Nowiutka O2 FL - niedoróbki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez stychlerz
    O czym my mówimy?
    O tym że np.. w Megane II plastiki deski rozdzielczej skrzypiały ... od nowości To samo działo sie np. w Oplu Vectrze B po lifcie.

[ Dodano: Pią 23 Lip, 10 08:08 ]
    Pozbyłem się octavi, bo doszedłem do wniosku, że skrzypowóz za ok. 100 tys. zł to nie dla mnie
    Przeasadzasz kolego i to mocno
    jeżdżę 607 z silnikiem 2,7 HDI
    No toś przyłozył To to jest dopiero skrzypowóz.
    Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez bartweg
      Zamieszczone przez szkoda
      jak myślicie, które porównywalne cenowo\klasowo (bez dysksusji plizzz) jest wyraźnie lepiej wykonane od octavii 2 :?:
      zakładam cenę O2 od ~50tys, bo różnicy w materiałach i spasowaniu nie ma żadnej w wyższych wersjach.
      Różnica w materiałach i spasowaniu w wyższych wersjach jest, parę dni temu chciałem sobie zamontować u mnie uchwyty z boczków elegance, bo są z plastiku milszego w dotyku. Nie mogłem tego zrobić, bo mają inne miejsca montażowe, ogólnie robią wrażenie solidniej wykonanych i lepiej mocowanych! Można to obejrzeć w moim temacie w "naszych autach".
      plizzzzz, miałem elegance'a i classik'a równolegle, więc swoje wiem

no więc jaki samochód od 50tys :?:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• stychlerz
        Drive
        • 2006
        • 48

Big
        Wejdź proszę na forum peugeota: www.peugeot-klub.pl i spróbuj znaleźć jakieś zapytania, co do skrzypienia w 607 – nie ma, i nie znacz to że ludzie się nie przyznają do mankamentów, Polak narzeka nawet jak jest dobrze – taka natura. Większość usterek i tak dotyczy roczników z przed liftingu, później musieli coś poprawić bo u mnie jest spokój. Octavie miałem przeszło 3 lata, a 607 jeżdżę od niecałych 2 lat przy przebiegu przeszło 135 tys. km – jedyne dźwięki generuje tapicerka skórzana tylnych foteli (ale muszą być naprawdę duże dziury). Powiem jeszcze, że jak sprzedawałem skodę, to przyszły nabywca też mnie przestrzegał, że 607 skrzypią, ale się pomylił, przynajmniej w moim przypadku jest ok.
        Jedyny minus co do peugeota, to forum. W skodzie było więcej użytkowników i można było sobie pogadać, tak jak teraz.

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

To napiszę coś od siebie:
          Octa 1,5 roku / 45kkm

Jeśli chodzi o środek to cisza, zawieszenie też ok (kostka, tarka itp)
          Co 10 kkm trzeba posmarowac skrzypiące uszczelki.
          Od miesiąca rzęzi mi ramka tablicy rej, ale nie mam się kiedy tym zająć.
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• Rok z Bagien
            L&K
            • 2010
            • 1172

no więc jaki samochód od 50tys
            Focus.

Wracając do ad remu.

Nic nie trzeszczy, poza kratką nawiewu klimy (najprawdopodobniej chodzi o dużą różnicę temp.).

Porównanie Peugeot (nawet 607) do O II w kwestii jakości spasowania to big mistake. Same materiały zasadniczo się nie różnią (307/308 vs O II).

Komentarz

• stychlerz
              Drive
              • 2006
              • 48

Skrzypienie dochodziło z lewego przedniego słupka (o mało co bym nie rozwalił maskownicy, miałem już dosyć), osłona ozdobna radia i klimatyzacji. Przedni podłokietnik tez skrzypiał. No a wszystko przebijał tylny podłokietnik, plastyki były bardzo elastyczne i bujały podłokietnikiem na wszystkie strony. Dochodziło do tego, że jak żona prowadziła, to ja bałem się go rozkładać abym sam się nie „rozłożył” psychicznie. No i cykanie z rejonu przedniego schowka po stronie pasażera - wymiana modułu od klimatyzacji nie pomogła na długo. A skrzypienie kratek nawiewu w gorące dni, z czego oni to robili? A uśmiałem się jak posadziłem swoje 4 litery w nowym superb, podłokietnik ten sam co w octavi. Może spacjalnie go wsadzili aby nagonić klientów na vw?

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez tomekjmopl
                Koledzy - jest recepta na wszelkie skrzypienia wydawane przez OII ...

Wystarczy zamontować fotelik Romera na isofixie - o taki:

Skubany tak skrzypi, że zagłusza wszystko inne :P :diabelski_usmiech
                Mam prawie taki sam i potwierdzam, telepie się nawet jak obciąża go 13kg :lol:
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• stychlerz
                  Drive
                  • 2006
                  • 48

A może spróbujcie posadzić fotelik na poduszkach, które sprzedawane są do drewnianych rozkładanych foteli (np. ikea). Przypnijcie je pasami bezpieczeństwa. Chyba konstrukcja fotelika jest mało sztywan i stąd wasze problemy.

Komentarz

• piotrek_gdy
                    RS
                    • 2008
                    • 7723
                    • Volkswagen
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
                    O2 jest całkiem nieźle wykonana jak na swój segment, większość ludzi po wejściu u mnie do samochodu z niedowierzaniem pyta - to jest SKODA?. Więc na pewno nie jest źle
                    mam podobne doświadczenia i podobne zdanie na temat wykończenia skody
                    pewnie, że jest bardziej hałasliwie (szum wiatru) niż w moim poprzednim Saabie 95 ale tez cena jest jakos tak o połowę niższa(że nie wspomnę o masie pojazdu a co za tym idzie zuzyciu paliwa)

naparawde nie narzekajmy na duperele tylko skupmy sie na powaznych usterkach :szeroki_usmiech
                    dzis dowiedziałem się, że testowy S2 170CR z DSG którym jeździłem i na którego plułem twierdząc że jest coś nie tak ze skrzynią- ma padnięty sterownik DSG- czyli wyszło na moje i jago7072 który też miał podobne odczucia

czy ktoś kto ma O2FL w dieslu i DSG(chodzi mi o 6-biegowy automat) miał problemy z DSG?
                    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

O czym my mówimy? Ja przez 3 lata zrobiłem prawie 100 tys.
                      no właśnie o czym? o O2 FL?
                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• gruto
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1262
                        • Octavia III (5E3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

szkoda, bardzo chwalą Citroena C5 , miałem przyjemność jechac takim - wrażenia całkiem całkiem

AdamB, gdzies kiedyś wspomniałeś biały smar w sprayu......daj namiar jaki

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez gruto
                          szkoda, bardzo chwalą Citroena C5 , miałem przyjemność jechac takim - wrażenia całkiem całkiem
                          no tak ale to jest drogi samochód :roll:
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• gruto
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1262
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

no więc jaki samochód od 50tys :?:
                            kupili go po "potęznym" rabacie nie chce klamać ale 80 pare

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8030
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez gruto
                              AdamB, gdzies kiedyś wspomniałeś biały smar w sprayu......daj namiar jaki
                              Na allegro kupiłem firmy Wurth
                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Waciak
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 173

Octavia 02 FL grudzień 2009

Od samego początku zawiedziony troszke byłem brakiem wygłuszenia maski i podpórką wtykaną w otwór a nie teleskopy :roll:
                                Na chwile obecną mam przebieg 8 tyś. km i odpukać nic nie skrzypi i nie trzeszczy.

Natomiast są 2 rzeczy które spędzają mi sen z powiek
                                W lampach przednich zbierają mi się owady (na razie kilka sztuk) oraz to co opisywane było wcześniej-rezonujący wydech...

Pzdr.
                                Życie zaczyna się po...wyżej 4 tyś obrotów

Komentarz

• rkb
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2152
                                  • Rapid Spaceback (NH1)
                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Znalazłem pierwszego kwasa u siebie, plastik przy prawym progu tylnych drzwi - mala rzecz a wkurza oko :P
                                  Załączone pliki
                                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• gruto
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1262
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

rkb, hmm nie przesadzasz.......jeśli ja mysle o co Ci chodzi - ze nie są równo ??

Komentarz

• Waciak
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 173

gruto przecież to na samym widoku jest więc ma prawo irytować :shock:
                                      Życie zaczyna się po...wyżej 4 tyś obrotów

Komentarz

• gruto
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1262
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Waciak, hmmmmm moze i macie rację ......nie chcę nic mowic ale same benzyniaki FL sie uskarżają ...... :roll: moze sie mylę

Komentarz

• rkb
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2152
                                          • Rapid Spaceback (NH1)
                                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

gruto, sam widok moze nie jest az tak irytujacy o ile swiadomosc ze skoro plastik krzywo nachodzi to jest cos gdzies zle spasowane. ten krzywy element ciagnie sie przez polowe progu i pnie sie w gore az do mocowania pasów pasażera
                                          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• gruto
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1262
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

:| rkb, w sumie masz racje .........no ale sam przyznasz ze ludzie mają większe problemy ..........no ale fakt

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

rkb,

nie przejmuj się, mam tak samo
                                              co prawa ASO to zdejmowało i zakładało do malowania, ale skoro masz od nowości to pewnie tak u mnie też bylo .... zjebane.
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7460
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No i dziś zobaczyłem, że mam wadę fabryczną przedniej szyby lacze

Widać lekkie pofalowanie po stronie pasażera.
                                                I teraz nie wiem czy jechać i zgłaszać to do ASO czy poprostu z tym jeździć skoro dopiero po 3m-cach po odebraniu samochodu to zauważyłem :?:
                                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

ja też tak mam, nie przejmuj się. Ponadto ja się jedzie pod słońce to pełno mikro-odprysków mam na szybie, i tak było od nowości, więc to dla mnie nie jest wada.
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

• mati76
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 51

3 miesiące temu zakupiłem roczną (auto demonstracyjne) OII elegance. Póki co przejechałem jakieś 5 tyś km. Generalnie jeśli chodzi o komfort jazdy, zawieszenie i wyciszenie wnętrza moim zdaniem jest dobrze, szczególnie w porównaniu z moją poprzednią Octavią I.
                                                    Są też drobne niedoróbki, niektóre z nich były już wymieniane w tym wątku:
                                                    - schowek - trzeba dość mocno domykać by nie otworzył się na jakiejś dziurze (żonie dość często się otwiera), do tego trochę trzeszczy na bruku/dziurach (trochę pomogło przyklejenie dodatkowych uszczelek)
                                                    - plastikowa listwa na progu od strony kierowcy - odkleja się
                                                    - coś brzęczy w drzwiach po stronie kierowcy na nierównościach - tak jakby zamek albo szyba... trochę wkurza bo tuż przy uchu kierowcy, przy przeglądzie poproszę w ASO by zerknęli
                                                    - tylne drzwi z jednej strony lekko odstają od karoserii (kwestia wyregulowania)
                                                    - latająca tylna tablica rejestracyjna - nakładłem pod nią folii i jest cisza
                                                    - przy prędkościach > 130 km/h z prawej strony coś zaczyna świszczeć - albo uszczelka albo te odstające drzwi
                                                    - fotelik Romera - w moim przypadku pomaga posadzenie dziecka :lol:

Generalnie nie ma co narzekać - nawet jak coś tam zabrzęczy to w końcu samochód to nie poduszkowiec i na polskich dziurach zawsze coś się odezwie.

Komentarz

Pracuję...