Może być brak masy w lampie.Proponuję wyczyścić wtyczkę,i połączenie z masą.
[O1] nagrzewanie diesla
Zwiń
X
-
[O1] nagrzewanie diesla
nie wiem, czy coś nie tak, czy termostat walnięty, ale w zeszłym roku wydaje mi sie , że grzał sie szybciej.
jak to jest z dieslami, mam 90konnego diesla i dziś przy temp na zewnątrz ok3 stopni długo sie grzał. po 6 kilometrach jazdy było na piecu zalewie 70 stopni, dopiero jak przycisłem , to sie rozgrzał później. temp. 90 stopni nigdy mi nie przekracza czyli w porządku, ale nie wiem, czy niedogrzany jest. żeby diesel miał na piecu 90 stopni potrzebuję ok 10 km. jak to jest u innych dieslowców? co radzicie? tez tak macie?
-
-
Re: nagrzewanie diesla
Zamieszczone przez dylan80nie wiem, czy coś nie tak, czy termostat walnięty, ale w zeszłym roku wydaje mi sie , że grzał sie szybciej.
Wydaje Ci się że grzał szybciej?? I masz rację. Tak się wydaje
TDiki VWgroup mają to do siebie, że jakiekolwiek ciepłe powietrze pojawia się po kilku km jazdy. Mam do pracy 8km i po jakichś 5-6 mak ok. 70'C, dopiero na miejscu 90
Nie to co w Mietku, otwieram garaż, palę, chwilkę pochodzi, wsteczny, wyjazd, idę zamknąć garaż, wsiadam - wskazówka już się powoli pnie w górę4x4
Komentarz
-
-
4x4BKF, a Octa nie stoi w garażu? Zrób ten sam numer co z mietkiem, jak wyjedzie z ciepłego garażu to się szybciej nagrzeje :szeroki_usmiech
A tak serio to może mietek ma dodatkową nagrzewnicę albo cuś w tym styluMoje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Skfarek4x4BKF, a Octa nie stoi w garażu? Zrób ten sam numer co z mietkiem, jak wyjedzie z ciepłego garażu to się szybciej nagrzeje :szeroki_usmiech
A tak serio to może mietek ma dodatkową nagrzewnicę albo cuś w tym stylu
Mietek nie ma podgrzewania wody, tylko ma trzy obiegi.
Mały - tylko wodę z głowicy i bloku - po ok. 1 minucie pracy woda ma już ok.35-40'C i jest puszczana na nagrzewnicę i czuć już lekko ciepłe powietrze w kabinie.
Średni - głowica+ blok+nagrzewnica - tu woda sobie krąży dopóki nie osiągnie 70'C po 2-3 minutach jest przyjemnie ciepło
Duży - głowica+blok+nagrzewnica+chłodnica - obieg wody jeśli ma powyżej 70'C.4x4
Komentarz
-
-
dylan80, Mi przy bardzo spokojnej jeździe i do 70 km/h, przy ok. 3 st. na zewnątrz nagrzewa się do 90 st. po ok. 6 km (jazda bez ogrzewania). Z ogrzewaniem na max i 2 st. dmuchawy to po około 10-12 km, głównie obieg wewnętrzny. Nie garażuję auta.
Podejrzewam, że termostat popuszcza. Polecam Gates lub Wahler (niemiecki, taki siedzi u mnie, koszt do 40zł). Ewentualnie orginalny Vernet (francuski).
Napiszę jeszcze ciekawostkę. Otóż od dawna zmagałem się z problemami temp. silnika. Często oscylowała po lewej stronie 90 st. a na komputerze ledwo pokazywało 80 st. Przyczyną okazał się czujnik temp. który za całe 30 zł (orginalny) przywrócił wszystko do normy. Postaram się wrzucić zdjęcie starego.
pozdr.
Komentarz
-
-
Mój też potrzebuje ładnych kilku kilometrów zaczym się nagrzeje.
Klekoty po prostu dłużej się grzeją.
Więc się nie masz chyba czym przejmować.
Co do termostatu, po odpaleniu sprawdź przewód który leci do chłodnicy.
Powinien być zimny. Jeżeli będzie się zaraz nagrzewał, to termostat zapewne do wymiany.Była O1 AGR
Jest O1FL ALH
Komentarz
-
-
to co piszesz to normalne objawy, gorzej że przez to dłużej jest zimno w kabinie no i odczuwalnie więcej ropy silnik spala, przy jeździe w mieście w zimie na krótkich dystansach moje TDI spala mniej więcej tyle samo do Civic 1.5 VTEC-E (114KM + dłuuuga skrzynia) którego miałem 4 lata temu) a w środku człowiek marznie przez większość trasy jak tam już kilometr od pracy zaczynało ciepło dmuchać
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Space99A tak na poważnie to kolega w Focusie TDCI włącza klime żeby się szybciej zagrzałA6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PieTrzaKAle koledze chyba chodziło o to że poniżej określonej temp sprężarka się w ogóle nie załączaA6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
Komentarz