Totalna załamka.nowe i stłuczka,poradźcie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eMeM
    Drive
    • 2010
    • 73

Zaczyna mnie zastanawiać w jaki sposób w ogóle działa klima w Octavii.

Teoretycznie po włączeniu klimy, z nawiewów powinno natychmiast zacząć lecieć zimne powietrze, które pomału rozpoczyna schładzanie wnętrza. Schładzanie może troszkę potrwać, na to nie da się nic poradzić, z uwagi na wymianę całego powietrza w środku. Tyle teoria, potwierdzona praktyką w Avensisie. W Octavii po włączeniu klimy z nawiewów leci ... ciepłe powietrze, które pomału zaczyna się dopiero się ochładzać.

Może tu leży pies pogrzebany z wkurzająco powolnych schładzaniem wnętrza Octy? A może mój problem polega na zbyt wysokich oczekiwaniach względem kompaktu Skody, będącego w końcu o klasę niżej od Toyki? :roll:
  • migdał
    Classic
    • 2009
    • 27

Witam Was

Niestety stało się i nie odstanie[code].

Skodę oktawie mamy 9 mies. a w sobotę przytrafiła się nam stłuczka. Mąż tłumaczy że nie zauważył... Podłe skrzyżowanie, trochę ludzie na pasach zasłonili, trochę moja wina bo mogłam odsunąć siedzenie do tyłu (było przesunięte do przodu bo dziecko z tyłu zwykle jeździ), ale oczywiście mógł lepiej popatrzyć...
    Na szczęście nikomu się nic nie ptrzytrafiło, ale wyjechał i wrypał się w opla. Skutek taki że z przodu uszkodzony błotnik i jeszcze z lamp odskoczyły plastiki, jedna lampa rozbita, troszeczkę wygięta blacha od strony tej lampy (lewa strona).
    Ja to przeżywam okropnie, ciosam mu kołki na głowie, wiem że to może podłe, ale sama na codzień jeżdżę tym autem do pracy (60km dziennie) i tak się starałam żeby jak najdłuzej autko było nietknięte.

Teraz mąż czeka na wycenę w środę, ale juz pojechał do jakiegoś znajomego blachatrza żeby ten ocenił ile to będzie kosztować. Mąz chce to zrobić u niego bo nie chce żeby było wbite w książkę i tu znów spięcie bo ja mu mówie żeby to załatwić przez ASO.
    Ojciec mój mówi że jeśli ruszony przód tzn przesuniety o czym świadczy fakt że poszły te plastiki to koniecznie przez ASO.

Ogólnie mam podły humor, niby to tylko auto ale jednak boli(((((((((((((((

Może coś doradzicie? Jak to widzicie?[/youtube]

Komentarz

• maba8
      Ambiente
      • 2009
      • 168

witam i współczuje bo to zawsze kłopot.
      Wydaje mi sie że trzeba to zrobić tak:
      - jeżeli octavka jest samochodem nowym na gwarancji to oczywisci
      tylko przez ASO.
      - jeżeli samochód po gwarancji to w zaprzyjaźnionym serwisie można spokojnie
      naprawiać jeśli się jest pewnym że zrobia dobrze.
      ASO weźmie o wiele więcej kasy a efekt moze być wręcz odwrotny do zamierzonego
      czesto robia gorzej niż fachowcy ze zwykłego warsztatu.
      Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na ubezpieczenie , jeśli jest auto casco to może
      ubezpieczyciel ma swoje warsztaty i innych nir dopuszcza pod rygorem niewaznosci
      ubezpieczenia.Jeśli naprawa na własny koszt (brak AC) to szukać taniego i dobrego
      warsztatu.
      P O Z D R A W I A M O2 FL MPI srebrny Mint

Komentarz

• Sebastian_M26
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1823
        • Superb II (3T4)

Po pierwsze naprawa lakiernicza w ASO niekiedy oznacza gorszą jakość i błędy gorsze niż w stodole.
        Jednak na forum słyszałem że któreś ASO w Krakowie jest chwalone, popytaj które.
        Z ubezpieczalnią rozliczcie się bezgotówkowo i oczywiście wszystko nowe i oryginalne, a ASO wpisów nie dokonuje.
        Pozatym czy jest wpis czy nie i tak w przyszłości kupujący rozpozna że auto bite.
        Jeżeli jesteście pewni znajomego blacharza to oddajcie auto do niego nawet na gwarancji. Jeśli macie AC w Allianz to wtedy odliczą 10% za naprawe poza aso (trzeba się dogadać z blacharzem na wyższy o 10% rachunek).

Przód się nie przestawił, więc spokojnie, wklej zdjęcie.
        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• migdał
          Classic
          • 2009
          • 27

Mąż sie uparł, że zrobi naprawę u tego poleconego blacharza, który paru jego kolegom robił i robi podobno dobrze. Blacharz mu powiedział (bo własnie dzwonił mąż do mnie), że musi kupić nowe światła, nowy błotnik, tylko ten kawałeczek blachy na masce sam wygnie tak ze nie będzie znać). Sama nie wiem, na razie czekamy na srodę na wycenę i co powie rzeczoznawca Generali (tam mamy ubezpieczenie).
          Pewnie mąż zrobi jak będzie chciał no bo co ja baba się znam, ale cholera mnie bierze o tego dzwona lacze

[ Dodano: Pon 18 Sty, 10 18:01 ]
          Acha i podobno czeka się długa w ASO a nam auto potrzebne bo nie mam czym do roboty jeździć. A czy ten przód się nie przestawił to myslę ze dopiero rzeczoznawca osądzi

Komentarz

• Sebastian_M26
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1823
            • Superb II (3T4)

tzw. "rzeczoznawca" ubezpieczyciela nie jest od tego aby wykrywać uszkodzenia tylko od tego aby ocenić jak najmniej jak tylko się da. To warsztat naprawczy udowadnia ubezpieczycielowi konieczność dodatkowych napraw.
            Oś jest mocna i napewno się nie przestawiła, dodatkowy plus to to że jest ślisko.
            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• shado
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 5315
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Totalna załamka.nowe i stłuczka,poradźcie

Zamieszczone przez migdał
              Mąz chce to zrobić u niego bo nie chce żeby było wbite w książkę
              Żeby czasami kupujący nie widział, że dzwonek był :?: :twisted:
              BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• sesik
                RS
                • 2006
                • 2165

Witam i współczuje,

Ja na twoim miejscu robiłbym w aso szczególnie że auto nowe, jak się okaże że coś więcej jest ruszone niż widać na 1 rzut oka, to aso się będzie martwić jak to zrobić bo u "pana zdzisia" to różnie może być, ubezpieczyciel będzie chciał jak najmniej wypłacić kasy a ty będziesz chcieć więcej.
                W nie autoryzowanym warsztacie to ty będziesz musiała biegać i załatwiać papiery i walczyć o pieniążki, a w aso wstawiasz i nic innego niż odbiór auta cie nie interesuje :szeroki_usmiech
                Best ET = 13.666
                Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
                PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
                http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• migdał
                  Classic
                  • 2009
                  • 27

Mamy zamiar jeździć tym autem przez najbliższe 8 lat więc nie myślimy o sprzedaży. Nie jest to jakaś wielka stłuczka, która spowoduje większe konsekwancje (mam nadzieję) więc nie chcemy żeby nas prześladowała wpisem w książce.
                  Wiecie zawsze potępiałam ludzi z których winy były takie kolizje, a teraz sami znaleźliśmy się w takiej sytuacji owiesic
                  Mąż juz nawet dzownił do salonu i powiedzieli mu że klapę będzie miał pewnie całą przyznaną, a ten blacharz mówi że wygnie.
                  jest to zaledwie 3cm kawałek

Komentarz

• maba8
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 168

migdał, napisz coś więcej o samochodzie rok produkcji,czy jest na gwarancji itd.

Komentarz

• migdał
                      Classic
                      • 2009
                      • 27

Nie wiem czy wszyscy zrozumieli że oktawka ta jest nowa 9 miesieczna kupiona w 04.2009 z 16 tys przebiegiem :?

Komentarz

• maba8
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 168

Nie wiem czy wszyscy zrozumieli że oktawka ta jest nowa 9 miesieczna kupiona w 04.2009 z 16 tys przebiegiem :?
                        w takim razie TYLKO ASO gwarancja ucieknie na cały samochód bo naprawa
                        poza siecia autoryzowaną.
                        Nie ma co patrzeć na koszty bo jak sie stanie z autkiem cos złego (wada produkcyjna)
                        to żadne ASO nie naprawi na gwarancji

Komentarz

• bradley
                          L&K
                          • 2008
                          • 1465

Na TVN Turbo byl kiedys reportaz jak jakis gosc pojechal z samochodem na przeglad okresowy (wymiana oleju, filtrow i takie tam) . Zrobil to u Pana Zdzisia a za jakis czas wysrala mu sie turbina i pojechal do ASO. A tam powiedzieli, ze samochod nie jest na gwarancji bo byl u Pana Zdzisia naprawiany i gwarancja jest anulowana z tego tytulu. Takze radze dobrze poczytac umowe gwarancyjna.
                          Jak z AC to ja nie widze zadnego problemu. Naprawa bezgotowkowa w ASO i tyle w temacie.
                          VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                          Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                          Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• przemek88
                            Rider
                            • 2009
                            • 613

Ja proponuje żeby samochód był naprawiony w ASO tym bardziej ze jest na gwarancji i macie wykupione AC. Kiedyś przetarłem samochodem o filar i miałem zdarty lakier z tylnego zderzaka i błotnika i oddałem do ASO, tam nie bawią się z "klepanie i takie tam" od razu ściągają zepsuta część i na śmietnik malują nowa i zakładają i wszystko ładnie wygląda

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• ufo
                              L&K
                              • 2008
                              • 1475
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

oktawka ta jest nowa 9 miesieczna
                              tak jak już wielu tu napisało, robota "na lewo" u znajomego kończy się z utratą gwarancji. więc radzę, na spokojnie "przejeść" temat, bo chodzi tu jednak o WASZE auto za które zapłaciliście zdrowiem i kasą a szkoda by było później jeszcze więcej wylanych łez...

Komentarz

• ciuk15
                                Rider
                                • 2009
                                • 406

migdał, Ja tez bym sie nie zastanawial tylko bym oddal do ASO oni wszystko zalatwia z ubezpieczycielem. Twoim zadaniem bedzie tylko odebrac samochod i zobaczyc czy wszystko jest ok . Ja mialem juz 2 skodzianki robione w ASO i wszystko jest ok i na robocizne masz gwarancje a pan " Zdzisiu " moze marudzic pozniej . A co do samochodu na czas naprawy to chyba powinien byc zastepczy np moj ubezpieczyciel obecnie PZM pokrywa koszty . Radze naprawde sie zastanowic samochod jest na gwarancji pozniej ASO bedzie szukalo wszystkiego zeby nie uznac . Polecam zrobic sobie zdjecia i trzymac wrazie czego moga sie przydac.
                                Pozdrawiam
                                1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
                                2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
                                3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
                                4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)

Komentarz

• Grisza
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 71

rób w ASO - w innym wypadku stracisz gwarancję i po co Ci to?

Komentarz

• ruwado
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 14888
                                    • Octavia IV (NX3)

Róbcie w ASO - jak trafiliście na felerna partię i coś się zacznie kiedyś dziać z blachą lub lakierem, to się wypną nawet za polakierowanie lusterka poza ASO. A tego nigdy nie przewidzicie. Tylko warto zrobić rozeznanie, które ASO w okolicy ma dobry serwis blacharsko - lakierniczy. bo dobre ASO mechaniczne nie znaczy dobre ASO blacharsko - lakiernicze i na odwrót.
                                    A niestety dzisiaj kłopoty z lakierem i rdzą to norma w nowych autkach na gwarancji.
                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• wolt77
                                      Drive
                                      • 2006
                                      • 77

W wakacje miałem przygodę drogową, walnął we mnie inny samochód. Rezultat wgnieciony próg i przytarte drzwi :evil: . Sprawca był ubezpieczony w Generali. Rzeczoznawca z Generali wycenił szkody na około 2800 PLN. Też miałem dylemat co robić… W ostateczności wybrałem ASO i nie żałuje . Po rozebraniu drzwi okazało się, że poszły wzmocnienia w drzwiach pasażera z przodu :shock: . ASO dało nowe drzwi. Gdybym robił gotówkowo u Pana Zdzisia mocno bym się przejechał, a tak ASO zrobiło wszystko bezgotówkowo i jest git. Nawet maty wygłuszające wkleili w drzwi (oczywiście sam je dowiozłem, bo nie mieli). Samochód w momencie naprawy skończył równo 10 lat. W sumie po zrobieniu naprawy finalne koszty likwidacji szkody wyniosły 6900 PLN. Pan Zdzisio pewnie by majstrował przy tych drzwiach i nawet bym się nie dowiedział, że szlak trafił wzmocnienia.

Komentarz

• Dachu
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 724
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BGU 1.6 MPI 102 KM

ja bym zrobila jak koledzy radza rowniez w ASO bo gwarancja pewnie ucieknie jak bedzie robione u pana zdzisia,a tam wpis w ksiazce to nic zlego,zrobcie fotki jak jest lekko walnieta i przy sprzedazy poprostu pokazecie kupujacemu jaka wielka byla ta stluczka ,ja osobiscia bym tak zrobil.ale decyzja nalezy oczywiscie do was,ale naprawde szkoda gwarancji a nie daj boze cos sie wysra z autkem np.wyjdzie jakas wada to bedzie problem zreszta ASO daje na swoja naprawe 3 letnia gwarancje.
                                        Skoda Octavia II 1.9 TDI BJB 105/250 niestety juz nie ma(ale w pamieci pozozstanie

obecnie Skoda Octavia II 2.0 TDI 187 km i 390 Nm + banan na twarzy

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ck+king++dachu

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8162
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie chcecie miec wpisu do ksiazki....a czy takie naprawy są wpisywane???? Bo jeszcze sie nie spotkałem! :diabelski_usmiech
                                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Rudd
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 151

Skoro autko ma tylko 9 miesięcy, to naprawa tylko w ASO! Najlepiej skorzystać z AC i wtedy koszty maleją praktycznie do zera.

piotrek_os, ja również z czymś takim się nie spotkałem
                                            B,C 1.8T

Komentarz

• Jac_ek
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1733

Róbcie w ASO jeśli chcecie mieć gwarancję i spać spokojnie - tym bardziej że chcecie pojeździć tym samochodem jeszcze trochę. Samochód dostał w przód, z boku więc także napęd mógł ucierpieć, skrzynia, silnik... nigdy nie wiadomo co się kiedy odezwie - utrata gwarancji może być znacznie "kosztowniejsza" niż obecna naprawa.
                                              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• kropeck
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2319
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BLF 1.6 FSI 115 KM

Ja bez wahania wybrałbym ASO. Najpierw Twój mąż martwi się o książkę podczas sprzedawania auta, a potem mówisz, że autem pojeździcie jeszcze z 8 lat. A komu będzie potrzebna książka do auta ośmioletniego, skoro i tak ponad 85% ludzi rezygnuje z ASO po okresie gwarancyjnym? Jestem przekonany, że wszyscy wiedzą o tym, że ASO to zło konieczne (ceny, nie zawsze fachowa robota itd.). Jeśli będziecie mieli fakturę zakupu pojazdu w Polskim salonie, to podczas sprzedaży pojazdu problem się sam rozwiązuje.
                                                Pozdrawiam,
                                                Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• tomil
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1179

tylko ten kawałeczek blachy na masce sam wygnie tak ze nie będzie znać)
                                                  Żadnego klepania maski (no chyba, że Blacharzowi)- niech sam sobie swój kawałeczek wygnie. Auto na gwarancji a Wy takie cuda chcecie wyprawiać. Nie zaoszczędzicie na tym a w przyszłości tylko kłopoty mogą być z takim autem (niech w trakcie dwóch lat od naprawy wyjdzie ruda- czy znajomy Blacharz poprawi?).
                                                  It doesn't matter what we're losing
                                                  It only matters what we're going to find!

Komentarz

Pracuję...