[O2] tragiczne odpalanie na mrozie octavia II filmik z odpal
cześć koleżanki i koledzy
od roku jestem "szczęśliwym" posiadaczem czarnej octavii 2 1,9 tdi bxe DSG.
problem pojawił sie od pierwszego dnia po zakupie- samochód długo kręcił zanim odpalił, szukając powodu usterki wymieniłem
-filtr paliwa
-przewody paliwowe
-obudowe filtra paliwa
-akumulator
-świece
-czujnik temperatury
-był kilkukrotnie sprawdzany rozrząd (bo dzień przed zakupem skoda miała serwis- olej, rozrząd i pare innych pierdół)
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
gdyby się nie pokazywał link to prosze wpisać w youtube "skodzina odpalanie", pierwszy wynik to mój samochód. jak widać na filmiku takie przygody pojawiają się już przy 0 stopni, a dziś było -10 więc odpalał w ten sposób 20 sekund. jak odpale tak jeszcze pare razy to zajade akumulator. auto było w kilku skodach, w żadnym serwisie nie znaleźli przyczyny usterki, ba!- dla nich auto odpala i wszystko jest ok. dodam że jakoś od kwietnia do września auto odpalało jak nóweczka, bez najmniejszego problemu. problem pojawia się tylko na mrozie, w zime tankuje najdroższego diesla (różne stacje próbowałem) i dodaje jakiegoś uzdatniacza castrola (w skodzie mi polecili).
bardzo prosze o pomoc bo nie mam już siły na te auto.
pozdrawiam i życze udanego sylwestra
michał m.
mishaq, Ja tam nie widzę nic złego. Odpaliła "od strzała" Nie rozumiem OCB.
[ Dodano: Wto 28 Gru, 10 20:52 ]
Zamieszczone przez mishaq
w zime tankuje najdroższego diesla (różne stacje próbowałem) i dodaje jakiegoś uzdatniacza castrola (w skodzie mi polecili).
Może właśnie tu jest problem. Chociaż na filmiku nie widać nic podejrzanego. Chcesz przedobrzyć. Lej normalne paliwo z dystrybutora i nie "polepszaj" go żadnymi wynalazkami. :roll: :P
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
nie słyszysz że przyciera przy 500 obrotów tak jakby paliwa jej brakło i by przygasała?
dziś tak robiła przez 10 sekund dałem jej spokój an chwile potem jeszcze dwa razy po 5 pomęczyłem i dopiero odpaliła.
nie powinien tak się zahocwywać samochód z połowy 2007, dla porównania mój ojciec ma taki sam tylko pare miesięcy starszy (teź bxe) i problem nie występuje.
nie mów mi prosze że lanie lepszego dielsa na zime jest głupim pomysłem.
nie słyszysz że przyciera przy 500 obrotów tak jakby paliwa jej brakło i by przygasała?
nie. Sorry, może za słaba jakość filmiku, a może ja po prostu nie słyszę tam nic dziwnego.
nie mów mi prosze że lanie lepszego dielsa na zime jest głupim pomysłem
Było na ten temat 1000 dyskusji i każdy "wie lepiej" Tylko co to jest "lepszy diesel"?
Lepszy to ten co ma kolorową naklejkę na dystrybutorze? czy ten na którym auto nie ma żadnych problemów? No i do czego te polepszacze skoro kupujesz "lepszy diesel"?
Ja tankuję "gorszy diesel" i nie ma m problemów z odpalaniem, i tobie też proponuję tego spróbować, skoro już wymieniłeś cały układ paliwowy i wszystkie elementy związane z odpalaniem. To wymień jeszcze paliwo.
Alfee
właśnie znalazłem taki filmik, czy też uważąsz że tu wszystko jest ok?
No nie. Tu słychać, że auto się męczy. Ale to nie o tym aucie jest mowa w wątku.
Poza tym skąd masz pewność, że masz dobre świece?
Może już nie grzeją i stąd problem. podłącz VCDS-a i sprawdź, czy czasem nie zgłasza błędu świec żarowych. albo wykręć je i sprawdź, czy grzeją pod napięciem z aku. tylko uważaj, żeby się nie oparzyć.
Alfee
alfee dobrze mówi. Nie podniecaj się z paliwami ani żadnymi "polepszaczami" tylko nalej zwykłej ropy. Faktycznie może trochę "chechła" ten Twój samochód, ale nie robiłbym z tego dramatu.
dokładnie, było już tysiąc razy o tym
dla mnie lepsze to gówno i wyciąganie kasy
ja tankuję zwykły ON na BP i jakoś tam pali, ale aku mam w połowie i świece na bank do wymiany http://www.youtube.com/watch?v=N-PbPdqi-98
Dzida co to znaczy zmień paliwo? gwarantuje ci że czy zatankuje na tesco czy statoilu, czy orlenie to jest to samo.
a z podniecaniem się z takim odpalaniem, to właściwie to niemiałbym problemów (póki odpala to ok), tylko jeden aku już zajechałem a ten jest nowy drugi i to samo. jak wychodze do pracy (a pracuje za miastem) to niechciałbym mieć niespodzianki (po raz kolejny) że jednak aku padł
Tak jak pisałem wyżej - zmień tego "lepszego diesla" zimowego na takiego z tesco i zobacz jak odpala na zimno.
Jeżeli paliwo nie jest jakieś trefne, to "lepsze paliwo" nie ma tu do rzeczy. Jeżdżę swoją OII TYLKO na "lepszym" paliwie i auto odpala od szczała, można powiedzieć że jak benzyna.
To że są nowe, to nie znaczy że któraś nie zakończyła żywota w przyspieszonym tempie. Trzeba to zweryfikować, podpiąć kompa, bo za chwilę będziemy mieli 2-gą stronę wróżenia z fusów.
To że są nowe, to nie znaczy że któraś nie zakończyła żywota w przyspieszonym tempie. Trzeba to zweryfikować, podpiąć kompa, bo za chwilę będziemy mieli 2-gą stronę wróżenia z fusów
święte słowa. Ale mishaq, nie chce tego zrozumieć. :szeroki_usmiech
Alfee
Komentarz