Znowu pytanie Jaki olej? :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Martinez
    L&K
    • 2004
    • 1366
    • Audi

Znowu pytanie Jaki olej? :)

OK. Niech bedzie 20.00

OCP... Hmm, faktycznie
    Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
    teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
    czarna AR 156 1.8 T.Spark
  • Martinez
    L&K
    • 2004
    • 1366
    • Audi

Znowu pytanie Jaki olej?

Przy okazji aby dział rozruszać i postawić jeszcze raz pytanie. Więc zbliża mi się przegląd po 150.000 km i nie wiem jaki olej zalać Teraz mam Castrol RS bodajże 10 W 50 czy jakoś tak. Poradźcie co sie najlepiej sprawdza w Octach?

Komentarz

• misiekwaw
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7715
      • Ford

Re: Znowu pytanie Jaki olej?

Zamieszczone przez Martinez
      Przy okazji aby dział rozruszać i postawić jeszcze raz pytanie. Więc zbliża mi się przegląd po 150.000 km i nie wiem jaki olej zalać Teraz mam Castrol RS bodajże 10 W 50 czy jakoś tak. Poradźcie co sie najlepiej sprawdza w Octach?
      Castrol RS 10W60 zapewne :roll: Bardzo polecał mi go Jacek Chojnacki. Sam stosowałem go przez 75kkm w podkręcanej na różne sposoby Feli 1.3 (maks 95KM :evil: ) i pod koniec poddymiała przy uruchomieniu, po zmianie na syntetyk Shella przy 80kkm poddymianie zniknęło :shock:

Leszek ze StreetShadows (Audi S2) wieszał straszne psy na tym oleju.

Ty masz nieco inny silnik, mi najbardziej polecali Mobila i taki zalałem
      Pozdro
      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
      http://www.disi-tune.pl
      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
      Był WRX
      Była Octa

Komentarz

• Aligator
        Ambiente
        • 2004
        • 162

Ja polecam Motula, w Twoim przypadku wchodziłby w grę Motul XCESS 5W-40.

Nie jest tani, ale przynajmniej przyjeżdza zabutelkowany do Polski prosto z fabryki, a nie jest rozlewany w którejś z naszych rozlewni jak to się ma z innymi olejami dostępnymi w Polsce.
        A po tym co co wlewamy do baków to ja już nie ufam jakiejkolwiek rozlewni w Polsce. Zwłaszcza że nie praktycznie nikt nie jest w stanie sprawdzić co tak naprawdę znajduje się w baniaczku o jakiejśtam nazwie.
        www.dynosoft.pl

Komentarz

• Martinez
          L&K
          • 2004
          • 1366
          • Audi

Jeżeli faktycznie coś jest butelkowane u producenta, a nie mieszne lokalnie z olejem słonecznikowym. Czyli Motul.

Komentarz

• dede_adam
            L&K
            S_OCP Member
            • 2004
            • 1449

Ja jeżdze na m1 5w50 o ciekawej nazwie rally formua, znam uzytkownikow dostawczych tdi którzy na tym oleju maja juz po 250kkm i wiecej mysle ze w osobowych ktore jezdza pod mniejszym obciazeniem sprawdzi sie dobrze.
            W POL-MOT auto SKODA wlewaja tylko ten własnie do tdi`ków.

Komentarz

• misiekwaw
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7715
              • Ford

Zamieszczone przez dede_adam
              W POL-MOT auto SKODA wlewaja tylko ten własnie do tdi`ków.
              samobójca :shock: :?
              Był WRX
              Była Octa

Komentarz

• dede_adam
                L&K
                S_OCP Member
                • 2004
                • 1449

nie bardzo rozumiem czemu samobójca. napisałem ze salon wlewa do tdi taki a ja i tak go bede stosowal bo znam duzo ludzi co na nim jezdza i sa zadowoleni.

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

nie bardzo rozumiem czemu samobójca. napisałem ze salon wlewa do tdi taki a ja i tak go bede stosowal bo znam duzo ludzi co na nim jezdza i sa zadowoleni.
                  nie chodzi mi o olej tylko o to ASO :? mam bardzo nieprzyjemne doświadczenia jeśli chodzi o obsługę, ja się nie odważyłem na serwisowanie tam, ale znajomi mają jak najgorsze wspomnienia :x
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• dede_adam
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 1449

ja kupowałem tam 3lata temu fabie i tez mialem takie zdanie na poczatku
                    ale od kąd zmienilem samochod i od salonu dostalem naprawde duzy rabat na drugie auto kupowane u nich w salonie stwierdzilem ze dam im szanse. przy odbiorze dostali pare h** i K*** bo auto bylo bez przykreconych rejestracji ale od tamtej pory pozwolili mi na przgladzie byc przy samochodzie a po skonczonym szef serwisu kazał umyc i odkurzyc mi auto wiec mysle ze juz jest ok !

ale masz racje jak ktos tam jezdzil i nie walczyl o swoja racje albo im nie posłał wiązanki to nie bedzie zadowolony !!

Komentarz

• Purchawa
                      Admin
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 8007

W Polmocie bylo kupowane przez firme w ktorej pracuje, juz drugie auto. Z serwisu jestem tez bardzo zadowolony, szczegolnie ze fajnie sie mozna z nimi potargowac o rabat Wszystko zawsze sprawnie, wszystko na czas.
                      Raz mi sie zdarzylo zrobic przeglad w Wimarze w Alejach i przy okazji chcialem zeby mi poprawili podnosnik szyby. Skocznylo sie tak, ze sprawa obila sie o Skoda Auto PL. Wiecej u nich nic nie zrobie :/
                      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• grzesio
                        Drive
                        • 2004
                        • 53

...pozwolili mi na przgladzie byc przy samochodzie a po skonczonym szef serwisu kazał umyc i odkurzyc mi auto wiec mysle ze juz jest ok!
                        Może ja zepsuty jakiś jestem :lol: Ale nie wyobrażam sobie, żeby w ASO mogło być inaczej.
                        Mycie, odkurzanie, stanie przy samochodzie... Do tego kawa, herbata, zniżka za "wierność". Tak samo jak telefon parę dni po każdej większej robocie z pytaniem czy wszystko w porządku i czy jestem zadowolony.
                        Tak miałem w Oplu, tak mam w Skodzie.

ASO Skoda Murawski w Wieliczce.
                        I jestem zwykłym jednosamochodowym szaraczkiem, który wcale nie u nich kupił autko.

A co do zasadniczego tematu - Mobil SyntS.

Komentarz

• dede_adam
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 1449

Niestety duzo (jezeli nie wiekszosc) serwisow nie pozwala byc przy aucie podczas przegladu czy naprawy...

Co do telefonu to nie mialem jeszcze po przegladzie czy zrobili dobrze zrobili, co do znizki do zawsze cos sie wytarguje . teraz po 15tys km z 345zł ucieli mi na 300zł za przeglad.

Komentarz

• arci9
                            RS
                            • 2004
                            • 2007

Niestety duzo (jezeli nie wiekszosc) serwisow nie pozwala byc przy aucie podczas przegladu czy naprawy...

Co do telefonu to nie mialem jeszcze po przegladzie czy zrobili dobrze zrobili, co do znizki do zawsze cos sie wytarguje . teraz po 15tys km z 345zł ucieli mi na 300zł za przeglad.
                            Kurczę jak ja dzwoniłem do wawki do servisów to wszędzie cena przeglądu zaczynała się od 500 netto..
                            musiałem do Ciechanowa jechać żeby zapłacić 300stówki z olejem brutto)

I też nigdy jeszcze do mnie nie dzwonił z servisu pytając się czy wszycho oki...
                            No bo kawa, herbata plus telewizor :mrgreen: to już standart)

A co do leju :Teraz (po 30 tyś ) zalai mi Castrola a wcześniej w tym samym servisie lali Mobila 1 .

Komentarz

• MiKruS
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7976

Zamieszczone przez arci9
                              A co do leju :Teraz (po 30 tyś ) zalai mi Castrola a wcześniej w tym samym servisie lali Mobila 1 .
                              Do PeDeka polecam Valvoline. Wiele osob sobie chwali w przeciwienstwie do Castrola, ktory potrafi zrobic niezle spustoszenie w silniku. Ostatnio kupowalem ojcu do Golfa i zaplacilem jakies 160PLN o ile dobrze pamietam.
                              TDI 205PS

Komentarz

• grzesio
                                Drive
                                • 2004
                                • 53

Zamieszczone przez arci9
                                Kurczę jak ja dzwoniłem do wawki do servisów to wszędzie cena przeglądu zaczynała się od 500 netto..
                                Po 30kkm??

Hm. Ja akurat mam przed sobą fakturkę. 300PLN to na samą robotę za dużo, na całość za mało

Robocizna: 2,2rbg * 95PLN = 209 brutto
                                Materiały: Olej - 175PLN, filtr oleju - 41PLN, filtr paliwa - 155PLN, filtr powietrza - 83PLN, filtr pyłkowy - 57PLN + inne drobiazgi.
                                I się 730PLN uskładało... :?

Może jakiś wątek nie o jakości ASO tylko o jego cenie?

Komentarz

• arci9
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2007

Zamieszczone przez grzesio
                                  Zamieszczone przez arci9
                                  Po 30kkm??

Hm. Ja akurat mam przed sobą fakturkę. 300PLN to na samą robotę za dużo, na całość za mało

Robocizna: 2,2rbg * 95PLN = 209 brutto
                                  Materiały: Olej - 175PLN, filtr oleju - 41PLN, filtr paliwa - 155PLN, filtr powietrza - 83PLN, filtr pyłkowy - 57PLN + inne drobiazgi.
                                  I się 730PLN uskładało... :?
                                  Nieee, pisałem cenę przeglądu po 15tyś , po 30 zapłaciłem z materiałami 600zł brutto.

[quote]
                                  Do PeDeka polecam Valvoline. Wiele osob sobie chwali w przeciwienstwie do Castrola, ktory potrafi zrobic niezle spustoszenie w silniku. Ostatnio kupowalem ojcu do Golfa i zaplacilem jakies 160PLN o ile dobrze pamietam. [/guote]

Jakie spustoszenie...? :shock: Chcesz żebym zawału dostał?
                                  Też czytałem że dużo osób go nie poleca ale taki zalali a ja szczerze mówiąc nie spodziewałem się , iż taki mi zaleją bo pierwszym razem lali Mobila(

Komentarz

• Luca
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 524

Nie zmieniaj oleju skoro już tyle km masz przejechane na jednej marce i wszystko bangla, ja bym został, od nowości pomykam na Mobil 1 0w-40 i nie moge marudzić + motorlife , przebieg mam podobny, ale jak to mówią decyzja należy do Ciebie. Pozdrowionka.
                                    "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                                    Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                                    Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                                    www.dynosoft.pl

Komentarz

• MiKruS
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7976

Zamieszczone przez arci9
                                      Jakie spustoszenie...? :shock: Chcesz żebym zawału dostał?
                                      Nie przejmuj sie na zapas... :twisted:
                                      W koncu mnostwo samochodow jezdzi na tym oleju i nic sie nie dzieje.

Zdarzaly sie jednak rozne dziwne przypadki jesli chodzi o Castrola. Byly nawet watki na forum streetracing i w innych miejscach. Master's tez zdaje sie kiedys wrzucal zdjecia silnika po Castrolu i nie wygladalo to najlepiej.

Matschke do czasu jak jezdzil na Castrolu, to jego Audi A4 bralo olej po przesiadce na Valvoline juz nie bierze.

[ Dodano: Czw Paź 21, 2004 12:53 pm ]
                                      Zamieszczone przez Luca
                                      Nie zmieniaj oleju skoro już tyle km masz przejechane na jednej marce i wszystko bangla, ja bym został, od nowości pomykam na Mobil 1 0w-40 i nie moge marudzić + motorlife , przebieg mam podobny, ale jak to mówią decyzja należy do Ciebie. Pozdrowionka.
                                      Wlasnie - ja tez jezdze na Mobil 1 0W-40 for TDI od samego poczatku. Samochod ma prawie 105kkm i silnik chodzi jak igla. Oleju nie zniknela mi nigdy nawet kropelka.
                                      Do VP smialo polecam!

Choc jest opinia, ze dla turbodoladowanych ten olej jest za rzadki i lepiej lac 5W-40. :?
                                      TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                                        RS
                                        • 2004
                                        • 2007

Zamieszczone przez Luca
                                        Jedyne pocieszenie , ze auto na gwarancji i w końcu servis zalał taki olej)

Komentarz

• Tymon
                                          RS
                                          • 2004
                                          • 2970

Zamieszczone przez MiKruS
                                          Choc jest opinia, ze dla turbodoladowanych ten olej jest za rzadki i lepiej lac 5W-40. :?
                                          No ale jak masz ponad 100 tyś, a jest igła, to raczej nie masz się czym przejmować :wink:

Pozdrawiam
                                          Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                          Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                          BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

Zamieszczone przez Tymon
                                            No ale jak masz ponad 100 tyś, a jest igła, to raczej nie masz się czym przejmować :wink:
                                            Dlatego nic nie zmieniam.

W kazdym razie chodzi o to, ze jest on za rzadki nie tyle dla silnika co dla samej turbiny.
                                            TDI 205PS

Komentarz

• Tymon
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2970

Zamieszczone przez Tymon
                                              Dlatego nic nie zmieniam.

W kazdym razie chodzi o to, ze jest on za rzadki nie tyle dla silnika co dla samej turbiny.
                                              A którą z kolei masz turbinę :?:
                                              Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                              Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                              BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• MiKruS
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 7976

Zamieszczone przez Tymon
                                                A którą z kolei masz turbinę :?:
                                                Pierwsza. :twisted: :lol:
                                                TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2007

W poniedziałkowym Auto-Świecie jest dodatek (taka mała kniga) o olejach - jak ktos zaainteresowany to polecam :|

Komentarz

Pracuję...