Problem z elektrycznymi szybami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mmd
    Classic
    • 2016
    • 9

tylną możesz dokręcać jak chcesz - na podnośniku również, to bez znaczenia (bo przykręcasz aluminiową obudowę tylko)

ale przednią - na kołach, bo dokręcona na podnośniku, przy "opadniętym" zawieszeniu zostałaby wstępnie napięta, a opuszczenia auta na kola jeszcze to napięcie zwiększy... może skrzypieć, a w skrajnym przypadku (choć to b. mało prawdopodobne) nawet zerwać się
    EPJ-ty to warioty
  • trzepik
    Drive
    • 2013
    • 40

Witam. Jestem tutaj nowy na tym forum. WIęc jak coś źle napiszę albo zrobię proszę tylko o upomnienie. Czytałem tutaj dużo postów ale żaden mi nie pomógł

Mam problem z szybami elektrycznymi. Mam skodę octavię 2001r po liftingu. 1.9tddi 90km.
    Mój problem polega na tym że szyby elektryczne raz działają a raz nie. Czasami gdy odpale silnik żadna szyba mi nie chodzi, nie mogę jej opuścić ani dźwignąć, żadnej reakcji, ale po jakimś czasie zaczynają chodzić wszystkie i bez problemów potem już chodzą cały czas dopóki znów zgaszę auto i przyjdę po jakimś czasie. Gdy szyby mi nie działają sprawdzałem miernikiem napięcie na bezpieczniku nr. 14 i pokazuje że jest tam około 12 V czyli prąd jest, wyciągałem całe te urządzenie komfortu przy kierowcy odpinałem wtyczkę zakładałęm i dalej nic. Macie może jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu??

Komentarz

• ROBAL_26
      RS
      • 2010
      • 2325
      • Octavia I combi (1U5)
      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

trzepik, musisz dokładnie sprawdzić wiązkę w drzwiach kierowcy , w silniczku szyb drzwi kierowcy znajduje się moduł odpowiadajacy za szyby i lusterka , często bywa że albo pogniły w nim jakieś piny i jest białe w środku złącze albo pękaja przewody w wiązce .ok
      Dobrze jest wypiąć ja w słupka A przy nogach kierowcy wyjąć przez drzwi i dokładnie obejrzeć i sprawdzać przez pociaganie każdego ,bo może się trafić że izolacja będzie cała a żyła w środku będzie pęknięta i czasami będzie łączyć a czasami nie , mozna jeszcze podpiąć komputer i sprawdzić jakie są błędy .ok

pozdro
      Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• trzepik
        Drive
        • 2013
        • 40

No właśnie w tej wiązce z drzwi w tej harmonijce niektóe przewody sa pęknięte, ale nie umiem dojść do środka w aucie gdzie te przewody odpiąć żeby tą całą wiązkę wyciągnąć, ide teraz rozebrać tą tapicekę i zobaczyć jak to w środku wygląda. Własnie mi lusterka i wszystko działa tylko te nieszczęsne szyby nie działają, i to właśnie albo wszystkie nie działją albo wszystkie działają

[ Dodano: Czw 15 Sie, 13 16:39 ]
        rozebrałem te drzwi i tam wszystko wygląda na dobre. zero wilgoci styki czyste. Jest to bardzo dziwne bo raz chodzi wszystko normalnie zgasze auto a potem nie chodzi i znów w trakcie jazdy po jakimś czasie działa wszystko normalnie. Może być to wina przekaźnika który jest nad nogami kierowcy. jak sprawdzić ten przekaźnik. sprawdzałem przejście tych dwóch nóżek od tego przekaźnika i przejście jest. Przekaźnik ma takie same zadanie jak bezpiecznik czy inne. proszę o porade

[ Dodano: Czw 15 Sie, 13 18:52 ]
        Tam mam taki bezpiecznik 443937105A. to jest prawdopodobnie termiczny. idzie sprawdzić czy jest on sprawny. jak sprawdzam go to przewodzi normalnie prąd więc chyba jest sprawny

Komentarz

• ROBAL_26
          RS
          • 2010
          • 2325
          • Octavia I combi (1U5)
          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

trzepik, do szyb nie ma żadnych przekaźników ,wszystko sterują silniczki w drzwiach, dobrze by było podłączyć kompa jak pisałem wyżej , bo tak to jest w ciemno szukanie , :| wiązka w drzwiach lubi pękać dość głęboko że nie sprawdzisz tego ani od środka drzwi ani poprzez odchylenie tej harmonijki , a musisz zobaczyć i być pewnym tych przewodów na milion procent bo silniczek od strony kierowcy jest głównym sterującym, gdy go odłączysz to żadna szyba nie ruszy ani lusterka nie będą działać , ok

pozdro

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• trzepik
            Drive
            • 2013
            • 40

Kurde po tych moich sprawdzaniach tereaz coś stało mi się z centralnym. jak zamykam to wszystkie drzwi się zamykają a od kierowcy odbija i jeszcze do tego jak otwietam drzwi od pasażerów to nie świeci ta kontrolka na tablicy że otwarte drzwi a wcześniej ten problem był tylko od strony kierowcy :/ masakra :/ trochę narobiłem se szkód. Jutro wyciągnę całą ą wiązkę i sprawdzę dokładnie te przewody miernikiem czy mają przejście :/ a może być ten cały moduł popsuty

[ Dodano: Czw 15 Sie, 13 21:41 ]
            kolego nie wiesz czemu teraz nie pokazuje mi że otwarłem inne drzwi :/ jak bagażnik otworze to pokaże a drzwi nie :/ jest gdzieś opis wszystkich bezpieczników z ocravi. proszę pomóż mi jakoś

[ Dodano: Czw 15 Sie, 13 21:56 ]
            a jeszcze jedno to ze nie pokazuje mi ze sa otwarte inne drzwi, ten centralny itd to wszystko jest zwiazane z drzwiami od kierowcy,

Komentarz

• ROBAL_26
              RS
              • 2010
              • 2325
              • Octavia I combi (1U5)
              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

trzepik, jeżeli nic nie zgniło w złączu przy module to z moduł powinien być dobry , to że przestało pokazywać czy są drzwi otwarte to właśnie może mieć role albo wiązka elektryczna albo zimne luty w zamku, dobrze by było podpiąć komp. jak nie masz jakiegoś speca to poproś na forum może ktoś akurat będzie z twojej okolicy z laptopem i kablem do sprawdzenia,ok

Komentarz

• trzepik
                Drive
                • 2013
                • 40

no dzis juz mam wszystko rozebrane i wszystkie przewody mam juz na wierzchu teraz jak przyjde z pracy musze ta izolacje sciagnac a potem bede sprawdzac mierniki przejscie wszystkich kabli co ida z drzwi do tego modolu. a moge zrobic zamiast tego mikrostyku wlozyc normalny czujnik w drzwi ?? czytalem na forum o tym i jest to bardzo fajnie opisane ze zdjeciami?? to sie wklada taki zwykly czyjnik w miejsce gdzie idzie ten odbojnik z drzwi. a mam pytanie to ze nie swieca mi teraz zadne drzwi a wczesniej swiecily to odpowiada za to ta cala wizaka tych kabli i ten modol ??? a to dlaczego bagaznik swieci a drzwi nie???

[ Dodano: Pią 16 Sie, 13 07:43 ]
                chce zalozyc zwykly ten czujnik poniewaz nie umiem dojsc do tego mikrostyku bo nie mam takiego klucza zeby zamka z drzwi odkrecic. ale dziwne jest to ze wczesniej te 3 inne drzwi normalnie wysletlalo na tablicy a teraz nic. ten centralny od kierowcy zamyka i zaraz otwiera. normalnie juz nie mam sil do tego auto. a gdzie na forum mam o takie cos poprosic i ile takie podpiecie komputera kosztuje??

[ Dodano: Pią 16 Sie, 13 10:50 ]
                przed chwila odlaczylem caly ten modul z drzwi od kierowcy i byl odlaczony. sprawdzam drzwi od pasazera i szyby chodza i kontrolki na zegarze sie swieca. a niby to jest polaczone i nie powinny chodzic. patrze w tej wiazce kabli i tam sa 4 brozowe kable nigdzie nie polaczone. niektore te kable mam popekane ale to tylko otulina a przewod jest dobry. bede o 18 w domu jak bede mial czas sprawdze dokladnie czy przejscia te kable maja ale wydaje mi sie ze kable beda ok. to co to moze byc grane

Komentarz

• ROBAL_26
                  RS
                  • 2010
                  • 2325
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

trzepik, te kable brązowe to są poszczególne przewody masowe (minusowe) z poszczególnych odbiorników takie jak ,silniczek , lampka obrysowa w drzwiach lusterka i nie tylko u mnie była właśnie nadpęknięta żyła ta brązowa i czasami ta lampka obrysowa świoeciła a czasami mrugała , to że są zakończone w jednym miejscy i pozornie wyglądają na niepodłączone to tylko pozory , bo jeden z tych brozowy ma podpięcie do masy , możesz te popękane złąpać w dwie ręce i po rozciagać z czuciem, do zamka bo mikrostyk znajduje się w zamku potrzebujesz klucztypu torx 12-kątny T10siątke o ile dobrze pamiętam, i do odkręcenia wkładki zamka (zaślepka tuż nad zamkie dłuższego torxa T25)
                  jak już wymontujesz zamek to nic nie ruszaj tego mikrostyku od doły jak jest rygiel tylko rozkręć zamek i popraw 6ść lutów w miejscu lutowania wtyczki do zamka ,podczas drgań przewody ruszają się w drzwiach i powodują pękanie lutów , wystarczy że je ponownie rozgrzejesz lutownicą i dołożysz odrobinę cyny.ok.
                  co do podłączenia kompa to musiał byś napisać w wątku spotów klubowych w swojej okolicy to może ktoś ci akurat pomoże kompem.ok
                  pozdro

Komentarz

• trzepik
                    Drive
                    • 2013
                    • 40

no właśnie ze nie. te brazowe kable wogóle sa odłączone. moze kiedyś już ktoś tu grzebał :/ a da się uciągnąć linkę z klamki jak jest tapicerka założona itd wyciągłem wogóle wtyczkę z zamka i mostkowałem styki na dwóch zamykało się auto i otwierało ale na żadnych nie zaświecała się kontrolka na tablicy

Komentarz

• ROBAL_26
                      RS
                      • 2010
                      • 2325
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

trzepik, zrób i wklej zdjęcie tych brązowych przewodów ,o których myślisz że są specjalnie ucięte , jeżeli mają końce sprasowane (zgrzane fabrycznie) to już dale nie są nigdzie podłączone , dla sprawdzenia czy jest to masa możesz podłączyć jednym końcem próbnik 12volt do niego a drugim do plusa i się przekonasz .ok
                      co do modułu to spróbuj odłączyć aku na półgodziny i zobacz.

pozdro

Komentarz

• trzepik
                        Drive
                        • 2013
                        • 40

ja chyba jednak sam tego nie opanuje :/ i dam to mechanikowi
                        .........................
                        CAły czas chodziło wszystko i było dobrze tylko nie włączało się światło, brzęczek itp. a teraz szyby raz działają raz nie działają, centralny zamyka i zaraz otwiera drzwi kierowcy no poprostu masakra.

Komentarz

• pablokinah
                          Rider
                          • 2010
                          • 574

U mnie Kable miały tylko otuline popękaną ale dopóki nie zrobiłem nowych kabli w miejsce tamtych to były problemy , potem wszystko sie uspokoiło, klucz do wyjęcia zamka kupisz solidny w castoramie chyba 16 zł nasadka do grzechotki.
                          jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• Lukas1141
                            Classic
                            • 2013
                            • 27

Witam
                            Jestem tu nowy i przeglądnąłem wiele stron na temat szyb i elektryki w skodzie ale nie mogę znaleźć informacji na temat tego co trapi moja octavie...
                            Kupiłem ją ponad 2 miesiące temu (octavia 1.8 20V 125KM 1998r) i nie działają wgl elektryczne szyby i central w tylnych drzwiach. wszystko dotyczy tylnych drzwi. Przód oraz klapa bagażnika zamykają się i otwierają bez zarzutów tylko jest problem z tylnymi drzwiami. Nawet nie pali się podświetlenie przycisków.... :roll: Ktoś spotkał sie z takim problemem? Wszystko działa bez zarzutów tylko właśnie nie mam wgl prądu w tylnych drzwiach. Może od modułu są wtyczki odłączone? Wie ktoś gdzie znajduje się ten moduł?? Proszę o pomoc

Komentarz

• michalrh
                              Rider
                              • 2012
                              • 322
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

wygląda na problemy z instalacją elektryczną.
                              Zdejmij z tyłu boczki drzwi i posprawdzaj miernikiem czy w ogóle prąd dopływa do tylnych drzwi.
                              był: VW Golf IV 1.9 TDI AJM '01 ->
                              jest: Skoda Octavia 1 1,6 BFQ '04

komputer VAG - Rybnik i okolice -> info PW.

Komentarz

• b-bar01
                                Elegance
                                • 2007
                                • 985
                                • Octavia I (1U2)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Lukas1141
                                Nawet nie pali się podświetlenie przycisków
                                sprawdź na początku, czy drzwi są w ogóle podłączone do budy, między dzwiami a srodkowym słupkiem jest gumowa harminijka, ściągnij ją z zaczepów, w srodku jest wiązka z wtyczką.
                                Zamieszczone przez Lukas1141
                                Wie ktoś gdzie znajduje się ten moduł??
                                moduł komfortu jest w drzwiach kierowcy, razem z silkiczkiem od el. szyb, szeroka wtyczka odpowiedzialna nie tylko za wszystkie szyby ale za centr. zamek i el. lusterka.
                                wypnij i zobacz czy nie zaśniedziały styki
                                *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• pablokinah
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 574

Zamieszczone przez b-bar01
                                  moduł komfortu jest w drzwiach kierowcy, razem z silkiczkiem od el. szyb,
                                  Dziwne bo u mnie moduł komfortu jest pod licznikiem tak na wysokości kolan :wink:
                                  jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• trzepik
                                    Drive
                                    • 2013
                                    • 40

Witam. witam do was może wy mi pomożecie bo mechanik mi nie pomógł. Mianowicie dalej mam problem z tym centralnym i szybami. Mechanik powiedział mi że popsuty jest modół komfortu, że mam kupić nowy, ale jak to możliwe. Z tymi szybami jesst taki problem ze wogóle nie chodzą dopiero po 20-30 min jazdy zazcynają chodzić i chodzą wszystie cały czas bezproblemowo dopiero jak wyłącze auto na 5 min znów nie działają dopiero po dłuższej jeździe znów zaczynają chodzić :/ co to może być pomóżcie mi błagam

Komentarz

• KAMA_PL
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 109

Kolega miał podobną przygodę jak Twoja trzepik. Przestały mu działać szyby, centralny zamek z pilota, podświetlenie wewnątrz. Zaczęło się od tego jak podpinał sobie dodatkowe oświetlenie. Po podpięciu pod komputer wywalało błędy modułu komfortu. Nie przejmuj się że jest to wina modułu. Z tego co widzę to moduł masz sprawny skoro raz Ci chodzi a raz nie. Problem leży gdzieś w stykach lub kablach. Może dziać się tak że masz zimne luty lub zerwany obwód. Pamiętam że elektryk robił mu coś w wiązce kabelków w drzwiach kierowcy. Ale co mu zrobił to tego nie wiem. Dosłownie 15 minut roboty i miał tak jak dawniej.
                                      Ten elektryk jest ze Stalowej Woli, woj. podkarpackie. Myślę że bliżej Ciebie znajdziesz też równie obcykanego. Radziłbym samemu dalej nie grzebać i nie szukać. Znajdź w swoim terenie elektryka od grupy VW. On Ci zaradzi. I jak Ci powie że siadł moduł komfortu to powiedz że kolega w swojej Octavii ma identyczny moduł komfortu (chodzi o symbole), sprawdzałeś i na Twoim działa (tak dla ściemy). Bo może być tak że narazi Cię na niepotrzebne koszty.

Odnośnie umiejscowienia modułu komfortu w O1 wersja FL jest on pod kierownicą nad plastikową zaślepką (czarna skrzynka). A moduł sterowania znajduję się w drzwiach kierowcy.
                                      Renault Laguna HB IphII 2000 1.8 16V 120KM F4P / PB + LPG -> Skoda Octavia Combi I FL ELEGANCE 2002 1.8T 150KM AUM / PB

Komentarz

• aniol
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 5228
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

trzepik, W drzwiach kierowcy znajduję się moduł sterowania a nie centralnego zamka.Moduł sterowania odpowiada za:sterowanie centralnym zamkiem z pilota,oświetleniem wewnątrz kabiny,światełka ostrzegawcze na dole w drzwiach(czerwono-białe),elektryczna regulacja i ogrzewanie lusterek,elektryczne szyby,dioda safe(czerwona,migająca w drzwiach kierowcy przy rygielku).Moduł sterowania znajduję się przy silniczku opuszczania szyb i składa się z płytki z 29 pinami które lubią korodować w związku z czym niektóre funkcje mogą szwankować.
                                        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• trzepik
                                          Drive
                                          • 2013
                                          • 40

nie wiem co juz robic z tym autem. znaczy autko super tylko te szyby i centralny. mechanik powiedzial ze modul jest popsoty. ze mam tam dorabiany centralny zeby z pilota dzialalo i przez to sie popsolo. bo orginalnie niby nie mialem pilota :/ ale ja tego nie rozumiem :/ jak moze byc modul zepsoty jak czasami wszystko dziala dobrze. lusterka dzialaja caly czas dobrze, szyby niestety tylko czasami znaczy teraz juz nawet zadziej niz czesciej, ale z miesiac temu bylo odwrotnie. no i ten centralny zamyka wszystkie drzwi po czym na koncu otwiera jeszcze te od kierowcy, ale zdaza sie ze z centralnym tez jest wszystko dobrze. mi to wyglada tak chodzby nie bylo gdzies styku albo cos :/ mam kupic modul komfortu, kupie go i bedzie dalej tak samo :/

Komentarz

• ROBAL_26
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2325
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

trzepik, a mógłbyś wkleić zdjęcie pilota ,czy masz w kluczyku (kluczyk w kształcie jajka z 2ma przyciskami )?

Komentarz

• trzepik
                                              Drive
                                              • 2013
                                              • 40

nie ja nie mam w kluczyku. mam osobno taki pilot z 3 guzikami. ten trzeci guzik to nie wiem do czego jest :/ a jak tu dodać zdjęcie bo za bardzo nie wiem :/

[ Dodano: Wto 22 Paź, 13 18:37 ]
                                              może jest tu ktoś z okolic lublińca/ śląskie kto mógłby mi pomóc.

Komentarz

• ROBAL_26
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2325
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

trzepik, jak jest tak jak piszesz to masz dokładany sterownik z pilotem który jest podłączony do centralnego w aucie , podobne sterowniki o identycznej zasadzie masz poniżej , także może w sterowniku dołożonym z pilotem leżeć problem a nie w module w aucie .

teraz chyba już zrozumiesz , bo AGR to były trochę ubogie w wyposażeniu i nie zawsze miały centralny z fabrycznym pilotem, także szukać dołożonej centralki a na pewno będzie albo nad nogami kierowcy albo w drzwiach kierowcy.ok

pozdro

Komentarz

• trzepik
                                                  Drive
                                                  • 2013
                                                  • 40

ten mechanik kazal mi kupic modul komfortu o numerach takich: Nr czesci 1U4959801D. ale nie daje gwarancji. lae jak klikam na otworzenie otwiera dobrze jak na zamkniecie to zamyka tylko te drzwi od kierowcy zamyka i zaraz otwiera ( nie mam pojecia czemu). na zamknietym nie odpale auta bo alarm odcina prad chyba. a z tymi szybami to tak chodzby prad wogole nie docieral do nich tylko po jakims czasie ( nie zawsze) chodzi wszystko dobrze bez zarzutu dopoki nie zgasze auta i nie wyciagne kluczykow itp.

Komentarz

Pracuję...