16555 - Fuel Trim; Bank 1: System Too Lean
Zwiń
X
-
Oring ?? W ktorym miejscu sie go zaklada ?? Ja kupilem prowadnik bagnetu z Febi i był tylko plastikowy prowadnik.
Zostaw komentarz:
-
-
Owinąłem taśmą teflonową rurkę wlotową i nałożyłem na to odmę, ciasno weszła. Kupiłem oryginał, jest tam jeszcze oring, gdybym wiedział też bym go wymienił.
Zostaw komentarz:
-
-
A co z tą odpowietrzeniem odmy, kleiłeś ją tą taśmą ? Widocznie znalazłeś miejsce gdzie zaciągał to powietrze. Kupiłeś oryginalny prowadnik bagnetu z ASO czy zamiennik ?
Zostaw komentarz:
-
-
Wymieniłem ten plastik, z góry nie wyglądał tak źle ale po demontażu ukazał się dramat, był mocno spękany. Po nałożeniu nowego od razu zauważyłem poprawę w pracy silnika, po przejechaniu 25km na szybko podpiąłem vaga i przepływka pokazywała 1,9-2 g/s, korekty k32 +2,3 +7,4. Trzeba je wykasować czy same się zmienią? Dodam jeszcze że hamulec stał się nieco twardszy i wyżej bierze. Być może jeszcze gdzieś jest nieszczelność bo parametry nadal nie są za dobre?Ostatnio edytowany przez luckd; 23791.
Zostaw komentarz:
-
-
Dziś z ciekawości wyciągnąłem bagnet na pracującym silniku z podpietym VCDS'em. Wyskoczył mi błąd 16555, ale nie zapalił się check, także nieszczelny prowadnik bagnetu, też może powodować ten błąd.
Zostaw komentarz:
-
-
Rozumiem, że przepływki w dalszym ciągu nie sprawdziłeś...??
Moja rada to przy montażu nowego prowadnika bagnetu , dobrze podgrzej koniec wkładany w blok np wrzątek lub nad palnikiem. Wtedy łatwiej wchodzi.
Zostaw komentarz:
-
-
Ruszyłeś coś dalej z tematem 16555 ?? nadal masz błąd czy już się z nim uporałeś ??
Zostaw komentarz:
-
-
Tak, może. Jest nawet filmik na YouTube gdzie koleś wyjmuje bagnet i korekty się zmieniaja , a później stabilizują . Dotyczy to tematu Fuel Trim... . Wymiana bagnetu to łatwa sprawa, jedynie co to trzeba uważać żeby resztki nie wpadły do miski olejowej.
Zostaw komentarz:
-
-
Czy lewe powietrze może łapać przez bagnet oleju? Zauważyłem pęknięcie i odpadnięcie kawałka pomarańczowego plastiku rurki prowadzącej bagnet w miejscu gdzie łączy się ona z silnikiem, było tam nawet lekkie zapocenie, posklejałem to taśmą izolacyjną ale przez kiepski dostęp nieciekawie to wyszło. Sprawdziłem później przepływ powietrza w vagu i jakby odrobinę się zwiększył ale nie jestem pewien.
Zostaw komentarz:
-
-
Mój log, z grupą 001 - https://megawrzuta.pl/download/ab130...18bfd181c.html
a tu log nowej dobrej przepływki, dla tych co szukają dziury w dolocie : https://megawrzuta.pl/download/c0b5b...2830c20ad.html
Ostatnio edytowany przez shanzi; 42521.
Zostaw komentarz:
-
-
Dodam od siebie jeszcze, że świst powietrza, syczenie w okolicy przepustnicy to normalna sprawa.
To nie jest objaw nieszczelności. Przepustnica ma ostre krawędzie wewnątrz i daje to taki efekt.
Zostaw komentarz:
-
-
Jak miałeś niedawno remont silnika to majster mógł coś źle dokręcić albo podwinąć jak u kolegi Kot72 przy UPG.
Co do odczytu korekty na wolnych obrotach to muszę sprawdzić logi. Wydaje mi się , że do 10% jeszcze nie dobiło.
Logi wskazują na nieszczelność ale przy max obrotach do jakich doszedł przepływka powinna osiągnąć 80g/s a tam było w maxie 60. Inna sprawa, że nie było robione to pod obciążeniem.
Zostaw komentarz:
-
-
Te korekcje dobrze nie wyglądają . Obie powinny być mniej więcej na zero . Gdy miałem nieszczelność to górną miałem na -0.3 a dolną powyżej + 10 . U Ciebie jest ubogo zarówno w czasie jazdy jak i na biegu jałowym . Wygląda tak jakby dostawał zbyt mało benzyny . I teraz pytanie , czy przepływka źle zlicza masę powietrza czy coś kuleje w zasilaniu paliwem ( pompa , filtr , wtryskiwacz ) Może jakieś brudne paliwo ...
Zostaw komentarz:
-
-
Nie mam gazu, od ostatniego kasowania błędu co prawda nie wiele przejechałem ale dziś jak sprawdzałem to błędu nie było. Parametry przepływki nie zmieniły się, delikatnie spadła korekcja lambda na kanale 32 i wynosi +4,7 +7
Zostaw komentarz:
-
-
Jednak gdzieś lewe powietrze podsysa ... Tam LPG masz założone ? Aby wygenerował się błąd 16555 to już raczej musi być duża nieszczelność . U mnie jedna z czterech uszczelek na łączeniu połówek kolektora praktycznie nie istniała . Test dymny powinien nieszczelność wyłapać . Może jednak odma ... W wariancie pesymistycznym coś z dawkowaniem paliwa . Zbyt mało paliwa w stosunku do powietrza też wygeneruje 16555 . Dlatego pytam na jakim paliwie jeździsz .
Zostaw komentarz:
-
-
Ponieważ jeszcze nie rozpracowałem opcji odpisywania na wiadomości ( nie widzę opcji ,, odpowiedz " ) to odnośnie metody ,, na papierosa " napiszę tutaj . Warunki do sprawdzenia : bezwietrzna pogoda , zdjęta pokrywa górna ozdobna , silnik pracuje na biegu jałowym . Zapalasz papierosa . Jeśli nie palisz to poproś o pomoc osobę palącą . Tlący się papieros umieszczasz ok 10 cm od łączenia połówek kolektora . W przypadku nieszczelności dym zostanie natychmiast wessany i będzie to doskonale widoczne . Jeśli sprawdzasz dolne to papieros na drucie plus latarka aby było widać . Można chyba alternatywnie użyć kadzidełka . Też dymi . Pzdr .
Zostaw komentarz:
-
-
luckd , wszystkie błędy jak również odczyty z grupy 032 wskazują na nieszczelność . Trzeba się zabrać za poszukiwanie . Kolektor lub odma .
shanzi , to że nie wywala Tobie błędu świadczy tylko o tym że granica regulacji lambda nie została jeszcze przekroczona . Jeśli zbliża się do + 10 to tylko kwestia czasu ... Jakie masz odczyty na wolnych , na PB , w grupie 001 ?
Zostaw komentarz:
-
-
Przepływka wyjdzie tylko pod pełnym obciążeniem do odcięcia. Co do lewego powietrza to najlepiej sprawdzić na biegu jałowym. Skoro już tyle rzeczy wymieniłeś to zrób ten log dla swojego spokoju.
Ten drugi błąd jest związany z lewym powietrzem. Za dużo niezmierzonego powietrza do benzyny.Ostatnio edytowany przez shanzi; 42521.
Zostaw komentarz:
-
-
Ten świst mam od początku od kiedy mam auto, mały wężyk podciśnienia wymieniony wraz z całą rurą powietrza. Czy w logu wyjdzie co zawodzi przepływomierz czy lewe powietrze?
Dodam jeszcze że błąd 16555 pojawia się ciągle, raz natomiast pojawił się po odpaleniu błąd 17743 i auto weszło w tryb serwisowy, po ponownym odpaleniu było już ok.Ostatnio edytowany przez luckd; 23791.
Zostaw komentarz:
-
-
Ten gwizd, który słyszałeś nasilał się wraz z dodawaniem gazu ? U mnie po wymianie uszczelek , odmy i przepływomierza, nadal słychać taki nazwijmy to świst przy dodawaniu gazu jak jade. Ale wydaje mi się , że to słychać silnik i to podciśnienie, które się wytwarza ??Zamieszczone przez Kot72 Zobacz wpisJeśli słysz świst którego wcześniej nie było to jest wysoce prawdopodobne że kolektor po remoncie został źle złożony . Mnie tak w zeszłym roku załatwił mój mechanik jak wstawiłem auto na wymianę UPG . Jak składali ( szybko - szybko ) to im się zawinęła jedna z uszczelek pomiędzy częściami kolektora . Gdy samochód odebrałem to od początku nie podobała mi się praca silnika . Słychać było dziwny gwizd ( nie mogłem zlokalizować ) . Przepływ powietrza miałem ok 1.74 g/s . Zimę jakoś przejeździłem . Wiosną , gdy zrobiło się ciepło .... 16555 wywaliło . Rozkręciłem kolektor . Jedna z uszczelek była już w strzępach . Po wymianie jak ręką odjął . Nieszczelność wykryłem dymem z papierosa . Musi być bezwietrzna pogoda .
U mnie nie ma błędu 16555, a podciśnienie na biegu jałowym przy 672obr mam 1,7-1,9g/s. Co wy na to ?Ostatnio edytowany przez shanzi; 42521.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: