leadman, raczej nie przymarzają tylko zbiera się na nich osad
Ubywanie płynu chłodniczego w 1,4 TSI
Zwiń
X
-
Witam wszystkich.
Czytam te posty i mam takie spostrzeżenie - może się mylę?
Problem niewielkich ubytków płynu występuje powszechnie w Octaviach i to z róznymi silnikami i dodatkowo niezaleznie od wieku pojazdu. Dziwne ,że podobnie nie dzieje się w przypadku Fabii (mam zarówno O1 jak też Fabię HTP - oba od nowości).
A może TTM, to znaczy taka jest konstrukcja np. zbiornika wyrównawczego i zaworu zwrotnego (korek). Może przewody gumowe w instalacji chłodzenia są za mało sztywne a jednocześnie dosyć długie i przy znacznej zmianie temperatur i ciśnienia występuje zjawisko zmiany objętości całego układu. Płyn może po prostu się wylewa przez otwór przelewowy i nie ma to nic wspólnego z nieszczelnościami w silniku czy na połączeniach.
Jest zastanawiające, że zjawisko obserwują prawie wszyscy (ja również) nawet w nowych samochodach.
PS. w mojej Fabii z 2004r. nie dolewałem płynu ani razu a w O1 i owszem.
Komentarz
-
-
g_sw, dokładnie, poza tym w żadnym ASO, się tym nie przejmują i standardowo mówią właśnie że TMTM- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekg_sw, dokładnie, poza tym w żadnym ASO, się tym nie przejmują i standardowo mówią właśnie że TMTM
no i w zasadzie miało rację :lol:
z tym, że po wymianie głowicy jakoś dziwnie TTTNM :szeroki_usmiech
oczywiście to nie jest ten przypadek.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
oj, bo to trzeba odróżnić gwałtowny i jednorazowy spadek od ciągłego ubywania ... nie mniej jednak trzeba niestety co jakiś czas zajrzeć pod maskę :/- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekoj, bo to trzeba odróżnić gwałtowny i jednorazowy spadek od ciągłego ubywania ... nie mniej jednak trzeba niestety co jakiś czas zajrzeć pod maskę :/saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Odświeżę troche temat.
Jak pisałem, w grudniu dolałem płyny G12 do maxa - przebiegu nie pamiętam dokładnie.
Dzisiaj rano rzuciłem okiem i jest na min. Robić coś z tym ? (w sensie nękać ASO ?).
Z wątku wynika, że raczej CAX'Y mają to do siebie, że płynu ubywa a i w ASO mi mówili (jak kupowałem płyn G12), że to normalne (ubytki) a w instrukcji (że ma nie ubywac bo układ szczelny) piszą bzdury. Wg nich ubytki są właśnie wynikiem parowania.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydJak pisałem, w grudniu dolałem płyny G12 do maxa - przebiegu nie pamiętam dokładnie.
Dzisiaj rano rzuciłem okiem i jest na min. Robić coś z tym ? (w sensie nękać ASO ?).
Ja u siebie dolałem około 6 miesięcy temu 0,5 ltr i niedawno sprawdzałem poziom na zimnym silniku po przejechaniu od dolewki okolo 5 tyś i nie zauważyłem ubytku. To była moja jedyna dolewka około 8 miesięcy po odebraniu auta i zrobieniu kilkunastu tysięcy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydOdświeżę troche temat.
Jak pisałem, w grudniu dolałem płyny G12 do maxa - przebiegu nie pamiętam dokładnie.
Z wątku wynika, że raczej CAX'Y mają to do siebie, że płynu ubywa a i w ASO mi mówili (jak kupowałem płyn G12), że to normalne (ubytki) a w instrukcji (że ma nie ubywac bo układ szczelny) piszą bzdury. Wg nich ubytki są właśnie wynikiem parowania.
Komentarz
-
-
Jedna wizyta. Powiedziałem że ubywa i tyle. Nie musiałem ich nękać
Podłączyli pod układ coś ala pompkę i nabili ciśnienie (nie pamiętam ile).
Potem szukali czy nie ma wycieków itp.
[ Dodano: Czw 02 Lut, 12 16:51 ]
Panowie jak u was z płynem? Bo u mnie zaczęła się zima i znów dolewka (ok. 600ml). Cały sezon letni stan był cały czas taki sam. Tak się zastanawiam jak się ma do całej tej historii z ubywaniem płynu układ ogrzewania.
Komentarz
-
-
U mnie pompa wody się wtedy wysypała. Nieszczelność była na broku i powstawała podczas stygnięcia układu. Od tamtej pory pompę wymieniałem już dwa razy(oryginalna ciekła, zamiennik z górnej półki chyba ruville zaczęła po roku hałasować, teraz mam jakiś najtańszy zamiennik i działa aż miło.)
Komentarz
-
Komentarz