kabanos, eaglemirek, zobaczę co wykombinuję, bo mam diabelski plan jesteśstwa na Śląsku od poniedziałku do czwartku z powrotem w czwartki popołudniu. Jak będę do piątku, to czwartkowe spotkania by mnie zainteresowały
[O1] Czy to na 100% dwumasa??
Zwiń
X
-
[O1] Czy to na 100% dwumasa??
Witam. Umieszczam filmik w którym słychać charakterystycznie trzaskanie ze sprzęgła.
Pacjent do O1 1.9 TDI ASV. Silnik wyłączony, 1 bieg włączony i zwolniony ręczny. Samochód jest pchany w tył i w przód i wtedy słychać charakterystyczne trzaski. Ktoś jest w stanie mi potwierdzić że to sprzęgło? Dodam ze czasem jak sie stoi na jałowym to po ok 2 minutach zaczyna lekko potrząsać budą i lekkie chrobotanie zza lewego koła słychać.
Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI
Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016
-
-
Dźwięk do złudzenia przypomina trzask dwumasy z dużym luzem.OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
ces, Właśnie lekko rzęzi jak jest zimny a tak to cisza. Ale co około 10 ruszenie jest "kasowany" luz na dwumasie bo akurat sie tak ustawiła i jest takie szarpnięcie samochodu i głośny trzask.
Komentarz
-
-
ces, Biegi wchodza normalnie.
Komentarz
-
-
ces, tylko czasem jak np. stoje na jałowym to zaczyna trzęść budą i charakterystyczne stukanie dwumasy sie pojawia.
Komentarz
-
-
Nie ma cudów. Skoro stuka puka z okolic sprzęgła to trzeba rwać dwu-masę Okaże się co to. U mnie stukało na jałowym czasami, i po rozebraniu okazało się, że tarcza sprzęgłowa była kompletnie wywalona. Do tego stopnia, że nie było w niej już sprężynek. Cudem i siłą woli nie zerwała się w trasie i jeszcze sprzęgała
Komentarz
-
-
Cześć,
Miałem podobne objawy, czasami słychać było takie metaliczne stukanie z okolic silnika, delikatne trzęsienie na biegu jałowym. Postanowiłem wymienić komplet dwumas+sprzęgło. Po rozebraniu okazało się, że dwumas jeszcze by pojeździł, ale tarcza sprzęgłowa dostała takich luzów na odsadzeniu (wewnętrznej części tarczy sprzęgłowej, ta część która jest osadzona na wałku skrzyni) o około +/- 60 stopni.
Nie chce Cię straszyć finansowo, ale polecam wymianę kompletu:/ (dwumas + sprzęgło)
Komentarz
-
-
Ja nawet nie myślę o wymianie samego koła. Komplet 2 masa tarcza docisk i łożysko tylko i wyłącznie.
Jak dla mnie to wygląda to na nadmierny luz masy pierwotnej i wtórnej względem siebie:
Komentarz
-
-
Wrzuć jedynkę i przytrzymaj chwilę na półsprzęgle - chrobotanie w takim momencie będzie najpewniej oznaczać dwumas. Odpalanie i gaszenie jest "gładkie" jak zawsze, czy czujesz "strzał"?
W poniedziałek właśnie zakończyłem temat u siebie - zmieniłem na używany jednomas od Golfa + nowy komplet sprzęgła G60 Sachsa, wszystkie objawy jak ręką odjął. Mam również ASV. Części + robocizna 1000 zł.
Komentarz
-
-
bck, czasami przy gaszeniu i odpalaniu metaliczne stuki.
Komentarz
-
Komentarz