Skoda Octavia 1,4

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maranko
    Drive
    • 2004
    • 47

Rozgorzala dyskusja na temat spalania 1.4 . Przyznam sie ze podalem skrajna wartosc spalania w miescie 10l, dotyczy to moich specyficznych dojazdow do pracy czyli... ciaglym staniu w korku. Jesli chodzi o trase to przy predkosci 140 km/h obrotomierz wskazuje +- 4000 /w podlodze spory zapas - czerwona krecha zaczyna sie od 5600 obr/- tak wiec paliwko zaczyna sobie polykac i mysle, ze stad to spalanie. Srednia miasto + trasa 8.5l.

aha, zapomialbym zaczyna pojawiac mi sie metaliczny dzwiek w silniku podczas dodawania gazu /okreslilbym to jako dzwiek "zaworow" typowy np. dla duzych fiatow przy wcisnieciu pedalu do dechy/

czy to moze wina zlej mieszanki?
    pzdr 1.4
    byla: Octavia
    jest: Inny

Komentarz

Box w TDI i 1.4 16V w octawi to ZŁO. Niewyobrażam sobie nawet jak to cienko "jeździ". Ten silnik do fabki może i byłby ok, ale nie do Octy.
      Jechałem 1.6 i niezabardzo można tym na trasie wyprzedzać np. tiry, trwa to wieczność, a co dopiero 1.4.

Komentarz

• MarcinJ
        Drive
        • 2005
        • 84

Jechałem 1.6 i niezabardzo można tym na trasie wyprzedzać np. tiry, trwa to wieczność, a co dopiero 1.4
        Ktorym 1,6 jechales?Ja mam 1,6, 102 km i na wyprzedzanie raczej narzekac nie moge. Chyba ze ty piszesz o tym 75 koni??
        Pozdrawiam, Marcin

Komentarz

Zamieszczone przez MarcinJ
          Jechałem 1.6 i niezabardzo można tym na trasie wyprzedzać np. tiry, trwa to wieczność, a co dopiero 1.4
          Ktorym 1,6 jechales?Ja mam 1,6, 102 km i na wyprzedzanie raczej narzekac nie moge. Chyba ze ty piszesz o tym 75 koni??
          100 koni w octavii=dobre przyspieszenie??? No tak, "dobre przyspieszenie" to pojecie wzgledne, jak sie przesiadasz z 60 KM na 100 to może i tak. Generalnie w octavii nie przewidziano dobrego silnika benzynowego, 1.4 i 1.6 za słabe a 2.0 konstrukcja przedpotopowa i stosunek osiągów do spalanego paliwa - mizerny. Jedynie 1.8T było godne uwagi by przemieszczać się dynamicznie takim autem z taką wagą.
          Dla mnie to lekko za mało.Tak więc zadłużyłem się i wolałem kupić coś co przyniesie mi przyjemność z jazdy przy skromnym spalaniu, no i kupiłem SDI :wink:

Komentarz

• MarcinJ
            Drive
            • 2005
            • 84

100 koni w octavii=dobre przyspieszenie???
            Coz, moze jestem po prostu malo wymagajacy :wink: Ale to dlatego ze poza Octavia, malo jezdzilem mocniejszymi samochodami. Przynajmniej latwiej mnie zadowolic i nie musze sie zadluzac :wink: Chociaz pewnie jakbym teraz wsiadl do 1,8 T albo 2,0 FSI 150 km to zmienilbym zdanie, ale na razie jestem zadowolony k
            Pozdrawiam, Marcin

Komentarz

• LIFE
              Ambiente
              • 2005
              • 183

Zamieszczone przez leff
              mialem szyber i klime w samochodzie, generalnie otwieralem szyber dwa razy do roku zeby go przesmarowac bo :

przy wiekszym sloncu w leb wali
              przy zamontowanym bagazniku rowerowym powyzej 100 byl niemilosierny gwizd
              Dzięki za info odnośnie szyberdachu, już trochę mniej mi go brakuje, ale jednak... :lol:

[ Dodano: Czw 07 Lip, 05 22:27 ]
              to co w podpisie, kombi sahara cos tam
              acha, mozesz nie widziec podpisow wiec O2 elegance kombi 2.0 TDI DSG
              i juz kurna nie mogeeeeeeeeeeeee!
              A to niezła wersja ! :szeroki_usmiech
              Bardzo jestem ciekaw jak Ci będzie chodził ten automat DSG, napiszesz coś o tym ?
              Ja też bardzo nie lubię czekać, ale jak już odbierzesz swoją brykę to radości nie będzie końca :lol: :szeroki_usmiech

[ Dodano: Czw 07 Lip, 05 22:33 ]
              Rozgorzala dyskusja na temat spalania 1.4 . Przyznam sie ze podalem skrajna wartosc spalania w miescie 10l, dotyczy to moich specyficznych dojazdow do pracy czyli... ciaglym staniu w korku. Jesli chodzi o trase to przy predkosci 140 km/h obrotomierz wskazuje +- 4000 /w podlodze spory zapas - czerwona krecha zaczyna sie od 5600 obr/- tak wiec paliwko zaczyna sobie polykac i mysle, ze stad to spalanie. Srednia miasto + trasa 8.5l.

aha, zapomialbym zaczyna pojawiac mi sie metaliczny dzwiek w silniku podczas dodawania gazu /okreslilbym to jako dzwiek "zaworow" typowy np. dla duzych fiatow przy wcisnieciu pedalu do dechy/
              To w końcu wątek o Octavi 1,4.
              Wygląda na to, że jednak ten silnik pali mniej niż 1,6 i całkiem nieźle sobie radzi z tym autem.
              Odnośnie dźwięku silnika - proponuję przejechać się starym Fokusem 1,6 (benzyna)
              Ja takim jeździłem na jazdach próbnych i bardziej bezpłciowego dzwięku silnika to chyba w życiu nie słyszałem :|
              Power is nothing without control !
              "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• Masmo
                L&K
                • 2005
                • 1145

Zamieszczone przez Piotrus
                Kiedyś jadąc nad morze spotkałem taką Octavkę po drodze.Gościu czaił się do wyprzedzenia autobusu a ja wlokłem się za nim przez parę km. W końcu gdy rozpoczął manewr wyprzedzania to nie wytrzymałem i poleciałem na "trzeciego" - gdy wróciłem już na swój pas to tamten był mniej więcej w połowie autobusu. Ja nawet nie redukowałem :wink:
                Jeździłęm trochę Golfem IV z tym 1,4. Fakt wyprzedznie tym autem to sport extremalny!! Po mieście można tym jeździć a emeryt który lubi jeżdzić za TIR-ami nawet na trasie.
                Ale jak lubicie na trasie wyprzedzać to polecam TDI!!!
                Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez LIFE
                  ...to co w podpisie, kombi sahara cos tam
                  acha, mozesz nie widziec podpisow wiec O2 elegance kombi 2.0 TDI DSG
                  i juz kurna nie mogeeeeeeeeeeeee!
                  A to niezła wersja ! :szeroki_usmiech
                  Bardzo jestem ciekaw jak Ci będzie chodził ten automat DSG, napiszesz coś o tym ?
                  no masz! jasne! a ze jestem naprawde obiektywny wiec na pewno uslyszysz tez o wadach (jesli beda )
                  szlag mnie trafia bo za kazdym razem tak trafiam ze po 3 miechy czekam na samochod :evil:
                  pzdr!
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• Ziomal
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 5841
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Drogi Kolego Gdziesz do takiego samochodu silnik 1.4 toż rowerem będą go wyprzedzać ani to żadnego przyśpieszenia a jak wsiądzie mu 5 osob to już wogle. Takie jest moje zdanie pozdrawiam użytkowników Octy
                    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• LIFE
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 183

szlag mnie trafia bo za kazdym razem tak trafiam ze po 3 miechy czekam na samochod
                      Może dlatego tak długo czekasz bo zamówiłeś skrzynię DSG ?
                      Wszystko co odstaje od standardowych życzeń klientów (lakier metalik, alufelgi, radio, itp.) znacznie wydłuża okres realizacji zamówienia.

Myśle, że warto poczekać bo maszyna jest niezwykła :lol:

[ Dodano: Pią 08 Lip, 05 08:15 ]
                      ZIOMAL napisał:

Drogi Kolego Gdziesz do takiego samochodu silnik 1.4 toż rowerem będą go wyprzedzać ani to żadnego przyśpieszenia a jak wsiądzie mu 5 osob to już wogle. Takie jest moje zdanie pozdrawiam użytkowników Octy
                      Czy ta aby nie przesadzasz ? :x
                      "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Obecnie czas oczekiwania wydluzyl sie o te 2-4 tygodnie ze wzgledu na to, ze fabryka ma w lipcu lub sierpniu przestuj, tak samo jak dzieje sie to np we Fiacie. Wtedy fabryka nie robi nic i zamowienia przeciagaja sie na potem. Ale ja nie wiem, ze Wy mowicie, ze to dlugo. Dlugo to bylo jak chcialo sie zamowic kilka lat temu SLX 110KM i padala odpowiedz za pol roku moze troche dluzej :lol:
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• LIFE
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 183

No cóż każdy chce mieć wakacje, nawet fabryka samochodów :szeroki_usmiech

No ale trochę zeszliśmy z tematu

UŻYTKOWNICY OCTAVI 1,4 PISZCIE COŚ O TYM AUCIE k

Komentarz

• maranko
                            Drive
                            • 2004
                            • 47

Zamieszczone przez Ziomal
                            Drogi Kolego Gdziesz do takiego samochodu silnik 1.4 tozÿ rowerem be²da² go wyprzedzac´ ani to zÿadnego przys´pieszenia a jak wsia²dzie mu 5 osob to juzÿ wogle. Takie jest moje zdanie pozdrawiam uzÿytkowników Octy
                            Bez urazy, mam wrazenie ze niektorzy z kolegow nie powinni zabierac glosu w niektorych dyskusjach. Sformuowania w stylu "rower", "emeryt" sa poprostu zlosliwe i ironiczne. Mam wrazenie ze to forum powstalo dla wspierania sie nawzajem i wymiany doswiadczen itp. i nie musza byc zabarwione sarkazmem.

pzdr.
                            1.4

Komentarz

• LIFE
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 183

Bez urazy, mam wrazenie ze niektorzy z kolegow nie powinni zabierac glosu w niektorych dyskusjach. Sformuowania w stylu "rower", "emeryt" sa poprostu zlosliwe i ironiczne. Mam wrazenie ze to forum powstalo dla wspierania sie nawzajem i wymiany doswiadczen itp. i nie musza byc zabarwione sarkazmem.
                              Popieram, mniej złośliwości a więcej konkretów ! :diabelski_usmiech

Komentarz

• Sebastian_M26
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 1823
                                • Superb II (3T4)

Ja napisze tak:

Octavia 1.4 będzie w tej cenie najlepszym zakupem jeśli chodzi o auto tej klasy

A jeśli możesz dodać te 3tyś to nie wahaj się i kupuj wer.1.6 bo naprawde nie zawiedziesz się jeśli chodzi o osiągi i zużycie paliwa
                                Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

a ja tak:
                                  jesli niekoniecznie potrzebny bylby mi taki duzy samochod, to jednak wzialbym cos mniejszego ale z wiekszym kopem, a jesli jednak wieksza fura to pewnie jakis diesel.
                                  oczywiscie kazdy ma swoje priorytety, ale to co mnie najbardziej denerwuje w slabych benzyniakach to to, ze pala niewspolmiernie duzo w stosunku do osiagow jakie oferuja.
                                  jesli juz to wolalbym slabego diesla, osiagi slabe ale i spalanie male - to jest do przyjecia.
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• maranko
                                    Drive
                                    • 2004
                                    • 47

A ja jeszcze inaczej:
                                    wersje 1.4 wybiora osoby, ktore wahaja sie miedzy uzywanym a nowym samochodem, bo to jest najtansza oferta na rynku (obecnie 43000 zl Octavia1). Z reguly trzeba jeszcze dodac autoalaram, lakier (w niektorych przypadkach centralny zamek) co daje nam w rezultacie coraz wyzsze koszty i w ten sposob rezygnuja z silnika 1.6 na rzecz 1.4.

pozdr.
                                    1.4

Komentarz

• BioBogon
                                      Elegance
                                      • 2005
                                      • 921

(obecnie 43000 zl Octavia1).
                                      Cena jest fajna jak za nowe auto.
                                      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• LIFE
                                        Ambiente
                                        • 2005
                                        • 183

Z reguly trzeba jeszcze dodac autoalaram, lakier (w niektorych przypadkach centralny zamek) co daje nam w rezultacie coraz wyzsze koszty i w ten sposob rezygnuja z silnika 1.6 na rzecz 1.4.
                                        Uważam, że jest to rozsądniejsze wyjście. Mając tą samą kasę lepiej zrezygnować z większego silnika na rzecz bogatszego wyposażenia.
                                        Dzisiaj czytałem dodatek do Rzeczpospolitej - Moje podróże. Są tam opisane wskazówki jak poruszać się w poszczególnych krajach w Europie (ceny paliw, zwyczaje kierowców, wysokość mandatów, ograniczenia prędkości, itp.)
                                        Generalnie we wszystkich krajach (z wyjątkiem Niemiec) bardzo rygorystycznie (najbardziej w Szwecji) są przestrzegane ograniczenia prędkości. Wszędzie są radary mierzące prędkość, na autostradach, w miastach, na drogach lokalnych (większość z nich jest niewidoczna). Przejeżdzasz np. 2 paski na drodze a one mierzą czas przejazdu kierowcy pomiędzy nimi i na tej podstawie obliczają prędkość. Mandaty są bardzo wysokie więc tam WSZYSCY przestrzegają tych ograniczeń.

Piszę o tym ponieważ zastanawiam się nad sensem zakupu samochodów z mniejszymi silnikami. Skoro na zachodzie tak rygorystycznie kontroluje się prędkość to można powiedzieć, że zakup samochodów ze słabszym motorem ma sens, no bo GDZIE tu pojechać szybciej niż 130 km/h ? Wyjątek to Niemcy.

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez LIFE
                                          Skoro na zachodzie tak rygorystycznie kontroluje się prędkość to można powiedzieć, że zakup samochodów ze słabszym motorem ma sens, no bo GDZIE tu pojechać szybciej niż 130 km/h ? Wyjątek to Niemcy.
                                          nie nie nie!
                                          dobre przyspieszenie = wieksze bezpieczenstwo
                                          wiec wazne jest jak szybko to 130 albo 100 czy chociazby 80km/h osiagniesz.
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

Zamieszczone przez Kmab
                                            To nie do końca tak jest. Owszem z prostej arytmetyki wychodzi, ze zwróci się po ok. 100 000, ale dochodzi do tego jeszcze tzw. koszt pieniądza w czasie. Wyglada to tak, że najpierw musisz wydać 10 koła więcej, a zwróci ci się to po kilku latach dopiero, bo 100 000 normalnie się w jeden rok nie przejeżdża. Średnio wóz 4-5 letni powinien mieć 100 000 przebiegu. Jakbyś te pieniądze włożył do banku albo zainwestował to byś miał zysk z tej kasy. W ujęciu na kilka lat to się robią konkretne pieniądze. Więc de facto zwraca Ci się znacznie później niż po 100 000. No chyba że ktoś robi te 100 000 w jeden rok.
                                            Moga Cie jeszcze bandyci napasc jak bedziesz te pieniadze niosl do banku i bedzie po temacie... :lol:

A tak powaznie - zawsze mnie zastanawiaja texty, ze diesel zwraca sie po 100.000 km, itd.
                                            Co jest kompletna bzdura.

Wystarczy policzyc - nawet w tym konkretnym przypadku - diesel zwroci sie na samym paliwie znacznie wczesniej.

Poza tym chyba wszyscy zapominaja, ze samochod bedzie sie kiedys sprzedawalo - prosze porownac roznice w cenie uzywanych TDI i benzyniakow. Podpowiem - jest ona znacznie wyzsza w przypadku diesla. To tak apropos tego banku.

Swoja droga zawsze mnie zastanawiaja ludzie, ktorzy kupuja niektore samochody np. koreanskie, bo sa wypasione i tansze niz np. Opel czy inny Ford.
                                            Co z tego skoro po 2-3 latach te samochody sa nic nie warte i sprzedaje sie je za jakies nedzne grosze.

Co do tematu. Moj ŚP dziadek mial Golfa IV 1.4 - jakos to jezdzilo, ale rzeczywiscie byl za slaby. Jakosciowo spisywal sie rewelacyjnie - zero brania oleju, awarii, itd.
                                            Spalania niestety nie pamietam - chodzi mi po glowie 7l/100km, ale nie mam pewnosci.

Osobiscie uwazam, ze lepiej dolozyc te troche grosza do 1.6, ale to tylko moje zdanie.
                                            TDI 205PS

Komentarz

• LIFE
                                              Ambiente
                                              • 2005
                                              • 183

nie nie nie!
                                              Teoretycznie tak, ważna jest też elastyczność i zużycie paliwa.
                                              Ale gdzie wykorzystać całą moc ?
                                              Jakie to ma znaczenie czy ja mam 110 czy 130 KM ?
                                              W Polsce nie ma torów wyścigowych dostępnych dla normalnych użytkowników!

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez LIFE
                                                nie nie nie!
                                                Teoretycznie tak, ważna jest też elastyczność i zużycie paliwa.
                                                Ale gdzie wykorzystać całą moc ?
                                                Jakie to ma znaczenie czy ja mam 110 czy 130 KM ?
                                                W Polsce nie ma torów wyścigowych dostępnych dla normalnych użytkowników!
                                                no znaczenie ma takie, ze masz lepsze przyspieszenie tak jak mowie.
                                                jak jezdzilem escortem 1.8D to naprawde przekonalem sie, ze wolny (w sensie przyspieszenia) samochod to przynajmniej w naszych polskich warunkach cholerne niebezpieczenstwo w sytuacji kiedy malo kto ulatwi ci wyprzedzanie a spodziewac sie mozna czegos zgola innego
                                                natomiast w 940, ktora miala 8s do paki nawet zona czula sie bezpiecznie i nie miala zadnych problemow z wyprzedzaniem na trasie, robila to bardzo sprawnie i wcale nie chodzi o rozwijanie jakichs niebotycznych v-max.
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Martinez
                                                  L&K
                                                  • 2004
                                                  • 1366
                                                  • Audi

Zamieszczone przez szkoda
                                                  no znaczenie ma takie, ze masz lepsze przyspieszenie
                                                  Gdyby były w Polsce autostrady to wtedy można powiedzieć że dodatkowe konie nie są potrzebne. Jak sie wyskoczy na autostrade to jakie by to auto nie było (75KM czy 150KM) to do 130kmh sie rozpędzi. I oba powinny dojechać w tym samym czasie. Ale w Polsce auto wolniejsze może zamiast 10 sek. czaić się za TIR-em 10 minut.

W takich sytuacjach przydają się dodatkowe konie a nie do osiągania Vmax-a.
                                                  Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                                                  teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                                                  czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Zamieszczone przez Martinez
                                                    ...w Polsce auto wolniejsze może zamiast 10 sek. czaić się za TIR-em 10 minut.
                                                    W takich sytuacjach przydają się dodatkowe konie a nie do osiągania Vmax-a.
                                                    dokladnie o to mi chodzi.
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...