[O2] Problem z klimatyzacja - jaka szansa ze cos powazniejsz
Sytuacja wygalda tak:
W sobote bylem na wycieczce ze znajomymi - wyjazd rodzinny na piknik nad warte
Zyebali okrtutnie bo ja jako osoba znajaca droge mialem prowadzic, a oni sie uparli. - niewazne.
Problem pojawil sie keidy podczas przeprawy przez jakieś leśne nadwarciańskie ściezki zakopalismy sie.
Najwyrazniej przy zakopywaniu sie lub wyciaganiu auta uszkodzilem cos przy klimie.
Wiem to dlatego ze
-klimatyzacja przestala działac
-Dzis pojechalem na serwis klimy - napelnianie i odgrzybianie i po podłączneiu zaczęło szyczec - diagnoza nieszczelność. Teraz nie wiadomo czy jakieś przedwody sa niezczelene czy cos z chlodniaczka.
zadowolony nie jestem, umowiony na rozbieranie i naprawe jestem na wtorek.
Pozostaje ogromny strach ze moglem zajechac cos innego bo zrobilem jakies 300-350 km z taką usterką klimy.
Duża szansa ze kompresorek tez trafiło? jaki to wtedy moze być koszt?
Pozostaje ogromny strach ze moglem zajechac cos innego bo zrobilem jakies 300-350 km z taką usterką klimy.
Duża szansa ze kompresorek tez trafiło? jaki to wtedy moze być koszt?
chyba nie, jak poszedł przewód i czynnik wyleciał, to klima nie powinna w ogóle się załączać
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
PRZY ROZSZCZELNIENIU UKŁADU JEŻELI CIŚNIENIE SPADA NA SSANIU PONIŻEJ 1,2bara SPREŻARKA NIE ZAŁĄCZY SIĘ BO ZABEZPIECZA JĄ PRESOSTAT NISKIEGO CIŚNIENIA.
POZOSTAJE TYLKO ZNALEŹĆ NIESZCZELNOŚĆ - NAJLEPIEJ WYKONAĆ PRÓB CIŚNIENIOWĄ PRZY 25barach Azotem i zlokalizować nieszczelność przy pomocy piany.
Jeżeli będzie do wymiany skraplacz to KONIECZNIE UZUPEŁNIĆ OLEJ PAG100 (często o tym zapominają w serwisach a potem zaciera się sprężarka).
P.s zakopaliście się pięknie.
[ Dodano: Pią 07 Maj, 10 13:30 ]
na takie wycieczki to scouta trzeba kupić
Dzis pojechalem na serwis klimy - napelnianie i odgrzybianie i po podłączneiu zaczęło szyczec - diagnoza nieszczelność.
czyli był czynnik w układzie czy nie :?: /w domyśle/ co za gamoń napełniał pusty układ :niewiem
z drugiej strony , pod spodem jest osłona , przewody nie sa za nisko w O2 , ciekawe jak to się mogło uszkodzić... :?
Zamieszczone przez TEDE999
NAJLEPIEJ WYKONAĆ PRÓB CIŚNIENIOWĄ PRZY 25barach
o tak na bogato.. , sporo.., ale jak ma cos pierdnąć to lepiej w serwisie w sumie :szeroki_usmiech
25 bar to górna granica zwiększa się stopniowo aż się do niej dojdzie i jak układ wytrzyma tak 10 min to racej jest szczelny. Najszybciej co mogło by się uszkodzić w O2 to chyba chłodnica choć nie koniecznie.
Dzis pojechalem na serwis klimy - napelnianie i odgrzybianie i po podłączneiu zaczęło szyczec - diagnoza nieszczelność.
czyli był czynnik w układzie czy nie :?: /w domyśle/ co za gamoń napełniał pusty układ :niewiem
z drugiej strony , pod spodem jest osłona , przewody nie sa za nisko w O2 , ciekawe jak to się mogło uszkodzić... :?
Zamieszczone przez TEDE999
NAJLEPIEJ WYKONAĆ PRÓB CIŚNIENIOWĄ PRZY 25barach
o tak na bogato.. , sporo.., ale jak ma cos pierdnąć to lepiej w serwisie w sumie :szeroki_usmiech
aaa... ta Pani w czerwonym ładna..
zaczeli\serwisowanie od sprawdzenia czy jest medium w układzie.
Po odkreceniu i sprawdzeniu na wentylu okazalo sie ze nie ma medium, wiec podlaczyli sprzet i zaczeli ladowac - wtedy zaczelo syczec i jasnym stalo sie ze jest nieszczelnosc.
a Pani w czerwonym fajna moge wiecej zdejc podrzucic
od czego wiec powinni zacząc i jak powinno to wyladac?
nikt nie wpuszcza czynnika do pustego ukladu , wiadomo że musi byc dziura. wpuszcza sie azot i wtedy sprawdza gdzie jest nieszczelność. dużo taniej . co prawda w Twoim przypadku dziura była tak duża ze pewnie wystarczyło się dobrze przyjrzeć układowi.
w sumie glowy nie dam sobie uciac co zaczeli wpuszczac.
Podlaczyli maszyne i zaczelo syczec, wiec ja odlaczyli i zaorynowali pojawienie sie we wtorek rano.
Jeżeli chłodnica to mi policzyli 700 zl za nową tylko że nie w ASO a w zeszlym sezonie zatarła mi się sprężarka od klimy czy jak to tam sie nazywa to kosz 1250 zl a w Aso za to mi krzyknęli 4500 zł. Ogólnie jak ktos jest z Wawy lub z pod Wawy to polecam serwis klimy EuroKlima na Szyszkowej koło okencia
Jaro102, jakie miałeś objawy? bo ostatnio byłem na serwisie klimy i niby mi padła sprężarka(nie dawała ciśnienia etc), pojechałem do porządnego serwisu(znajomy dał mi namiar,naprawdę polecam robią super i nie naciągają) podłączyli i powiedzieli że jest ok
Na wylocie z kratek temp. była 8st
Jak jadę to klima zaczyna chłodzić porządnie po ok 2-3min(auto) a z nawiewem na przód szybciej
marax0, jak młoda i czy lubi skody
a druga sprawa jak sie do wiesz co sie dzieje z klimą to daj znać na pw może sie uda coś z cenami części pozałatwiać
dobrze by było zrobić próbę ze znacznikiem uv wtedy wyjdzie gdzie jest dziura
Jaro102, jakie miałeś objawy? bo ostatnio byłem na serwisie klimy i niby mi padła sprężarka(nie dawała ciśnienia etc), pojechałem do porządnego serwisu(znajomy dał mi namiar,naprawdę polecam robią super i nie naciągają) podłączyli i powiedzieli że jest ok
Na wylocie z kratek temp. była 8st
Jak jadę to klima zaczyna chłodzić porządnie po ok 2-3min(auto) a z nawiewem na przód szybciej
Jak mi padła sprężarka to klima zamiast chłodzić to grzała niezależnie jaka temperatura była ustawiona, po prostu leciało ciepłe powietrze
Komentarz