Zamieszczone przez AdamB
W sumie inwestycja groszowa. Wymaga tylko trochę pracy.
Jeśli to nie pomoże można jeszcze zrobić dobry zasilacz (nie impulsowy). No ale to jak już sprawdzisz te prostsze rozwiązania

i niestety mam poważny problem. Wakacje w pełni, dopięty wyjazd nad Adriatyk... i zmiana planów, rozbite auto
nie z mojej winy, ale marne to pocieszenie, gdy bezawaryjny bolid nagle nadaje się na złom. Niestety POTRZEBUJĘ nowy samochód, a czas oczekiwania na namierzone przeze mnie modele oceniany jest na 6-8 tyg, co już teraz jest dla mnie niemal jak wyrok
mam komfort "aż" całego tygodnia na podjęcie ważnej decyzji, czyli gdzie zostawic blisko 70tys zł
a wybór jest ciężki, bo waham się między Octavią II a Fordem Focusem. I oczywiście do którego salonu się nie udam przekonują mnie o wyższości ich oferty nad konkurencją.. Można po prostu ZGŁUPIEC! Szesc lat temu miałem taki sam dylemat i wybrałem focusa - głównie ze względu na warunki finansowe, uważam ze wybór wtedy był właściwy co potwierdza ponad 100tys km bezawaryjnej jazdy (pomijając drobiazgi), ale teraz po prostu jestem w wielkiej kropce, do tego pośpiech jest zły doradcą. Cenowo są podobne, tak jak ich wyposażenie. Nastawiłem się na octavię z silnikiem benzynowym 1.8 w fordzie polecono mi 1.6 ze 115 KM, różnica jest spora także cenowo ale octavia ze słabszym silnikiem kosztuje tyle co ford.
po prostu żal na niego patrzec (zacząłem doceniac bezwyrazową "dwójkę" sprzed liftingu
, natomiast słyszałem że pod względem zawieszenia nadal bije konkurencję jak młodszego brata, już jedynka prowadziła się fantastycznie. W Skodzie się oczywiście z tym nie zgadzają (no bo niby jak) i wychwalają pod niebiosa zawieszenie i ten nowy napęd do rakiet ze 160KM Sama octavia do lekkich dla oka nie należy, ale jej masywna sylwetka tak mi nie przeszkadza jak koreański styl focusa. W środku podobnie, tzn bez polotu ale wygodnie i funkcjonalnie w skodzie, w fordzie niby "inaczej", niby nowocześnie ale czuję się nie najlepiej. Tłumaczą mi że jest więcej miejsca niż w pierwszym focusie, że trzeba się przyzwyczaic do zabudowanej deski ale ciężko jest oszukac zmysły, gdy człowiek czuje się jak puszce
w octavii postęp, przesiadając się w salonie z jedynki do dwójki czułem namacalnie sztafetę pokoleń, siedzi się po prostu dobrze. Swoją drogą był przez moment temat octavii I ale umarł śmiercią naturalną, gdy zapominając o różnicy cenowej porównałem dodatki zwiększające bezpieczeństwo i zapowiedź wycofania modelu z produkcji (szkoda, szwagier zachwalał
Z kolei jesienią ma byc zaprezentowana dwójka po liftingu, ale odkładanie decyzji do września-października nie wchodzi po prostu w grę. Do tego istnieje to niebezpieczenstwo ze zrobią coś nie tak, co sprawi że skoczy mi tylko ciśnienie
chociaż parę detali bym w O II zmienił jak np. przednie światła, ale w finezję projektantów Skody po prostu nie wierzę..
ale gdzie szukac takiej uczciwej, prywatnej opinii o aucie jak niewśród użytkownikó? Bo przecież nie w salonach samochodowych, to jest jasne
Czy ktoś z użytkowników miał stycznośc również z focusem II? Może ktoś ma takie autko w firmie, u znajomego, teścia, wyczuł różnicę w prowadzeniu, zawieszeniu, zachowaniu się na drodze? Każdy szczegół się przyda. Jazdy testowe czekają mnie w przyszłym tyg, ale ile można wyciągnąc dla solidnego porównania z takiej przebieżki..?
Jeśli chodzi o miejsce w kabinie to O II bije tu Focusa na łeb, to samo jeśli chodzi o bagażnik i mozliwości ładunkowe. Zastosowane materiały to też, moim zdaniem, kolejny + dla O II. deska Focusa II jest twarda i niezbyt przyjemna w dotyku. Mówisz o porównywalnym wyposażeniu, ale z tego co pamiętam to Focus II w wersji Ghia odbiega daleko od tego co w standarcie oferuje Octavia II Elegance 

Oczywiście 1.8 Skody jest droższy, ale ceny w przypadku tych modeli zmieniają się analogicznie i 145-konny silnik Forda jest z nim porównywalny.
w octavii ambiente nie ma za to kurtyn, pojawią się po dołożeniu 1,5 tys zł (a na elegance się raczej nie zdecyduję bo jest 8 tys zł droższa..). W Fordzie oferują ubezpieczenie na rok gratis, co w połączeniu z ofertą tańszą o ok. 3tys zł z hakiem, nie pozwala odejśc bez żalu. Skoda bardziej mi się podoba, ale te ładne kilka tys na chodniku nie leży, trzeba je najpierw zarobic żeby móc wydac :/ Ale na pewno uśmiechnę się do poleconych forumowiczów
dzięki za namiary. Mam tydzień do namysłu (tyle czasu dają mi w Fordzie na wybór auta z dodatkowym upustem) i na jazdy próbne.
Komentarz