bo ta instrukcja nie jest zbyt szczegółowa?
Ewentualnie, może ktoś pomoże w kwestii:
- podpięcia się pod climatronik (mam jakiś układ ebersprachera do sterowania nawiewem, odchodzą od niego kabelki z wtyczkami ale nie mam na razie pomysłu gdzie je podczepić)
- umieszczenia końca rurki zasysającej powietrze (na instrukcji wygląda to tak jakby wsadzona była ona w nadkole, ale tam panuje dość duży syf; wymyśliliśmy chwilowo że puścimy ją obok puszki elektrycznej bo tam jest czysto, ale czy to dobry pomysł?)
Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi ogólne i porady w kwestii podłączania elektrycznego i wodnego to również byłbym wdzięczny :>
Komentarz
-
-
Nie wiem czy w temacie o webasto można spamować z eberspracherem, ale może mnie nie pogonicie
Zamieszczone przez LisciastyMam pytanie czy ktoś może ma coś jeszcze w tym temacie, bo ta instrukcja nie jest zbyt szczegółowa?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rogozOczywiście, że nie. Z tego co czytam przyjęło nazywać "Webasto" systemy ogrzewań postojowych, niezależnie od producenta.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rogozPodeślę dodatkowe materiały na @Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
Lisciasty, no roboty jest na pewno dużo i może nie jest to trudne jak się robi to po raz n'ty, ale dużo jest rozbebeszania samochodu bo się wszędzie trzeba dostać, podejść z narzędziami pewnie ciężko - a na konie roboty nic nie widać po z tym że szumi i grzeje ;-)
Ale warto- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Ja wiem że warto - też poświęciłem 3 dni pracując do późnej nocy, żeby założyć wszystkie instalacje. Wiązkę elektryczną puściłem przez przegrodę silnika tym samym otworem, którą przechodzi już oryginalny kabel.
Ale naprawdę warto to założyć. Tej zimy nie używałem skrobaczki. Auto po 20 min. pracy Eberspachera jest rozmrożone, środek nagrzany, silnik ciepły, auto na gaz przełącza się prawie od razu, a nie po 15 minutach jazdy na mrozie. Litr paliwa starczy spokojnie na 4 pełne rozgrzania auta. Poza tym w aucie jest totalnie sucho. Te dodatkowe kilkadziesiąt minut grzania w aucie robi swoje. Nie zakładałem na zimę gumowych dywaników nawet.
Ogrzewanie ma właściwie jedno ograniczenie - można tak długo grzać, jak długo się potem jedzie (rada ze strony producenta Eberspacher). Ogrzewanie włącza dmuchawę w aucie, a ta bierze sporo prądu, który potem trzeba "oddać" do akumulatora.
Różnica w używaniu auta z dodatkowym ogrzewaniem i bez jest taka, jak z klimą i bez. Jak raz poczuje się zalety dodatkowego ogrzewania, to już każde kolejne auto będzie w nie wyposażone.
tomPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Ja mam wlot powietrza w wolnej przestrzeni która jest nad piecem a pod lewym reflektorem.
Na końcu rurki zasysające należy oczywiście zastosować filtr, np. jak w aukcji:
http://allegro.pl/filtr-filterek-web...392751362.html.
Filtr jest przymocowany za pomocą plastikowej obejmy.
Komentarz
-
-
Jeżeli rurka jest w zamkniętej przestrzeni nadkola (tam jest fabryczne miejsce), nie trzeba filtra. Jedynie zatyczkę z poprzeczką, jak Kolega napisał wyżej. Natomiast jeżeli rurka jest w komorze silnika i jest narażona na zassanie wody lub pyłu - powinien być jakiś filtr na logikę, ale producent nigdzie o tym nie pisze. Generalnie zasysanie powietrza montuje się tam gdzie webasto - czyli w lewym nadkolu w zamkniętej przestrzeni
tomPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Dzięki za podpowiedzi :>
Jutro atakuję z montażem kabli, w międzyczasie metodą ciężkiego guglowania po szwabsku znalazłem poniższy kapitalny poradnik, pokazujący jak zamontować klima-kit do octy z climatronikiem, czego nie było w żadnych poradnikach do tej pory wspomnianych, być może komuś się przyda. Jutro wyjdzie w praniu, czy toto było przydatne czy nie :P
Montaż sterownika dmuchawy
Komentarz
-
-
tom.tom jakbyś mógł to również bym prosił opis montażu.maila podam na pw. pozdrawiamBył ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tom.tomnie trzeba filtra
każdy piach i kurz jej szkodzi, najgorsza jest mieszanina wody i w/w składników, można je wyeliminować zakładając oryginalny filterek webasto - prowidłowo zamontowany całkowicie ochroni wentylator przed uszkodzeniem (jeśli ktoś nie widział takiej dmuchawy to i informuję że wirnik-śmigło kręci się w odległości 0,3-0,6mm od obudowy z predkością kilku tysięcy obr/min)
w samochodzie poza kabiną nie ma szczelnych czystych komór, wszędzie jest woda, piach, sól i co tam jeszce można na drodze znaleźć, tak że zasysanie powietrza bez filtra nawet z nadkola to błąd w sztuce - że eber nic nie pisze w instrukcji nie może być wyznacznikiem, może zależy im na sprzedaży większej ilości dmuchaw?5,5l/100
Komentarz
-
-
Przestudiowałem kilka instrukcji montażu Eberspacherów Hydronic do VW, Skody i nigdzie nie ma mowy o filtrze powietrza. Oglądałem dziesiątki kompletnych zestawów nowych i używanych gdy kupowałem swój, i nigdzie nie było filtra powietrza. Oglądałem także fabrycznie montowane Eberspachery w VW Sharan i tam też nie ma filtra. Tak na logikę powinien być jakiś filtr, ale jaki ?
P.S. Przeszukałem różne źródła i nie ma nigdzie takiego filtra powietrza do Eberspachera Hydronic. Jest filtr paliwa, ale nic nie ma o filtrze powietrza. Za to rzeczywiście są filtry powietrza do Webasto serii Thermo Top. Webasto przewiduje montaż filtra, a Eberspacher nie. Ciekawe dlaczego ?
tomPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Udało się, ale oczywiście znowu 10 godzin pracy pękło :P
Podpięliśmy z kolegą wszystko co się dało, włącznie z modułem PWM do sterowania dmuchawą (tzw. Klima-kit). Nie miałem jak porobić zdjęć bo byłem uświniony i trochę mało czasu było ale jakby ktoś miał z tym problem to da się to w miarę opisać.
Zdalne sterowanie już w miarę obczaiłem, wie ktoś może jak mam zostawiać ustawienia nadmuchu i temperatury przed wyjściem z samochodu? Coś doczytałem się że ma być HIGH
i maks nadmuch oraz kierunek szyba, ale czy przy innych konfiguracjach będzie też działać?
Na razie nie wiem czy w ogóle dmuchawa odpalipóki co piec działa, jak się trochę ochłodzi to spróbuję przetestować cały cykl.
Filtra powietrza mimo przetrząsania klamotów nie ma, czyli chyba producent nie przewiduje hm...
Komentarz
-
-
Ja w O1 climatronic pozostawiam po prostu w pozycji AUTO i temp. 18 st. C. Po włączeniu ogrzewania, po paru minutach idzie sygnał do Climatronica i climatronic włącza automatycznie się w trybie HE (tryb ogrzewania postojowego). Sam wie że trzeba dmuchać na szybę i tak właśnie robi. W miarę nagrzewania cieczy w układzie, wzrasta prędkość nawiewu automatycznie. Dochodzi do 18 st. w kabinie i dmucha tylko tyle, żeby trzymać temperaturę. Jak zostawisz wszystko na HI oraz nadmuch na szybę, to po włączeniu climatronic będzie dmuchał na maxa na szybę wpierw zimnym powietrzem, a potem ciepłym. Ale dmuchawa w trybie HI po około 40 minutach doszczętnie wyładowuje akumulator ! Niby sterownik Eberspachera odcina zasilanie gdy napięcie spada, ale silnika nie da się już zapalić normalnie (czasem chwyta jakimś cudem, ale ledwo ledwo). Także trzeba o tym pamiętać.
tomPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
Komentarz