dato, tą trasę to robisz w 16h przez dzień czy przez noc?? Masz zmiennika?
jaki olej do skrzyni
Zwiń
X
-
jaki olej do skrzyni
Witajcie,
Nadchodzi czas wymiany oleju w silniku.
Zastanawiam się tez nad zmianą oleju w skrzyni.
Każdy mówi, że nie zaszkodzi od czasu do czasu zmienić.
Tylko teraz pytanie co mam zalać ?
Ile tego oleju wchodzi do skrzyni ?
Czy minerał czy jakieś inny ?
Nigdzie w samochodzie nie mam informacji jaki to jest olej (producent i norma)
Mój TDI to ALH
Przelatane 230.000 i lata dalej :-)Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!
-
-
olej do skrzyni
kolego z tego co mi wiadomo to raczej olej w skrzyni się uzupełnia do stanu a nie wymienia. W niektórych markach samochodów w fabrykach dolewają uszlachetniacze do oleju w skrzyni, które dają jakąś tam trwałość, a jak wymienisz olej całkowicie to zużycie skrzyni jest szybsze. Mało kto o tym wie ze zwykłych użytkowników aut.L&K
Komentarz
-
-
e tam z olejem do skrzyni biegów nie ma filozofii. Jest to olej przeznaczony do pracy podczas całego przebiegu auta. Wymiana tego oleju nic nie powoduje - przy normalnej eksploatacji skrzynia zużywa się tak samo, niezależnie czy wymienia się olej czy nie. Układ jest szczelny z zewnątrz, nie następuje rozcieńczanie oleju paliwem, sadzą, spalinami, wodą itd... Gdyby w silniku panowały takie same warunki jak w skrzyni biegów, olej wymieniałoby się raz na 5 lat czy coś koło tego. Olej syntetyczny "sam w sobie" nie zużywa się, natomiast ulega starzeniu i degradacji właśnie z powodu przedostawania się i wchłaniania innych substancji do swojej struktury oraz z powodu przegrzewania się w układzie korbowym i głowicy silnika.
Podobnie nie ma sensu lać do nowego auta militeców czy ceramizerów, bo i tak bez nich przy normalnej eksploatacji silnik przejedzie pareset tys. km i po tym przebiegu auto zwykle sprzedajemy. Nie mówię że militeki nic nie dają - dają i to dużo, ale to po prostu bardziej kosmetyka niż jakieś większe zyski na trwałości itd...Pozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Jeżeli drodzy koledzy twierdzicie, że oleju w skrzyni biegów się nie wymienia to powiedzcie dlaczego po przebiegu ponad 200tys wygląda on jak wodnista czarna breja z zawiesiną paprochów i szlamu?
Wymieniałem olej w skrzyni w dwóch autach. VW po 10 latach i przebiegu 250tys km i O1 6 lat i przebieg ok 200tys km. W obu przypadkach po zlaniu była czarna breja a po wymianie biegi wchodziły lepiej szczególnie w niższych temperaturach.
Oczywiście VW nie przewidywał w instrukcjach wymiany ale kto z fabryki się spodziewał że autka będą robiły po 400-500tys km. A taki jest średni przebieg aut w Polsce. Jakoś dziwnie na niemieckim ebay'u 5-6 letnie diesle mają po 400 tys przebiegu a po sprowadzeniu do Polski 120-150tys
Do 1.9 TDI ALH w O1 zalałem oryginał o symbolu G060726A2 wchodzi go 1.9litra ale musisz poczytać na forum bo tak łatwo nie jest spuścić całkowicie olej ze skrzyni. Trzeba dodatkowo odkręcić ten dekielek z logo VW (Uwaga potem dokręca się go na specjalny silikon) bądź odkręcić tzw bearning pin (tak nazywa się ta część a mam tylko serwisówkę in english i bez ruszania biegów!!! dokręcić potem używając nowej uszczelki. Polecam oryginał w sumie następną wymianę zrobisz za 200tys km
Poniżej jeszcze link do mojego postu opisującego wymianę oleju w skrzyni w O2 ale w O1 wygląda to identycznie. Jest też biuletyn:
I jeszcze jeden:
Tomek
Komentarz
-
-
Dzięki kolego Tomek_dx za wyczerpujace info :-)
A co to za specjalny silikon?
Mam wrażenie ze rano jedynka cieżej wchodzi. Dlatego się zastanawiam nad zmianą oleju.
Nie wiem czy kiedykolwiek był zmieniany. Octa jest z roku 2001.
Widze ze zdania są podzielone.
Jedni mówią żeby lać, a inni niekoniecznie.Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashchciałbym taką wymianę zrobić przy najbliższej wymianie oleju w silniku czyli przy 195 000 km?--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Zamieszczone przez natashA czemu negatywne?
Ponawiam pytanie: Przy wyłączonym silniku, biegi powinny wchodzić bez wduszonego sprzęgła?
Odnośnie biegów: u mnie we wszystkich znanych mi z użytkowania dotychczas pojazdów wchodzą bez problemu chyba że temperatura spadnie zdrowo poniżej zera, to wtedy ciężko to idzie, ale rozgrzany to płynnie powinno wchodzić i można sobie spoko wachlować.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Zauważyłem taką przypadłość [zrobiło się chłodniej], nieraz na światłach nie mogę wrzucić "1", muszę puścić sprzęgło i ponownie "1" i wchodzi, jak sobie sprawdzałem na wduszonym sprzęgle jak stoję, to taki problem jest tylko z "1" i "5". Zacząłem się zastanawiać czy warto zmienić ten olej...
Komentarz
-
-
Jak trzymam sprzęgło "1" nie chce wchodzić, ale 2,3,4 wchodzi i np "5" nie wchodzi. Ale się przyjrzę, pewnie jakiegoś magika muszę znaleźć u siebie, bo da się z tym żyć, ale nie chcę żeby się pogorszyło.
[ Dodano: Czw 26 Sty, 12 12:46 ]
To który brać? Czy można samemu w warunkach garażowych wymienić ten olej w skrzyni?
- G 052 512 A2
- GL 5 75W/90
Komentarz
-
-
Nie słuchajcie bzdur, że zmiana oleju na świeży może zaszkodzić. Polecam Castrol Syntrans Transaxle 75W-90 (dawniej TAF-X, mam go zalanego zmiana po ponad 300 tys. km, duża poprawa, potwierdzam stary nie przypominał oleju) oraz Motula Gear 300. 100 zł nie majątek można odżałować. Po pół roku dolałem 2 tubki LM MoS2. Przy okazji należy oczyścić korek spustowy. Spuszczenie to nie problem, gorzej z zalaniem, najlepiej mieć specjalną strzykawę, ale łebski człek coś wykombinuje. Cięgna jak i lewarek można przesmarować smarem, ja użyłem Wurtha HHS 2000.
Pamiętajcie także o płynie hamulcowym- wysprzęglik.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez konkonNie słuchajcie bzdur, że zmiana oleju na świeży może zaszkodzić.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------