Skoda Octavia 1,4

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jareczek71
    Drive
    S_OCP Member
    • 2005
    • 88

Skoda Octavia 1,4

witam
    he he ale spodenki :szeroki_usmiech
    O2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...
  • LIFE
    Ambiente
    • 2005
    • 183

Skoda Octavia 1,4

Witam

Mam pytanie, czy ktoś ma taką furę ?

Pytam dlatego, że znajomy chce kupić Octavię ale jest strasznie oszczędny (różnica pomiędzy 1,4 benz. a 1,9 tdi wynosi ok. 10 000 pln) i nie chce kupować diesla bo mówi, że za drogi a wersja 1400 w zupełności mu wystarczy.

Możecie opisać wrażenia z jazdy ?
    Czy taki silnik nie jest za słaby do tego auta?
    Power is nothing without control !
    "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

1.4 to silnik w occice powinnien byc najdroższy
      jest to tak słaby silnik że auto jest jak muł
      jesli kolega jest bardzo bogaty i ma rafinerie to niech kupi 1.4 i zaoszczędzi te 10 kawałków to bedzie pozorna oszczędnośc bo tą forse w trymiga wyda na paliwo

Komentarz

• LIFE
        Ambiente
        • 2005
        • 183

jesli kolega jest bardzo bogaty i ma rafinerie to niech kupi 1.4 i zaoszczędzi te 10 kawałków to bedzie pozorna oszczędnośc bo tą forse w trymiga wyda na paliwo
        To ile ten silnik pali ???

Według mnie różnica pomiędzy 1,4 benzyna a 1,9 tdi wróci się po ok. 100 000 km a potem to już miodzio...fura zacznie na siebie zarabiać. Poza tym przyjemność z jazdy 1,9 tdi jest prawdopodobnie o niebo większa niż silnikem 1,4 benzyna. Piszę prawdopodobnie bo nie jeździłem Octavią z tym silnikeim.

Właśnie wróciłem tydzień temu z wakacji (Teneryfa-super miejsce) gdzie jeździłem wypożyczonym Seatem Ibiza (nowy model) silnik 1,4 75 KM, klimatyzacja.
        Auto fajne ale dla emerytów (bez obrazy dla właścicieli tego samochodu) ciśniesz gaz w podłogę i nic. A po włączeniu klimy.... :? tragedia. Jechaliśmy górską krętą drogą do miejscowości Masca (kto był to wie o czym mówie), nachylenie drogi podobne a nawet większe niż w Alpach, niektóre zakręty trzeba brać na dwa razy (180 stopni). Dobra dość opisu wakacji bo mnie ADMIN opieprzy. Po włączeniu klimy w Ibizie auto zdycha pod każdą mniejszą lub większą górkę, po tych serpentynach do Maski to jedynka , dwójka i finał, musiałem wyłączyć klimę bo myślałem, że nie wydolę pod te górki. Żona była zdziwiona, że ten wózek jest taki słaby, mówi:"A widzisz a ty chciałeś kupić Leona 1,6. Nie ma jak Octavia TDI" I miała rację - na takie pagórki tylko TDI.
        Skoro Ibiza z tym silnikiem nie radzi sobie zbty dobrze to jak ten silnik zachowuje się w Octavi ?
        "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• Piotrus
          Rider
          • 2004
          • 524

Kiedyś jadąc nad morze spotkałem taką Octavkę po drodze.Gościu czaił się do wyprzedzenia autobusu a ja wlokłem się za nim przez parę km. W końcu gdy rozpoczął manewr wyprzedzania to nie wytrzymałem i poleciałem na "trzeciego" - gdy wróciłem już na swój pas to tamten był mniej więcej w połowie autobusu. Ja nawet nie redukowałem :wink:
          Piotruś
          AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• Qulek
            RS
            • 2005
            • 1630
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Według mnie to 1.4 w OCTAVII to nieporozumienie... jeździłem golfem z tym silnikiem i ten samochód wogóle nie jedzie.. masakra.. porównanie z TDi przegrywa..
            BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Purchawa
              Admin
              S_OCP Member
              • 2004
              • 8007

Re: Skoda Octavia 1,4

Zamieszczone przez LIFE
              Pytam dlatego, że znajomy chce kupić Octavię ale jest strasznie oszczędny (różnica pomiędzy 1,4 benz. a 1,9 tdi wynosi ok. 10 000 pln) i nie chce kupować diesla bo mówi, że za drogi a wersja 1400 w zupełności mu wystarczy.
              Jezeli twierdzi, ze 1,4 mu wystarczy to niech wczesniej umowi sie na jazde probna jednym i drugim.
              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• MarcinJ
                Drive
                • 2005
                • 84

Ja mam 1,6i i moge stwierdzic ze nawet ten silnik jest dla Octavii troszke za slaby. Oczywiscie, da sie jezdzic dynamicznie, wyprzedzac bez problemow, nie pali zbyt duzo, ale przydaloby sie te 15 koni wiecej :wink:
                Jazdy silnikiem 1,4 sobie po prostu nie wyobrazam. Po pierwszych paru kilometrach szlag by mnie pewnie trafil :twisted:
                Pozdrawiam, Marcin

Komentarz

• LIFE
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 183

Jezeli twierdzi, ze 1,4 mu wystarczy to niech wczesniej umowi sie na jazde probna jednym i drugim.
                  Problem w tym, że na jazdach próbnych nie ma wersji 1,4 tylko przeważnie 1,9 tdi.

Komentarz

• tomek
                    L&K
                    • 2005
                    • 1078

mysle, ze do 1.4 bedzie pasowac okreslenie jakie kiedys zaszlyszalem od kierowcy 206 1.1... "jade... jeszcze sie gora nie zaczela, a ten sk*** juz zwalnia" :szeroki_usmiech
                    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• BioBogon
                      Elegance
                      • 2005
                      • 921

1.4 to bardzo mało. Znajomy kupił okazyjnie VW Bora z takim motorem. Auto sliczne czarne, fele szerokie, ciemne szyby itp. ale lepsze doznania przyśpieszenia daje miejski autobus Volvo
                      Kumpel teraz żałuje, bo często kolesie na światłach jak widzą fele 17tki to chcą się ścigać, a on udaje, że nie wie co jest grane :lol:
                      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• rastafaraj
                        Drive
                        • 2005
                        • 52

1.4 w octavi?!!?
                        przeciez to sie ma tak 1.4 na 1400 kg
                        jak to ma jechac ile to ma kucy w ogole? 60 70? 80?
                        Nie kupilbym tego w zyciu, a nowki to juz nawet w prezencie bym nie chcial (chyba ze moglbym sprzedac)
                        przeciez taka octe to objedzie duzy fiat
                        heheh

Komentarz

• MarcinJ
                          Drive
                          • 2005
                          • 84

Problem w tym, że na jazdach próbnych nie ma wersji 1,4
                          Jakos mnie to nie dziwi... :twisted:

ile to ma kucy w ogole?
                          Bodajze 75 :twisted:
                          Pozdrawiam, Marcin

Komentarz

• Kmab
                            Rider
                            • 2005
                            • 269

[quote="LIFE"]
                            Według mnie różnica pomiędzy 1,4 benzyna a 1,9 tdi wróci się po ok. 100 000 km a potem to już miodzio...fura zacznie na siebie zarabiać.
                            To nie do końca tak jest. Owszem z prostej arytmetyki wychodzi, ze zwróci się po ok. 100 000, ale dochodzi do tego jeszcze tzw. koszt pieniądza w czasie. Wyglada to tak, że najpierw musisz wydać 10 koła więcej, a zwróci ci się to po kilku latach dopiero, bo 100 000 normalnie się w jeden rok nie przejeżdża. Średnio wóz 4-5 letni powinien mieć 100 000 przebiegu. Jakbyś te pieniądze włożył do banku albo zainwestował to byś miał zysk z tej kasy. W ujęciu na kilka lat to się robią konkretne pieniądze. Więc de facto zwraca Ci się znacznie później niż po 100 000. No chyba że ktoś robi te 100 000 w jeden rok.

Inna sprawa to, że silnik 1.4 do Octavii jest za słaby w stosunku do tej masy wozu i nawet nie wyobrażam sobie jak można z takim silnikiem jeździć.
                            Dlatego główne zalety w tym wypadku są użytkowe a nie finansowe.
                            Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• Samiec
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4287
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Znajomego ojciec sobie taka octe sprawil :roll: I sie zdziwilem jak pytalem sie tego znajomego jak to chodzi. On powiedzial tak ze porownujac do swojego starego toledo 2,0l to octa jest dynamiczniejsza :shock: i sie calkiem przyjemnie jezdzi :roll:
                              Ale oni glownie jezdza po miescie ,wiec moze tej malej mocy tak bardzo nie odczuwaja.

[ Dodano: Pią 01 Lip, 05 19:21 ]
                              Zamieszczone przez Kmab
                              To nie do końca tak jest. Owszem z prostej arytmetyki wychodzi, ze zwróci się po ok. 100 000, ale dochodzi do tego jeszcze tzw. koszt pieniądza w czasie.
                              Zalezy czy kupujesz za gotowkie ,czy raty/leasing.
                              Ja mam w leasingu na 3 lata i tak kasy nie mam zamrozonej
                              Zaluje tylko ze nie wzialem octy z lepszym silnikiem TDi ,roznica byla 6tys zl a po rozlozeniu na 3 lata wychodzi po nie cale 200zl miesiecznie wiecej :roll:
                              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• dede_adam
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 1449

Panowie ten silnik w fabi jest juz za slaby a co dopiero w wiekszej octavce :? :? :?

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Jak dla mnie najmniejszy silnik do Octavi to 1.6l ten 75KM albo 100KM i tyle. Jak chce jezdzic super tanio (ale czasem z problemami) to niech to zagazuje i po problemie. Na rynku wtornym jest pelno takich zagazowanych.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Sebastian_M26
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1823
                                    • Superb II (3T4)

ja był dołożył 3000zł i kupił Oct1 z silnikiem 1.6 102KM-choćbym nawet miał pożyczyć
                                    Spalanie jednakowe lub mniejsze a dynamika i elastycznosc bez porównania lepsze od 1.4
                                    Kiedyś był 1.6 75KM to był taki symulator diesla
                                    ale go już nie ma a 1.4 ma marną elastyczność
                                    Żeczywiście dołożenie 10tyś zł za diesla to dla niektórych ludzi dużo

W Octavi II już różnica jest 5tyś pomiędzy 1.4 a 1.6
                                    na cene diesli nawet nie patrze bo ręce opadają ( warto kupić coś u innego producenta)
                                    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• leff
                                      Elegance
                                      • 2004
                                      • 862

Zamieszczone przez Qulek
                                      Według mnie to 1.4 w OCTAVII to nieporozumienie... jeździłem golfem z tym silnikiem i ten samochód wogóle nie jedzie.. masakra.. porównanie z TDi przegrywa..
                                      sie czepneli octavii 1.4 :diabelski_usmiech

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• dede_adam
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 1449

Wlasnie chcialem wspomniec o koledze ktory ze swojego 1.4 jest zadowolony... napewno pod wzgledem osiagów :wink:

Komentarz

• tomi98
                                          Rider
                                          • 2004
                                          • 564

Jak dla mnie najmniejszy silnik do Octavi to 1.6l ten 75KM albo 100KM i tyle. Jak chce jezdzic super tanio (ale czasem z problemami) to niech to zagazuje i po problemie.
                                          wystraczy dobrą sekwencję założyć ( landi renzo omegas ) i nie ma problemów. Mój AEE + lpg nie jednego TDI na trasie objechał a i ostatnio Porsche Cayenne wyprzedziłem :wink:
                                          A tak serio to 75 ps to troszę za mało. k w octavii, ale pocieszam się bo w przyszłym roku zmiana na van-a ( w dalszym ciągu nie wiem jakiego )

Komentarz

• LIFE
                                            Ambiente
                                            • 2005
                                            • 183

Wlasnie chcialem wspomniec o koledze ktory ze swojego 1.4 jest zadowolony... napewno pod wzgledem osiagów
                                            A czy kolega mógłby coś napisać o tym aucie?

Komentarz

• Purchawa
                                              Admin
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 8007

Zamieszczone przez LIFE
                                              Wlasnie chcialem wspomniec o koledze ktory ze swojego 1.4 jest zadowolony... napewno pod wzgledem osiagów
                                              A czy kolega mógłby coś napisać o tym aucie?
                                              A co tu duzo pisac
                                              To 1,4 spokojnie zloi RSke.
                                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Qulek
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 1630
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To 1,4 spokojnie zloi RSke.
                                                A co tam siedzi ?? jakies mody ?? kurde zaintrygowało mnie to 1.4 co RSke ścignie.. napiszcie coś więcej albo niech kolega co posiada tą rakiete sie wypowie...
                                                BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Tymon
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2970

A co tam siedzi ?? jakies mody ?? kurde zaintrygowało mnie to 1.4 co RSke ścignie.. napiszcie coś więcej albo niech kolega co posiada tą rakiete sie wypowie...
                                                  Yyyyy...Przecież Purchawa sobie jaja Robi :lol:

Pozdro
                                                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

Pracuję...