Webasto w Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xckrzysin
    Drive
    • 2010
    • 41

1) Sygnał na dmuchawę idzie po nagrzaniu wody w obiegu.
    2) Po to ma sterownik pwm żeby wentylator kręcił się na małych obrotach choć climatronik wysyła max.

Komentarz

• marjed
      Classic
      • 2010
      • 15

Witam
      Mam pytano
      Założyłem oryginalne webasto na całym oryginalnym osprzęcie + pilot zdalnego sterowania.
      Mam 2 problemy.
      Skoda jest z 2005 roku i po zamatowaniu webasta wywalał błąd komunikacji ale z komp. dało się uruchomić. Pomogło dopiero po wymianie na gateway z końcówka AA – ale jest małe ale nie widzi webasta MFA i w liczniku nie ma go gdzie zakodować, gateway zakodowałem i webasto również. Zalezy mi dlatego ze z licznika włącza się zawór N179 .
      Drugie pytanko czy da się jakoś „wyostrzyć” podnieść napięcie tak aby webasto wyłączyło się jak spadnie nap. na akumulatorze?. Teraz udało mi się 2 razy rozładować tak ze nie odpaliłem

Komentarz

• Lisciasty
        Drive
        • 2010
        • 59

Co do Webasta to nie odpowiem bo mam inne ustrojstwo, ale odnośnie akumulatora to sugerowałbym jego wymianę bo prawdopodobnie jest na wykończeniu.
        Sprawdzałem pobór prądu i piec razem z dmuchawą łyka około 6A, więc nawet godzinne grzanie nie powinno w jakikolwiek sposób wpłynąć na aku, który masz zapewne 60-70Ah.

Komentarz

• kobyll
          Classic
          • 2010
          • 22

Jakby ktoś był zainteresowany diagnozowaniem WEBASTO:

Interfejs sprawdzony w Maździe 6 2.0 diesel 2003r. z piecykiem WEBASTO THERMO TOP Z/C, program to Webasto Thermo Test.
          Podłączamy go do złącza X14 (X1) do 1PIN-u sygnał W-BUS inaczej OBD2 lub ISO 9141-2. PIN1 jest to wyprowadzenie zegarka, dlatego możemy się za nim wpiąć.
          Wszystkie elementy dostępne w tme.pl

Tak wygląda oprogramowanie oraz funkcje:
          - diagnostyka błędów piecyka,
          - sprawdzanie sztyftu/żarnika,
          - sprawdzanie pompki paliwa,
          - sprawdzanie pompki wody jeżeli mamy pełne WEBASTO,
          - załączanie piecyka poprzez oprogramowanie,
          - weryfikacja parametrów pracy piecyka,
          - i wiele innych ciekawych rzeczy.

Pozdrawiam Karol

----------------------------------
          Mazda 6 liftback 2.0 MZR-CD seria 136KM/152KM
          Skoda Octavia kombi 2003r. 2.0 AZJ Benzyna + gaz

Komentarz

• Wie ktoś może w którym miejscy fabryka umieszcza sterownik webasto?

Komentarz

• rogoz
              Rider
              • 2006
              • 397

To zależy co masz na myśli - czy chodzi o elektronikę (sterownik) pieca czy urządzenie załączające piec (zegar sterujący lub sterowanie z CANa)?
              Fizycznie sterownik pieca znajduje się w jednej obudowie z nim.

Komentarz

• Powiem tak, nie znam budowy Webasto. Chodzi o to że zmieniam antenę i zastanawiam się czy nie założyć takiej pod Webasto, nie wiem tylko gdzie musiałbym pociągnąć kabel antenowy. Rozumiem że kabel ciągnę pod zegar? Tylko gdzie jest zegar?

Komentarz

• rogoz
                  Rider
                  • 2006
                  • 397

Odnośnie zegara:
                  O ile się nie mylę to w O2 uruchamiasz Webasto albo przyciskiem na konsoli albo ustawiasz godzinę uruchomienia na Maxi Dot.

Rozumiem, że chcesz dołożyć zdalne sterowanie Webasto po pilocie lub GSM?
                  Jeżeli tak, to musisz kupić do niego oddzielny sterownik - była o nich dyskusja na tym i innych wątkach.
                  Sterownik taki zwykle umieszcza się pod deską rozdzielczą. Zwykle ma on w komplecie zewnętrzną antenę, która przyklejasz od wewnątrz na dole przedniej szyby. W praktyce antena ta jest niewidoczna, maskuje ją pomalowana na czarno krawędź szyby.

Teoretycznie można próbować podłączyć taki sterownik go do obwodu GSM anteny dachowej, tylko może to być nieco skomplikowane - inne złączki, być może impedancja przewodu (?).

Komentarz

• rogoz, w sumie to antenę zakładam do BT, w związku z tym że muszę pociągnąć kabel przez całe auto, stwierdziłem że przyszłościowo mogę dorzucić od raz antenę do Webasto. Myk jest taki że nie mam pojęcia dokąd ten kabel puścić. Wiem że w O2 niema pilota ale w S2 jest, stąd pomysł na zaadoptowanie pilota i sterownika z S2, domyślam że zegar wizualnie różni się tylko dodatkowym wejściem na antenę? Pytanie gdzie jest zegar?
                    Plan jest taki:
                    Ja zakładam antenę, zegar i ciągnę kabel antenowy. A panowie z serwisu zajmują się cała resztą.

PS. Wiem że to trochę od dupy strony, ale nie chciałbym 10 razy rozbierać plastików, dlatego też przyszłościowo ciągnę kabel antenowy od GPS (mimo iż nie mam jeszcze Columbusa). Dowiedziałem się że są anteny które obsługują FM/GSM/GPS/WEBASTO stąd pomysł żeby pociągnąć wszystko za jednym zamachem

Komentarz

• adeks
                      Drive
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 87

kross12 Tak jak już koledzy wspominali wcześniej to sterownik webasta znajduje się na piecu. Po zamontowaniu webasta kodujesz go za pomocą VCDS. Problemem jest w tym momencie sterowanie bo będziesz miał jedynie sterowanie za pomocą zegara w maxi dot. jeżeli chcesz mieć możliwość ręcznego włączenia to musisz mieć panel climatronic (climatic) z włącznikiem webasta. Po zakodowaniu jest jeszcze bardzo fajna funkcja. Jeżeli climatronic jest na auto i jest poniżej 4 st C to webasto automatycznie się włącza żeby szybciej dogrzać silnik. Nie włączy się webasto jeżeli masz paliwa na rezerwie.
                      jeżeli zabierasz się za ciągnięcie kabli przez auto to napewno dasz sobie radę z podłączeniem i uruchomieniem sterowania. Wobec tego przeczytaj sobie rewelacyjny manual który znalazłem na touran club

zestaw zdalnego uruchomienia (Telestart) możesz na aukcjach wychaczyć już od 300 zł.

anteny są czterozakresowe ale patrz za taką żeby miała bacik. Nowsze "płetwy" zazwyczaj już nie posiadają FM.
                      Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• adeks, plan montażu jest na przyszła zimę, chodzi mi, że jak już ciągnę kabel antenowy GSM i GPS to przy okazji chcę pociągnąć kabel antenowy do Webasto.
                        Pytanie brzmi: DOKĄD POCIĄGNĄĆ KABEL ANTENOWY DO WEBASTO :?:
                        Czy ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie?

Komentarz

• adeks
                          Drive
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 87

kross12
                          ciągnij kabel zza skrzynki z bezpiecznikami do miejsca w którym jest montowana antena. Moduł Telestartu zamontujesz sobie za bezpiecznikami a kabelek podłączysz do anteny.
                          Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• adeks, dzięki
                            Jeszcze jedno pytanko, wyjście antenowe w modułe Telestartu to Fakra?

Komentarz

• adeks
                              Drive
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 87

kross12 - jest to fakra
                              Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• Janus
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 122

Zamieszczone przez marjed
                                Witam
                                Mam pytano
                                Założyłem oryginalne webasto na całym oryginalnym osprzęcie + pilot zdalnego sterowania.
                                Mam 2 problemy.
                                Skoda jest z 2005 roku i po zamatowaniu webasta wywalał błąd komunikacji ale z komp. dało się uruchomić. Pomogło dopiero po wymianie na gateway z końcówka AA – ale jest małe ale nie widzi webasta MFA i w liczniku nie ma go gdzie zakodować, gateway zakodowałem i webasto również. Zalezy mi dlatego ze z licznika włącza się zawór N179 .
                                Drugie pytanko czy da się jakoś „wyostrzyć” podnieść napięcie tak aby webasto wyłączyło się jak spadnie nap. na akumulatorze?. Teraz udało mi się 2 razy rozładować tak ze nie odpaliłem
                                Witam ile cię kosztował ten cały ori zestaw + montaż?
                                Była F2 1.4 TDI 2009.

Komentarz

• Lisciasty
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 59

Zamieszczone przez kross12
                                  Pytanie brzmi: DOKĄD POCIĄGNĄĆ KABEL ANTENOWY DO WEBASTO :?:
                                  Czy ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie?
                                  W eberspacherze wymyślili, żeby antenę wetknąć pod uszczelkę nad drzwiami kierowcy i tak też zrobiłem.
                                  Centralkę mam obok puszki bezpiecznikowej po lewej stronie kokpitu (obok lewej nogi kierowcy). Może puść gdzieś tam końcówkę?
                                  Takie rozwiązanie wygląda na dobre pod względem zasięgu (czasem naprawdę dziwię się jak daleko łapie) oraz to że nic z zewnątrz nie widać.

Komentarz

• marjed
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 15

JANUS a wiec tak
                                    piec używka 500
                                    węże wszystkie nówka ( nie znalazłem używek ) 450
                                    zbiornik na spryskiwacz używka 150
                                    pompka paliwa używka 80
                                    przewody paliwowe + opaski nówka 60
                                    panel climatronik urywka 150
                                    gatway z końcówką AA 150
                                    zdalne sterowanie z pilotem 400
                                    antena do pilota 80

robocizna :
                                    montaż webasta 12h
                                    pompka paliwa 7h
                                    zdalne sterowanie z antena 3h
                                    zbieranie informacji 4h
                                    uruchomienie ,elektryka 4h

teraz wiem ze goście ( np. misiek^wro )
                                    maja cale zestawy po 2200 i lepiej cos takiego kupić.
                                    Chyba ze robisz to zawodowo to można składać z części ( albo masz dobrego mentora ).
                                    Bo oprócz tych godzin, każda część kupiona jest gdzie indziej w innym czasie -na wszystko czekasz. Mnie zajęło ok 1,5 m-ca skompletowanie wszystkiego

wpadki:
                                    rozkręcam samochód, montuje webasto i zonk - nie doczytałem ze trzeba wymienić zbiornik spryskiwacza.

A wiec montuje wszystko z powrotem - szukam zbiornika, czekam az przyjdzie i wszystko od początku.

Rozbieram zderzak ,montuje webasto, demontuje stare pompki i czujniki do spryskiwacza, montuje w nowym zbiorniku, wkładam do auta --- zonk za krótkie przewody - przedłużam istniejące –montuje .Teraz czas na próbe czy wszystko działa. Wchodzę do auta sprawdzam tylni spryskiwacz ok., przedni NOK. Co jest grane – 2 druty i pomyliłem? No można czemu nie. Wracam wiec do stanu pierwotnego i … dupa – przedni spryskiwacz nie działa. Szukanie sprawdzanie tel do mechanika od Seata i jest!!. Gdy otwarta maska przedni spryskiwacz nie działa. I to wszystko. Montaż z powrotem wszystko jest ok.

Ze względu na kaskę kupuje wężyk paliwowy cienki zwykły. I co ….zonk. Nie nadaje się. Okazuje się że jest za gruby. Ponieważ pompka paliwa jest membranowa ( nie ma silniczka tylko jest elektromagnes ) musi być cienki przewód ( w środku ma mieć ok. 2mm ).Wymieniam przewód. Podłączam kompa – procedura startowa i DZIAŁA. Jest sukces – okazuje się ze w 50%.

Czytam ze jak słaby akumulator, jest rezerwa w baku to webasto nie działa- a umnie działa. Dlaczego?? Bo mam stary GATEWAY i nie komunikuje się ze sterownikiem webasta. I tyle. Szukanie nowej używki, montaż kodowanie i Sukces!! Tak ale w 40%.
                                    Sumarycznie mam 90% . Czemu nie 100%.
                                    Bo przed założeniem webasta miałem funkcje zapalania świateł z pilota aby doświetlić drogę do domu. W praktyce przycisk od świateł zawsze był włączony- wychodziłem z auta naciskałem pilota- zamykały się zamki, mrugną kierunkami i za 30 s wyłączył światła. Teraz jak zostawię przycisk od świateł załączony to po zamknięciu auta z pilota światła świeca 30s-potem mam 30s spokoju i po tym czasie zapalają się postojowe i świeca do wyładowania akumulatora. Nie poradziłem sobie z tym problemem.

Reszta wszystko bangla jak fabryka podaje

Komentarz

• borwik_szatan
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 20

Zamontowalem eberspachera D4WS i mam problem z podlaczeniem do klimatronica.
                                      Podaje sygnal na pin 20, sygnal dochodzi, zapalaja sie niektore kontrolki na desce rozdzielczej ale klimatronik sie nie wybudza.
                                      Mam ustawiony nadmuch na przednia szybe i temp. max Czy panele do ktorych wy sie podlaczacie maja ten srodkowy dolny przycisk z rysunkiem jak na tym zdjeciu:

Komentarz

• Zamieszczone przez borwik_szatan
                                        Mam ustawiony nadmuch na przednia szybe i temp. max
                                        rozumiem ze gaszac auto dnia poprzedniego klimatronic zostawiasz jako ON bo jesli wentylator wylaczony to piecyk nie wzbudzi go.

Komentarz

• ary
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 634

Chris11, ketivv,
                                          Nawiązując do dyskusji w tym wątku swoje auto zamawiałem pod koniec 2010. W naszym cenniku pozycja ogrzewania postojowego nie istaniała dla wersji Scout ale wertowałem również cenniki zagraniczne i wyraźnie było napisane, że dla Scouta opcja z Webasto istnieje lecz nie dotyczy silnika 1.8 TSI. Na początku 2011 roku pojawiła się ta pozycja i w cenniku SAPu, chciałem domówić, niestety ograniczenie było jw. czyli tylko dla dizelka. Swoją drogą dziwne, że zwykłą Octę z 1.8 TSI można fabrycznie wyposażyć w to cacko, a Scouta nie. Może miejsce montażu jakoś koliduje przy benzynowcu chociaż to byłoby by dziwne skoro przy TDI jakoś w Scoucie się mieści. Sprawdzę dziś pojemność swojego akumulatora i porównamy z pojemnością aku u Chris11
                                          O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• ketivv
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1155

TDI ma juz jakiś piecyk, więc pełen system niezależnego ogrzewania to tylko rozwinięcie

Komentarz

• Chris11
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1587

OK. To postaram się jutro oblukać akumulator.
                                              Polityka Skody jest jakaś dziwna, bo w RS też nie ma możliwości zainstalowania fabrycznego Webasto. Na początku myślałem, że jest to wina konstrukcji silnika, ale z tego co porównywałem, to 2.0TSI jest nieco rozwiniętą 1.8.

Komentarz

• ary
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 634

U mnie siedzi 60Ah i prąd rozruchu 480A (280A wg normy DIN)
                                                O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• Chris11
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1587

U mnie jest 72Ah i 380A/680A (zależnie od normy)

Komentarz

• ary
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 634

Chris11, czyli tak jak przypuszczałem, przy Webasto jest pojemniejszy
                                                    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

Pracuję...