ON BIO !?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jareczek71
    Drive
    S_OCP Member
    • 2005
    • 88

ON BIO !?

Zamieszczone przez hEllo)
    ello
    Octavka biała jedynka, Skwer Kościuszki w Gdyni, nalepka OCP z tyłu lewa strona, rejestracji nie pamietam ale chyba nie nasza, zeszły tydzień.
    Pozdrawiam i dzięki, po tej nalepce dotarłem na to forum i chyba już zostane....))) jak mnie nie wyrzucicie 8)
    ello
    To ja. Dzięki i nie ma za co. Jako reprezentant południa jestem sobie na wakacjach na północy. :lol:
    O2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...
  • LIFE
    Ambiente
    • 2005
    • 183

ON BIO !?

Na interi znalazłem takie coś

Na stacji benzynowej w małopolskiej Trzebini otwarto pierwszy w Polsce dystrybutor z ekologicznym paliwem ON BIO. Olej napędowy z dodatkiem roślinnych

Czy ktoś z Was to już tankował ?
    Czy takie paliwo nie zaszkodzi silnikowi ?
    Power is nothing without control !
    "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Cos takiego jest w niemczech i tankuja to traktory i inne maszyny rolnicze :diabelski_usmiech
      Jak jest zauwazone w artykule jest to olej z dodatkami estrow rzepakowych (czyli sztucznie otrzymane cos co ma olej rzepakowy w sobie) Co do tankowania tego czegos, wiele marek samochodow kategorycznie zabrania tankowac to cos, ze wzgledu na slaba jakosc uszczelnien silnika. Renault ma w instrukcji napisane, aby nie tankowac olejow i benzyn bio z dodatkami rzepakow. Jak jest ze Skoda i calym VW nie pamietam. Oni chyba pozwalaja, ale do jakiegos roku mozna bylo tankowac, a potem juz nie (pewnie zredukowali koszty produkcji silnika).

A ta cena to jest chyba kpina. Jakby to bylo po 2,5zl to moze wtedy skonczyly by sie przekrety z opalem, a tak ..
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Mis
        Classic
        • 2005
        • 25

A co powiecie na takie cóś :

Jeden Kolega z autokacika leje do swego auta mieszankę ropy i oleju rzepakowego. Mówi że z tyłu czuć frytki, a reszta bez zmian. Moim skromnym zdaniem, to rozwali autko, ale .... może ja się czepiam ....
        Etykieta zastępcza. Podpis w trakcie renowacji

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

Kiedys w TopGear zalali zurzytym olejem roslinnym z dodatkiem czegos, stare Volvo i jezdzilo.
          Do TDI nie wlabym nigdy jakiegokolwiek wynalazku.
          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• LIFE
            Ambiente
            • 2005
            • 183

Ja też nie będę kombinował i nie naleję do baku takich cudów. Kiedyś czytałem gdzieś w internecie, że facet zatankował ON do swojego nowego Renault Megane (1,5 dci), pojeździł 2 miesiące i uszkodził silnik (zatarł go). Okazało się, że chciał zaoszczędzić na paliwie i tankował w jakiejś podłej stacji tańsze paliwo. Renault odmówiło naprawy na gwarancji, :diabelski_usmiech koszt naprawy ok. 9000 PLN (wg. Renault)
            "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• Sebastian_SComp
              Drive
              • 2004
              • 78

Chłopaki z Politechniki Wrocławskiej jezdzili starym golfem dieslem na olej odzyskany z pieczenia frytek w barach szybkiej obsługi. Podobno autko dobrze się sprawowało i spalinki ładnie pachniały

Komentarz

• LIFE
                Ambiente
                • 2005
                • 183

Chłopaki z Politechniki Wrocławskiej jezdzili starym golfem dieslem na olej odzyskany z pieczenia frytek w barach szybkiej obsługi. Podobno autko dobrze się sprawowało i spalinki ładnie pachniały
                Ciekawy pomysł z tym olejem :lol:

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Nie smiac sie - jestem na etapie rozmow z pewna osoba, ktora to robi w Niemczech na czysty rzepak i inne oleje. Modyfikacja polega jeszcze na podmianie wtryskow bo na zdjeciu powyzej tego nie widze. Jezdza na tym TDi VP i nie ma zadnych problemow. Stare kible znosza to nawet bez zmiany wtryskow.
                  Zobaczymy narazie czekam na odpowiedzi na kilka pytan i moze kiedys tym sie zajme k
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• LIFE
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 183

Pomysł ciekawy ale do jego realizacji chyba jeszcze daleko. Ja na razie leję ON i nie chcę innych frytkowych oleji.
                    Tankuję na Shelu, drogo jak cholera ale paliwo jak na razie OK. A Wy gdzie lejecie paliwo do swoich maszyn ?

Komentarz

• Samiec
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4287
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez LIFE
                      Tankuję na Shelu, drogo jak cholera ale paliwo jak na razie OK. A Wy gdzie lejecie paliwo do swoich maszyn ?
                      Neste24h nie jest tak drogo jak cholera :wink: przewaznie 20-25gr(czasami ~30gr) taniej na litrze niz na innych stacjach. Paliwo jak narazie oki ,ale tankowalem tylko w dwoch miejscach(jest roznica w cenie ok 5-7gr ze wzgledu na polozenie stacji) i to wawie wiec nie mam porownania jak jest z jakoscia w innych miastach. :roll:
                      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• jarek_wt
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 154

Zamieszczone przez Maicroft
                        Jak jest ze Skoda i calym VW nie pamietam. Oni chyba pozwalaja, ale do jakiegos roku mozna bylo tankowac, a potem juz nie (pewnie zredukowali koszty produkcji silnika).

A ta cena to jest chyba kpina. Jakby to bylo po 2,5zl to moze wtedy skonczyly by sie przekrety z opalem, a tak ..

Ja mam Ocatvie II z silnikiem TDI 2.0, i na pokrywie wlewu paliwa jest napis : "not for Bio-Diesel". Czy że nie można.

pozdrawiam

[ Dodano: Sob 09 Lip, 05 18:39 ]
                        Zamieszczone przez LIFE

Ja leje głównie BP Ultimate, od czasu do czasu "przeplatam" Shell Diesel Extra - wszystko jest ok. Kiedyś nalałem "ciecz" z Orlenu - i marzyłem aby się tego g... jak najszybciej pozbyć.
                        Ostatnio nalałem Shell Diesel V-Power, róznica prawie żadna w porównaniu z BP Ultimate, tyle że silnik chodzi jak gdyby bardziej "twardo" i głośno. Jak je wyjeżdże to wrócę do Ultimate, choc nie wykluczam od czasu do czasu nalania V-Power )))

pozdrawiam
                        Jarecki
                        Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• LIFE
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 183

Ostatnio nalałem Shell Diesel V-Power
                          To jest coś takiego ?
                          Myślałem, że Schel robi tylko benzynę V-Power !

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

bo w małopolsce dopiero wchodzi

Komentarz

• mario_op
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 112

A macie wrażenie jakby na BP ultimate palił niewiele mniej?
                              COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• Purchawa
                                Admin
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 8007

Zamieszczone przez mario_op
                                Zdecydowanie odwrotnie.
                                Dwa pelne baki pod rzad BP Ultimate i na obu spalanie wyszlo wieksze niz na np. Shelu.

Ostatnio zalalem Diesel V-Power. Wiekszych roznic nie zauwazylem.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• mario_op
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 112

A może to kwestia też nogi. Jak człowiek zaleje coś innego to próbuje czy lepiej auto jedzie i takie tam. :-)
                                  COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• Purchawa
                                    Admin
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 8007

A może to kwestia też nogi. Jak człowiek zaleje coś innego to próbuje czy lepiej auto jedzie i takie tam. :-)
                                    Czasami tak faktycznie jest, ale akurat jak sie to BP Ultimate pojawilo to zrobilem na nim dwa razy ta sama trase dla porownania. Pozniej tez jeszcze pare razy tankowalem i jakos zawsze spalanie na tym paliwie wychodzilo mi wieksze.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• mario_op
                                      Ambiente
                                      • 2005
                                      • 112

Wyjeździłem kilka zbiorników Bp ale jakoś na wiosnę jak sie zrobiło cieplej, więc może dlatego wydawało mi się że mniej, ale ostatnio zalałem zwykłe BP i chyba bez różnicy w spalaniu za to jakby silnik bardziej "twardo chodził". Daltego jestem ciekaw jak wrażenia u innych i na jakim paliwku lubią jeździć> :-)
                                      COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• jarek_wt
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 154

silnik bardziej "twardo chodził". Daltego jestem ciekaw jak wrażenia u innych i na jakim paliwku lubią jeździć> :-)
                                        Takie samo, chyba jednak coś w tym jest.

pozdrawiam
                                        Jarecki
                                        Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• Kmab
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 269

Ja mam podobne wrażenie jak Purchawa, że na BP Ultimate mi więcej pali. Wlałem to raz czy dwa i jakoś nie byłem zachwycony. Przeważnie tankuje na Neste24 i nie mam problemów.
                                          Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• neck99
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 1326

Tak u mnie to widać - ok 20 - 30km wiecej robie niż innych ...
                                            OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                            SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• pooh2005
                                              Drive
                                              • 2005
                                              • 47

może kogoś zainteresuje, że O2 może jeździć na biodiesel'u bez przeróbek. znalazlem to info na jakims niemieckim portalu i poszedlem tym tropem. ponizej linki do info:

czyli jak cos doleja, bo ich UE postraszy, to w O2 nie trzeba bedzie nic mieszac a moze nawet uda sie pojechac na biodieselu B100.

pozdro,

Komentarz

• Dig Dug
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1306
                                                • Seat

Z Bio-paliwem jest tak, ze najwiekszym problemem jest odpowiednia jakosc samego estru rzepakowaego. Jest pare parametrow, ktore sa trudne do osiagniecia i stad nie wszyscy producenci sa w stanie dostac dobrej jakosci estry lub narazie nie oplaca im sie prodkcja biopaliw.
                                                Trzebinia ma dobre estry i stad probuje wejsc na rynek paliw z biopaliwami. Poniewaz dotychczas obowiazuje norma na paliwo nie uwzgledniajaca estrow, stad bardzo trudno zmiescic sie z parametrami gotowego paliwa handlowego w tej normie. Sama norma bieze pod uwage otrzymywanie paliwa z ropy naftowej, a nie innych zrodel. Ma powstac osobna norma na biopaliwa za jakis czas. Chodzi o gestosc, lepkosc i inne. Wiec teraz firmy sa w stanie dodac tylko 20% estru do oleju napedowego. Samo paliwo tak otrzymane ma spoko wlasnosci jako paliwo do diesli.

Jedynie co jest problemem, to wieksza gestosc i lepkosc, ktora dla silnikow z wtryskiem Common-Rail jest zabojcza. Jak sami wiecie tam sa tak duze cisnienia w przewodach i male srednice przekroju, ze caly uklad nie wytrzymuje zwiekszonej gestosci i lepkosci. Te parametry sa wprawdzie w normie aktulanie obowiazujacej i nikt nie moze tego zakwestionowac, ale w gornej granicy.

I tu wychodzi wyzszosc silnikow VW, bo im sie nic nie dzieje, pompowtryskiwacze wytrzymuja to, o zwyklych dieslach nie wspominajac. Jesli planujecie jezdzic na Biopaliwie, to wlasciwie nie ma przeciwskazan.
                                                Pare lat temu byly prowadzone testy na silnikach TDI z czystym rzepakiem, ale na starego typu, na pompie, a nie na pompowtryskiwaczach i przeszly test z dobrym wynikiem.
                                                Poprobujcie jazdy na bio, nie powinno byc problemu. Wazne zeby tankowac na stacjach, na ktorych ludzie kupuja bio i jest wymieniane na w miare swieze, a nie takie co stoi z 3 miesiace na zbiorniku.

Osobna sprawa jest zastosowanie bioetanolu w benzynach, bo tu zaczynaja sie schody, ale to inna bajka.

Tak po krotce napisalem jak to jest.
                                                Była O1 jest F2.

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

I po klopocie :twisted:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...